Skocz do zawartości

Zdjęcie

Trening Podjazdów

235 odpowiedzi w tym temacie

#1 adamos79

adamos79
  • Użytkownik
  • 151 postów

Napisano 04 czerwiec 2018 - 07:27

Czy trenowanie podjazdów, które w moim przypadku nie są mocną stroną na trenażerze mają sens ? Zdaję sobie sprawę że trudno będzie z odwzorowanie pozycji (choć jestem w stanie przednie koło unieść do góry, lub zastosować stojak zamiast przedniego koła. Rzecz w tym, że do najbliższych podjazdów 7-10min mam 40km i musiałbym się pakować do auta...Chciałbym poprawić swoje waty na krótkich podjazdach, właśnie takich 5-10min. Moja waga to 76-77kg, FTP ok 245W, domyślam się że musiałbym zrobić ok 5 takich powtórzeń, pytanie na jakiej mocy ? najlepszą moc jaką uzyskałem na takim podjeździe to ok 270W (8:30) po dojeździe z grupą przez ok 50km, więc na już niemałym zmęczeniu ;) Grupa czeka na szczycie, więc podświadomie czasem nie ujeżdżam się, bo wiem że jeszcze trzeba wrócić do domu ;)

A może trenować krótsze podjazdy ? Taki 3min znalazłby się "pod domem" i udawało mi się robić powtórzenia (ok 8) na 300W, z przerwą 3min na zjazd...

• dbkrystian lubi to

#2 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 04 czerwiec 2018 - 07:54

Normalnie trenuj, siła, wytrzymałość siłowa, tempówki i interwały, wszystko, nawet na płaskim, a mając dobre W/kg podjazdy same ci wyjdą. Szosa to nie MTB, by potrzebna była jeszcze technika np. na kamieniach czy ścianach. Przy 245W i przy swojej wadze uzyskujesz raptem 3,18W/kg, nie dziwota, że słabo ci idą podjazdy. Podnieś tę wartość do chociaż 4W, a poczujesz różnicę.

#3 4gotten

4gotten
  • Użytkownik
  • 1038 postów
  • SkądStargard

Napisano 04 czerwiec 2018 - 09:10

Przez zimę/wiosnę robiłem na trenażerze troche więcej treningów na siłę z myśla o podjazdach właśnie. Co prawda w okolicy to max 2km z 5/6% ale po solidnie przepracowanych treningach wchodzą dużo łatwiej niż kiedyś. Jazda w na takich górkach to teraz przyjemność, gdzie kiedyś unikałem ich jak ognia ;)

Efektem ubocznym treningów / jazdy z przewyższeniami była dość wyraźna utrata wagi, co również przełożyło się na lepsze odczucia na podjazdach.

Pomysł na treningi znalazłem na forum w wątku o dylematach początkujących. Proste ćwiczenia na siłę na trenarzeże, 5-6 powtórzeń tak, żeby łącznie wyszło ok. 30 minut. Objętość trenigngów stopniowałem, nie zaczynałem z "grubej rury".

#4 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2475 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 04 czerwiec 2018 - 09:14

uzyskujesz raptem 3,18W/kg, nie dziwota, że słabo ci idą podjazdy. Podnieś tę wartość do CHOCIAŻ 4W, a poczujesz różnicę.

Dobre ;)

@adamos79, wg programów treningowych np. TrainerRoad, interwały 8-10 min jedziesz na około 100% FTP. 5-6 min 108-110%, 3 min 120% i tak dalej... przerwy takie same jak długość interwału, potem można je skracać(przerwy), ilość powtórzeń zależnie od wytrenowania i intensywności. Te dłuższe 5-6x, tych krótszych odpowiednio więcej np. 3 serie po 3.

