Jump to content

Photo

Hide Park- Wpisy Poza Głównym Wątkiem Pierwotnego Tematu I Różne Pierdoły Nie Na Temat - Dyskutujesz Na Własne Ryzyko I Odpowiedzialność!

1268 replies to this topic

#801 tobo

tobo
  • Użytkownik
  • 3,724 posts

Posted 01 March 2020 - 16:47

Nie miałoby sensu bo umówienie się na zeszyt nie jest żadnym środkiem prawnym. Zresztą nie wiem czy by wtedy nie szły jakieś lewe terminy. Przykładowo Ty byś twierdził że miałem przyjechać do warsztatu a ja ze nie ale Ty miałbyś mnie w ów zeszycie. I co w związku z tym? No takie są prawa rynku że ludzie rezygnują idą gdzie indziej
O ile zaliczki są zrozumiałe o tyle windykacja w takich okolicznościach nie za bardzo

Twój tekst dokładnie potwierdza wcześniejsze podejście. Żeby Cię złoić, wyciągam Cię na listę, cisnę za nieobecność. Mam cię w zeszycie....
Ręce opadają...

#802 tobo

tobo
  • Użytkownik
  • 3,724 posts

Posted 01 March 2020 - 16:48

Nie mówię o windykacji, tylko płatnej rezerwacji terminu. Powinni to wprowadzić w Polsce jak najszybciej. Opłata mogłaby być zwracana przy wizycie albo odliczana od ceny usługi. Wystarczyło by symboliczne 50 zł, wszelkich cwaniaków i kombinatorów by to szybciutko wyeliminowało :D

To nie przejdzie. Bo przeciętna mentalność to grześkowa mentalność 😁

Pomysł bardzo dobry.

#803 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2,475 posts
  • SkądBielsko-Biała

Posted 01 March 2020 - 17:18

Pewnie nie tylko, ale w Polsce nie możesz liczyć na słowność, czy na to że umówisz się z kimś i ktoś rzetelnie i uczciwie podejdzie do sprawy. W Polsce jeśli nie masz czegoś "na papierze", to każdy patrzy jak tu zrobić cię w ch... albo w najlepszym przypadku mieć cię w d...

Obojętne czy jesteś klientem, pracownikiem czy usługodawcą. A potem się dziwić, że taki jest obraz i opinie o Polakach za granicą :\

#804 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Posted 01 March 2020 - 17:34

Jest jeszcze coś takiego jak prestiż firmy. Ja omijałbym szerokim łukiem firmę gdzie widniałaby perspektywa windykacji za czyn niedokonany. Konkurencja jest duża, popularność wyrabia się :) windykacja to ezgezkwowanie należności a nie egzekwowanie nienależności. Zaliczki rozumiem i nie przecze , a że windykacja działa w dwie strony - napisałem dlatego że cwaniaczki zdarzają nierzadko po drugiej stronie, zwłaszcza prywaciarzyki pipidówki i dlatego najlepiej właśnie gdyby tego w ogóle nie było
Co do lekarzy. Tak wiem jakie są terminy do specjalistów. Zresztą nie wszystko jest prywatnie. Pisałem to w innym temacie. W razie wypadku( odpukać) życzę powodzenia z prywatnym lekarzem :)

#805 tobo

tobo
  • Użytkownik
  • 3,724 posts

Posted 01 March 2020 - 18:23

Zajmujesz miejsce. Ktoś może je wykorzystać, szczególnie gdy jest o te miejsca tak trudno. Windykacja jest wtedy gdy olewasz sprawę. Mimo, że wizyta jest ustalona zgodnie z twoim życzeniem (wybierasz termin), dostajesz potwierdzenie z detalami co zrobić jeśli Ci nie pasi. Piszesz o trudności uzyskania czegoś ale uważasz za naganne rozliczenie Cię za olewatorstwo. Z jednej strony zabawne, z drugiej bardzo smutne.
  • Yar_Tur likes this

#806 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Posted 01 March 2020 - 18:30

Mając termin do obleganego specjalisty, w niczym nie zmieni to faktu czy pójde czy nie . Kolejka bedzie ze mną jaki i bez, smutne ale prawdziwe. Przynajmniej w Polsce

#807 Gosc_BikeBang_*

Gosc_BikeBang_*
  • Gość

Posted 01 March 2020 - 19:05

😅Panowie! Zakończcie. Grzesiek32 zdania nie zmieni i nie wyjdzie poza swój tok rozumowania, nie ma opcji ;) Tobo się produkuje, tłumaczy, raz z jednej strony, raz z drugiej, Beskidbike wtóruje a ten nic. Ja poraz pierwszy z tego typu rozwiązaniem spotkałam się u mojego dentysty. W cenniku wywieszonym w poczekalni napisane jak byk, że za nie stawienie się bez uprzedzenia opłata wynosi 50 zł. I bardzo elegancko. Szanujmy swój czas, szanujmy siebie. A ja wchodząc, widząc ten cennik mam wybór. Albo się na takie rozwiązanie godzę i zostaję, albo wychodzę. Tyle.
  • 4gotten and Yar_Tur like this

#808 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Posted 01 March 2020 - 19:07

W 2017-2018 przerobiłem chyba więcej lekarzy niż do emerytury zdąrzysz. Neurologa, kardiologa,ortopede,laryngologa,okuliste, interniste, nie liczyłem, łącznie ze 60 wizyt i zdarzyło się chyba tylko raz co nie widziałem nikogo w kolejce :P a jakby tak mieli egzekwować za tu że tam nie byłem, tego nie zgłosiłem to bym zbankrutował o Pani albo wykitował bo u jednego byłem zamiast być u innego :)

