Skocz do zawartości

Zdjęcie

Tour De Pologne Amatorów 2011

376 odpowiedzi w tym temacie

#341 Koroliow

Koroliow
  • Użytkownik
  • 384 postów
  • SkądKaszuby

Napisano 18 sierpień 2011 - 19:02

Nigdy nie podjeżdżałem pod Gliczarów, ale 27 stopni nachylenia to tam na pewno nie ma (to jest 50 % nachylenie), tam na pewno nawet 27 % nie ma, bo ludzie by do tyłu z rowerów spadali, albo by im koła buksowały. Chyba się komentatorowi nachylenie z temperaturą pomyliło.

#342 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1536 postów
  • SkądPoznań

Napisano 18 sierpień 2011 - 19:16

Wiesz jak to w TV trzeba trochę dodać pikanterii :) Tam jest chyba 23% maks ale tylko przez moment.
Ale swoją drogą 27% nie oznacza że ludzie spadają z rowerów :) Zapraszam na Karkonoską albo Modre Sedlo w Czechach :)
pzdr

#343 tornado

tornado
  • Użytkownik
  • 78 postów
  • SkądŁódź

Napisano 18 sierpień 2011 - 19:46

Cytat

Pegos może wyjaśnisz mi co jest żenujące i niesmaczne w stwierdzeniu które zacytowałeś ,
bo to jest stwierdzenie faktu 35 dychy po górach to średnia z etapów w tdf czy giro oczywiście jak jadą słabiej, a totalny amator to np. Zakościelny

Zakościelny to nie amator tylko naturszczyk. Chyba nie ma za zbytnio czasu, aby trenować. Fakt szybkiej jazdy nie czyni kogoś zawodowcem. Trzeba uszanować to, iż są ludzie którzy poświęcają mnóstwo swojego czasu (często też bliskich), energii oraz pieniędzy na trenowanie, a przy tym mają odpowiednie predyspozycje . Mimo ich totalnego zaangażowania, dalej są amatorami. Takimi, jak ten co jeździ dwa-trzy razy w tygodniu. Takimi samymi, jak ci którzy walczą ze swoimi słabościami, limitami i założeniami. Linia demarkacyjna jest bardzo prosta. Masz kontrakt jesteś profi. Nie masz go witamy w amatorach, bo robisz to za darmo, a w zasadzie jeszcze do tego dopłacasz. Robisz to dla siebie i to jest twoim hobby, rozrywką, fascynacją, bądź odskocznią.
Natomiast inną sprawą jest poziom amatorów. Uważam, że jest średnio-wysoki (4 + w skali 1-6) na tle innych państw. Za chwilę rozgrywane będą Mistrzostwa Świata Mastersów w Austrii. Proponuję zobaczyć jakie wyniki są w jeździe na czas. Nie jeden chłopak z naszej krajowej elity chciałby tak pojechać 20 km. Oczywiście są kontrole antydopignowe.

Tutaj link do MŚ Mastersów
http://www.masterswm.org/

#344 LoveBeer

LoveBeer

Piwny Budda

• Użytkownik
  • 702 postów
  • Skądz podium

Napisano 18 sierpień 2011 - 19:50

Cytat

Ale swoją drogą 27% nie oznacza że ludzie spadają z rowerów :) Zapraszam na Karkonoską albo Modre Sedlo w Czechach :)
pzdr

32% pod kopalnia soli w halstacie na salzkammergut trophy. swoja droga na 'normalnej' drodze widzielismy tam znak 24% i to byl szok, szczegolnie kiedy okazalo sie ze jest tylko 1 pas bop drugi 'zjechal'...

#345 szamanviking

szamanviking
  • Użytkownik
  • 1199 postów
  • SkądWadowice

Napisano 19 sierpień 2011 - 21:30

są takie ścianki extremalne, np spod Villach w strone granicy ze Słowenią,przed serpentyną znak obowiazkowej redukcji na 1 bieg w samochodzie,a potem sciana do nieba i zatoczki na poboczu dla drezyn i parowozow,wszystko na asfalcie:) swoja droga nie pamietam jak tam wjechalem na biku:)

#346 arkadiomorale

arkadiomorale
  • Użytkownik
  • 55 postów
  • SkądŚLĄSK

Napisano 19 sierpień 2011 - 22:58

a mógłbyś podrzucić jakiś dokładniejszy namiar na tą ściankę.
Dzięks.

#347 szamanviking

szamanviking
  • Użytkownik
  • 1199 postów
  • SkądWadowice

Napisano 20 sierpień 2011 - 08:07

Droga nr 109 na południe od Villach w strone Słowenii(granica między gorami),swoja droga przepiekna trasa potem od Kranjskiej Góry na przełęcz Vrsić jeśli dobrze pamiętam i około 50 serpentyn,na deser zjazd do morza Srodziemnego i Triestu około 50 km niemal non stop z gory.