Oczywiście może być na trenażerze, techniki MTB nie wyćwiczysz, ale moc, siłę jak najbardziej

#5 adamos79

adamos79
  • Użytkownik
  • 151 postów

Napisano 04 czerwiec 2018 - 10:13

Dzięki za odpowiedzi, te 4W/kg kolegi to taki żart chyba ;) ja wiem, że są goście którzy z mojego poziomu dopiero startują, ale nie wiem czy taki poziom uda mi się kiedykolwiek osiągnąć, musiałbym FTP poprawić o 50W :D zobaczymy z jakimi wartościami będę kończył obecny sezon...kręcę systematycznie od 3lat więc pewnie jeszcze trochę wacików powinno wpaść ;) Widzę wyraźną poprawę w lokalnych ustawkach >100km (wczoraj NP230W) więc jest szansa, że mam odrobinę niedoszacowane FTP, ale do 300W to mi jeszcze brakuje kilku lat treningów :D

#6 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2475 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 04 czerwiec 2018 - 10:51

Dokładnie, nie traktuj tego poważnie, bo to z reguły bezsensownie powielane wpisy teoretyków-marzycieli ;)

4W/kg to kręcą goście którzy są w pierwszej dziesiątce na Stravie, na segmentach w mojej okolicy i zapewniam cię, że są to kosmiczne czasy dla przeciętnego amatora

#7 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 04 czerwiec 2018 - 12:02

Jeżeli chcemy mieć wyraźny progres, to nie można mówić o setnych wata czy pojedynczych dzuesiątkach. Progres to progres i jeśli chcemy jeździć właśnie w tej pierwszej dziesiątce na stravie, to jak sam widzisz, tyle trzeba uzyskać. Jak już na starcie uważamy, że to niemożliwe, to trzeba dać sobie spokój z tym wszystkim. Nikt też nie mówi, że to ma się odbyć w miesiąc, to proces, może trwać rok, dwa, trzy.

#8 Blue

Blue
  • Użytkownik
  • 229 postów
  • SkądKrak/Inwałd

Napisano 04 czerwiec 2018 - 14:42

Ok, to daje sobie spokój z tym wszystkim ;). Nara! A planowałem w tym roku wjechac Kocierz poniżej 20 minut ehhh ;(.

#9 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2475 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 04 czerwiec 2018 - 21:33

Jeżeli chcemy mieć wyraźny progres, to nie można mówić o setnych wata czy pojedynczych dzuesiątkach. Progres to progres i jeśli chcemy jeździć właśnie w tej pierwszej dziesiątce na stravie, to jak sam widzisz, tyle trzeba uzyskać. Jak już na starcie uważamy, że to niemożliwe, to trzeba dać sobie spokój z tym wszystkim. Nikt też nie mówi, że to ma się odbyć w miesiąc, to proces, może trwać rok, dwa, trzy.

Myślę, że dla wielu jest to nieosiągalne z wielu względów. Widzę ile to kosztuje poświęceń. Czas, dieta, uwarunkowania genetyczne, grupa wiekowa, status społeczny (praca, rodzina)

#10 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 04 czerwiec 2018 - 21:54

No cóż, nic nie przychodzi łatwo, ale jak widać po filmie, ok. 250w (ok. 35/37 avs) to żadna sztuka i gdyby chłopcy się sprężyli, to swobodnie ukręcili by 300w non stop:

#11 Blue

Blue
  • Użytkownik
  • 229 postów
  • SkądKrak/Inwałd

Napisano 05 czerwiec 2018 - 07:17

I co z tego wynika?

#12 Gosc_DivisionBell_*

Gosc_DivisionBell_*
  • Gość

Napisano 05 czerwiec 2018 - 11:52

4W/kg pod dłuższe góry? Mogę sobie pomarzyć :)

#13 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2475 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 05 czerwiec 2018 - 19:43

I co z tego wynika?

Dokładnie nic. Ot, taki przykład z czapki :P

#14 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 06 czerwiec 2018 - 13:28

Przykład pokazujący, że ok. 300w jest możliwe. O ile pamiętam vege wyciska ponad 4w/kg przy własnej ok. 70kg. Jak ktoś chce to osiągnąć na kanapie, to niech próbuje.

