Skocz do zawartości

Zdjęcie

Zwift

zwift

577 odpowiedzi w tym temacie

#121 montell81

montell81
  • Użytkownik
  • 349 postów

Napisano 29 listopad 2017 - 14:53

Mniejsze znaczenie jazdy w grupie, zróżnicowana nawierzchnia daje inne opory, itd.
Oczywiście jak ktoś nie jeździ mtb i nie lubi mtb, to dla niego jest to zbędne. Jednak jestem przekonany, że bardzo wielu górali byłoby z tego zróżnicowania bardzo zadowolona.

#122 laminat

laminat
  • Użytkownik
  • 118 postów

Napisano 29 listopad 2017 - 15:10

To jak jesteśmy przy góralach to czy jest opcja jak podczepię górala pod ZWIFT i Direto aby opór był większy. Bo już teraz jeżdżę na najwyższych. Jak bym założył górala to przy pochyleniu 0% nie miałbym dostatecznego oporu.

#123 montell81

montell81
  • Użytkownik
  • 349 postów

Napisano 29 listopad 2017 - 15:18

Właśnie właśnie. Podałeś dobry argument. Posiadaczom mtb na zjazdach może brakować kilku zebów na przednim blacie.

#124 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 postów

Napisano 29 listopad 2017 - 16:12

Po to jest suwak "trainer difficulty", który zmienia skalowanie oporu. Działa tak samo na podjazdach jak i zjazdach. Przy niższej pozycji suwaka amplituda zwiększania i zmniejszania oporu jest mniejsza.

#125 montell81

montell81
  • Użytkownik
  • 349 postów

Napisano 29 listopad 2017 - 16:21

Mimo tego suwaka czasem trochę brakuje by na mtb na zjazdach dokręcić.

#126 JERY

JERY
  • Użytkownik
  • 28 postów

Napisano 29 listopad 2017 - 16:24

Mniejsze znaczenie jazdy w grupie, zróżnicowana nawierzchnia daje inne opory, itd.
Oczywiście jak ktoś nie jeździ mtb i nie lubi mtb, to dla niego jest to zbędne. Jednak jestem przekonany, że bardzo wielu górali byłoby z tego zróżnicowania bardzo zadowolona.

co do nawierzchni ok, mogli by to wprowadzic ale na tym koniec. Jak zasymulowac zjazdy? Jazde w bandach ? Tam lkuczowa jest technika, balans ciala, umiejetne hamowanie. Jak to zasymulowac? Sory ale nie widze tego i moje lubienie  lub nie mtb nie ma tu zadnego znaczenia.

#127 montell81

montell81
  • Użytkownik
  • 349 postów

Napisano 29 listopad 2017 - 16:28

Zwift zawsze pozostanie rzeczywistościa wirtualną i nigdy w pełni nie odwzoruje realnej jazdy.
Jak już wcześniej wspomniałem, zróżnicowana nawierzchnia i m iejsza rola jazdy w grupie to już by było dużo.

Z drugiej strony zapytam.
Czy w czymkolwiek przeszkadzało by wam zróżnicowanie i podział na mtb, że tak mocno oponujecie?
Przecież byłby to wolny wybór.

#128 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8616 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 29 listopad 2017 - 17:18

To jak jesteśmy przy góralach to czy jest opcja jak podczepię górala pod ZWIFT i Direto aby opór był większy. Bo już teraz jeżdżę na najwyższych. Jak bym założył górala to przy pochyleniu 0% nie miałbym dostatecznego oporu.

Opcja jest. Zmień przełożenie np. blat/oś, będzie ciężej. No chyba, że masz napęd Eagle 12 z przednią tarczą 32 (albo mniejszą jak są), to pozostaje zmienić blat na coś sensownego. Z drugiej strony Zwift raczej jest dedykowany dla szosowców, tras terenowych tam nie ma. Można co prawda jeździć terenowym Jeep'em po asfalcie, ale ten typ pojazdu chyba jest dostosowany do nieco innego terenu... 

Bkoolu trochę źle to rozgrywa. Teraz powinien złapać byka za roku i na podwyżkę Zwift odpowiedzieć darmowym abonamentem np na miesiąc czy trzy. Od razu by mieli więcej ludzi. Ale widocznie jest im tak dobrze jak jest.

