Napisano 27 listopad 2017 - 14:01
Napisano 27 listopad 2017 - 14:14
Tak owszem masz rację na zachodzie te 5$ to nic, choć też narzekają. Czas pokaże.
zmieniając temat zna ktoś dobry poradnik dla ZWIFT ? Chciałbym poznać odpowiedzi
1 Jestem zielony a nie chcę przypadkiem dostać bana jeśli taki jest możliwy .
2 Jak nazwać nicka do RIDE czytałem że trzeba za nazwiskiem umieścić kategorie ?
3 Aby poznać swoją kategorię trzeba zrobić test ? Czy wystarczy kilka jazd na sucho.
4 Czy jazda za kimś zmniejsza opór ?
5 Czy jazda w deszcz coś zmienia po za efektami wizualnymi ?
6 Czy są wywrotki ?
7 NIe widzę analizy po Ride. Podobno trzeba zapisać wyjść z zapisem sesji ?
Napisano 27 listopad 2017 - 15:53
2. Nie musisz zmieniać nazwiska. To pozostałość po dawnych czasach kiedy nie było jeszcze modułu eventów.
3. Tak. Najlepiej zrobić test. Możesz oczywiście po prostu pojechać wyścig i zobaczyć jakie W/kg osiągniesz i jeśli będą za duże lub za małe to od następnego wyścigu możesz wystartować już we właściwej sobie kategorii.
4. Oporu odczuwalnie nie zmniejsza ale jadąc za kimś jedziesz szybciej przy mniejszej mocy. Podsumowując w Zwifcie jest drafting taki jak w jeździe na zewnątrz i ma on ogromne znaczenie w jazdach grupowych i wyścigach.
5. Nie.
6. Nie.
7. Po zakończeniu jazdy klikasz gdzieś na ekranie > Menu > End Ride i będzie analiza. Analizę oczywiście też zrobić na Stravie albo dowolnej innej platformie/programie.
Napisano 28 listopad 2017 - 20:58
co do 1.. Bana można dostać. Niekulturalne zachowanie (przekleństwa, wyzywanie, itp na chacie), oszukiwanie (ale takie raczej "grube" jak "kopanie" levela czy misji spreparowaną elektroniką), korzystanie z konta dziecięcego przez dorosłego, czy recydywa "flier". Blokują konto pacjenta i tyle. Nie wiem, czy wcześniej nie próbują rozwiązać problemów "po dobroci", ale i tak zakładam, że takie rzeczy nie przydarzają się "przypadkowo".
Można też dostawać nieszkodliwe "krawaciki" (chyba głównie za duże skoki mocy na trenarzeże: czytaj uślizgi koła na rolce).
Ostatnią formą są kary czasowe w wyścigach (głównie za start w nieodpowiedniej kategorii, dlatego warto znać swoje FTP)
co do 5.. Deszcz może zmieniać zachowanie. Ale tylko na Neo z włączonym "road feel" i w jakiś określonych warunkach ("pogodowych", prędkość/moc, nie znam dokładnych warunków, spotkałem się z tym tylko raz). Wtedy jest jazda po lodzie, chyba powodująca największego banana na gębie sytuacja
Napisano 28 listopad 2017 - 21:23
co do 1.. Bana można dostać. Niekulturalne zachowanie (przekleństwa, wyzywanie, itp na chacie), oszukiwanie (ale takie raczej "grube" jak "kopanie" levela czy misji spreparowaną elektroniką), korzystanie z konta dziecięcego przez dorosłego, czy recydywa "flier". Blokują konto pacjenta i tyle. Nie wiem, czy wcześniej nie próbują rozwiązać problemów "po dobroci", ale i tak zakładam, że takie rzeczy nie przydarzają się "przypadkowo".
Można też dostawać nieszkodliwe "krawaciki" (chyba głównie za duże skoki mocy na trenarzeże: czytaj uślizgi koła na rolce).
Ostatnią formą są kary czasowe w wyścigach (głównie za start w nieodpowiedniej kategorii, dlatego warto znać swoje FTP)
co do 5.. Deszcz może zmieniać zachowanie. Ale tylko na Neo z włączonym "road feel" i w jakiś określonych warunkach ("pogodowych", prędkość/moc, nie znam dokładnych warunków, spotkałem się z tym tylko raz). Wtedy jest jazda po lodzie, chyba powodująca największego banana na gębie sytuacja
Na Neo deszcz nie zmienia. Zmieniaja jedynie bruk, deski etc
Napisano 29 listopad 2017 - 09:44
Czy ktoś korzystał z tego HACK na ZWIFT. Widzę że daje możliwość wyświetlenia dużej mapy na ekranie i inne udogodnienia.
https://zwifthacks.c...ap-version-130/
Napisano 29 listopad 2017 - 10:05
Moim zdaniem żadnej redukcji liczby użytkowników nie będzie. Ludzie trochę ponarzekają i tyle. Podwyżka o 5$ dla zdecydowanej większości obecnych i potencjalnych nowych użytkowników to są po prostu grosze, a konkurencji Zwift nie ma w tym momencie. W różnych ankietach na Zwiftowych facebookowych grupach odnośnie trenażerów jakich używają ich członkowie pierwsze miejsca zazwyczaj zajmują najdroższe trenażery (Neo i Kickr). Trywialne sformułowanie, że "na biednego nie trafiło" pasuje tutaj idealnie.
Może i obecni klienci posiadający jakieś Neo się na nic nie przezucą, ale oni chcą zwiększyć liczbę użytkowników - podwyżka to utrudni.
Ja miałem na zime sobie wykupić zwifta, ale teraz zamówiłem sobie Ant+ sticka i planuje testowanie onelapa.
Napisano 29 listopad 2017 - 11:52
Mam nadzieję, że dzięki tej podwyżce coś drgnie u konkurencji i w przyszłym roku będziemy cieszyć się z przepływu ludzi z Zwift do np. Bkool.
Napisano 29 listopad 2017 - 12:55
Na niekorzyść Zwifta działa również coraz większa ilość eventów. Co za tym idzie są one skromniej obsadzone. Osobiście wolę startować w wyścigach z jak największą liczbą rywali.
Mam nadzieję, że dzięki tej podwyżce coś drgnie u konkurencji i w przyszłym roku będziemy cieszyć się z przepływu ludzi z Zwift do np. Bkool.
Jak w prawdziwym życiu są wyścigi i są ogórki Dobrze obsadzonych eventów nie brakuje. No i czy w Bkoolu był kiedykolwiek event tak mocno obsadzony jak przeciętny ogórek w Zwifcie? Chciałbym, żeby na Bkoolu jeździło więcej ludzi w jakichś jazdach grupowych, bo zawsze dobrze mieć alternatywę ale moim zdaniem przepaść jest nie do zasypania.
Tak jak pisałem dla Zwifta nie ma realnej konkurencji, więc ludzie dla których ten aspekt jest ważny (pewnie większość obecnych użytkowników) nie mają się specjalnie gdzie podziać.
Napisano 29 listopad 2017 - 13:29
Mnie już nudzą jazdy po tych samych trasach oraz możliwość wyboru wyłącznie zgodnie z harmonogramem.
Mam nadzieję, że Bkool przyspieszy w ciagu roku i pojawią sie lepiej obsadzone eventy. Teraz jest najlepszy okres na rozwój. Oby tego nie przespali.