Skocz do zawartości

Zdjęcie

Czas na Żar

• Zamknięty Temat jest zamknięty
158 odpowiedzi w tym temacie

#101 Gosc_tozik_*

Gosc_tozik_*
  • Gość

Napisano 15 listopad 2010 - 19:46

Ej no! Wystarczy już tej kroniki towarzyskiej :mrgreen: Jakieś konstruktywne propozycje co do trasy?

#102 Piotr92

Piotr92
  • Użytkownik
  • 765 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 15 listopad 2010 - 19:51

Dobrze, mam małą propozycję. Gdyby był lewo skrętny kierunek jazdy to rundę honorową można przeprowadzić z Czernichowa przez Zaporę w Tresnej do Łękawicy i potem na Kocierz gdzie już peleton się rozpadnie, to tylko taka propozycja ale trudna do realizacji.

#103 GRUNWALD1410

GRUNWALD1410
  • Użytkownik
  • 291 postów
  • SkądSucha B./Kraków

Napisano 15 listopad 2010 - 20:29

Zakorkowalibyśmy połowę Beskidów :D Aaa i nie wyobrażam sobie przy ewentualnej drugiej pętli (której jestem przeciwnikiem jak wiadomo) zjazdu wtedy na Suchą przy tym wrednym skrzyżowaniu. Na Kocierz w Łękawicy też w lewo, w Porąbce w lewo, do Międzybrodzia Żywieckiego w lewo... fuuj

#104 Gosc_tozik_*

Gosc_tozik_*
  • Gość

Napisano 15 listopad 2010 - 20:33

Bardzo trudna bo po głównych drogach, małe szanse, żeby to przeszło.
Czernichów jak widać poniżej to raczej niewielka gmina i na chwilę obecną ja nie bardzo widzę miejsce na rozegranie rundy startowej:
Dołączona grafika
Po prostu poza głównymi drogami które nie są "zapętlone" mam tylko "ślepe" dojazdy do przysiółków i osad. Może start po Kocierz ale z Oczkowa. Ale nawet jeśli nie musielibyśmy trzymać się granic gminy z miejscem startu to też nie możemy startować z dowolnego miejsca pętli skoro meta i tak jest na Żarze.
Po maratonie trzeba się jeszcze jakoś dokulać do samochodu itp. - zjazd z Żaru to nie problem, byleby jeszcze potem nie trzeba było zrobić np 1/3 pętli żeby dojechać na miejsce startu. Więc zostaje chyba Porąbka lub Oczków w zależności od kierunku jazdy. Chyba że do maratonu wyasfaltują nam gdzieś jakąś pętelkę :mrgreen: tak by było najprościej

#105 GRUNWALD1410

GRUNWALD1410
  • Użytkownik
  • 291 postów
  • SkądSucha B./Kraków

Napisano 15 listopad 2010 - 20:56

Porąbka to już inna gmina. Jeździłes tam ostatnio - przyglądałeś się placowi pod ośrodkiem kultury w M. Bialskim?? Bo stamtąd do Zapory jest rzut beretem a i doturlać się nie problem z Żaru.

#106 Wiesiek Legierski

Wiesiek Legierski
  • Użytkownik
  • 613 postów
  • SkądIstebna

Napisano 16 listopad 2010 - 14:39

Nie musimy ściśle trzymać się gminy Czernichów - ewentualne inne lokalizacje startu są możliwe: na przykład Porąbka, jeśli są tam dobre warunki do organizacji miasteczka sportowego.

Trasa najważniejsza, resztę dogramy.

#107 Wiesiek Legierski

Wiesiek Legierski
  • Użytkownik
  • 613 postów
  • SkądIstebna

Napisano 21 grudzień 2010 - 14:55

Z ostatniej chwili: Gmina Czernichów odmówiła współpracy przy organizacji wyścigu w roku 2011 proponując rok 2012. Szkoda, bo wstępne deklaracje były pozytywne, stąd ujęcie Żaru w tegorocznym kalendarzu.

Ale nic straconego. Będziemy rozmawiać z Porąbką na rok 2011.

Jeśli i to nie wypali to wtedy Rajcza TOUR może sięgać z trasa aż w te strony: Kocierz, Targanice. To tylko opcja na wariant gdyby Żar miał być robiony dopiero w roku 2012.

#108 GRUNWALD1410

GRUNWALD1410
  • Użytkownik
  • 291 postów
  • SkądSucha B./Kraków

Napisano 21 grudzień 2010 - 19:03

Zawsze jest jeszcze Łękawica lub Łodygowice ;)

#109 Dobry

Dobry
  • Użytkownik
  • 78 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 21 grudzień 2010 - 23:20

Escalada a Magurka ;)

#110 Wiesiek Legierski

Wiesiek Legierski
  • Użytkownik
  • 613 postów
  • SkądIstebna

Napisano 22 grudzień 2010 - 11:27

Opcja ekonomiczna to organizacja czasówki na Żar w roku 2011 i maraton+czasówka w roku 2012.

#111 mickrz

mickrz
  • Użytkownik
  • 423 postów
  • SkądKatowice

Napisano 22 grudzień 2010 - 12:04

Cytat

Opcja ekonomiczna to organizacja czasówki na Żar w roku 2010 i maraton+czasówka w roku 2012.

