Skocz do zawartości

Zdjęcie

Czas na Żar

• Zamknięty Temat jest zamknięty
158 odpowiedzi w tym temacie

#81 szalony ¶limak1

szalony ¶limak1
  • Użytkownik
  • 385 postów
  • SkądZabrze

Napisano 09 listopad 2010 - 07:11

Ja jestem za czasówką w piątek wieczorem lub w nocy. :-)
Jazda na czas tego samego dnia co maraton to nie najlepszy pomysł.
Faworyzuje tych co pojadą tylko czasówkę lub tylko maraton.
Góra Żar nadaje się do tego na 100% :). Ruch niewielki tylko miejscowi. Na szczycie jest trochę miejsca i można nawet się czegoś napić. Rodzinka może podjechać kolejką :)
Wieczorkiem lub w nocy nie będzie tak gorąco co w dzień a to przy jeździe na czas pod górę ma znaczenie :)

#82 Kiwaczek

Kiwaczek
  • Użytkownik
  • 87 postów
  • SkądDąbrowa Górnicza

Napisano 09 listopad 2010 - 16:18

Nie wiem jak inne dziewczyny, ale ja wolałabym nie jechać czasówki po maratonie... Jestem za jak najbardziej ale oddzielnie- dzień przed lub po

#83 Piotr92

Piotr92
  • Użytkownik
  • 765 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 09 listopad 2010 - 18:05

Mi to w sumie obojętnie kiedy będzie ta czasówka. Najlepiej chyba by była w tym samym dniu co maraton bo nie będzie konieczne zamawianie noclegu.

#84 M³ody

M³ody
  • Użytkownik
  • 67 postów
  • SkądSkarżysko

Napisano 09 listopad 2010 - 18:40

Ja mimo wsystko uważam że najelpiej by było zrobić piątek wieczór czasówka a sobota maraton ( czasówka to tylko taki dodatek w sumie ).

PS : I nie żadna Łysina tylko Żar ( nazwa zobowiązuje ;-) )

#85 Piotr92

Piotr92
  • Użytkownik
  • 765 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 10 listopad 2010 - 18:42

W sumie to trochę masz rację, bo czasówka to tylko dla chętnych, nie jest obowiązkowa dla wszystkich uczestników. Czasówka to tylko na Żar.

#86 szalony ¶limak1

szalony ¶limak1
  • Użytkownik
  • 385 postów
  • SkądZabrze

Napisano 11 listopad 2010 - 16:09

Cytat

bo czasówka to tylko dla chętnych, nie jest obowiązkowa dla wszystkich uczestników.

Dobre :-D :)
Czyli wg Piotrka to maratony są obowiązkowe :-)
Muszę się już zapisać na wszystkie w 2011 :lol: :)

#87 Piotr92

Piotr92
  • Użytkownik
  • 765 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 11 listopad 2010 - 18:17

Trochę żle, to sformuowałem. Przecież wiadomo ze maratony nie są obowiązkowe. Dokładnie mi chodziło oto, że kto zapisze się na Tour de Żar to nie będzie musiał startować w tej czasówce, tylko ci uczestnicy którzy będą chcieli. Przepraszam za niezrozumiałą wypowiedź.

