Jump to content

Photo

Kólkowe Dylematy - Proszę O Poradę.

fulcrum evanlite dtswiss roval ffwd

11 replies to this topic

#1 grzeko

grzeko
  • Użytkownik
  • 66 posts
  • SkądGdynia

Posted 16 January 2019 - 14:19

Panowie,

Korzystając z zimowej pory chciałbym zrobić sobie mały upgrade szosy o nowe koła.

Obecnie mam montowane fabrycznie aluminiowe koła Fulcrum CEX 6,5 - ważą około 1900 gram.

.

Rozważam kilka opcji:

1. Aluminiowe DT Swiss PR 1400 DICUT 21 OXiC

https://www.bike24.d...,245|||||||||||

Chyba najbardziej zdroworozsądkowa opcja - lekkie koła alu na dobrych piastach.

2. Karbonowe Evanlite 38 pod oponkę

3. Uzywane koła karbonowe Roval CLX40 pod oponkę.

https://allegro.pl/o...peed-7666204854

4. A może warto zaszaleć i kupić karbonowe FFWD pod szytkę - tu kusi nie niska masa (1200 g).

https://allegro.pl/o...-ltd-7730911200

Przeraża mnie trochę wracanie z buta w przypadku gumy w trasie i brak możliwości serwisowania tego samemu.

Odnośnie oczekiwań.

Jeżdżę głownie w okolicach Trójmiasta, gdzie wbrew pozorom jest także trochę przewyższeń.

Zależy mi na niższej masie kół - nie wiem czy jest sens pchać się w wyższy stożek.

Uprzedzając pytania - zdarza mi się jeździć po płaskim z prędkościami powyżej 35 km/h.

Do tej pory nie scigałem się na szosie , ale pewnie będę chciał spróbować w tym roku.

Budżet około 3-4k PLN

Bedę wdzięczy za wszelkie rady i przemyślenia.

.....The loneliness of the long distance runner.

#2 piotrkol

piotrkol
  • Użytkownik
  • 2,029 posts
  • SkądBrzesko

Posted 16 January 2019 - 15:26

Co do szytek - są zwolennicy, są przeciwnicy. Każdy będzie chciał przekonać do swojej racji. Ja miałem podobny dylemat i z ciekawości wszedłem w szytki. Lubię próbować różne rozwiązania po prostu. Mam za sobą na nich 2 i pół sezonu i póki co nie mam zamiaru wracać do opony. Awaria przez te 2 i pół roku jedna - ale wystarczyło wlać uszczelniacz i napompować i szytka trzyma ciśnienie do dziś (awaria miała miejsce w Listopadzie) Naprawa na poboczu trwała jakieś 6 minut i spokojnie dokończyłem trening.

Ja sobie tłumacze to tak: jeżeli wjadę w krater i rozwalę szytkę tak, że uszczelniacz nie pomoże to prawdopodobnie i w wypadku opony byłaby wycieczka z buta bo co z tego, że mogę mieć ze sobą dętkę jeśli opona będzie rozwalona? Z wymianą po sezonie też straszyli. Okazało się, że to proste jak budowa cepa. 10 minut przez 4 kolejne zimowe wieczory i szytki sam sobie nakleiłem. Jakość jazdy bardzo fajna, rzeczywiście na dobrym asfalcie to się płynie :) Ja mam tylko i wyłącznie dobre doświadczenia póki co.

Jeśli jesteś ciekawy to próbuj, jeśli nie to zostań przy oponie - dobra opona jest dla nas amatorów równie dobra jak szytka. Ja byłem ciekawy i mi się spodobało. Czy jeżdżę przez to szybciej? Raczej nie, a nawet jeżeli to nie potrafię tego zmierzyć. Czy czuję się na nich bezpiecznie? Tak, bardzo. Czy boję się butowania do domu? Tak samo jak w przyadku awarii opony, łańcucha, korby czy wszystkiego innego :P

• 1415chris likes this

53865785563_3dfc4288d2_o.png 50927423167_21cc9455fd_o.png 41936344895_5d8a499da7_o.png 51000815092_a2fafceb67_o.png 53650540372_5d02396ecc_o.png

#3 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3,088 posts
  • SkądWLKP

Posted 17 January 2019 - 21:01

Gdańsk to żadne góry, nie potrzebujesz wagi piórkowej, więcej skorzystasz z aerodynamiki. Wybierz stożek 38 od Evanlite lub zestaw 38/50 tej firmy. Jak koła uniwersalne, to tylko na oponę (szytki tak, jeśli masz dwa zestawy kół - startowe i treningowe), śmiało daj dętkę latex, na ewentualne zawody założysz sobie jakieś Corsy czy Velo i będzie gitara.
Nie kupuj nn używek karbonowych, bo mogą mieć mocno wytarte powierzchnie. Szybciej wybierz alu, ale nowe.

#4 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2,297 posts
  • SkądGdańsk

Posted 17 January 2019 - 21:37

Arni, on 17 Jan 2019 - 20:01, said:

Gdańsk

grzeko

Ja bym uważał z takimi przejęzyczeniami. :D

#5 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3,088 posts
  • SkądWLKP

Posted 17 January 2019 - 21:41

Sądzisz, że w innej części 3MPK są już te poważne góry? :) No może...

