Czy ktoś używa Zwift na tablecie z Androidem?
Posted 17 November 2019 - 17:45
Gra komputerowa napędzana nogami. Zwift. Można go uwielbiać, można nienawidzić. Albo można po prostu w to grać z pożytkiem dla formy
To zaczynam. Na Zwiftinsider można znaleźć wiele ciekawostek na temat samego zwifta, jak też niuansów dotyczących tego wirtualnego świata.
Dzisiejsze wprowadzenie: GETTING ON ZWIFT: A STEP BY STEP GUIDE FOR CYCLING
Jest porównanie ram rowerów (czym krótszy słupek, tym szybszy):
ZWIFT SPEED TESTS: TT FRAME RANKING CHARTS
ZWIFT SPEED TESTS: FRAME RANKING CHARTS
I do kompletu koła: ZWIFT SPEED TESTS: WHEEL RANKING CHARTS
I tak dalej. Kopalnia wiedzy.
Poza tym polecam Zwift-Hacks.
Nie jest to oszukiwanie, ale właśnie optymalizacja Zwifta, polecam zwłaszcza zwift-preferences:
Jest to skrypt zmieniający wiele parametrów uruchomieniowych Zwifta. Część jest dostępna z ustawień samego zwifta (np. Trainter effect), ale można wybrać dowolny świat do jazdy (a nie tylko z dwóch aktualnie udostępnianych), ustawienia ekranu niezależne od profili automatycznie dobieranych przez silnik zwifta takie jak rozdzielczość, czy nawet domyślnie monitor na którym ma być wyświetlona gra, no i parę innych rzeczy. Przydatne.
A właśnie parametry gry... W Zwift nie ma możliwości wybrania opcji wyświetlania grafiki takich jak rozdzielczość (oprócz w/w) czy jakość grafiki albo ilość szczegółów. Gra ocenia możliwości karty graficznej i z automatu przydziela określony profil. Można sprawdzić jaki wrzucając log z gry do Zwiftalizer - tu zresztą można dowiedzieć się ile klatek jest wyświetlane, czy są spadki transmisji itd.
Tak więc silnik gry sprawdza i ocenia. A następnie wybiera z kilku dostępnych profili:
basic, medium, high i ultra. Problem w tym, że dość często gra wybiera dość bezpieczny profil, tylko dlatego, żeby gra była płynna i użytkownik nie marudził. A że wygląda mało miodnie... no cóż - coś za coś. Czy można coś z tym zrobić? Owszem. Poprzez edycję plików profili.
Podaję za ZWIFT CONFIG FILE TWEAKS: 2019 - tam sprawdzicie szczegóły co i jak.
Pliki profili dostępne są:
Windows: C:\Program Files (x86)\Zwift\data\configs
MacOS: ~/Library/Application Support/Zwift/data/configs
Wystarczy przejść do edycji plików i poprawić to co się potrzebuje, a nawet nieco więcej.
W moim przypadku dyponuję laptopem Lenovo z procesorem i5 5200 8GB RAM i grafiką (dual) Intel 5500+nVidia GF840M (oczywiście Zwift używa tej drugiej). Dla Zwift jest to graficznie marna konfiguracja i faktycznie rozdzielczość większa niż 720p (czyli 1080p i wyższe do 4K) skutkuje spadkiem ilości klatek czasami poniżej 25, a to już wpływa na grywalność. Przy 720p (i niższej, domyślnie dla basic jest res 1024x576(0x), choć można wymusić jeszcze mniejszą) ilość klatek jest optymalna, nie spada raczej poniżej 30 fps, a na ogół jest powyżej 40.
tyle tylko, że sama rozdzielczość to nie wszystko. Grafika GF840M o dziwo całkiem dobrze radzi sobie z pozostałymi parametrami gry. Co ciekawe, nawet wywindowanie ich na najwyższy poziom (no prawie) nie powoduje znacznego spadku liczby klatek. Tak więc spreparowałem taki plik basic.txt:
- sres - Ustawia rozdzielczość cieni generowanych przez wszystkie obiekty. (maksymalna wartość)
- aniso - Poprawia jasność i ostrość teksturowanych obiektów w grze. Wygląda na przestarzałe, ale zostawiłem
- gSSAO - Włącza lub wyłącza światło i cień wyższej jakości - obiekt rzucający cień na siebie, dlaczego narożniki pokoju wydają się ciemniejsze, i takie tam. Efekt jest subtelny.
