Druga Szosa W Granicach 5K Pln
Napisano 24 sierpień 2018 - 18:30
Pół obrotu baryłki w stronę zmniejszenia naciągu, jak nie pomoże to jeszcze kolejne pół.
Dobra, uwaga, bo teraz będzie śmiesznie. Gdzie do cholery jest baryłka w 105?! Tak to jest jak ktoś przesiada się z Clarisa... Znalazłem tylko jakiś diwajs na lince, ale po kręceniu nim nic się nie dzieje.
Napisano 25 sierpień 2018 - 08:38
Do tego na dużej tarczy napęd jest głośny, przynajmniej w porównaniu do małej tarczy. Na małej jest praktycznie niesłyszalny. Na dużej myślałem, że łańcuch ociera, ale sprawdzałem z 10 razy i nie, nawet jak jest dużo luzu, to dźwięk jest znacznie większy niż na małej tarczy. Czy to normalne?
Napisano 25 sierpień 2018 - 10:39
Gdy odbieralem pierwsza szose, Gianta Defy na 105tce, od razu po złożeniu byla gotowa do jazdy i jezdzila cicho i sprawnie. Potem w sezonie zimowym gdy zmienilem kasete, lancuch i oddalem do regulacji - chodzila niemal bezblednie i bez zająknięcia calutki rok (kilka razy lancuch mi spadl z malej zembatki). Wyczyszczony nasmarowany naped był naprawde cichutki. Oczywiscie mowa o wersji 5800.
Napisano 25 sierpień 2018 - 15:09
Czemu to miałoby wpływać na hałas tylko na dużej tarczy to nie wiem. Może kwestia naprężenia łańcucha? Dodam, że mam średni wózek i 11-34 z 50-34.
Napisano 25 sierpień 2018 - 15:16
baaa panowie, jak jeździcie na przekosie to się nie dziwcie że głośno pracuje jeszcze nie mialem roweru żeby na przekosach nie hałasował, a miałem 4
5800 jest 11s. Na dużej tarczy biegi zmieniałem max do 7-8mej zębatki. Raz na ruski rok wrzucałem całkiem po przekosie, ale to na chwilę i szybko wracałem w bezpieczne przełożenie.
Nie pamiętam czy były jakieś różnice między dużym a małym blatem w hałasie, raczej nie.. nie mam już tego roweru, mam teraz napęd elektryczny Ultegra przerzutki, a korba i kaseta DA, łańcuch jest ultegrowy. Jak się wyczyści napęd, nasmaruje dobrze, wytrze łańcuch to jest tak samo cicho jak w moim ex-Giancie na 105tce.
W sumie zlego słowa o 105tce nie powiem, doskonały napęd jak na pierwszą szosę.
Napisano 25 sierpień 2018 - 18:46
Jazda bardzo rekreacyjna, bo jutro rano trening nóg, ale cieszę się coraz bardziej z każdym kolejnym kilometrem.
Napisano 25 sierpień 2018 - 19:06
W sumie zlego słowa o 105tce nie powiem, doskonały napęd jak na pierwszą szosę.
Moim zdaniem i na pierwszą, i na każdą kolejną. 105 to dla _przeciętnego_ amatora optimum i trudno znaleźć racjonalne uzasadnienie dla np. Ultegry, oprócz "chiejstwa" (co nie znaczy, że to potępiam, niech każdy jeździ, na czym chce i na co go stać).
Sam ujeżdżam jeszcze starą 105kę 5600, ma już 9 lat, a działa wyśmienicie. Oczywiście wymieniane były linki, łańcuchy i kaseta, blaty nadal oryginalne.
Napisano 25 sierpień 2018 - 21:48
https://www.huntbike...g-28deep-22wide
Detki mozesz wsadzic cienkie Conti Supersonic i tak odchudziszo kolejne 100g.
- Bzyk lubi to