Skocz do zawartości

Zdjęcie

Zwift

zwift

575 odpowiedzi w tym temacie

#101 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 postów

Napisano 27 listopad 2017 - 14:01

Moim zdaniem żadnej redukcji liczby użytkowników nie będzie. Ludzie trochę ponarzekają i tyle. Podwyżka o 5$ dla zdecydowanej większości obecnych i potencjalnych nowych użytkowników to są po prostu grosze, a konkurencji Zwift nie ma w tym momencie. W różnych ankietach na Zwiftowych facebookowych grupach odnośnie trenażerów jakich używają ich członkowie pierwsze miejsca zazwyczaj zajmują najdroższe trenażery (Neo i Kickr). Trywialne sformułowanie, że "na biednego nie trafiło" pasuje tutaj idealnie.

#102 laminat

laminat
  • Użytkownik
  • 118 postów

Napisano 27 listopad 2017 - 14:14

Tak owszem masz rację na zachodzie te 5$ to nic, choć też narzekają. Czas pokaże.   

zmieniając temat zna ktoś dobry poradnik dla ZWIFT ? Chciałbym poznać odpowiedzi 

1 Jestem zielony a nie chcę przypadkiem dostać bana jeśli taki jest możliwy :)

2 Jak nazwać nicka do RIDE czytałem że trzeba za nazwiskiem umieścić kategorie ? 

3 Aby poznać swoją kategorię trzeba zrobić test ? Czy wystarczy kilka jazd na sucho. 

4 Czy jazda za kimś zmniejsza opór ? 

5 Czy jazda w deszcz coś zmienia po za efektami wizualnymi ?

6 Czy są wywrotki ?

7 NIe widzę analizy po Ride. Podobno trzeba zapisać wyjść z zapisem sesji ?

#103 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 postów

Napisano 27 listopad 2017 - 15:53

1. Nie spotkałem się z czymś takim jak ban w Zwifcie.
2. Nie musisz zmieniać nazwiska. To pozostałość po dawnych czasach kiedy nie było jeszcze modułu eventów.
3. Tak. Najlepiej zrobić test. Możesz oczywiście po prostu pojechać wyścig i zobaczyć jakie W/kg osiągniesz i jeśli będą za duże lub za małe to od następnego wyścigu możesz wystartować już we właściwej sobie kategorii.
4. Oporu odczuwalnie nie zmniejsza ale jadąc za kimś jedziesz szybciej przy mniejszej mocy. Podsumowując w Zwifcie jest drafting taki jak w jeździe na zewnątrz i ma on ogromne znaczenie w jazdach grupowych i wyścigach.
5. Nie.
6. Nie.
7. Po zakończeniu jazdy klikasz gdzieś na ekranie > Menu > End Ride i będzie analiza. Analizę oczywiście też zrobić na Stravie albo dowolnej innej platformie/programie.

#104 laminat

laminat
  • Użytkownik
  • 118 postów

Napisano 27 listopad 2017 - 19:59

Dzięki Arked za wyczerpujące odpowiedzi :)

#105 pajak

pajak
  • Użytkownik
  • 383 postów
  • SkądGdynia

Napisano 28 listopad 2017 - 20:58

co do 1.. Bana można dostać. Niekulturalne zachowanie (przekleństwa, wyzywanie, itp na chacie), oszukiwanie (ale takie raczej "grube" jak "kopanie" levela czy misji spreparowaną elektroniką), korzystanie z konta dziecięcego przez dorosłego, czy recydywa "flier". Blokują konto pacjenta i tyle. Nie wiem, czy wcześniej nie próbują rozwiązać problemów "po dobroci", ale i tak zakładam, że takie rzeczy nie przydarzają się "przypadkowo".

Można też dostawać nieszkodliwe "krawaciki" (chyba głównie za duże skoki mocy na trenarzeże: czytaj uślizgi koła na rolce).

