Skocz do zawartości

Zdjęcie

Szosa Do 15 000 Zł

109 odpowiedzi w tym temacie

#81 uraz

uraz
  • Użytkownik
  • 1730 postów
  • SkądLublin

Napisano 12 wrzesień 2019 - 12:06

Mymlok, dnia 12 Wrze 2019 - 10:03, napisał:

...może tam szału niema, ale za tą kase, taki sprzęt wychodzi bardzo korzystnie, raz się żyje

Projekt ramy jest sprzed dobrych 4 lat, koła to śmietniki, wersja sl czyli budżetowy karbon... Jak na moje oko trochę się pośpieszyłeś z tym zakupem, ale niech Ci służy. 

Cycling Order ★ Black is the new fluo ★ Don't feed the troll

#82 johnny_pl

johnny_pl
  • Użytkownik
  • 167 postów

Napisano 12 wrzesień 2019 - 12:22

Wnioskuję o zmianę kategorii cenowych subforów, bo podział "do 1500 zł", "do 3500 zł" i "pow. 3500 zł" nijak już nie przystaje do rzeczywistości :D

• Tomo lubi to

#83 Mymlok

Mymlok
  • Użytkownik
  • 71 postów
  • SkądRybnik

Napisano 12 wrzesień 2019 - 12:37

uraz, dnia 12 Wrze 2019 - 11:06, napisał:

Projekt ramy jest sprzed dobrych 4 lat, koła to śmietniki, wersja sl czyli budżetowy karbon... Jak na moje oko trochę się pośpieszyłeś z tym zakupem, ale niech Ci służy. 

...spokojnie, 3,500 zostaje na koła, w sumie to mogłeś dodać parę swoich propozycji, a twoje wypowiedzi to tylko że to takie, a to srakie...ciężko Tobie dogodzić

• Born Ready lubi to

#84 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Napisano 12 wrzesień 2019 - 12:50

No to deca, w cenie roweru 10 tys daje już koła mavic cosmic carbon, przy 8 tys z hakiem są już zondy. Gdzie tu logika? :P

#85 uraz

uraz
  • Użytkownik
  • 1730 postów
  • SkądLublin

Napisano 12 wrzesień 2019 - 12:58

Mymlok, dnia 12 Wrze 2019 - 11:37, napisał:

...spokojnie, 3,500 zostaje na koła

Kolejna zła decyzja. O ile 3500 doliczone do ceny roweru może kupić przyzwoite koła to niestety na wolnym rynku z taką kwotą nie zaszalejesz.

Mymlok, dnia 12 Wrze 2019 - 11:37, napisał:

w sumie to mogłeś dodać parę swoich propozycji, a twoje wypowiedzi to tylko że to takie, a to srakie...

Dostałeś całą masę propozycji od wielu osób a wybrałeś rower który:

- będzie znacznie cięższy niż zakładane 7,5 kg
- nie jest rowerem "na długie dystanse"
- nie został atrakcyjne wyceniony

Z racji że to twój temat i twój rower mi nie musisz dogadzać. Najważniejsze że jesteś zadowolony.

#86 Jarek.b

Jarek.b
  • Użytkownik
  • 88 postów
  • SkądTrójmiasto

Napisano 12 wrzesień 2019 - 13:23

grzesiek32, dnia 12 Wrze 2019 - 11:50, napisał:

No to deca, w cenie roweru 10 tys daje już koła mavic cosmic carbon, przy 8 tys z hakiem są już zondy. Gdzie tu logika? :P

Gdzie tu tarcze ? (czytanie ze zrozumieniem - pierwsze zdanie w tym temacie)

#87 uraz

uraz
  • Użytkownik
  • 1730 postów
  • SkądLublin

Napisano 12 wrzesień 2019 - 13:26

Tarcz w tym konkretnym rowerze nie ma ale sens/morał wypowiedzi pozostaje aktualny i prawdziwy. Na dzień dzisiejszy obecność hamulców tarczowych ma marginalny wpływ na cenę roweru. 

#88 Mymlok

Mymlok
  • Użytkownik
  • 71 postów
  • SkądRybnik

Napisano 12 wrzesień 2019 - 13:58

Uraz widzę że Ty jesteś straszna mądrala, dostałem całą masę pozycji, ale żadnej od Ciebie, koła za 3,5k też nie, do roweru za 50k też się przyczepisz, ale ok przynajmnkiej wiem, że Twoje wypowiedzi trzeba brać z przymrużeniem oka....