#6 thomasz

thomasz
  • Użytkownik
  • 365 posts
  • SkądWrocław

Posted 18 January 2019 - 09:26

mieszkasz i jeździsz po płaskich terenach, jeżeli dodatkowo unikasz deszczu to weź karbon. Profil 45mm będzie idealny. Możesz pokusić się o nowy typ obręczy karbonowych z grafenem i teksturową powierzchnią hamującą, która naprawdę dobrze hamuje na mokrym

https://www.instagram.com/p/BsfnysolSeN/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

45636079942_17651449fe_m.jpg

CarbonOne.pl - koła na szprychach karbonowych

Blackcatwheels.pl - Koła na zamówienie

Sklep - obręcze, piasty, szprychy

Wrocław

Kontakt na priv, @ lub tel: 604 40 95 04

#7 Jacenty_071

Jacenty_071
  • Użytkownik
  • 32 posts

Posted 18 January 2019 - 13:05

thomasz, on 18 Jan 2019 - 08:26, said:

mieszkasz i jeździsz po płaskich terenach, jeżeli dodatkowo unikasz deszczu to weź karbon. Profil 45mm będzie idealny. Możesz pokusić się o nowy typ obręczy karbonowych z grafenem i teksturową powierzchnią hamującą, która naprawdę dobrze hamuje na mokrym

https://www.instagram.com/p/BsfnysolSeN/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

@thomasz

Mam do wykorzystanie komplet piast DT 350S 24h/28h, dałoby się złożyć na nich kółka z tymi obręczami, które proponujesz czy nie ma wersji na taką liczbę szprych?

#8 thomasz

thomasz
  • Użytkownik
  • 365 posts
  • SkądWrocław

Posted 18 January 2019 - 14:53

Jacenty_071, on 18 Jan 2019 - 12:05, said:

@thomasz

Mam do wykorzystanie komplet piast DT 350S 24h/28h, dałoby się złożyć na nich kółka z tymi obręczami, które proponujesz czy nie ma wersji na taką liczbę szprych?

Pewnie że się da. Obręcze biorę z fabryki więc mi zrobią dowolną wersję. Najlepiej będzie jeżeli podeślesz mi maila na wheelsblackcat@gmail.com. Jestem w kwietniu a potem maju w Polsce więc mogę zabrać w kwietniu piasty a w maju przywieźć koła

Pozdrawiam

Tomek

45636079942_17651449fe_m.jpg

CarbonOne.pl - koła na szprychach karbonowych

Blackcatwheels.pl - Koła na zamówienie

Sklep - obręcze, piasty, szprychy

Wrocław

Kontakt na priv, @ lub tel: 604 40 95 04

#9 uraz

uraz
  • Użytkownik
  • 1,730 posts
  • SkądLublin

Posted 18 January 2019 - 16:38

piotrkol91, on 16 Jan 2019 - 14:26, said:

... dobra opona jest dla nas amatorów równie dobra jak szytka. Ja byłem ciekawy i mi się spodobało. Czy jeżdżę przez to szybciej? Raczej nie, a nawet jeżeli to nie potrafię tego zmierzyć. ...

Jako ciekawostkę powiem, że oglądałem kiedyś film na YT w którym testowali opory toczenia szytka vs dobra opona + latex vs tubeless i szytka powodowała największe straty energii, 2 miejsce opona + latex i najlepszy był tubeless. Tłumaczyli to klejonym połączeniem.

Arni, on 17 Jan 2019 - 20:01, said:

Gdańsk to żadne góry, nie potrzebujesz wagi piórkowej, więcej skorzystasz z aerodynamiki. Wybierz stożek 38 od Evanlite lub zestaw 38/50 tej firmy.

Trójmiasto to nie góry, 38 mm to nie stożek. 

Arni, on 17 Jan 2019 - 20:41, said:

Sądzisz, że w innej części 3MPK są już te poważne góry? :) No może...

Raczej chodziło o to,  że mieszkaniec Gdyni może nie być do końca zadowolony jeśli zasugerujesz (w tym przypadku przez pomyłkę), że jest z Gdańska. To trochę tak jakby Czecha pomylić ze Słowakiem (lub odwrotnie).

Cycling Order ★ Black is the new fluo ★ Don't feed the troll

#10 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2,297 posts
  • SkądGdańsk

Posted 18 January 2019 - 18:37

Przy wyborze wysokości stożka, oprócz tego czy teren jest górzysty, warto też brać pod uwagę wiatr. A w okolicach Trójmiasta dni kiedy nie pizga jest może kilka w roku.

• Arni likes this

#11 grzeko

grzeko
  • Użytkownik
  • 66 posts
  • SkądGdynia

Posted 18 January 2019 - 19:33

uraz, on 18 Jan 2019 - 15:38, said:

Jako ciekawostkę powiem, że oglądałem kiedyś film na YT w którym testowali opory toczenia szytka vs dobra opona + latex vs tubeless i szytka powodowała największe straty energii, 2 miejsce opona + latex i najlepszy był tubeless. Tłumaczyli to klejonym połączeniem.

Trójmiasto to nie góry, 38 mm to nie stożek. 

Raczej chodziło o to,  że mieszkaniec Gdyni może nie być do końca zadowolony jeśli zasugerujesz (w tym przypadku przez pomyłkę), że jest z Gdańska. To trochę tak jakby Czecha pomylić ze Słowakiem (lub odwrotnie).

Nie mam z tym problemu.

Urodziłem się w Gdańsku :-)

.....The loneliness of the long distance runner.

#12 Paput

Paput
  • Użytkownik
  • 594 posts
  • SkądGdańsk

Posted 14 February 2019 - 01:07

Jeśli jeszcze kółka nie kupione, odezwij się na priv. Może podpowiem Ci coś, co Cię zainteresuje. 

Reply to this topic

Rich Text Editor

Also tagged with one or more of these keywords: fulcrum, evanlite, dtswiss, roval, ffwd