Skocz do zawartości

Zdjęcie

Zwift

zwift

568 odpowiedzi w tym temacie

#161 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 19 listopad 2019 - 10:01

Sorry za lamerskie pytanie: Mam lapka Intel Core i5-4310U + HD Graphics 4400 + 16GB RAM, SSD

Chodzi to w 1080 w full detalach płynnie ( w moim odczuciu:) ) . Jak sprawdzić ile fps'ów to osiąga ?

Ściągę masz powyżej w https://szosa.org/to...zwift/?p=405627

Edycja basic.txt - przy tej konfiguracji sprzętowej pewno nie będzie wyżej niż basic, ale możesz sprawdzić w https://zwiftalizer.com/ - wrzucając log (dokumenty/zwift/logs - wybrać log z kolejnej gry) zobaczysz parametry komputera, rozdzielczość (gry i cieniowania), ilość klatek, parametry transmisji.

Wstawienie:

set gShowFPS=1

i w lewym górnym rogu będzie wyświetlana ilość klatek/s

Ale bez akceleratora graficznego raczej w 1080 w full detale to ja nie wierzę. Sprawdź log.

Popatrz (komp w pracy, stary log):

cfc208980c28ea06c83284ba5a8382ca.jpg

Fakt, procek trochę słabszy, ale reszta porównywalna.

To w wersji domyślnej basic - wyświetlenie co prawda na ekranie 1080p, ale rozdzielczość gry 576 (pomimo, że wyświetlone jest na pełnym ekranie bez zmiany rozdzielczości ekranowej - skalowanie?)

Jest grywalne, poziom szczegółów dość niski (domyślny basic). Podniesienie rozdzielczości do 1080:

Prawie to samo (jedna kostka pamięci mi tu padła:

718ef98523ffda4cf1afb6e710094a70.jpg

Watopia bez dużej ilości jadących, przy tłumach wyraźnie spada wydajność.

"stojąc" mam tu ok. 20 fps, przy podglądzie jadących nieco więcej. 

W ten sposób można testować ustawienia zmieniane w plikach konfiguracyjnych

Po zmianie basic na mocno podkręcone parametry, w laptopie z nVidią mam 30 - 40 fps tu:

7c0e4410669c03ca51e5cc131cdad34d.jpg

Zmiana na 720p poprawia średnią ilość klatek do około 20, ale przy tych ustawieniach obiekty środowiska są generowane dość późno i wtedy spada ilość klatek, na dodatek na HD 4000 te "full detale" są po prostu biedne - właściwie to ich nie ma, wymuszone obiekty pojawiają się (ale trzeba uważać z ilością), cieniowania to chyba brak (jakieś plamy są), albo przynajmniej ładnego cieniowania brak, o czymkolwiek bardziej urokliwym można zapomnieć bo HD 4000 po prostu tego nie wspiera i nie wygeneruje.

Z drugiej strony manipulacja ustawieniami (zmniejszenie czego się da, choć wizualnie dużych zmian nie widać) poprawia średnią do nieco ponad 25 klatek na sekundę, a to już całkiem przyzwoite. Być może w tłumie fps pójdą w dół, no ale z tym wiele już się nie zrobi. Może poza zmianą rozdzielczości na Low (1024x576). Tu zyskuje się kolejnych 5 klatek.

Zmiana z 1080 na 720 wizualnie wiele nie zmienia, a zapewnia zwiększenie ilości klatek, a co za tym idzie samej grywalności. Warto poeksperymentować z ustawieniami, choć przy tej grafice na wiele nie licz. Jednak o dziwo ten procesor z tą grafiką jest wystarczający do Zwift, może nie zapewnia wybitnej grafiki generowanego świata (do tego potrzebne są jednak mocniejsze i wydajniejsze GPU), ale... da się kręcić.