Sprzedawali swoje trenażery z darmowym (albo w cenie) abonamentem na rok czasu. Przynajmniej takie maile mi przysyłali na "czarny piątek" - oferta niby do 27 listopada, ale jak popatrzymy na ich sklep internetowy to w dalszym ciągu jest to aktualne. Chcą upiec dwie pieczenie na jednym ogniu, czyli zarobić więcej na sprzęcie. Z drugiej strony nie do końca to dobra opcja ekonomiczna, bardziej opłaca się uzależnić użytkowników, a później ich doić abonamentem. Nawet niech ten abonament będzie niższy, np. w opcjach kwartalnych czy półrocznych, a nie tylko miesięcznych i rocznych - na pewno znaleźli by się tacy, którzy woleliby wykupić ze zniżką na kwartał, czy pół roku (zima). A to zawsze wpływy do kasy... Grosz do grosza i zbierze się z tego ładna sumka.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#129 laminat

laminat
  • Użytkownik
  • 118 postów

Napisano 29 listopad 2017 - 19:42

Zmieniać tarcze trochę bez sensu jak można by to rozwiązać softem. Czyli dać na starcie 2% obciążenie i byłoby Ok.

#130 anioleczek72

anioleczek72
  • Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 07 marzec 2018 - 18:06

Mam następujący problem w Zwifcie: zaniża mi moc i to myślę, że dość znacznie bo nawet wbicie się na lekko powyżej 100 w to jest już większy wysiłek. Dodam, że mam starszy model trenażera Elite Realaxiom, próbowałem wpisywać różne wartości kalibracji, ale w Zwifcie nic to nie zmienia. Ktoś miał podobny problem?

Witam mam elite real tour mi pokazuje za duże wartości mocy i też nie mogę tego skalibrowac tego na zwifcie A na elicie i na my e-training jest ok ,poradziles sobie z kalibracja?

#131 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8616 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 05 lipiec 2018 - 09:42

Dostępna jest wstępna wersja Zwift Beta dla androida. Działać będzie na urządzeniach z androidem 6 i wyżej (u mnie tylko na takich mogę zainstalować), póki co komunikacja tylko przez BT, ANT na razie nie obsługiwany. 

One last thing - we do know of several major outstanding issues, and we're actively working to resolve them. They include:

• For trainers that transmit power and cadence, cadence is approximated 
  • Trainer resistance not reliable across all trainers (ciekawe zwłaszcza dla których?)
  • Trainer spin-down not supported (no to dla sporej części trenażerów trzeba to robić gdzie indziej np. PC/Edge/apka smartfonowa... co może powodować problemy ze zwolnieniem i przekazaniem komunikacji do innej aplikacji)
  • In-game screenshots not supported (prosi o zezwolenie na (chyba) robienie zdjęć, ikonka robienia zdjęcia jest, nawet niby robi, ale samego zrzutu faktycznie jeszcze nie robi...)
  • Some heart rate monitors may not work (oczywiście żadne czujniki ANT, które BT tego nie wiem...)
  • ANT+ not yet supported on Samsung devices (chodzi o wbudowane ANT w Samsungach, ale pewno podłączane przez USB w innych też raczej działać na razie nie będą...)
  • Entering text into Zwift may require 2 taps into the text field to activate keyboard (czyli wprowadzenie nawet danych logowania wymaga 2 tapnięć w pole wprowadzania danych i dopiero pisania)

Na razie to chyba też nie obsługuje to przesyłania ekranu w trybie chromecast, choć pewno można włączyć wyświetlacz bezprzewodowy w trybie miracast (o ile urządzenie obsługuje). Patrząc pod kątem użycia np. w "przystawkach" do TV to należałoby chyba zwrócić uwagę jaki układ graficzny toto ma na wyposażeniu. Na smartfonie z grafiką Mali-T860 MP2 w rozdzielczości 720p jakość jest... akceptowalna. Większość (tanich) urządzeń do TV ma niezbyt wydajne procesory graficzne, często jest to Mali 450 i nie wiem czy te w ogóle będą wspierane przez aplikację (do weryfikacji - jak ktoś ma to proszę o info). Najbezpieczniej chyba warto byłoby przy nowym sprzęcie wybierać przynajmniej grafikę T830-880 (ale "nowsze" mają na ogół wpakowywane T820, która wydajnością zbytnio od 450 się nie różni...), prawdopodobnie T720-760 powinno być też obsługiwane i zapewnić przyzwoitą wydajność, jeśli byłaby możliwość to najlepiej coś co ma już G7x. System w wersji minimum 6, ale to może być już sprzęt na granicy obsługi i wydajności, warto rozglądać się jednak za czymś z androidem 7 i wyżej, oczywiście z rozsądną ilością pamięci (2GB RAM i więcej). 