Ostatnią formą są kary czasowe w wyścigach (głównie za start w nieodpowiedniej kategorii, dlatego warto znać swoje FTP)

co do 5.. Deszcz może zmieniać zachowanie. Ale tylko na Neo z włączonym "road feel" i w jakiś określonych warunkach ("pogodowych", prędkość/moc, nie znam dokładnych warunków, spotkałem się z tym tylko raz). Wtedy jest jazda po lodzie, chyba powodująca największego banana na gębie sytuacja :)

#106 KMQ

KMQ
  • Użytkownik
  • 829 postów

Napisano 28 listopad 2017 - 21:23

co do 1.. Bana można dostać. Niekulturalne zachowanie (przekleństwa, wyzywanie, itp na chacie), oszukiwanie (ale takie raczej "grube" jak "kopanie" levela czy misji spreparowaną elektroniką), korzystanie z konta dziecięcego przez dorosłego, czy recydywa "flier". Blokują konto pacjenta i tyle. Nie wiem, czy wcześniej nie próbują rozwiązać problemów "po dobroci", ale i tak zakładam, że takie rzeczy nie przydarzają się "przypadkowo".
Można też dostawać nieszkodliwe "krawaciki" (chyba głównie za duże skoki mocy na trenarzeże: czytaj uślizgi koła na rolce).
Ostatnią formą są kary czasowe w wyścigach (głównie za start w nieodpowiedniej kategorii, dlatego warto znać swoje FTP)

co do 5.. Deszcz może zmieniać zachowanie. Ale tylko na Neo z włączonym "road feel" i w jakiś określonych warunkach ("pogodowych", prędkość/moc, nie znam dokładnych warunków, spotkałem się z tym tylko raz). Wtedy jest jazda po lodzie, chyba powodująca największego banana na gębie sytuacja :)

Na Neo deszcz nie zmienia. Zmieniaja jedynie bruk, deski etc

#107 laminat

laminat
  • Użytkownik
  • 118 postów

Napisano 29 listopad 2017 - 09:44

Czy ktoś korzystał z tego HACK na ZWIFT.  Widzę że daje możliwość wyświetlenia dużej mapy na ekranie i inne udogodnienia.

https://zwifthacks.c...ap-version-130/

#108 Wikktor

Wikktor
  • Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 29 listopad 2017 - 10:05

Moim zdaniem żadnej redukcji liczby użytkowników nie będzie. Ludzie trochę ponarzekają i tyle. Podwyżka o 5$ dla zdecydowanej większości obecnych i potencjalnych nowych użytkowników to są po prostu grosze, a konkurencji Zwift nie ma w tym momencie. W różnych ankietach na Zwiftowych facebookowych grupach odnośnie trenażerów jakich używają ich członkowie pierwsze miejsca zazwyczaj zajmują najdroższe trenażery (Neo i Kickr). Trywialne sformułowanie, że "na biednego nie trafiło" pasuje tutaj idealnie.

Może i obecni klienci posiadający jakieś Neo się na nic nie przezucą, ale oni chcą zwiększyć liczbę użytkowników - podwyżka to utrudni.

Ja miałem na zime sobie wykupić zwifta, ale teraz zamówiłem sobie Ant+ sticka i planuje testowanie onelapa.

#109 montell81

montell81
  • Użytkownik
  • 349 postów

Napisano 29 listopad 2017 - 11:52

Na niekorzyść Zwifta działa również coraz większa ilość eventów. Co za tym idzie są one skromniej obsadzone. Osobiście wolę startować w wyścigach z jak największą liczbą rywali.
Mam nadzieję, że dzięki tej podwyżce coś drgnie u konkurencji i w przyszłym roku będziemy cieszyć się z przepływu ludzi z Zwift do np. Bkool.

#110 montell81

montell81
  • Użytkownik
  • 349 postów

Napisano 29 listopad 2017 - 11:57

I jeszcze jedno.
To, że ktoś używa trenażer za kilka tysięcy wcale nie oznacza, że zgodzi sie na podnoszenie opłat.
Jeśli kogoś stać na drogą lodówkę wcale nie oznacza, że bezkrytycznie przyjmuje podwyżki masła, jajek czy innych produktów.

#111 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 postów

Napisano 29 listopad 2017 - 12:55

Na niekorzyść Zwifta działa również coraz większa ilość eventów. Co za tym idzie są one skromniej obsadzone. Osobiście wolę startować w wyścigach z jak największą liczbą rywali.
Mam nadzieję, że dzięki tej podwyżce coś drgnie u konkurencji i w przyszłym roku będziemy cieszyć się z przepływu ludzi z Zwift do np. Bkool.