Używając kart graficznych można uzyskać poza wyższą rozdzielczością i znacznie wyższą ilością klatek/s przede wszystkim o wiele ładniejszy generowany obraz wirtualnego świata. Można powiedzieć, że uroda generowanego świata jest tu sprawą drugorzędną, ale przyjemnie jest popatrzeć na większy realizm np. ładnie falującą wodę, dymy/pyły/lawa wulkanu czy odbicie promieni w bruku... 

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#162 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów
  • Skądwe mnie tyle piękna

Napisano 19 listopad 2019 - 16:50

thx, nie jest źle. Basic - 1080 - średnio 27 klatek

• alterego lubi to
To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#163 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 19 listopad 2019 - 22:56

Na moim laptopie dopieściłem plik konfiguracyjny, podkręcając wszystko do możliwości mojej grafiki nVidia:

084a16381f01a5794cb0744b1667ce37.jpg

Powyższe w trybie podglądu innych, tryb jazdy trening, czy zwłaszcza jazda w grupie jest bardziej obciążająca i ilość klatek nieco spada (średnio ok. 30 fps).

Największe spadki FPS mam przy zmianie rozdzielczości > 720p, ale wizualnie więcej zyskuję na jakości grafiki niż na zmianie 720/1080/4K. Większy problem występuje z komunikacją ANT+ od czasu do czasu jakiś spadek transmisji jest. Laptop pod TV 50", odbiornik na przedłużaczu 3m, ale zasilanie usb już się chyba może nie wyrabiać, 5m odmawia pracy. Dziś dostałem aktywny przedłużacz Digitus DA-70130-4:

DA701304_4016032325529_Package_1_RGB.jpg

o długości 5m (są wersje do 25 m - co 5m wzmacniacz), czyli z zapasem względem moich potrzeb. 

https://www.digitus....der/da-70130-4/

Drogi nie jest, ot trzy dychy z groszami, ale mam nadzieję, że będzie lepiej działać niż zwykły przedłużacz, zresztą te poprzednie 3 m to trochę mało było.

#164 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2297 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 20 listopad 2019 - 19:54

Wyjaśniam: patrząc na awatar każdy może być przekonany, że sirkozi to Andre Greipel.

Na jakiej podstawie twierdzisz, że tak nie jest?

• Bzyk i roadturysta lubią to

#165 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 21 listopad 2019 - 14:56

Co najwyżej podstawę to mógłbym mieć do posądzania Ciebie podszywanie się lub co gorsza o kradzież tożsamości Greipela - może Greipel w Gdańsku był, ale co najwyżej był oglądać posiadłości dziadka z Wermachtu :P

A wracając do tematu:

Test w trybie "oglądania" bez jazdy (zwłaszcza w peletonie, należy liczyć się ze spadkiem fps):

AMD Ryzen 3 3200G (z wbudowanym GPU: Radeon™ Vega 8 Graphics) 3,6GHz, 8GB RAM (dostępne chyba 5,8 GB reszta na grafikę): domyślna konfiguracja basic rozdzielczość 576 (domyślnie najniższa): średnia ilość klatek 83.

Modyfikacja basic.txt do możliwie dużego podkręcenia parametrów (wyjątek set gFoliagePercent=2 - dawałem nawet na 5, być może więcej szczegółów otoczenia, ale ja aż tak tego nie dostrzegam, spadek ilości klatek ok. 10 fps przy tym teście):

• 720:  45 fps
  • 1080: 38 fps
  • 1080 na domyślnych: 52fps

Na 4K nie sprawdzałem (nie mam w środowisku testowym monitora 4K), ale pewno grywalne byłoby.

Jak widać nowoczesne procesory AMD Ryzen z Vega 8 całkiem dobrze sobie radzą  z Zwift, pomimo, że ten ustawia parametry "basic" to jednak można to dość mocno podkręcić w pliku konfiguracyjnym bez spadku fps poniżej progu grywalności. 

