Skocz do zawartości

Zdjęcie

Endurance Czy Gravel

57 odpowiedzi w tym temacie

#21 Hargin

Hargin
  • Użytkownik
  • 277 postów

Napisano 09 styczeń 2019 - 21:13

Dari, dnia 09 Sty 2019 - 19:38, napisał:

Ale chyba autor wątku nie powinien kierować się Twoim gustem?
Dodam, ze sam mam Canyona. A nawet dwa.

Nie wiem, jego wybór. Mam jednego, to zmienia optykę?

#22 Dari

Dari
  • Użytkownik
  • 3200 postów

Napisano 09 styczeń 2019 - 21:26

To dobrze, ze zdałeś sobie sprawę, ze proponowanie drozszego roweru z argumentem, ze Tobie się bardziej podoba jest -oględnie się wyrażając- takie sobie...

#23 Hargin

Hargin
  • Użytkownik
  • 277 postów

Napisano 09 styczeń 2019 - 21:39

Napisałem, że są inne wizualnie. Tyle i tylko tyle. Dorabianie dodatkowej filozofii zbędne.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#24 Orzecho

Orzecho
  • Użytkownik
  • 116 postów

Napisano 09 styczeń 2019 - 21:53

Witam Kolego Hargin, ja też się zastanawiam nad Scotem Addicem 20 a Canyon Endurance CF 7.0 i nie wiem w sumie co wybrać. Obawiam się trochę w Canyonie jak coś się wydarzy i czy nie będzie problemów z gwarancją? Mówisz że nie było żadnych problemów?

Wysłane z mojego Lenovo P2a42 przy użyciu Tapatalka

#25 Paput

Paput
  • Użytkownik
  • 594 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 09 styczeń 2019 - 22:35

Na Scotta faktycznie teraz trudno cokolwiek utargować, bo te rowery, w tych cenach idą jak ciepłe bułki. Nikt nie da rabatu na coś, co za chwilę i tak sprzeda. No najwyżej dołoży koszyk na bidon i lampkę. :-)

Osobiście zamówiłem Addicta 10 disc i powinienem go odebrać na koniec lutego, a zamawiałem w październiku. Jak oglądałem, chyba to był 20 disc, na 105, to z tyłu spokojnie z zapasem wejdzie 35mm. Z przodu chyba też, bo były założone opony schwalbe 32mm i jeszcze był zapas po około 5mm na stronę (na oko) :-). Mi się udało wytargować pełen fitting w cenie roweru i nic więcej. Można ryzykować i poczekać na wyprzedaże, o ile zostaną ostatnie sztuki.

A jeśli o wybór chodzi, to wybrałem Addicta, bo dla mnie 90-95 % to szosa, a tylko czasem z dziećmi leśną, utwardzoną drogą, ewentualnie jakiś skrót z kiepsą nawierzchnią. Tylko, że to każdy sam musi sobie ocenić, jakich dróg szuka. 

#26 Orzecho

Orzecho
  • Użytkownik
  • 116 postów

Napisano 09 styczeń 2019 - 22:40

A gdzie kolego Paput kupowałeś swojego Addicta?

#27 Paput

Paput
  • Użytkownik
  • 594 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 09 styczeń 2019 - 23:06

Zamówiłem w Gdańsku https://www.wysepka.pl/
Ale pewnie w każdym sklepie z przedstawicielstwem Scotta znajdziesz.
Jak napisałem, powinien być do odbioru na koniec lutego, więc jeszcze go nie mam.
Na miejscu oglądałem 20 disc na 105. Mój będzie na ultegrze r-8000 z hydrauliką.

#28 Hargin

Hargin
  • Użytkownik
  • 277 postów

Napisano 10 styczeń 2019 - 06:12

@Orzecho

Tak jak pisałem z Canyonem nie miałem problemu podczas załatwiania wymiany ramy. Kontakt jest z polskim oddziałem w Szczecinie. Po zakupie rower dochodzi w niecały tydzień.

#29 Dari

Dari
  • Użytkownik
  • 3200 postów

Napisano 10 styczeń 2019 - 08:19

NIe "dochodzi" tylko doszedł do Ciebie, bo wielu klientów Canyon skazał na czekanie miesiącami:

https://www.trustpil.../www.canyon.com

Mozna poczytać również o klientach, na których Canyon "wypiął się" jeśli chodzi o gwarancję. Nawet w tak poważnych sprawach jak pęknięte ramy.

#30 Hargin

Hargin
  • Użytkownik
  • 277 postów

Napisano 10 styczeń 2019 - 12:22

Lansujesz dalej dyscyplinę "pisanie z niezrozumieniem"? 

"Rower dochodzi w niecały tydzień" - tzn. rower dostępny w magazynie dochodzi do Polski (a będąc precyzyjny do Warszawy) w niecały tydzień.. Jeśli nie mają danego egzemplarza na magazynie to chyba trzeba być "specjalnie uzdolnionym", aby wywieść inny wniosek. 

Ja nie piszę o doświadczeniach innych osób (tak jak nota bene Ty), a wyłącznie o swoich własnych - z zakupem, kontaktem z firmą oraz rozpatrzeniem reklamacji. Może powinienem napisać to z CAPS LOCK dla lepszego zrozumienia? 

#31 Mateunio

Mateunio
  • Użytkownik
  • 944 postów
  • SkądKT

Napisano 10 styczeń 2019 - 12:37

Panowie, może jednak dyskusję na temat jak szybko Canyon wysyła rowery odłóżcie na inny temat. W kwestii wyboru między typami rowerów nie ma to znaczenia.

