Skocz do zawartości

Zdjęcie

Czas na Żar

• Zamknięty Temat jest zamknięty
158 odpowiedzi w tym temacie

#61 hondac

hondac
  • Użytkownik
  • 60 postów
  • SkądBeskidy

Napisano 06 listopad 2010 - 23:02

Cytat

A ja bym się upierał przy stwierdzeniu, że kawałeczek - właśnie te 500-700 m - to całkiem elegancki nowy asfalcik na całej szerokości. Tym brutalniejszy kontrast z dziurawym i zacienionym dalszym fragmentem, który nawet dla pojedynczego rowerzysty może być niebezpieczny.
...

Fakt - te 500m to nowy asfalt,ale jest tego tak mało,że o nim... zapomniałem :oops:
Reszta czyli jakieś 1800m - wąsko ,ciemno i kocie łby...Kostka na podjeżdzie do zapory
nie taka zła.
Co do zjazdu z Przełęczki Targanickiej w stronę Targanic to tam jest naprawdę niebezpiecznie-zwłaszcza takie małe rondko.Ja go znam,jestem tylko "maratończykiem",ale Ci co się ścigają... ?

#62 Piotr92

Piotr92
  • Użytkownik
  • 765 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 07 listopad 2010 - 15:45

Na tym zjeździe do Targanic może być niebezpiecznie bo z doświadczenia wiem, że są tacy co ścigają się na zjazdach.

#63 kubano

kubano
  • Użytkownik
  • 936 postów
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Napisano 07 listopad 2010 - 18:31

Także potwierdzam słowa Piorta92 jest wąsko i nawierzchnia też nie jest rewelacyjna.

#64 Wiesiek Legierski

Wiesiek Legierski
  • Użytkownik
  • 613 postów
  • SkądIstebna

Napisano 08 listopad 2010 - 07:44

Większość waszych opinii sprowadza się do 2 wniosków:
1. starać się uniknąć podjazdu na Żar zaraz po starcie
2. zmienić kierunek na lewo-skrętny: Kocierz-Targanice-Porąbka

Ten maraton jest dla was, szosowców, a trasa niech powstanie naszymi wspólnymi wysiłkami.
Macie więcej swobody w zaprojektowaniu trasy. Nie upieram się ;-)

A może jeszcze czasówka dzień przed lub po maratonie, oczywiście na Żar?
Jak już tam będziemy z całym sprzętem i ludźmi ...

#65 jedroll1

jedroll1
  • Użytkownik
  • 357 postów
  • SkądSidzina

Napisano 08 listopad 2010 - 12:39

czasówka sounds good;) ale dzień przed TdŻar

#66 szalony ¶limak1

szalony ¶limak1
  • Użytkownik
  • 385 postów
  • SkądZabrze

Napisano 08 listopad 2010 - 12:44

Cytat

A może jeszcze czasówka dzień przed lub po maratonie, oczywiście na Żar?
Jak już tam będziemy z całym sprzętem i ludźmi ...

Super :-)
Można też pomyśleć o zrobieniu czasówki, a potem start z uwzględnieniem tych czasów. Wtedy będziemy startować prawie pojedynczo. A kto nie brał udziału w czasówce np. na końcu stawki.

#67 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 08 listopad 2010 - 13:05

Pomysł fajny :)
Z tym, że zawsze wiąże się to z dodatkowymi kosztami dla startujących. Dochodzi nocleg i nie każdy też ma możliwość wyjazdu na dwa dni. Może jakaś ankieta ;-)

EDIT: można zrobić inaczej. Ponieważ możliwe, iż wielu nie będzie mogło przyjechać na czasówkę (a mimo tego będą chcieli stanąć na starcie maratonu) to czasówkę zrobić jako odrębny wyścig. Coś na zasadzie np.: OTWARTE MP AMATORÓW W JEŹDZIE NA CZAS POD GÓRĘ ŻAR. Kto lubi takie podjazdy i takie wyzwania - przyjedzie. Dać po dyplomie (jeżeli znalazłby się jakiś puchar to ok) i już. W końcu nie startuje się dla nagród.
A następnego dnia maraton ze swoją klasyfikacją.

#68 Wiesiek Legierski

Wiesiek Legierski
  • Użytkownik
  • 613 postów
  • SkądIstebna

Napisano 08 listopad 2010 - 13:40

Czasówka wyłącznie jako odrębny wyścig - nie łączymy tego z maratonem, bo wtedy robi się zamieszanie z wynikami i dochodzi obowiązkowy nocleg.

Byłby to wtedy kolejny wyścig w cyklu Road Maraton gdzie można zebrać punkty do generalki.

Piątek w godz. 18-20 (lub 17-19) chyba jest optymalny, taki malutki przepał przed maratonem ;-)

#69 mickrz

mickrz
  • Użytkownik
  • 423 postów
  • SkądKatowice

Napisano 08 listopad 2010 - 14:40

Cytat

Piątek w godz. 18-20 (lub 17-19) chyba jest optymalny, taki malutki przepał przed maratonem ;-)

Czyli mamy I NOCNE MP W JEŹDZIE NA CZAS POD GÓRĘ ŻAR 8-) :-)

Sponsor - Elektrownia Porąbka-Żar - nagrody komplet oświetlenia :-D nagrody pocieszenia - odblaski :mrgreen:

A tak serio bardzo fajny pomysł. Krótko i intensywnie :-P

#70 szalony ¶limak1

szalony ¶limak1
  • Użytkownik
  • 385 postów
  • SkądZabrze

Napisano 08 listopad 2010 - 14:42

Dla mnie Oki
Może być osobny wyścig, czym więcej tym lepiej
Godzina dowolna. :lol: :evil:
Może być nawet w nocy :-)
Już widzę ten tytuł. "Pierwsza nocna czasówka pod górę :-)'

#71 Piotr92

Piotr92
  • Użytkownik
  • 765 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 08 listopad 2010 - 16:42

Super. Kolejna impreza dochodzi do kalendarza. Żar jest optymalny na czasówkę, myślę że ten pomysł wypali i czasówka będzie rozgrywana co rok.