Stąd wniosek: budując HTPC warto wybrać nieco droższego (od najtańszych intelowskich procków) Ryzena - na tym da się nawet pograć w średnio wymagające gierki, w tym Zwifta.

• Jacko lubi to

#166 mess

mess

tłuścioszek

• Użytkownik
  • 2692 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 listopad 2019 - 15:22

ja  mysle o zakupie monitora 32 cale :D

#167 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 21 listopad 2019 - 22:25

Kręcę przed TV 50" jest gicio.

Z innej beczki - dostałem dzisiaj maila od Zwifta (być może każdy zarejestrowany?)... po polsku! 

jak wejdzie się na odnośnik: https://zwift.com/ev...ther_november19

to można poczytać (po angielsku i po polsku):

Join them for the Way2Champ Workout Series, starting on November 25th.  Enjoy a weekly workout to help you increase your riding performance with Way2Champ coaches.  These workouts are designed to help you get fitter and stronger while having plenty of fun. These rides are open to all whether you’re just looking to ride with a great group or are prepping for your next race.

Połączyliśmy siły z jedną z największych firm trenerskich w Polsce - Way2Champ.pl. Wszyscy trenerzy kolarstwa i triathlonu mają minimum 10 lat praktycznego doświadczenia, zebranego podczas setek treningów i wyścigów. Wspólnie z zawodnikami tworzą zgrany zespół, który uzyskuje dla swoich podopiecznych stałe, wysokie rezultaty i progres. Jeśli trenujesz tylko dla zabawy czy rywalizujesz w wyścigach, wszystkie treningi są dostosowane tak, aby dawały fun i poprawę formy.

Opisy treningów również dwujęzyczne, np. pierwszy trening:
DESCRIPTION: Tempo S3 + rozkręcenie 20sek

Celem tego treningu jest zwiększenie tolerancji mięśni na zakwaszenie oraz zasymulowanie sytuacji wyścigowych, gdzie co jakiś czas ze średniego tempa trzeba rozkręcać do maksymalnej prędkości w krótkim czasie i powtarzać to wielokrotnie w czasie jazdy. Ten trening przygotowuje pod tego typu element wyścigowy.

Rozgrzewka - 25-35min w trakcie których wykonaj 3x1min w S3 na wysokim rytmie 100-105 celem otwarcia układu mięśniowego i oddechowego.
*
Część główna:
Trening wykonaj w terenie płaskim. Celem treningu jest wykonanie powtórzeń 10-minutowych, w trakcie których co 3min wykonujesz mocne rozkręcenie - zrzucasz na najtwardsze dostępne przełożenie (płyta-oś, np. 52/11) i na siedząco rozkręcasz do maksymalnej mocy w trakcie 20 sekund. Powtarzasz to 3x w każdych 10 minutach, czyli po 3-6-9 minutach. Pomiędzy jedziesz cały czas w strefie tempo, czyli S3. Pomiędzy powtórzeniami 5min aktywnej regeneracji.
*
Pozostałą część treningu wykonaj w strefie wytrzymałości tlenowej S2.
*
Rozjazd: 10-15min spokojnego kręcenia w S1. Trening przeprowadź na płaskiej szosie o małym natężeniu ruchu lub na trenażerze.

I pod spodem opis po angielsku. Czyżby zapowiedź wprowadzenia języka polskiego do Zwifta? Byłoby miło 😄

#168 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów

Napisano 21 listopad 2019 - 23:52

Raczej zwykła komercyjna współpraca. Na razie to organizacja eventów który tysiące tam. Ani słowem o czymś więcej, więc nie obiecywał bym sobie wiele. Zresztą: co tam tłumaczyć :) Polska firma to nie dziwne że dali opis po polsku

To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#169 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 22 listopad 2019 - 07:21

Może, ale już samo to, że dla polskiego klienta mail został w całości sporządzony w języku polskim jest miłe i to doceniam. Takie Wahoo sprzedaje sporo swoich urządzeń na naszym rynku, a o obsłudze w naszym języku czy nawet oryginalnej instrukcji w j.polskim raczej można zapomnieć. Choć i tak ich instrukcje to zaledwie parę zdań, tym bardziej powinni się postarać. 