- gFXAA - Włącza lub wyłącza wygładzanie krawędzi modelu i linii ukośnych.
- gSimpleReflections - Włącza lub wyłącza proste odbicia na wodzie, szkle, metalu, węglu, bruku itp. (0 to wyłączenie tego uproszczenia, są pełne odbicia - np. woda wygląda o wiele ładniej)
- gSunRays - Włącza lub wyłącza fantazyjne promienie słoneczne - bardzo fajny efekt na szlakach pokrytych kurzem i drzewami. Wpływa również na promienie księżyca.
- gHeadlight - Włącza przedni reflektor na rowerze w nocy.
- gFoliagePercent - Ustawia poziom automatycznie generowanej scenerii - drzewa, trawa, kwiaty, owoce, podwodne wodorosty itp. Jest to bardzo skuteczny sposób manipulowania środowiskiem w celu dopasowania do preferowanego FPS. Liczba od 0 do 1 jest normalna. Maksimum 5 ale to już bardzo niebezpieczna wartość. Domyślnie 0.5, za wyjątkiem ultra (1), ale u mnie i 2 działa dobrze.
- gLODBias - Pojawia się w celu narysowania modeli z mniejszą liczbą wielokątów, gdy wartość jest ustawiona na 2 lub więcej. Rowerzyści wyglądają bardzo słabo, a nawet mogą zniknąć, gdy gLODBias = 5. Stąd domyślnie w basic i medium = 1. Zero powoduje to, że rowerzysta wygląda o wiele ładniej, bardziej naturalnie. Ale jak ktoś ma problemy z wydajnością, może wrócić do pierwszych wersji Zwifta - inni wtedy wyświetlali się jako niebieskie duchy.
- gShowFPS - Pokaż FPS w czasie rzeczywistym w lewym górnym rogu. Przydatne do szybkiej oceny wydajności.
I może okazać się, że gra staje się nawet grywalna, choć wizualnie może nie zachwycać
- dywyn likes this
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Posted 17 November 2019 - 19:45
Jeśli tak, to moje pytania:
Mam leciwego już HTPC (win7 x64) na bazie AMD zacate (https://www.asrock.com/mb/AMD/E350M1/) podpiętego pod TV w salonie - idealnie byłoby gdyby posłużyło to do zwifta.
Będzie to jakoś rozsądnie działało na 720p?
Mogę ewentualnie włożyć tam jakaś kartę graficzną.
Jeśli powyższe wypali. Jak rozumiem najprościej jest przez ant+.
Jaką antenę ant+ na USB można polecić żeby było dobrze i stabilnie? No i nie przepłacać bezsensownie.
Alternatywa, jak czytam, to np. smartphone na Androidzie i łączność po BT, która jak rozumiem jeszcze nie jest do końca dopracowana? Mogę przerzucić obraz na ekran TV przez na przykład USB-C HDMI.
Temat będę dalej drążył samodzielnie, ale może da się ukrócić moje poszukiwania.
Posted 17 November 2019 - 19:56
Ten HTPC ma grafikę w procku, AMD Radeon HD 6310 nie działa to dobrze. Raczej poklatkowo będzie. Możesz sprawdzić instalując program. Bez dobrej karty graficznej raczej nieużyteczne, wymagane do działania to chyba minimum 4GB RAM (8 optymalne).