P.S Co Ty byś kupił w tym budżecie, by tobie wszystko odpowiadało, skoro taka alfa jesteś ?
  • Born Ready lubi to

#89 przech_mistrz

przech_mistrz
  • Użytkownik
  • 120 postów

Napisano 12 wrzesień 2019 - 14:16

Mymlok, dnia 12 Wrze 2019 - 12:58, napisał:

Uraz widzę że Ty jesteś straszna mądrala, dostałem całą masę pozycji, ale żadnej od Ciebie, koła za 3,5k też nie, do roweru za 50k też się przyczepisz, ale ok przynajmnkiej wiem, że Twoje wypowiedzi trzeba brać z przymrużeniem oka....

P.S Co Ty byś kupił w tym budżecie, by tobie wszystko odpowiadało, skoro taka alfa jesteś ?

Szczerze, też jestem ciekaw, co uraz mógłby zaproponować i co by spełniało wymogi autora tematu. Dodam tylko, że nie chodzi o jakiś archiwalny model, czy okazyjny model XXXXXXL z jakiejś wyprzedaży, tylko, coś, co jest dostępne na rynku.

#90 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Napisano 12 wrzesień 2019 - 14:23

Nie ma takich modeli :P ktos obcykany w temacie zawsze znajdzie jakieś braki. Więc liczą się ustępstwa. Albo prestiż i sredni osprzęt albo brak prestiżu, lepszy osprzęt i gwarancja niczym Audi TT przy listonoszu , albo jakieś składaki z Chin. Dobrze znaleźć jakąś sztukę kompromisu. No chyba że ktoś wyłoży +30 tys. Wtedy jest wszystko

#91 Gosc_beskidbike600_*

Gosc_beskidbike600_*
  • Gość

Napisano 12 wrzesień 2019 - 15:31

Nie tyle prestiż co często lepsza np rama

#92 uraz

uraz
  • Użytkownik
  • 1730 postów
  • SkądLublin

Napisano 12 wrzesień 2019 - 16:23

...przynajmnkiej wiem, że Twoje wypowiedzi trzeba brać z przymrużeniem oka....

Grunt to wyciągnąć jakieś wnioski  ;) 

Pytasz o to co bym kupił dla siebie czy co bym kupił na twoim miejscu? 

przech_mistrz, dnia 12 Wrze 2019 - 13:16, napisał:

Szczerze, też jestem ciekaw, co uraz mógłby zaproponować i co by spełniało wymogi autora tematu.

To zależy czy przez rower "na długie dystanse" mam rozumieć endurance czy coś o wyścigowej geometrii jak Canyon Ultimate

#93 4gotten

4gotten
  • Użytkownik
  • 1037 postów
  • SkądStargard

Napisano 12 wrzesień 2019 - 17:30

W tej kwocie to chyba rozważyłbym samodzielne składanie roweru. Sezon się kończy, pośpiechu nie ma, to pewnie do wiosny bym coś złożył. Zawsze można trafić jakieś fajne okazje, wyprzedaże części itp. Czasem ktoś się pozbywa używanych rzeczy w bardzo dobrym stanie. Grunt to uzbroić się w cierpliwość.

• Prozor i uraz lubią to

#94 Mymlok

Mymlok
  • Użytkownik
  • 71 postów
  • SkądRybnik

Napisano 12 wrzesień 2019 - 18:26

Uraz, sam nie masz pomysłu, także już wszystko wiem o Tobie...

#95 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2297 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 13 wrzesień 2019 - 11:16

4gotten, dnia 12 Wrze 2019 - 16:30, napisał:

W tej kwocie to chyba rozważyłbym samodzielne składanie roweru. Sezon się kończy, pośpiechu nie ma, to pewnie do wiosny bym coś złożył. Zawsze można trafić jakieś fajne okazje, wyprzedaże części itp. Czasem ktoś się pozbywa używanych rzeczy w bardzo dobrym stanie. Grunt to uzbroić się w cierpliwość.