#72 mariusz k

mariusz k
  • Użytkownik
  • 836 postów
  • Skądrybnik

Napisano 08 listopad 2010 - 17:06

A może lepiej zrobić 2 etapy jednego dnia ;-) . Rano start wspólny, dystans nieco ograniczyć, powiedzmy do np. 120km a po południu czasówka pod górę :-) .

#73 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 08 listopad 2010 - 17:06

Tak dla przypomnienia. Wynik Sylwka Szmyda: 6,1 km, czas: 15:56. Było to ponad 10 lat temu. Ktoś już ten wynik na forum podawał :)
Będzie sobie można porównać czasy :)

#74 Piotr92

Piotr92
  • Użytkownik
  • 765 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 08 listopad 2010 - 17:18

Mój najlepszy wynik do tej pory to 27:47. Wydaje mi się że to słaby wynik. Zawsze pokonywałem Żar przynajmniej po jednym podjeździe i wyniki są różne.
Co do czasówki w ten sam dzień co maraton. Wydaje mi się że to dobry pomysł. Tylko co na to inni?

#75 GRUNWALD1410

GRUNWALD1410
  • Użytkownik
  • 291 postów
  • SkądSucha B./Kraków

Napisano 08 listopad 2010 - 20:00

Co do czasówki jestem jak najbardziej za, ale jakby zrobić na Łysinę?? Tak dla odmiany ;) W końcu też bardzo blisko
Co do trasy to ja bym się jednak nie za bardzo przejmował Targanicami przy prawoskrętnym, bo można zrobić baardzo długi start honorowy (Międzybrodzki OK - Targanice skrzyżowanie) i pojedziemy tam wolno za Panem. A drugi raz tam nie jechać tylko pojechać na wschód - opcji jest pełno, część przedstawiłem i prosiłbym o ustosunkowanie się ;)

#76 mickrz

mickrz
  • Użytkownik
  • 423 postów
  • SkądKatowice

Napisano 08 listopad 2010 - 20:02

No mogłoby być ciekawie 120km maratonu czyli nawet ktoś kto będzie miał średnią 20 km/h skończy około 15 (przy starcie o 9:00) i około 18 dla chętnych czasóweczka. :-D

To chyba fajniejszeby było niż w dwa dni :mrgreen:

#77 Makdeb

Makdeb
  • Użytkownik
  • 302 postów
  • SkądKraków

Napisano 08 listopad 2010 - 20:04

Myślę, że te 120 wejdzie tak w nogi, że nie będzie chętnych na czasówkę. 1 dzień czasówka drugi maraton i będzie OKS! :)

Jeżeli czasówka, to tylko na Żar. Żar to jednak Żar. :mrgreen:

#78 mariann

mariann
  • Użytkownik
  • 71 postów
  • Skądkrk

Napisano 08 listopad 2010 - 20:40

O super pomysł z ta czasówką ale najlepiej tak dzień przed maratonem lub rano w ten sam dzień jako oddzielny wyścig ale również kwalifikacje do startu w poszczególnych grupach na maratonie(odpadnie problem nie podzielenia się peletonu na grupy), nieobecni mogli by startować w pierwszej wypuszczanej grupie na maraton.

#79 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 08 listopad 2010 - 20:59

Cytat

Myślę, że te 120 wejdzie tak w nogi, że nie będzie chętnych na czasówkę. 1 dzień czasówka drugi maraton i będzie OKS! :)

Jeżeli czasówka, to tylko na Żar. Żar to jednak Żar. :mrgreen:

Jestem tego samego zdania. Kto będzie miał ochotę na Żar po wyczerpującym jakby nie było maratonie. Jazda w pewien sposób powinna sprawiać także przyjemność, a tak dla większości z nas (chyba dla większości) będą to męczarnie.

#80 Gosc_tozik_*

Gosc_tozik_*
  • Gość

Napisano 08 listopad 2010 - 22:25

Ja też bym nie rezygnował z prawo-skrętu. Argument za lewo jest jeden - czyli zjazd z Targanic ale z drugiej strony - w tej okolicy jest duży ruch (w Rajczy albo Istebnej to są "puchy" w porównaniu z drogą Żywiec - Kęty) i przy lewo-skręcie mamy jeśli dobrze liczę 2 włączenia do ruchu na główną i 3 zjazdy w lewo z głównej ruchliwej drogi. Pytanie co stanowi większe zagrożenie. Jak wyremontują Kocierz to zjazd w obie strony będzie równie dobry co do nawierzchni choć przyznaję, że wyprofilowanie zakrętów jest nieco bezpieczniejsze przy zjeżdżaniu w stronę Targanic czyli lewo-skrętnie ale akurat na PB 2008 właśnie w tym kierunku był zjazd i była gleba więc wszystkiego i tak się nie przewidzi.

A poza tym: jakby miał być lewo-skręt to nie da rady wystartować z Porąbki i jechać runde honorową na Wielką Puszczę bo to właśnie kierunek prawo-skrętny (już mi się strony mylą :-D

Aha - a czasówka na Łysinę - jak najbardziej - fajny pomysł, miejsce mało znane, ruch znikomy, problemem może być tylko brak "infrastruktury" - na dole nie kojarzę sensownego miejsca na parking - z kolei na górze też jest ciasno. Ale droga fajna i w sumie trudniejsza na pewno niż na Żar ale taka w granicach rozsądku :mrgreen:)