Obojętnie jaki ANT tylko raczej zasilany z dobrego portu USB i najlepiej możliwie blisko nadajnika. Przedłużacz, ale też nie za długi, albo przedłużacz aktywny.
Android tak, pod warunkiem dobrego GPU. U mnie jest Mali-T860 MP2 i to chyba minimum do działania, na smartfonie wygląda przyzwoicie, po bezprzewodowym wyświetleniu na TV (chromecast android TV) gorzej, ale to zasługa wyświetlania bezprzewodowego.
Trochę loteria z doborem urządzenia, raczej na mocnych zawsze pójdzie. Przystawki TV muszą mieć dobrą grafikę. Jak GPU T860 to tak, jak nowszą tym bardziej. Ale tam ładują na ogół słabsze i starsze.
Alternatywa Apple TV, ale te w miarę nowej generacji. Znajomy kupił (używkę chyba) i jest zadowolony. Transmisja po BT, ograniczenie 2 kanałów BT. Ewentualnie przez companion zwift w jednej sieci wifi.
Posted 17 November 2019 - 21:08
W temacie można pytać?
Jeśli tak, to moje pytania:
Mam leciwego już HTPC (win7 x64) na bazie AMD zacate (https://www.asrock.com/mb/AMD/E350M1/) podpiętego pod TV w salonie - idealnie byłoby gdyby posłużyło to do zwifta.
Będzie to jakoś rozsądnie działało na 720p?
Mogę ewentualnie włożyć tam jakaś kartę graficzną.
Bez szans. U mnie na wielokrotnie szybszym laptopie (i5 3427u) na najniższych ustawieniach działał jako tako. Przy większej liczbie ludzi na ekranie okrutnie zwalniał. Wątpię, żeby karta graficzna miała dużo zmienić, bo ten procesor jest słabiutki.
Tak właściwie, to czemu dublujesz temat Prozor? https://szosa.org/to...irtual-reality/
Posted 17 November 2019 - 21:34
Zwift zainstalowałem na rowerowym telefonie - Samsung Galaxy S6 Edge+ (posiada ANT+) i nie mogę połączyć opaski, która jest tylko na ANT+.
Ant+ działa.
Jakieś pomysły, jak to sparować ?
Bo chyba Zwift szuka opaski na Bluetooth.
M...
Merida Scultura Disc 6000 - Black Power
Posted 17 November 2019 - 22:44
Bez szans. U mnie na wielokrotnie szybszym laptopie (i5 3427u) na najniższych ustawieniach działał jako tako. Przy większej liczbie ludzi na ekranie okrutnie zwalniał. Wątpię, żeby karta graficzna miała dużo zmienić, bo ten procesor jest słabiutki.
Tak właściwie, to czemu dublujesz temat Prozor? https://szosa.org/to...irtual-reality/
Tak, w tym drugim masz rację całkowitą, faktycznie dubel. Wyszukiwarka na forum jest do luftu, praktycznie nie działa. Dziękuję za podanie linka do pierwszego wątku w tym temacie Połączyłem i jest cacy. Przy okazji przeniosłem z działu "Liczniki - pulsometry - gps - oświetlenie", bo to ani licznik, ani pulsometr, ani gps, ani oświetlenie. Tu bardziej pasuje.
W moim wieku też będziesz miał sklerozę, a nie tylko podczepiane fotki Greipela pod swój awatar 😁 - udzielił zgody na korzystanie z jego wizerunku, co? Nie sądzę.
W pierwszym jednak nie do końca masz rację. Fakt, procek do luftu, grafika w nim też bez polotu. Z drugiej strony jakbyś przeczytał mój post (po co, nie?), to byś pewno zauważył, że mam laptopa z i5 5200 8GB RAM i grafiką (dual) Intel 5500+nVidia GF840M (oczywiście Zwift używa tej drugiej). Uruchamia się nawet na 4K, grywany jest na 1080p, ale > 30fps (na ogół >40fps) działa na 720p, pozostałe ustawienia niemalże na ultra, przynajmniej na tyle na ile obsluguje je GF840M. Gdybym uruchamiał na tym co w procku, czyli HD Graphics 5500 to tak samo kiepsko działa jak u Ciebie, pomimo, że sprzęt nieco nowszy. Tak, sprawdzałem. Absolutnie niegrywalne. Tak, to że działa grywalnie, to zasługa karty graficznej. Zdziwiony? Ja nie.