Jak ktoś ma czas i zna się na rzeczy, to jest to dobre rozwiązanie. Najgorzej z ramą. Markowe karbonowe ramy kosztują absurdalne pieniądze w porównaniu z rowerami na nich złożonymi. A kupno używanej to zawsze jakieś ryzyko o ile nie mam pewności co do źródła.

#96 4gotten

4gotten
  • Użytkownik
  • 1037 postów
  • SkądStargard

Napisano 13 wrzesień 2019 - 12:07

sirkozi, dnia 13 Wrze 2019 - 10:16, napisał:

Jak ktoś ma czas i zna się na rzeczy, to jest to dobre rozwiązanie. Najgorzej z ramą. Markowe karbonowe ramy kosztują absurdalne pieniądze w porównaniu z rowerami na nich złożonymi. A kupno używanej to zawsze jakieś ryzyko o ile nie mam pewności co do źródła.

To prawda. Budując swój rower na aluiniowej ramie przez jakiś czas rozważałem karbon. Jednak ceny w większości były wysokie. Co prawda w międzyczasie trafiło się trochę okazji nowych karbonowych ram, np Ridley, Dedacciai czy też Giant, ale już tak byłem zafiksowany na alu, że nie zmieniłem decyzji. 

#97 Gosc_Nikt Ważny_*

Gosc_Nikt Ważny_*
  • Gość

Napisano 13 wrzesień 2019 - 13:35

4gotten, dnia 12 Wrze 2019 - 16:30, napisał:

W tej kwocie to chyba rozważyłbym samodzielne składanie roweru.

Pamiętam, że swoją ramę Traka Emondy ALR, kupiłeś w dosyć okazyjnej cenie. Normalnie taka rama kosztuje 4000 zł, a cały rower na 105-tce, kosztował 6500 zł.

Karbonowa rama Speca Experta, którego pokazałem wcześniej. Kosztuje 17 000 zł, a cały rower na Ultegrze i hamulcach obręczowych 18 000 zł, natomiast na hamulcach tarczowych 19 000 zł. Uważam, że sirkozi ma rację, ponieważ przy markowych ramach, to żaden interes...

#98 KMQ

KMQ
  • Użytkownik
  • 829 postów

Napisano 13 wrzesień 2019 - 13:39

Omen, dnia 13 Wrze 2019 - 12:35, napisał:

Pamiętam, że swoją ramę Traka Emondy ALR, kupiłeś w dosyć okazyjnej cenie. Normalnie taka rama kosztuje 4000 zł, a cały rower na 105-tce, kosztował 6500 zł.
Karbonowa rama Speca Experta, którego pokazałem wcześniej. Kosztuje 17 000 zł, a cały rower na Ultegrze i hamulcach obręczowych 18 000 zł, natomiast na hamulcach tarczowych 19 000 zł. Uważam, że sirkozi ma rację, ponieważ przy markowych ramach, to żaden interes...

Nie ma reguly, porownaj cene ramy np s-works venge lub tarmac do ceny calego roweru i juz nie wychodzi tak wesolo. W przypadku s-works taniej wyjdzie kupic rame i osobno osprzet i poskladac.

#99 heavy_puchatek

heavy_puchatek
  • Użytkownik
  • 503 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 13 wrzesień 2019 - 14:01

Na hamulcach obręczowych w tej cenie w sumie można składać - ja bym składał. Kupiłbym frameset Argona18 Nitrogena Pro za ~7k, albo Gallium za ~5k z Merlina, albo Canyona Ultimate SL za ~5k, albo jakieś bezmarkowe coś bym trafił i się nie przejmował napisem.

Na tarczach pewnie kupiłbym gotowca żeby odzyskać ramę, np. ~7900 za Fuji Supreme na 105. Ale to ja, czyli bardzo (bardzo) specyficzne wymagania i małe (bardzo) rozmiary więc kompletnie żaden gotowiec mi nie pasuje.

Niedawno za ~18k można było z outletu kupić Aeroada na tarczach i Dura Ace mechanicznym, nie wiem jak w normalnym rozmiarze :)

#100 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Napisano 13 wrzesień 2019 - 16:02

Jeszcze gdyby tak wyższość carbonowej ramy nad aluminiową przełożyła się choć troszkę nad jakieś wymierne korzyści w stosunku do poniesionych strat oprócz szeroko rozumianego satisfaction :P

Dodaj odpowiedź

Zaawansowany edytor tekstowy