#88 Gosc_tozik_*

Gosc_tozik_*
  • Gość

Napisano 13 listopad 2010 - 21:49

Dzisiaj zaliczyłem kolejny rekonesans - tym razem okolice Międzybrodzia Bialskiego i Porąbki.
Ślad można obejrzeć tutaj: http://www.gpsies.co...zzuvtyfpfivxnut
Namordowałem się ale efekty nadal mizerne - sensownej alternatywy na rundę honorową nadal brak. Sprawdziłem też drogę do zapory w Porąbce do centrum Porąbki i skrętu na Wielką Puszczę i Targanice. Sama droga przez zaporę jest spoko - nowa nawierzchnia i zdecydowanie mniejszy ruch niż na głównej drodze na Kęty (droga nr 948). Jednak w centrum Porąbki mamy problem ze skrętem i co ciekawe - skrętem w prawo na drogę w kierunku Targanic. Oto mapka:
Dołączona grafika
Wariant 1 i 2 odpadają ze względu na brak utwardzonej nawierzchni.
3 i 4 - jest zakaz skrętu
3 - nawet bez zakazu skręt jest bardzo niebezpieczny bo jest to zakręt prawie o 180st i od razu ostro pod górę - naprawdę łatwo o glebę - wiem bo mimo zakazu :oops: tak pojechałem
4 - pomijając zakaz - jest to wąska droga osiedlowa z kilkoma "hopkami" spowalniającymi.
Jest jeszcze wariant 5 - ale głowy nie daję bo tamtędy nie jechałem i to tylko z mapy wynika.
Gdyby mimo wszystko przeszło 4 lub 5 to potem o skręt w lewo z powrotem na drogę na Targanice już bym się nie obawiał bo widoczność jest dobra a ruch jest już tam naprawdę znikomy.

#89 emer

emer
  • Użytkownik
  • 582 postów
  • SkądGalicja

Napisano 13 listopad 2010 - 23:16

tozik - czy to Ty wyjeżdżałeś gdzieś z bocznej ulicy (jakby od cmentarza) w centrum Międzybrodzia w kierunku Żarnówki i Porąbki ? Miałeś żółte ubranko? Byłem dość rozpędzony na biało-czarnym niby góralu w biało-czarnym wdzianku ... a że śpieszyłem się do pracy niestety, to nie oglądając wyprzedziłem i pojechałem tez w kierunku Porąbki ... ok 13:20 dzisiaj
Tak patrze na ten Twój ślad GPS .... "zdobywałeś" Hrobaczą ? :mrgreen:

#90 gres

gres
  • Użytkownik
  • 641 postów
  • Skądkraków

Napisano 14 listopad 2010 - 09:33

w ten sam dzien do bez sens - faworyuje tych co pojada tylko jedna konkurencje, faworyzuje rowniez tych co pojada jako pierwsi tt bo beda mieli wiecej czasu na odpoczynek. Z drugiej strony nie beda mieli co robic przez pare godzin - nie potrzebne zamieszanie. Lepiej dzien przed lub po.

jeszcze wiekszy bez sens robic tt jako kwalifikacje do glownego bo przeciez najfajniejsze w cyklu maratonow wieska jest fakt ze start jest wspolny

geolog - www.geologpoludnie.cba.pl

#91 Piotr92

Piotr92
  • Użytkownik
  • 765 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 14 listopad 2010 - 12:54

To chyba jednak tą czasówkę trzeba będzie przenieść na dzień przed lub dzień po. Start wspólny powinien być, bo tak jak wczoraj pan Wiesiek powiedział że, imprezy z Cyklu Road Maraton charakteryzuje m.in.start wspólny, więc moim skromnym zdaniem start wspólny jest tutaj wskazany, tylko trzeba górki by go rozegrać. W Porąbce trzeba coś wykombinować by dojechać do Targanic albo zrobić odwrotny kierunek jazdy. Końcówka pozostanie bez zmian-podjazd na Żar.

#92 Gosc_tozik_*

Gosc_tozik_*
  • Gość

Napisano 14 listopad 2010 - 21:21

emerku - to prawie na pewno byłem ja choć ubranka żółtego nie mam - jechałem w takiej białej bluzie z niebieskimi i pomarańczowymi wstawkami. Hrobaczą, i owszem, podjechałem sobie - raz: że dawno tam nie byłem - chyba ze 3 lata i byłem ciekaw czy może przypadkiem nie poprawili asfaltu powyżej ostatnich domów ale nic tego - a dwa - wciąż miałem nadzieję że znajdę jakiś zagubiony kawałek asfaltu prowadzący np. do Żarnówki i byłaby pętelka - też nic z tego.
Jako że pogoda cudowna jak na listopad to nie poddając się zaliczyłem 3 rekonesans:
http://www.gpsies.co...vitsyggjovsvqfi
Szczęście było blisko - znalazłem kapitalny podjazd na Wierch Oczkowa ulicą Oczkowską - nieco ponad 2km po nowiutkim asfalcie, średnio 7,5% z całkiem wymagającą końcówką - liczyłem, że da się stamtąd zjechać do Kocierza Moszczanickiego. Nawet jeśli nie na rundę startową to taki wariant świetnie urozmaiciłby pętlę wokół Żaru. Niestety jak się domyślacie - na końcu pocałowałem przysłowiową klamkę czyli asfalt się skończył przy ostatnich domach.