Z drugiej strony czy wysokowydajna karta graficzna włożona do tego komputerka będzie w stanie wspomóc dość słaby procesor?
Tu muszę przyznać Ci rację. Też wątpię. Procek ze 2 - 3 x słabszy od Twojego. Aczkolwiek w PC to właśnie GPU ma podstawowe znaczenie. Stąd o ile jest to możliwe to wyposażenie nawet kilku letniego (ale bez przesady np. 6 i więcej lat) w wydajną kartę graficzną z drugiej ręki może stworzyć całkiem wydajną maszynkę do zwiftowania.
We wtorek-środę przetestuję Zwifta na AMD Ryzen 3 3200G (z wbudowanym GPU: Radeon™ Vega 8 Graphics), zobaczę czy to nadaje się do użytku. Cudów się nie spodziewam, aczkolwiek być może coś z tego będzie. Na takiej Vedze 8 spokojnie można popykać w LOL-a czy CS-a i to bez cierpienia w najniższych ustawieniach - nawet w Wiedźmina 3 da się pograć.
Posted 18 November 2019 - 06:36
Apple TV odpada, bo to służyło by tylko do Zwifta, który będzie użytkowany regularnie w okresie kiedy leży na drogach śnieg.
Patrząc na szybko. Najtaniej minimalnie poniżej 800 zł do wyrwania - trochę słabo jak na brak innych zastosowań.
Teraz się zastanawiam. Nie jest powiedziane, że Zwift mnie pochłonie na tyle, że będę chciał kontynuować po miesiącu próbnym. Być może uznam, że wolę nadrobić seriale zimą.
Nie chcę też jednak 'upośledzać' wrażeń z rozgrywki, dlatego chciałbym żeby to w miarę płynnie poszło.
Jak wstępnie osiągnąć to najniższym poniesionym nakładem $?
Na chwilę obecną myślę o użyciu telefonu na Androidzie (Xiaomi Note 8 Pro) i rzuceniu kabla USB C > HDMI do TV.
Jak czytam po forach na czym ludzie zwiftują, to myślę, że nie będzie to najgorsze rozwiązanie na początek.
Jeśli się wkręcę to pomyślę nad wprowadzeniem mojego HTPC w nową dekadę - tym bardziej, że elektronika jest stosunkowo tania.
Posted 18 November 2019 - 07:49
Sprawdź czy na Note 8 Pro działa, jeśli tak to pewno będzie to wystarczające rozwiązanie. Jeśli masz Android TV lub chromecast to można transmitować bezprzewodowo (albo Miracast), tylko w odróżnieniu od kabla (nie wszyskie urządzenia to umożliwiają) jakość obrazu jest wyraźnie gorsza.
Trzeba pamiętać, że Zwift na androidzie obsługuje tylko BT, najważniejsze, żeby pomiar mocy (czy trenażer, na jedno wychodzi) transmitował dane przez BT. Raczej wszystkie współczesne tak robią, no ale to dość ważne. Jeśli chcesz mieć widoczne tętno, to również czujnik BT (lub ANT+/BT).
i5 za cieńki Bolek? To co za procki teraz robią?
Ja mam Core2duo i równie mocnego Radeona z 1GB. To wszystko okraszone 6GB Ramu.
Szału oczywiście nie ma, ale to sprzęt z przed dekady.
Domyślam się, że ten Radeon (jakżeby inaczej) to zewnętrzna karta. No i to tajemnica tego, że działa, choć bez szału.