#348 arkadiomorale

arkadiomorale
  • Użytkownik
  • 55 postów
  • SkądŚLĄSK

Napisano 21 sierpień 2011 - 18:50

Wielkie dzieki, przed następnym sezonem z pewnością przetestuje tą trasę.
Ps. już zaczynam planować podróż :)

#349 arkadiomorale

arkadiomorale
  • Użytkownik
  • 55 postów
  • SkądŚLĄSK

Napisano 23 sierpień 2011 - 23:53

dostaliście może już płytki z reportażem z TDPa ?
Bo mi wczoraj przyszła za symboliczne 35.5 zł :-/

#350 xubix

xubix
  • Użytkownik
  • 1552 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 24 sierpień 2011 - 07:58

arkadiomorale, przyszła w tej samej cenie..

no ale się zgadza: 20zł płyta + 15,5zł pobranie :)

a reportaż nic szczególnego niestety.. no ale ważne ,że jest wywiad ze mną i z wikim :D

#351 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 25 sierpień 2011 - 13:27

xubix jak nic szczególnego ? Jak na "amatorszczyznę" to całkiem całkiem im to wyszło. Jest pamiątka jakby nie było.

#352 andrzejsulich

andrzejsulich
  • Użytkownik
  • 27 postów
  • SkądLegionowo

Napisano 27 sierpień 2011 - 16:18

Witam wszystkich fanów kolarstwa.
Mam 54 lata i od kilku lat jeżdżę na rowerze szosowym.
Czytałem Wasze relacje/dyskusje/opisy TdP amatorów i postanowiłem w przyszłym roku dołączyć do Was na trasie tego wyścigu.
Mam pytanie do fachowców (a wszystkich Was uważam za takich).
Jakie dobrać przełożenia uwzględniając charakter tego etapu i mój wiek.
Przejeżdżam na rowerze ok. 6000 km, ale nie brałem udziału w wyścigu.
Proszę o poradę.
Pozdrawiam.
Andrzej

#353 LoveBeer

LoveBeer

Piwny Budda

• Użytkownik
  • 702 postów
  • Skądz podium

Napisano 28 sierpień 2011 - 07:51

6000 to duzo, spokojnie dasz rade. kaseta minimum 26-27, choc oczywiscie z tych 6000 ciezko wywnioskowac jaki masz power w nogach i ile jezdzisz po gorach (szaman chwalil sie kiedys ze przepchnal gliczarow na 23 :P), gliczarow jest naprawde ciezki, szczegolnie ze jest na trasie jako 3 duzy podjazd...

ale jak mowie, z tym przebiegiem powinenes walczyc o wysokie miejsca w kategorii a nie o przejechanie.

#354 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 29 sierpień 2011 - 08:51

Tak jak napisał LoveBeer, 6000km to dużo, ale to nic nie mówi, ale kompakt z przodu czyli 50/34 i 25-27 z tyłu. Ja jechałem 34/25, za wyjątkiem Gliczarowa całą trasę można spokojnie przejechać na tym przełożeniu, a jak ma się więcej pary to i Gliczarów się przepcha, ale lepiej mieć zapas luzu niż jego brak, dlatego warto mimo wszystko mieć 27 jako koło ratunkowe ;-)

#355 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 21 wrzesień 2011 - 23:02

Nie chce nic sugerować, ale jest wielka szansa, że TdPA 2012 odbędzie się w piątek 13-go :mrgreen:

#356 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1536 postów
  • SkądPoznań

Napisano 22 wrzesień 2011 - 06:53

A skąd wziąłeś tą datę, z tego co pisali TdP ma się rozpocząć wcześniej z uwagi na igrzyska, czyli 15 lipca, tak więc TdP Amatorów wypada wtedy na 20.07.2012.
I dobrze, bo będzie można połączyc pobyt w Bukowinie z Tatry Tour (27.07), tyle że odwrotnie jak w tym roku...
pzdr

#357 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1536 postów
  • SkądPoznań

Napisano 22 wrzesień 2011 - 10:09

Teraz przeczytałem newsa, że TdP ma być w dniach 10-16 lipca... No i dupa w sumie, albo TdP albo Tatry Tour, dwa razy jechać do Bukowiny z Poznania to masakra :/
Ale wychodzi, że TdP Amatorów które zawsze było na przedostatnim etapie odbędzie się w niedziele 15.07...
pzdr

#358 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 22 wrzesień 2011 - 15:39

Ja stawiam na 13.07 ;-)

Może zrobią Nam zakopiański etap - w sumie to nawet by było fajnie gdyby ominąć Gliczarów, bo to dziadostwo nie pozwala mi wygrać wyścigu ;-)

#359 andrzejsulich

andrzejsulich
  • Użytkownik
  • 27 postów
  • SkądLegionowo

Napisano 28 wrzesień 2011 - 16:40

Cześć.
Mam pytanie do osób, które w tym roku brały udział w TdP Amatorów.
Czy prawdą jest, że każdy uczestnik tego wyścigu otrzymał pamiątkowy medal/plakietkę?
Ciekawy jestem jak wyglądała taka pamiątka?
Może ktoś z Was prześle mi zdjęcie takiego medalu?
Dzięki.
Pozdrawiam.
Andrzej

#360 noriska

noriska
  • Użytkownik
  • 3 postów
  • SkądNorwegia

Napisano 29 wrzesień 2011 - 11:28

Witam i ja :)
Mam zamiar wybrac sie na TdPdA w przyszlym roku i termin lipcowy wypada dla mnie idelanie :) Po Vätternrundan i Stryrkeproeven - wspaniale gorskie podsumowanie wakacji.

Na stronie Virenque znalazlam link do trasy na Gramin Connect - czyli to czego szukalam. Sobie przecwicze na moim treningerze ile mi brakuje (bo ja glownie po plaskim) :)

Byle do lata!

Dodaj odpowiedź

Zaawansowany edytor tekstowy