#93 GRUNWALD1410

GRUNWALD1410
  • Użytkownik
  • 291 postów
  • SkądSucha B./Kraków

Napisano 14 listopad 2010 - 22:09

Zgadza się. Z Oczkowa można dojechać tylko na Suską ulicą Mieczykową jak się nie myle, która jest w fatalnym stanie.
Pogoda genialna. Byłem dziś na Krowiarkach tylko w koszulce z długim rękwem nie zmarznąłem. Nieprzyjemnie było tylko w "zimnych dziurach" ;) ale na szosówce spotkałem tylko Paule Gorycką (nie jestem pewien bo śmignęła na lekkim zjeździe z naprzeciwka) i sąsiada ;(

#94 Dobry

Dobry
  • Użytkownik
  • 78 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 14 listopad 2010 - 22:21

Trzeba było jechać na Kocierza. Tam dziś były takie tabuny cyklistów, że aż głowa boli. Jechaliśmy w grupce ul. Widokową i po wskoczeniu na główną drogę spotkaliśmy kolejną szóstkę, a to nie wszystko, bo i innych w mniejszych konfiguracjach rowerzystów było też sporo.

#95 emer

emer
  • Użytkownik
  • 582 postów
  • SkądGalicja

Napisano 14 listopad 2010 - 22:34

tabuny ... podjechałem z jednej strony Kocierza na drugą i w dół w strone Targanic - ZERO rowerujących ... (około 13stej)
Potem przeł. Targanicka i Wlk Puszcza do Porąbki - droga rewelacyyyjna ... praktycznie nówka nieśmigana :-D

#96 Dobry

Dobry
  • Użytkownik
  • 78 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 15 listopad 2010 - 10:57

Widocznie jechałeś za szybko ;). A nie byłeś czasem na biało ubrany? Bo widzieliśmy takiego jednego białego, który akurat jechał na Kocierz, kiedy my do Kocierza i potem na Widokową :D

#97 emer

emer
  • Użytkownik
  • 582 postów
  • SkądGalicja

Napisano 15 listopad 2010 - 11:30

dokładnie ... biało czarny :-)
ano faktycznie - 2 kolarzy ? ;-)

#98 Dobry

Dobry
  • Użytkownik
  • 78 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 15 listopad 2010 - 16:09

Hehe, byliśmy w czwórkę, tylko że przed Widokową rozbiliśmy się na podgrupy, bo część z nas oddawała się wydalaniu moczu ;). Zresztą mieliśmy chytry plan, żeby wyskoczyć z tej Widokowej przed Tobą na główną, by sprawdzić, którędy się szybciej jedzie, ale jednak musiałeś jechać za szybko i test nam się nie powiódł;).

#99 emer

emer
  • Użytkownik
  • 582 postów
  • SkądGalicja

Napisano 15 listopad 2010 - 16:46

oj to chyba nie ja ... na wypłaszczeniu na szczycie wymijałem (przypomniało mi się) dwóch na szosowych rowerach ... a z tego co mówisz musielibysmy jechać w tym samym kierunku przed podjazdem właściwym ...
Byłem wczoraj ubrany biało czarno góra (rękawy białe) , spodenki czarne , a kolarka czarno pomarańczowa ...

#100 Piotr92

Piotr92
  • Użytkownik
  • 765 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 15 listopad 2010 - 19:28

Widzę, że dużo osób było wczoraj na Kocierzu. Też miałem jechać ale pojechałem na Równicę, gdzie rozegrała się czasóweczka,było 12osób. Byłem drugi na szczycie z czasem 17:47.