Ten jego i5 3427u to konstrukcja już dość wiekowa, premiera bodajże w 2012. Ale wyrobiłby się bez problemu, gdyby nie to, że grafika to nędzna integra Intel HD Graphics 4000 (350 - 1150 MHz) i to jest kula u nogi. Mój i5 5200 to nieco nowsza konstrukcja (ale u Intela to zorientować się trudno co kiedy, jak odgrzane i czy szybsze...) ale na iGPU HD Graphics 5000 praktycznie niegrywalne.
Dlatego jestem ciekaw jak będzie działać na Vega 8, czyli tym iGPU, który jest w AMD Ryzen 3 3200G.
Posted 18 November 2019 - 08:18
Pasek tętna mam z bundle garmina 530, więc także bt/ant+.
Telefonu po kablu jednak nie użyje - brak MHL.
Mam nadzieję, że chociaż Zwift będzie funkcjonował normalanie.
Posted 18 November 2019 - 08:56
Powierzchownie sprawdziłem temat "podkręcenia" laptopów dysponujących tylko integrą procesorową (iGPU). Można dodać zewnętrzną, standardową kartę graficzną na złącze PCI-E x16. Oczywiście nie do wnętrza samego laptopa, ale na zewnątrz i owszem. Najlepiej jeśli laptop ma złącze USB3 z Thunderbolt 3, ale równie dobrze (no może nieco mniej dobrze...) można wykorzystać złącza Mini PCI-E/NGFF M.2 (tu trzeba uważać, bo jeśli M.2 obsługuje wolniejszy SATA to nic z tego) czy nawet Expresscard. Jeśli nie ma Expresscard (najmniej grzebania) to trzeba rozkręcić laptopa i sprawdzić czy jest jakieś wolne złącze NGFF lub Mini PCI-E, jeśli nie to czy jest możliwość zwolnienia któregoś np. usuwając moduł BT (można użyć zewnętrznego na USB). Wszystko zależy od tego, do czego można podłączyć takie coś:
Do tego oczywiście niezbędny jest zasilacz ATX (ze złączem zasilającym PCI-E 8P), no i karta graficzna PCI-E. Obudowa też by się przydała (np. ta: https://pl.aliexpres...rchweb201603_55 ale można wyrzeźbić samemu )
Koszt? O dziwo dość mały, od ok. 120 zł. https://pl.aliexpres...rchText=exp gdc
Przykład i szczegóły: https://pl.aliexpres...rchweb201603_55
FAQ na iGPU.pl: http://egpu.pl/category/faq/ (trochę stary, ale...)
Dla mnie wystarcza ta grafika, którą mam w laptopie, ale dla posiadaczy intelowskich HDG pozostaje rozeznanie się w dostępności złącz. Jeśli jest Expresscard (obecnie rzadkość) to najmniejszy problem, w innym przypadku bez rozkręcenia obudowy się nie obejdzie.
Posted 18 November 2019 - 16:45
W pierwszym jednak nie do końca masz rację. Fakt, procek do luftu, grafika w nim też bez polotu. Z drugiej strony jakbyś przeczytał mój post (po co, nie?), to byś pewno zauważył, że mam laptopa z i5 5200 8GB RAM i grafiką (dual) Intel 5500+nVidia GF840M (oczywiście Zwift używa tej drugiej). Uruchamia się nawet na 4K, grywany jest na 1080p, ale > 30fps (na ogół >40fps) działa na 720p, pozostałe ustawienia niemalże na ultra, przynajmniej na tyle na ile obsluguje je GF840M. Gdybym uruchamiał na tym co w procku, czyli HD Graphics 5500 to tak samo kiepsko działa jak u Ciebie, pomimo, że sprzęt nieco nowszy. Tak, sprawdzałem. Absolutnie niegrywalne. Tak, to że działa grywalnie, to zasługa karty graficznej. Zdziwiony? Ja nie.