Kurcze ja już nie dam rady w tym roku na ten Żar :-P poza tym ślisko jak cholera :mrgreen:

#112 gres

gres
  • Użytkownik
  • 641 postów
  • Skądkraków

Napisano 22 grudzień 2010 - 12:17

no zjazd moze byc hardcorowy :)

geolog - www.geologpoludnie.cba.pl

#113 szalony ¶limak1

szalony ¶limak1
  • Użytkownik
  • 385 postów
  • SkądZabrze

Napisano 22 grudzień 2010 - 12:24

Cytat

Kurcze ja już nie dam rady w tym roku na ten Żar

Michał nie wymiękaj to nasza specjalność nie twoja.
Idzie odwilż damy rade.;-)
Pomysł super
tym bardziej że ja już dostałem takiego maila

Witamy !

Potwierdzamy otrzymanie zgłoszenia na maraton TOUR de Żar.

Do zobaczenia na starcie.

#114 Dobry

Dobry
  • Użytkownik
  • 78 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 22 grudzień 2010 - 14:00

To ja jednak będę rower z tego Żaru sprowadzał ;)

#115 gres

gres
  • Użytkownik
  • 641 postów
  • Skądkraków

Napisano 22 grudzień 2010 - 15:04

tlyko że już chyba lepiej zjeżdzać na cienkiej gumce niż schodzić na blokach :P

geolog - www.geologpoludnie.cba.pl

#116 Rafa³SC

Rafa³SC
  • Użytkownik
  • 27 postów
  • SkądSosnowiec

Napisano 23 grudzień 2010 - 08:53

Cytat

Przez zaporę w Porąbce przejechać się da ale z tego co pamiętam asfalt od zapory do Centrum Porąbki po wschodniej stronie Soły jest tragiczny (był jakieś 2-3 lata temu).
Jeśli pogoda będzie znośna to Międzybrodzie Bialskie i Porąbkę postaram się objechać za tydzień lub 11-go.

Już jest idealny!

#117 Piotr92

Piotr92
  • Użytkownik
  • 765 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 23 grudzień 2010 - 08:55

W tym roku to już na Żar chyba się nikt nie wybierze, dopiero na wiosnę, jak śnieg zejdzie a panu Wieśkowi to tylko cyfry się pomyliły.

#118 Rafa³SC

Rafa³SC
  • Użytkownik
  • 27 postów
  • SkądSosnowiec

Napisano 23 grudzień 2010 - 09:15

Cytat

Z ostatniej chwili: Gmina Czernichów odmówiła współpracy przy organizacji wyścigu w roku 2011 proponując rok 2012. Szkoda, bo wstępne deklaracje były pozytywne, stąd ujęcie Żaru w tegorocznym kalendarzu.

Ale nic straconego. Będziemy rozmawiać z Porąbką na rok 2011.

Jeśli i to nie wypali to wtedy Rajcza TOUR może sięgać z trasa aż w te strony: Kocierz, Targanice. To tylko opcja na wariant gdyby Żar miał być robiony dopiero w roku 2012.

Znam dokładnie te tereny i jedyna opcja wg mnie to start w Porąbce - jest duży plac (parking) w centrum i miejsce za domem handlowym na kolejny parking dla aut (tam gdzie odbywa się targ).
Z Porąbki przez Wielką Puszczę (podobno zrobiony juz asfalt jak piszą niektórzy). Prze około 8km jest cały czas lekko pod górę. Napewno lekko się rozciągniemy i potem 500 m bardzo stromo na przeł. Targanicką znowu się rozciągnie i już na przeł. na 100% nie bedzie całego peletonu. Będzie duża grupa ale rozciągnięta znacznie. Zjazd nie ukrywam jest wąski ale nie ma innej opcji. Jest dosyć krótki i potem w Targanicach prawo - skręt na przeł. Kocierską 4km podjazdu który całkowicie rozciągnie grupę. Na tych drogach ruch jest mały a stawka na przeł. Kocierskiej na 100% bedzie rozbita. Potem już petla przez Tresną i Miedzybrodzie Bielskie znowu do Porabki i tak jak na poczatku.
Przy drugiej pętli nie wracamy do Porąbki tylko meta na szczycie Żaru.
Z żaru rozjazd do miasteczka do Porąbki w większości w dół.
Czas jazdy tych 2 ch petli z metą na Żarze około 4 godzin dla "średnich" :mrgreen:

ps.
1.Wszędzie są bezpieczne prawoskręty.
2.Duzo miejsca na starcie (parkingi itp.)
3.Trasa da napewno w kość.
4.Dobra nawierzchnia.

#119 Wiesiek Legierski

Wiesiek Legierski
  • Użytkownik
  • 613 postów
  • SkądIstebna

Napisano 23 grudzień 2010 - 19:48

Podobają mi się te pe-esy powyżej. Widać że RafałSC mądrze podchodzi do tematu.
Początkiem stycznia pojawię się w Porąbce na rozmowy - może uda się zawrzeć porozumienie.

P.s. Oczywiście dyskutujemy nad Żarem w roku 2011 ;-)

#120 jedroll1

jedroll1
  • Użytkownik
  • 357 postów
  • SkądSidzina

Napisano 24 grudzień 2010 - 08:43

Rafał dobrze to rozkminił, taką trasę na Tour de Zar poprosimy Wieśku
pozdro i wesołych dla wszystkich