No i się zaczyna... Pany! idźcie se "po staremu" takie dyskusje na Stravę prowadzić
Hide Park- Wpisy Poza Głównym Wątkiem Pierwotnego Tematu I Różne Pierdoły Nie Na Temat - Dyskutujesz Na Własne Ryzyko I Odpowiedzialność!
#863 Gosc_Koteł_*
Napisano 02 marzec 2020 - 11:54
Napisano 02 marzec 2020 - 13:29
Zasugerowalem, że będąc Polakiem (więc z dużym prawdopodobieństwem wykazując postawę roszczeniowo-zbuntowaną) jestem w stanie zrozumieć bez wątpliwości dlaczego mogę (nie muszę, jeśli przestrzegam prostej zasady bazującej na empatii) ponieść konsekwencje mojego egoizmu i ograniczenia postrzegania rzeczywistości. I w opisanym przypadku w pełni akceptuję jak zostanę rozliczony. Byłeś 60 razy u lekarzy, co nie ma nic do zlania przyznanych Ci wizyt, a jako tak ciężko życiowo poturbowany tym bardziej powinieneś rozumieć że przez ludzi z podejściem jak Ty osoby takie jak Ty mają jeszcze trudniej niż w polskiej rzeczywistości mają.
Na mnie perspektywa:
- przesunięcia terminu wizyty
- przedłużania mojego cierpienia
- zapłacenia za coś czego nie wykorzystałem
- i utrudnienia życia innym którzy cierpią (może bardziej niż ja albo Ty)
podziałała dopingująco by do opisanej sytuacji nie doprowadzać.
Bo normalnie, na choćby przeciętnego co do empatii człowieka już samo utrudnianie życia innym przez swoją znieczulicę i egoizm powinno podziałać , niestety nie działa i wtedy sprawdza się kopnięcie w dupsko by zmotywować do myślenia.
Niestety wysoki poziom świadomości nie jest cechą ogólnie powszechnie posiadaną i wtedy inne metody działają skuteczniej.
Zrozumiałbym Twoje podejście gdybyś był okazem zdrowia albo rekinem finansjery ale Z tego co piszesz wynika że nie jesteś więc smutne jest jak niską wrażliwością dysponujesz w kwestii która Cię dotyka.
- Yar_Tur lubi to
#867 Gosc_grzesiek32_*
Napisano 02 marzec 2020 - 13:41
#869 Gosc_grzesiek32_*
Napisano 02 marzec 2020 - 13:55
Napisano 02 marzec 2020 - 14:29
rozwiązaniem tej sytuacji nie jest pobieranie opłat od pacjentów przez placówki które już są finansowane. Naprawdę myślisz że kwestią kolejek do lekarza jest kwestia pacjenta który nie zgłosił się na termin bo wszyscy na niego czekali?
Tak, również z tego powodu. Niestety, także dlatego że ludzi o wystarczającej wrażliwości by zrozumieć problem który do Ciebie nie trafia jest śladowa .
Przeciętny człowiek robi pewne rzeczy dlatego że nie ponosi konsekwencji a nie dlatego że to co zrobiłbby wzbudza jego głęboką niechęć.
Tam wszystkie wizyty u lekarza są płatne. Mniej lub więcej ale są. Po poniesieniu rocznie kosztu leczenia ponad 1000 zł służba zdrowia jest w gratisie. Ale jeśli nie stawisz się ma ustalony termin i nie powoadomisz o tym wcześniej również zostajesz pociągnięty do odpowiedzialności. I bardzo słusznie.
Dla ludzi /społeczeństwa jest to oczywiste tak jak wiele rzeczy dla nas nie jest albo staje się oczywiste z wielkim oporem.
#871 Gosc_Koteł_*
Napisano 02 marzec 2020 - 14:40
Ja dziś pobiłem rekord najmniejszego obwodu pasa od bardzo już dawna, a ostatni tydzień jadłem dużo a trenowałem mało... 72 cm dokładnie na czczo, jesienią miałem 78 a w 2017 nawet 80-81...
Dla porównania modelki mają ok 60 ale nie tak jak ja mierze na wysokości pępka tylko w najwęższym miejscu a tam mam mniej niż 72
Napisano 02 marzec 2020 - 15:12
Jak tam Grzegorzu zrzuciłeś już piwny brzuch czy czekasz w kolejce do dietetyka?
Ja dziś pobiłem rekord najmniejszego obwodu pasa od bardzo już dawna, a ostatni tydzień jadłem dużo a trenowałem mało... 72 cm dokładnie na czczo, jesienią miałem 78 a w 2017 nawet 80-81...
Dla porównania modelki mają ok 60 ale nie tak jak ja mierze na wysokości pępka tylko w najwęższym miejscu a tam mam mniej niż 72
a ile ma Froome?, bo lubisz się do niego porównywać xD
chyba że jesteś pipka i wolisz do modelek
#875 Gosc_grzesiek32_*
Napisano 02 marzec 2020 - 15:35
Napisano 02 marzec 2020 - 15:48
Zatem skoro tam jest wszytko płatne to pewnie prywatne, więc sobie mogą pobierać opłaty za co chcą, nawet za skorzystanie z toalety. U nas tego nie mogą bo służba zdrowia jest już finansowana skąd indziej , więc obwarowani są ograniczeniami a nawet gdyby mogli to już napisałem jakby to wyglądało. Dwóch czy trzech lekarzy i oprócz kolejki, dwie dodatkowe z opłatą, i po jej odbiór. Wszytko fajnie kiedy idzie się po przysłowiową recepte, boli mnie paluszek czy główka, albo po L4 na przezbiebienie ale nie w sytuacji gdzie jeden odsyła do drugiego. Przykładowo idziesz do ortopedy, musisz iść do innego ortopedy co robi przeswietlenia, potem jeszcze do innego od dopplera, potem wrócic do tego głównego z wynikami a po drodze oczywiście jeszcze internista a na koniec jeszcze zabawa w te wasze opłaty i odbiory za każdą wizytę jakoś sobie tego nie wyobrażam
Rozumiem że po raz kolejny wiesz jak funkcjonuje ich system i co go napędza?
Fajnie się z kimś gada jeśli z góry już wszystko wie. 😁
- Yar_Tur lubi to
#879 Gosc_grzesiek32_*
Napisano 02 marzec 2020 - 17:36