Rób pan formę na 2022
Eastway Emitter Miniaturka
Napisano 07 listopad 2021 - 16:00
Napisano 07 listopad 2021 - 18:03
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Napisano 07 listopad 2021 - 18:23
@Dywyn
postaram się, ale to będzie już kolejna zima po której będzie sezon albo go nie będzie bo "obostrzenia", "X fala", przekładanie i odwoływanie wszystkiego. W razie czego zostaną, jak w 2021, gravelowo-pagórkowate ogórki dla grubasów
@Senninho - akurat kolor to mi się już znudził trochę. Może na wiosnę wpadnie jakiś inny. Umiem już pomalować lekko to za drugim razem spróbuję ładnie!
Napisano 11 listopad 2021 - 23:05
Kozackie te Twoje rowery.
A jak się spisują blaty prowheela w nowej miniaturce?
Napisano 13 listopad 2021 - 15:12
50 hałasuje jak każdy. Tzn cichego jeszcze nie widziałem I jest dość ciężki bo 125g - wcześniejszy Praxis to było jakieś 100g.
A 34 już nie ma. Założyłem starocia, który był wcześniej bo w sumie nadal nadaje się do jazdy.
Pająk Power2Max to takie niewdzięczne szerokie cholerstwo, że mało która kombinacja chce z tym pracować - mała tarcza musi być super płaska, inaczej odstęp między tarczami robi się zbyt duży i łańcuchowi zdarza się wpaść na chwilę pomiędzy.
Napisano 13 listopad 2021 - 15:18
A 34 już nie ma. Założyłem starocia, który był wcześniej bo w sumie nadal nadaje się do jazdy.
Tzn. taki miękki był?
Chodzi mi raczej o trwałość.
Napisano 13 listopad 2021 - 15:43
Był za szeroki do mojego pająka.
O trwałości wiele nie powiem bo są prawie nowe ale ja szczerze mówiąc nigdy żadnego blatu nie zajechałem. Nawet tego Praxisa wymieniłem już bardziej z przyzwoitości, bo przejeździł u mnie 4 lata (a kupiłem używkę za grosze ), pod koniec na zdecydowanie wyciągniętym łańcuchu.
Napisano 19 listopad 2023 - 14:36
Dwa lata od ostatniego wpisu. Żebyście nie myśleli sobie - to nadal jeździ i prędko raczej nie przestanie.
Wpadły nowe zębatki - tym razem nie Prowheel a jakieś VXM z Ali - 50x34, pasowały idealnie do pajączka P2M i nie trzeba było ich młotkiem wbijać.
Chciałem wrzucić napęd 1x12 - ależ by to było. Szytki, 1x12, rim brake, niskoprofilowe koła. Jedyny taki zobacz! Ale mimo wielu chęci nie udało mi się kupić bębenka XDR do tych kół. Chociaż nawet taki "kupiłem" od producenta kół - i przez dwa miesiące nie był w stanie mi tego wysłać aż się poddał. Szkoda.
Na pocieszenie znowu zamontowałem jakiś zintegrowany kokpit. Patrzę sobie na olx na różne części, których nie potrzebuję a tu ktoś kupił przez przypadek wersję 360/70. To kupiłem. Takiego jeszcze tu nie było. I przy okazji ten łącznik di2 zamiast korka kierownicy bo już mi się znudził stary, który się ciągle odklejał albo latał gdzieś na trytytce Oczywiście jak to w czajna - przepychanie kabelków to były nowe doznania, za to dopasowanie uchwytu pod Wahoo+Gopro było trudniejsze niż myślałem i wymagało dorobienia na drukareczce odpowiedniego dystansu. Ale działa. Ten uchwyt na lampkę to oczywiście też z drukareczki - w MTB się taki trzyma to i na szosie da radę.
Nawiasem mówiąc oryginalny frameset Eastwaya leży już ponad trzy lata na szafie. W międzyczasie w trakcie przeprowadzki stracił wszystkie drobne elementy. Część dorobiłem (np. "zwężkę" do ramy, żeby dało się dać oprócz di2 też normalny pancerz przerzutkowy jak ktoś ma ochotę, różne takie tam zaślepki i pierdółki), brakuje mu tylko haków przerzutek, obu. Jak by ktoś chciał poskładać bo ma za dużo części i potrzebuje mikro framesetu po taniości to się chętnie pozbędę, już mi się nudzi magazynowanie wartości sentymentalnej. Jest rama, widelec, stery (chyba dobre), suport pod korby Shimano (chyba dobry, nie pamiętam, to press fit i go nie usunę sam i tak), karbonowa sztyca 27,2mm z setbackiem ~15mm i obejma do niej, jakieś karbonowe siodełko deseczka, lekki mostek Force 80mm +/- 17* i karbonowa kiera compact, 360/380mm. Jak przyjdzie wiosna to pewnie wystawię na allegro od 1zł
Napisano 02 czerwiec 2024 - 12:51
Ja znowu nie mogę jeździć, za to mam dużo czasu. W międzyczasie stwierdziłem, że szytki już miałem, opony z dętkami też to pojeżdżę bez dętek. Wpadły mi w oko koła z karbonowymi szprychami. Zawsze to jakiś dodatkowy problem, takich jeszcze nie miałem.