Z drugiej strony czy wysokowydajna karta graficzna włożona do tego komputerka będzie w stanie wspomóc dość słaby procesor?
Tu muszę przyznać Ci rację. Też wątpię. Procek ze 2 - 3 x słabszy od Twojego. Aczkolwiek w PC to właśnie GPU ma podstawowe znaczenie. Stąd o ile jest to możliwe to wyposażenie nawet kilku letniego (ale bez przesady np. 6 i więcej lat) w wydajną kartę graficzną z drugiej ręki może stworzyć całkiem wydajną maszynkę do zwiftowania.
We wtorek-środę przetestuję Zwifta na AMD Ryzen 3 3200G (z wbudowanym GPU: Radeon™ Vega 8 Graphics), zobaczę czy to nadaje się do użytku. Cudów się nie spodziewam, aczkolwiek być może coś z tego będzie. Na takiej Vedze 8 spokojnie można popykać w LOL-a czy CS-a i to bez cierpienia w najniższych ustawieniach - nawet w Wiedźmina 3 da się pograć.
???? Przecież nie odpowiadałem na twojego posta tylko odnośnie konfiguracji na AMD E350. Mam też sprzęt na E350, to się krztusi na niektórych filmach fullHD, więc gdzie tu Zwift.
Na Ryzenie podejrzewam, że będzie bez problemu chodzić. Może nie w max detalach 60fps. Te Vegi są kilkukrotnie wydajniejsze od integr Intela.
W moim wieku też będziesz miał sklerozę, a nie tylko podczepiane fotki Greipela pod swój awatar 😁 - udzielił zgody na korzystanie z jego wizerunku, co? Nie sądzę.
Po emotce zakładam, że to miał być dowcip, ale przyznam, że go nie rozumiem.
- beskidbike likes this
Posted 19 November 2019 - 01:11
Proste - zgodnie z aktualnymi wymogami prawnymi, na użycie wizerunku innej osoby należy mieć jej zgodę. Używasz wizerunku Andre Greipela jako swojego awatara. Masz jego zgodę? Nie sądzę.
Wyjaśniam emotkę - szczerzy się w uśmiechu tak, jak Andre.
Posted 19 November 2019 - 07:44
Żaden dowcip. Ani złośliwość. Nie jestem beskidembike.
Wyjaśniam: patrząc na awatar każdy może być przekonany, że sirkozi to Andre Greipel.
Wprowadzanie w błąd, czy kradzież tożsamości?
PRAWNA OCHRONA WIZERUNKU – RODO
Posted 19 November 2019 - 08:27
Wyjaśniam: patrząc na awatar każdy może być przekonany, że sirkozi to Andre Greipel.
Nie wiem czy każdy, chyba Ty. Nie wiem jakim trzeba być kołkiem, żeby na to nie wpaść, choćby przez to, że gość raczej nie pisałby płynnie w języku polskim. Już pomijam, że taki Greipel z pewnością nie ma nic lepszego do roboty, jak zaglądać na jakieś podrzędne polskie forum?
To tyle offtopu, ale sugeruję zaniechania używania cudzych podobizn jako własnego awatara jako potencjalnie niezgodnego z obecnie obowiązującymi uregulowaniami prawnymi.
Ocho, czyli co? Kolejne zakazy, groźba kar i bana?
Tak, z uwagi na łamanie Regulaminu forum: §5.4.
Użytkownicy, którzy będą sztucznie wszczynać zbędne rozmowy lub w nich uczestniczyć, będą karani ostrzeżeniami.
Edited by Prozor, 19 November 2019 - 08:46.
Informacja o łamaniu regulaminu forum.
Posted 19 November 2019 - 09:39
Sorry za lamerskie pytanie: Mam lapka Intel Core i5-4310U + HD Graphics 4400 + 16GB RAM, SSD
Chodzi to w 1080 w full detalach płynnie ( w moim odczuciu:) ) . Jak sprawdzić ile fps'ów to osiąga ?
marvelo
Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT