Jump to content

Nie będe juz narzekał na kask.

803 replies to this topic

#481 z wiatrem we włosach

z wiatrem we włosach
  • Użytkownik
  • 85 posts

Posted 28 December 2017 - 22:33

Prozor nie jeżdżę, bo nie lubię. Setki tysięcy kolarzy jeździło bez kasku i nie skończyło żywota na rowerze.W latach siedemdziesiątych i osiemdziesiątych samochodów było mało, ale rowerów i motorowerów bardzo dużo nikt na komarze, motrynce czy simsonie mie jeździł w kasku. Kask nie zagwarantuje mi, że jakiś debil w bryce młodego wieśniaka nie skasuje mnie tak, że nie będzie co zbierać

#482 Rumcajs

Rumcajs
  • Użytkownik
  • 123 posts

Posted 28 December 2017 - 22:59

Kask nie zagwarantuje mi, że jakiś debil w bryce młodego wieśniaka nie skasuje mnie tak, że nie będzie co zbierać

Brak kasku też Ci tego nie zagwarantuje :)

• chudeusz09 likes this

#483 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Posted 29 December 2017 - 08:39

Prozor nie jeżdżę, bo nie lubię. Setki tysięcy kolarzy jeździło bez kasku i nie skończyło żywota na rowerze.W latach siedemdziesiątych i osiemdziesiątych samochodów było mało, ale rowerów i motorowerów bardzo dużo nikt na komarze, motrynce czy simsonie mie jeździł w kasku. Kask nie zagwarantuje mi, że jakiś debil w bryce młodego wieśniaka nie skasuje mnie tak, że nie będzie co zbierać

Piszesz o gwarancjach, takich jak Twoje, że dziecku się na bajku krzywda nie stanie bo Ty tam jesteś.  :)

Operujesz dziwnymi, kompletnie odrealnionymi pojęciami jak gwarancja uniknięcia urazów z powodu kasku.

Czy ktokolwiek produkujący lub sprzedający kaski GWARANTUJE Ci cokolwiek? Kask ma ZMNIEJSZYĆ lub OGRANICZYĆ ryzyko urazów MÓZGOCZASZKI. Nie WYKLUCZA ich.

#484 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,664 posts
  • SkądSzczecin

Posted 29 December 2017 - 08:45

Przechodzenie na zielonym świetle nie gwarantuje, że nie zostanę rozjechany. Dlatego w wolnych chwilach paraduję po zmroku pieszo po autostradzie :)

• HarveyDent and Yar_Tur like this

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#485 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Posted 29 December 2017 - 08:49

....po odcinku wyłączonym z ruchu :) Trzeba umieć szukać odpowiednich miejscówek do eksperymentów.

#486 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,664 posts
  • SkądSzczecin

Posted 29 December 2017 - 09:16

To była parafraza postu powyżej ;)

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#487 z wiatrem we włosach

z wiatrem we włosach
  • Użytkownik
  • 85 posts

Posted 29 December 2017 - 09:32

Mikroos, całkiem odleciałeś nie wolno chodzic pieszo po autostradzie.Tobo, syn dryg do jazdy odziedziczył po mnie, gdyby był adoptowany i nie miał talentu do roweru to nie pozwoliłbym mu na jazdę obojętnie czy w kasku czy bez.Mam trasy gdzie na odcinku 40 km w jedną stronę spotkam 2-3 samochody i takie wybieram.Natomiast gdy widzę kolarza jadącego trasą Kielce-Tarnów w kasku to brakuje mi wyobraźni, żeby ocenić takie zachowanie.Następny odcinek to Busko Pińczów jedziesz w kasku i prosisz się o śmierć Na skateparku nie pozwolę małemu jeździć nawet w kasku, są tam metalowe pochylnie, rampy i mnóstwo niebezpiecxnych miejsc gdzie można uderzyć twarzą i nabawić się ciężkiego kalectwa Znajoma niedawno ok.100 m od mojego domu wywróciła się po tym jak jej wyjechał samochód z posesji tak nieszczęśliwie, że upadając zmiażdżyła sobie cały staw żuchwowy (uraz bardzo poważny wiele cierpienia) od tamtej pory nie wsiadła na rower i już nie wsiądzie, a była to apalona bikerka jeżdżąca w kasku i w zatrzaskach. Reasumując kask zwiększa bezpieczeństwo a zrezygnowanie z roweru jeszcze bardziej je zwiększa.Samochód jest bezpieczniejszy od roweru, a mimo to więcej ginie na drodze kierowców niż rowerzystów.Mało tego, nie dość, że jeździmy w dzień na światłach, to jeszcze pozapinani w pasach, a to wybitnie ma zwiększać nasze bezpieczeństwo.
  • big75 likes this

#488 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Posted 29 December 2017 - 10:04

Skoro zwiększa bezpieczeństwo to wypadałoby to zastosować wobec własnego dziecka. Chyba że twoja obecność WYKLUCZA ryzyko doznania urazu. Niestety - dzieci w swoim zachowaniu są nieprzewidywalne i praktycznie zawsze uczą się na własnych błędach.
Chyba że twój dzieciak jest wyjątkowy i nie podlega tym samym zasadom życia co wszystkie pozostałe dzieci.

#489 chudeusz09

chudeusz09
  • Użytkownik
  • 263 posts

Posted 29 December 2017 - 10:30

@z wiatrem we włosach, ta koleżanka to teraz czym się porusza? Pieszo, samochodem?

#490 z wiatrem we włosach

z wiatrem we włosach
  • Użytkownik
  • 85 posts

Posted 29 December 2017 - 10:42

A czym ma jeździć? Samochodem od wypadku nie widzialem jej na rowerze

#491 z wiatrem we włosach

z wiatrem we włosach
  • Użytkownik
  • 85 posts

Posted 29 December 2017 - 10:43

Podejrzewam, że w tym przypadku zatrzaski jej nie pomogły

#492 z wiatrem we włosach

z wiatrem we włosach
  • Użytkownik
  • 85 posts

Posted 29 December 2017 - 10:44

Tobo jak się nie wywrócisz to się nie nauczysz

#493 chudeusz09

chudeusz09
  • Użytkownik
  • 263 posts

Posted 29 December 2017 - 10:45

To może ją uświadom, że zwiększyła swoje szanse na kalectwo lub śmierć, conajmniej dziesięciokrotnie?

#494 z wiatrem we włosach

z wiatrem we włosach
  • Użytkownik
  • 85 posts

Posted 29 December 2017 - 13:14

Bo podjeżdża do pracy 1km? Zdrowy jesteś?

#495 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,638 posts
  • SkądSulęcin

Posted 29 December 2017 - 13:30

Przecież sam twierdziłeś:

Samochód jest bezpieczniejszy od roweru, a mimo to więcej ginie na drodze kierowców niż rowerzystów.

Czyli poruszanie się samochodem zwiększa prawdopodobieństwo śmierci, prawda? Z drugiej strony twierdzenie o co najmniej 10 krotnym wzroście szans na śmierć/kalectwo jest grubo przesadzone...

Inna sprawa, że mając do pracy 1 km dupsko wozić? Przecież to 10-15 minut spacerkiem? Człowiek dotleni się, lekko rozbudzi przed pracą... A tak silnik nawet nie zdąży się rozgrzać i kup później samochód od kobiety, który rzadko kiedy pracował dogrzany...

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#496 chudeusz09

chudeusz09
  • Użytkownik
  • 263 posts

Posted 29 December 2017 - 14:03

Co jest grubo przesadzone? Statystyki wypadków śmiertelnych są ogólnodostępne, więc poświęć kilka minut na wygooglanie, zanim coś napiszesz na ten temat.
@z wiatrem we włosach, najpierw piszesz, że znajoma 100m od domu ledwo uszła z życiem bo ktoś ją potrącił, a po chwili, że na 1km to w sumie niewiele może się stać... Swoim zdrowiem się zainteresuj bardziej...

#497 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,638 posts
  • SkądSulęcin

Posted 29 December 2017 - 14:35

góglać to sobie możesz, myśleć też trzeba. Najlepiej samodzielnie. Nie wszystko co w internetach napiszą ma sens.

Jeśli ktoś twierdzi, że przesiadka z roweru na dojazd samochodem na 1km trasie zwiększa 10x szanse na kalectwo/śmierć to jest to gruba przesada, a nawet pierdoły wyssane z palca.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#498 chudeusz09

chudeusz09
  • Użytkownik
  • 263 posts

Posted 29 December 2017 - 14:52

.... Napisał prozor w internetach, heh

#499 lukeuszlfc

lukeuszlfc
  • Użytkownik
  • 127 posts

Posted 29 December 2017 - 15:48

Podajecie przykłady dlaczego warto nosić kask. To ja dorzucę jeden:

https://www.youtube.com/watch?v=MxOwAo3svgk

Ile miał gościu na liczniku? 80? Pieprznął głową o asfalt. Przypuszczam, że gdyby nie miał kasku, to uderzyłby skronią. Zapewne byłby dzisiaj niepełnosprawny lub być może by zginął. Dyskusja w ogóle śmieszna... Jak ktoś nie chce nosić kasku, to niech tego nie robi, na własną odpowiedzialność. Ale niech nie próbuje wciskać innym, że nie ma to sensu i kask nic nie daje.

#500 Pirx

Pirx
  • Użytkownik
  • 269 posts
  • SkądKlucze

Posted 29 December 2017 - 17:15

I odwrotnie. Wolność wyboru przede wszystkim. Naprawdę wolałbym, żeby nikt za mnie nie decydował co jest dla mnie dobre. Mam prawo rozwalić swój własny głupi łeb o beton, to moja wolność. I choć tego nie robię, jeżdżę w kasku zawsze i wszędzie, to jest to jednak MÓJ WYBÓR. Nie ważne mądry, głupi, rozsądny czy inny. MÓJ.

Reply to this topic