Kółka 50mm wysokości, z haczykami, 1305g masy własnej, szerokość wewnętrzna obręczy 19mm, zewnętrzna (przy rancie) 26mm. Całkiem ładne. Tylko w porównaniu do poprzednich jednak gorzej hamują. Rower z oponami GP5000S TR 25mm i wlanym po około 25ml uszczelniacza na koło przytył niecałe 200g w stosunku do ultralekkich szytkowych.
Zrobiłem póki co może z 8h na nizinach i znowu przerwa więc lepszych fotek przez dłuższy czas nie będzie...
A wybrakowany frameset Eastwaya pojechał w świat i nawet dostałem fotkę potwierdzającą, że czyjaś pociecha z tego korzysta
Napisano 02 czerwiec 2024 - 19:53
Nie wiem czy można zapytać: kontuzja się odnowiła?
Napisano 02 czerwiec 2024 - 20:30
O widzisz, to te lekutkie koła, które oglądałem w olx to Twoje Gdybym był przy kasie to bym pewnie się skusił żeby przyświrować z wagą mojego roweru no ale zadłużać się dla kilkuset niewiele znaczących gramów to trochę szkoda, a w tym roku i tak kasy poszło w to hobby zbyt dużo ;P
Fajny wątek tak w ogóle, bardzo lubię takie projekty. Przykro słyszeć, że nie ma możliwości jazdy
Napisano 02 czerwiec 2024 - 20:55
Nie wiem czy można zapytać: kontuzja się odnowiła?
Generalnie to chociaż wydawało się, że wszystko git to skóra nad obojczykiem się cieniowała, w końcu w jednym miejscu zrobił się otwór -> infekcja -> znowu szpital -> wyjmowanie starej płyty, czyszczenie wszystkiego i nowa inaczej umieszczona -> antybiotykoterapia.
Jakoś w takiej kolejności
Dużo już przy hamulcach obręczowych wykombinować się nie da, ale do tych kół bębenek XDR jest dostępny więc z lepienia dziwności jeszcze by mnie napęd 1x12 interesował. Ze względu na pomiar w korbie (nieśmiertelny P2M z roku 2017) to kosztowna zmiana - póki co nie mam po co. Oczywiście może się kiedyś trafić jakiś zlepek okazji to się nie oprę
Na pewno jak już wyjdę na wolność to go rozłożę i przemaluję na coś bardziej kolorowego i w połysku.
- JHartman lubi to
Napisano 03 czerwiec 2024 - 08:13
Życzę szybkiego powrotu do zdrowia.
Napisano 30 lipiec 2024 - 12:19
Rower już od dawna jeździ. Jedynie siodło wpadło inne zamiast chinola, trochę pobawiłem się ustawieniem klamek. Dostałem w prezencie białą owijkę więc trzeba ją zużyć.
Bo zamówiłem już inną ramkę. Oczywiście z Chin. Akurat na jesień będzie... Skoro mam rozkładać rower żeby pomalować obecną to przecież mogę się przesiąść na coś nowego już pomalowanego, proste!
Napisano 30 lipiec 2024 - 12:47
Czy można zapytać jaką ramę zamówiłeś?
Przeglądam chińskie ramy, ale szutrowe.
Napisano 30 lipiec 2024 - 14:17
TFSA JH-02 - żeby było w miarę plug & play, jedynie suport nie będzie pasował, reszta do przełożenia. Rim brake u mnie jeszcze nie umarło. Za to poużeram się z chowaniem kabla od tylnego hamulca przez stery, zapowiada się szampańska zabawa
Spodobały mi się "klasyczne" kształty i malowanie. I to, że wsadzę oponę większą niż 25mm bo w moim Vanyarze / Airwolfie 28mm to absolutnie na styk przeszło przy szytkach, opony tak idealnie wymiarów nie trzymają.
Jakoś tak ma to wyglądać tylko oczywiście miniaturowe.
- piotrkol i Dari lubią to
Napisano 03 sierpień 2024 - 20:01
To jeszcze na koniec postanowiłem ulepszyć ramkę. Trochę ciężko było wywiercić otwór pod kątem i zmieścić nitownicę, ale na styk wlazła, działa. Za tak wysokie mocowanie koszyków w małych ramach powinny być łagry. W większych w sumie też.
Dopiero w ostatnich latach większość ogarnęła tę zaawansowaną technologię choć tym się nie chwalą!
No, pomarudziłem sobie.
W Eastwayu robił mi to jakiś serwis, w starym MTB Scotta też. Tym razem nie chciało mi się umawiać. Teraz do zrobienia to samo w gravelu i w nowej ramie jak przyjdzie bo tam będzie tak samo bez sensu, a przy krótszej podsiodłówce tak się nie da żyć
- Marcin321 i Feltf95 lubią to
Napisano 15 sierpień 2024 - 09:21
Nową ramę wyślą pewnie za miesiąc, ale przyszły już inne gadżety więc co się będę krępował. Trochę bluzgów, kupa niepotrzebnej roboty i hej, kable od starego di2 przepchnięte przez nową kierkę. Co za koszmar Do tego recykling czego się dało łącznie z owijką. Wspaniałe złote koraliki i takie tam co się znalazło.
Jeszcze nie miałem okazji się przejechać dalej niż 500m po osiedlu sprawdzić czy hamulce hamują Na foci porównanie z poprzednią kierą gdy robiłem przymiarki - olbrzymem 36cm c-c Nowa ma 33cm w dropach a na górze podobno 30, chociaż mi wychodzi bardziej z 29. Takiej jeszcze nie miałem to mam!
- Feltf95 lubi to