#809 Gosc_Koteł_*

Gosc_Koteł_*
  • Gość

Posted 01 March 2020 - 19:14

Trzeba nie mieć wypadków nie chorować. I problem z głowy z lekarzami. Proste

#810 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2,475 posts
  • SkądBielsko-Biała

Posted 01 March 2020 - 19:23

Trzeba nie mieć wypadków nie chorować. I problem z głowy z lekarzami. Proste

Genialne! Adaś, ty to masz łeb :D

A są jakieś kary i windykacja za niestawienie się na Kocierzu (czy na Kocierzy jak kto woli)? xD

#811 Gosc_Koteł_*

Gosc_Koteł_*
  • Gość

Posted 01 March 2020 - 19:26

Wiesz niektórzy z byle g..em chodzą do lekarza od urodzenia do śmierci i tylko stoją w tych kolejkach łykają lek za lekiem...

#812 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Posted 01 March 2020 - 19:44

Na takiej neurologii czy ortopedii czy kardiologii ludzie z połamaną szczęka, krwiakami mózgu, przemieszczeniem prawej komory zapewne taki chory niczego nie pilnuje tylko czy formalnie wszystko się zgadza by nie czyhał na niego windykator :) lekarz zapewne też niczego nie ma na do roboty tylko jak tu upier.... ić pacjenta za to że się spóźnił albo w ogóle nie przyszedł i tego nie zgłosił :D zejdźmy na ziemię drodzy państwo. Takie przygody z windykacją może są w prywatnych gabinecikach, gdzie nie ma ani operacji ani jakiegoś poważnego leczenia bo takie jest jedynie na NFZ a prywatnie to przeważnie tylko L4 albo recepta , ew przeswietlenie albo zęba wyleczyć, a nawet i to nie bo przy chirurgii dentystycznej przy poważnych komplikacjach wysyłaja do szpitala

#813 Gosc_Koteł_*

Gosc_Koteł_*
  • Gość

Posted 01 March 2020 - 19:53

Kur.. forum szosowe a tu albo o Bogu religii albo o rodzinie, albo teraz o lekarzach operacjach komplikacjach. A jak onkolarstwie to tylko o elektronice... Chore.

#814 Gosc_BikeBang_*

Gosc_BikeBang_*
  • Gość

Posted 01 March 2020 - 20:47

Kur.. forum szosowe a tu albo o Bogu religii albo o rodzinie, albo teraz o lekarzach operacjach komplikacjach. A jak onkolarstwie to tylko o elektronice... Chore.

No straszne, a sam namiętnie dyskutujesz na te tematy. W tych wątkach Cię najwięcej. Mnie zresztą też..ale ja nie biadolę :)
  • beskidbike likes this

#815 Gosc_Koteł_*

Gosc_Koteł_*
  • Gość

Posted 01 March 2020 - 20:48

Bo z kim mam dyskutować w martwych tematach treningowych. A tutaj śmiesznie chociaż jest xD

#816 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Posted 01 March 2020 - 20:56

Do tego jeszcze trzeba zauważyć że NFZ jest instytucją publiczną która finansuje placówki zdrowotne , więc gabinety przyjmujące w ramach NFZ nie mogą ściągać pieniądzy od pacjentów, niezależnie od tego czy ma on wizytę czy też na nią nie przybędzie, bo byłoby to sprzeczne. Obciążyć kosztami mogą tylko pacjenta który nie ma składki zdrowotnej odprowadzonej do ZUS, ewentualnie u specjalisty który nie ma kontraktu z NFZ, reszta ma za free

#817 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2,475 posts
  • SkądBielsko-Biała

Posted 01 March 2020 - 22:18

wizytę tak, ale rezerwację terminu by mogli zrobić płatną (do zwrotu w wyznaczonym terminie) i chyba byłoby to zgodne z prawem, płacisz za rezerwację a nie wizytę na NFZ :D

#818 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Posted 02 March 2020 - 07:38

Być może. Tylko trzeba wziąć pod uwagę że Składka zdrowotna to 9%. każdy kto pracuje, nawet od najniższej krajowej, płaci prawie że 3 tys złotych rocznie składki zdrowotnej,od średniej jest to już ok 5 tys złotych rocznie na lekarzy, więc dodatkowe opłaty za rezerwację terminu w publicznej służbie zdrowia byłyby już nieco nadużyciem . A porównania tego do hotelu, samolotu są bez sensu

#819 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,618 posts
  • SkądSzczecin

Posted 02 March 2020 - 07:54

A zdajesz sobie sprawę, że zauważalna część z tych 5 tys. jest marnotrawiona właśnie przez zarezerwowane, a niezrealizowane świadczenia?

Poza tym: co to znaczy "nadużycie"? Jeżeli jeszcze się nie zorientowałeś, zajmowanie kolejki i utrudnianie w ten sposób komuś innemu otrzymania potrzebnej pomocy jest nim w jeszcze większym stopniu.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#820 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Posted 02 March 2020 - 07:57

Dlatego właśnie dodatkowe opłaty są bez sensu, skoro każdy kto pracuje i tak płaci. Wznoszenie opłat potem ich odbieranie to dodatkowe nie potrzebne kolejki i utrudnianie innym otrzymania pomocy

Reply to this topic