Jak w prawdziwym życiu są wyścigi i są ogórki ;) Dobrze obsadzonych eventów nie brakuje. No i czy w Bkoolu był kiedykolwiek event tak mocno obsadzony jak przeciętny ogórek w Zwifcie? Chciałbym, żeby na Bkoolu jeździło więcej ludzi w jakichś jazdach grupowych, bo zawsze dobrze mieć alternatywę ale moim zdaniem przepaść jest nie do zasypania.

Tak jak pisałem dla Zwifta nie ma realnej konkurencji, więc ludzie dla których ten aspekt jest ważny (pewnie większość obecnych użytkowników) nie mają się specjalnie gdzie podziać.

#112 laminat

laminat
  • Użytkownik
  • 118 postów

Napisano 29 listopad 2017 - 13:29

Bkoolu trochę źle to rozgrywa. Teraz powinien złapać byka za roku i na podwyżkę Zwift odpowiedzieć darmowym abonamentem np na miesiąc czy trzy. Od razu by mieli więcej ludzi. Ale widocznie jest im tak dobrze jak jest.

#113 montell81

montell81
  • Użytkownik
  • 349 postów

Napisano 29 listopad 2017 - 13:29

Narazie płacę 10$ i też alternatywy nie widzę. Jednak w przyszłym roku muszą wymyślić coś ekstra by przekonali mnie do 15$ (nawiasem mówiąc niewiadomo jaki bedzie kurs dolara).
Mnie już nudzą jazdy po tych samych trasach oraz możliwość wyboru wyłącznie zgodnie z harmonogramem.
Mam nadzieję, że Bkool przyspieszy w ciagu roku i pojawią sie lepiej obsadzone eventy. Teraz jest najlepszy okres na rozwój. Oby tego nie przespali.

#114 laminat

laminat
  • Użytkownik
  • 118 postów

Napisano 29 listopad 2017 - 13:37

No włąsnie i dlatego nie ma wielkiej burzy bo większość płaci 10$ ja muszę już 15$. Dobrze sobie to wymyślili.  Dlatego w ramach protestu niestety nie wykupię nowego abonamentu. Dlaczego mam płacić więcej za to samo co inni płacą mniej.

#115 montell81

montell81
  • Użytkownik
  • 349 postów

Napisano 29 listopad 2017 - 13:50

Myślę, że 15$ za Zwift w obecnym kształcie to zdecydowanie za dużo. Przesiadlbym się na Bkool.

#116 JERY

JERY
  • Użytkownik
  • 28 postów

Napisano 29 listopad 2017 - 13:57

"Mnie już nudzą jazdy po tych samych trasach oraz możliwość wyboru wyłącznie zgodnie z harmonogramem."

Rejon mozna zmienic dowolnie. Nie w samym zwifcie, ale w oddzielnym programiku. Ja tak robie i workouty robie na wotopi

#117 montell81

montell81
  • Użytkownik
  • 349 postów

Napisano 29 listopad 2017 - 14:04

Wiem, znam ten sposób. Mimo to drugi rok na Zwifcie i trasy mogą już sie nudzić.

A propos tras. Myślę, że pierwsza platforma, która wprowadzi możliwość wyboru rowerów i tras mtb zyska bardzo wiele. Może ktoś pójdzie w tym kierunku..

#118 JERY

JERY
  • Użytkownik
  • 28 postów

Napisano 29 listopad 2017 - 14:38

Ale to bedzie tylko awatar i trasa z drzewami. Roznice w technice jazdy na MTP bedzie bardzo ciezko odzwierciedlic.

#119 montell81

montell81
  • Użytkownik
  • 349 postów

Napisano 29 listopad 2017 - 14:40

Ale charakterystyka wyścigu sie znacznie zmieni.

#120 laminat

laminat
  • Użytkownik
  • 118 postów

Napisano 29 listopad 2017 - 14:45

Mam to samo zdanie co JERY.

montell81

Co niby by to dało ? JEszcze trasy zjazdowe powiedz :)  to lepiej kupić sobie symulator ujeżdżania byka.

Dodaj odpowiedź