Sticker-e1508358125669.jpgcrankalicious.pl - profesjonalne kosmetyki do pielęgnacji roweru

#32 Dari

Dari
  • Użytkownik
  • 3200 postów

Napisano 10 styczeń 2019 - 12:52

Bez wątpienia masz jakieś problemy z wyobraźnią: to, że do Ciebie "rower dostępny w magazynie" "DOSZEDŁ" w "niecały tydzień" , nie oznacza, że do każdego klienta "rower dostępny w magazynie" "DOCHODZI w niecały tydzień". I piszę to na podstawie własnych doświadczeń. Prościej  nie da się już wytłumaczyć.

#33 Hargin

Hargin
  • Użytkownik
  • 277 postów

Napisano 10 styczeń 2019 - 13:11

Twoje własne doświadczenia są mi zupełnie nieznane i jak zapragnę się z nimi zapoznać, to uprzejmie zapytam.

Na tę chwilę dzielę się własnymi. Zamiast kontestować, jak masz to w zwyczaju każdą wypowiedź w każdym wątku, możesz zacząć pisać na temat, odnosząc się do własnych doświadczeń. 

EOT ze względu na prośbę @Mateunio.

#34 Dari

Dari
  • Użytkownik
  • 3200 postów

Napisano 10 styczeń 2019 - 13:44

Czasami warto spojrzeć poza czubek własnego nosa i zobaczyć sprawy takimi jakimi są naprawdę, a nie takimi jakimi się tylko wydają. Mniejsza o Ciebie, ale założycielowi wątku pozwoli to -być może- na uniknięcie ewentualnych rozczarowań

A wracając do tematu: wiemy juz, ze w Canyonach pękają ramy, ze wiele osób skarzy się na poziom obsługi klienta i ze są problemy z terminami.
Z innych spraw: kolega zapłacił za nowy rower z factory outlet, a otrzymał używany
z poniszczonymi częściami i zdekompletowanymi i pomieszanymi (od innego roweru) dodatkami.

#35 Orzecho

Orzecho
  • Użytkownik
  • 116 postów

Napisano 10 styczeń 2019 - 14:39

Może koledzy lepiej się sprzeczać o takie rzeczy poradzilibyscie który rower lepiej wybrać porównując Scotta Addica i Canyona Endurance CF 7.0 biorąc pod uwagę ramę, koła, oponki, kiere itd. Chętnie bym się dowiedział bo stoję przed takim dylematem. Pozdrawiam

#36 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2948 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 styczeń 2019 - 14:47

ja bym w życiu nie wybrał roweru, na którym wcześniej się choć raz nie przejechałem :P

#37 Hargin

Hargin
  • Użytkownik
  • 277 postów

Napisano 10 styczeń 2019 - 15:03

@cauchy - nie chcę wyjść na jakiegoś apologetę Canyona, ale faktycznie u nich zasada zwrotu roweru do 30 dni działa. Miałem u siebie Roadlite, przejechałem ok. 60 km, nie spodobał mi się. Wykonałem tel do Szczecina, przysłali kuriera i zabrali rower. Na zwrot pieniędzy oczekiwałem ok. 10 dni. Nikt nie grymasił, nie pytał, nie próbował udowadniać, że rower nie jest w totalnie identycznym stanie jak w momencie wyjścia z fabryki (pewnie znów miałem szczęście, albo jestem "złotym klientem Canyon"). 

W sytuacji, gdy Canyon jest w danym rozmiarze na stanie magazynowym, a na Addicta trzeba czekać 2-3 miesiące, to jakież ryzyko jest w zakupie tego pierwszego, przetestowaniu i ewentualnym zwrocie (nie ma przewalutowania przy zamówieniu, a koszty przesyłki są również zwracane)? 

#38 Dari

Dari
  • Użytkownik
  • 3200 postów

Napisano 10 styczeń 2019 - 15:20

Nie wiem czy znasz swoje potrzeby dotyczące geometrii. Jeśli tak to wybierz ten rower,który jest im bliższy.
Scott ma (a przynajmniej miał) rowery testowe. Dla mnie sklep w ciągu kilku dni
sprowadził model Solace (poprzednik Addicta) i wypożyczył bezpłatnie na sobotę i niedzielę.

#39 Orzecho

Orzecho
  • Użytkownik
  • 116 postów

Napisano 10 styczeń 2019 - 15:36

Dari obydwa maja podobna geometria. Szukam roweru typu endurance. Bardziej mi się podoba malowanie w Canyonie na rzecz Scotta przemawia to że można się przejechać na rowerku. Nie wiem jak wypadają w porównaniu komponenty bo się słabo znam i głównie na radzie w tym kierunku mi zależy.

#40 Mateunio

Mateunio
  • Użytkownik
  • 944 postów
  • SkądKT

Napisano 10 styczeń 2019 - 15:56

Pytanie na temat rowerów Cube Attain - ktoś ma jakieś doświadczenie? Może nie specjalnie porywają wizualnie ale są na wskroś poprawne, taki VW Golf wśród rowerów. Przy założonym budżecie znalazłem rower na karbonowej ramie + ultegra 8000.

Sticker-e1508358125669.jpgcrankalicious.pl - profesjonalne kosmetyki do pielęgnacji roweru

Dodaj odpowiedź

Zaawansowany edytor tekstowy