#15 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2475 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 06 czerwiec 2018 - 14:23

Waży 64-65 kg i co z tego? 300W jest możliwe, u mnie nawet  600 albo 700W, czy 7W/kg też nie ma problemu, kwestia tego w jakim czasie :P

#16 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 06 czerwiec 2018 - 16:03

Przeczytaj komentarz pod filmem, z testu FTP i 4,65W/kg, ponad 300W dla 65kg. Nie sądzisz chyba, iż kolega jest na tyle ..., że wybrał sobie moc chwilową? To, że ciebie przeraża 300W w 20 minut nie znaczy, iż wszystkich dookoła także. Zacznij trenować, a nie jeździć, to zmienisz zdanie.

• Greek lubi to

#17 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2475 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 06 czerwiec 2018 - 21:02

Ciebie z pewnością 300W nie przeraża. Pochwal się przy jakiej (nad)wadze ;)

FTP to nie wszystko, W/kg też nie zawsze. Inne moce liczą się na płaskim, inne na podjazdach, inne w sprincie. W/kg mam mniejsze niż Vege, ale jest duże prawdopodobieństwo, że na płaskich odcinkach poziom byłby zbliżony. A to co wkleja @mess, to by nas "łyknął" na rozgrzewce ;) Tyle w temacie...o ile coś z tego rozumiesz ;)

#18 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 07 czerwiec 2018 - 09:33

Chłopie, piszesz o rzeczach tak oczywistych, że aż tego komentować się nie chce. W/kg wynikają wprost z watów bezwzględnych i naszej wagi. Innych watów nie ma. To, że masz mniejsze W/kg nie oznacza, iż na płaskim jesteś z góry na przegranej pozycji i odwrotnie, to, że masz wysokie waty bezwzględne nie oznacza z automatu, że pod górę będziesz najlepszy. Zwykła zależność matematyczna.

Co tak słaby jesteś, raptem 300W wyciśniesz przez 20 minut? Nie jesteś w stanie pojechać czasówki szybciej niż 44km/h? Ja to myślałem, że rozmawiam z Kingiem Beskidzkim, a tu proszę :D

#19 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2475 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 07 czerwiec 2018 - 10:12

Tak ,wiem, w teorii i wzorach jesteś dobry. Napisz z jakim pomiarem mocy jeździsz i jakie masz doświadczenie z trenowaniem na mocy. Może pokaż jakiś swój test FTP z miernikiem.

Wydaje mi się jednak że o praktyce nie pogadamy ;)  300W na płaskim to 33-35 km/h (u mnie to jest problem z tym płaskim ;) ), do 44 jeszcze daleko, no ale to właśnie twoja wiedza...

I przestań już pisać te głupoty na różne tematy, bo w dzisiejszych czasach ludzie są ślepo zapatrzeni w "internety" i wielu mocno wierzy w to co czyta, a to już jest niebezpieczne. W wielu wypadkach powielasz te herezje bez praktycznego doświadczenia.

Albo dodawaj do swoich postów standardową regułkę gimbazy forumowej: "jeśli się mylę, to mnie poprawcie" :P

• ROZMIAR i kaido2 lubią to

#20 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 07 czerwiec 2018 - 11:14

Po co ci mój? Pokazałem ci przecież chłopaków, którzy jadą treningowo ze 20 minut na ok. 260, a po prędkościach widać, iż nie jest to żaden wyczyn. Nic nie zrobię więcej, widocznie musisz jeszcze potrenować lub wychylić nosa nieco dalej niż Szyndzielnia. Powaga, świat na tobie i twojej okolicy się nie kończy, już raz ci to napisałem.

Pomyślności.

Mam jeszcze prośbę, nie odpisuj więcej na jakikolwiek mój wpis, nie chce mi się tego spamu czytać.

Dodaj odpowiedź