Tego typu sprzęt być może będzie stanowić realną alternatywę dla aplikacji uruchamianej na PC, która wymaga jednak dość wydajnej karty graficznej. Oczywiście to co będzie widać na ekranie nie będzie umywać się jakością do porządnego PC z przyzwoitą grafiką, ale jednak zapewni podstawową grywalność.

Z zakupem "przystawek pod Zwift" radzę się jednak wstrzymać do wypuszczenia ostatecznej wersji, no chyba, że ktoś chce kupić już teraz żeby unowocześnić posiadany TV - wtedy sugeruję jednak nie iść po taniości i jednak wybierać sprzęt, który obsłuży również Zwift'a ;)

#132 Cyklo Ziutek

Cyklo Ziutek
  • Użytkownik
  • 1050 postów
  • SkądPuławy

Napisano 23 wrzesień 2018 - 18:19

Wczoraj drugi raz podszedłem do krótkiego testu FTP na Zwift - 40min. Przezornie ustawiłem sobie na suwaku 175W. Po zakończeniu testu mój wynik to 243W.

Odpocząłem 0,5h i wmontowałem się w Event - 26km; 43,30min; up-231m, czyli warunki porównywalne jak w teście.

Starałem się jechać w granicach 2,5÷3w/kg. Po zakończeniu zobaczyłem, że Zwift w moim profilu podniósł mi wynik z 243 do 251W. I taki mam teraz na suwaku w teście FTP. Czy te dane są mi do czegoś na przyszłość potrzebne podczas korzystania z Zwift?

https://naforum.zapo...fe6340.jpg.html

#133 tadzikpl

tadzikpl
  • Użytkownik
  • 861 postów

Napisano 23 wrzesień 2018 - 20:25

Jak będziesz robił ćwiczenia, to wg ustawionego FTP będą dobierane moce dla rozgrzewki, interwałów i odpoczynku.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  • Cyklo Ziutek lubi to

#134 joesatch

joesatch
  • Użytkownik
  • 358 postów

Napisano 23 wrzesień 2018 - 21:55

Oraz do tego by wiedzieć w jakiej kategorii wystartować w wyścigach.

Pozdrawiam

#135 Cyklo Ziutek

Cyklo Ziutek
  • Użytkownik
  • 1050 postów
  • SkądPuławy

Napisano 25 wrzesień 2018 - 17:52

Czyli dla FTP około 2,5W/kg mógłbym brać udział w Eventach kat. D?

O co chodzi z tymi świecącymi kolorowymi rowerkami w Zwift?

#136 tadzikpl

tadzikpl
  • Użytkownik
  • 861 postów

Napisano 25 wrzesień 2018 - 19:34

To są rowerki a'la jakiśtam film ("Game of throne" oidp) . Lipa z czasów, gdy Zwift nie miał ambicji być poeażną platformą treningową. Pewnie chętnie by to porzucili na rzecz rzeczywistych produktów, ktore mogliby reklamować za odpowiednią kasę ;)

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

#137 stryjek

stryjek
  • Użytkownik
  • 819 postów
  • SkądSobótka

Napisano 25 wrzesień 2018 - 20:53

Trony to najszybsze rowery na zwifcie. Zdobyć je można tylko za wyzwanie na Everescie i trzeba tam wykręcić aż 50.000m w pionie.

#138 Cyklo Ziutek

Cyklo Ziutek
  • Użytkownik
  • 1050 postów
  • SkądPuławy

Napisano 14 styczeń 2019 - 05:32

O co chodzi z tymi pojawiającymi się symbolami graficznymi w kółku u góry po lewej stronie? Np piórko, ciężarówka itd. Pod jakim hasłem szukać tego w help?

#139 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8616 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 14 styczeń 2019 - 08:13

To tzw. PowerUps

powerups-300x147.jpg

info w oficjalnej pomocy Zwift: PowerUps in Zwift (choć po łebkach...), albo nieco szczegółowiej w ZwiftInsider, ewentualnie gógiel i szukaj hasłem ;)

• Cyklo Ziutek lubi to

#140 Cyklo Ziutek

Cyklo Ziutek
  • Użytkownik
  • 1050 postów
  • SkądPuławy

Napisano 14 styczeń 2019 - 09:31

@Prozor - dzięki, teraz wiem czego szukać. Widzę, że Zwift to nie tylko strona programu, ale potrzebne są jeszcze inne www. Od wczoraj połączyłem konto z ZwiftPower dla lepszego przeglądu tras i ustawek. Tylko żeby nie popaść w obsesję statystyk.

Dodaj odpowiedź