Polska firma - zgadza się, pewno traktowane jest to jako nie tyle współpraca z Zwift, co raczej szukanie klientów przez tą platformę treningową. I nie tylko Polaków. W końcu udostępnienie jednego treningu tygodniowo wiele nie kosztuje, a dobry opis treningu pozwoli zachęcić do skorzystania z ich usług. Już niekoniecznie na Zwift.

#170 szymony

szymony
  • Użytkownik
  • 120 postów

Napisano 22 listopad 2019 - 08:03

Takie małe OT. Ustawa o ochronie rodzimego języka, zobowiązuje do dostarczenia instrukcji po naszemu, do urządzeń oferowanych na naszym rynku.
Ale kto by się takimi, pierdołami przejmował.

#171 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 22 listopad 2019 - 10:39

No ja. Serio - o ile z angielskim nie mam większego problemu, to wychodzę z założenia, że na lokalnym rynku należy posługiwać się lokalnym językiem. Jestem w Czechach to próbuję się po czesku komunikować (jedzenie/picie, podziękowania), podobnie w Niemczech. Jakiś tam poziom podstawowy, ale zawsze i zawsze jest to mile widziane przez tubylców ;)

Stąd nawet dodanie paru zdań w języku polskim żeby tylko stało się za dość wymaganiom ustawy o ochronie rodzimego języka nie rozwiązuje problemu. Powinna być tak instrukcja, jak obsługa w języku obowiązującym na danym rynku.

Stąd moje nadzieje na wprowadzenie spolszczenia do Zwifta, jak również obsługę w mobilnej aplikacji polskich znaków diakrytycznych: wpisanie ich (czy dyktowanie) jest możliwe, ale na ekranie pokazują się napisy bez tych znaków, co jak można się domyśleć czasami czyni je całkowicie nieczytelnymi. I nie chodzi tu o przysłowiowe "zrobienie komus laski" zamiast "zrobienia komuś łaski", ale "zrobienie komu aski" - tu nawet domyśleć nie sposób, co autor wypowiedzi miał na myśli...

#172 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów

Napisano 22 listopad 2019 - 11:03

Zwift nie obsługuje żadnych lokalnych znaków dialektycznych. Niemcy mają ten sam problem. Na Zwifcie prężnia działa grupa polaków z zwiftteampl - jest duża liga i najbardziej liczny team na świecie. 

Jeśli chcecie ogonków to głosujcie - https://forums.zwift...m4fInQ4fhF9WuPAmoże coś z tym zrobią. 

• Prozor lubi to
To jest Forum Fanatyków
marvelo

#173 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 22 listopad 2019 - 12:51

Aaaa... to tu pies jest pogrzebany - a wydawałoby się, że takiej głupoty raczej nie powinni zrobić, a jednak. No cóż - trzeba domagać się zmian. Podczas "polskich" jazd jest to szczególnie upierdliwe, można co prawda głosowo rozmawiać przez Discord (Using Discord on Zwift), ale raczej TeamPL tego nie używa. 

#174 tadzikpl

tadzikpl
  • Użytkownik
  • 861 postów

Napisano 22 listopad 2019 - 21:44

Używa, np. w trakcie TTT, gdy jest potrzebny. Na dużych eventach byłby tylko szum. ATSD, to nawet ZC niewiele osob używa, i nie czyta poleceń Yellow Beacona.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
  • Prozor lubi to

#175 Damios

Damios
  • Użytkownik
  • 163 postów

Napisano 25 listopad 2019 - 22:13

Kupuję trenażer Wahoo Kickr Core. Jeśli chodzi o sprzęt do Zwifta to mam obecnie laptopa Acer z Win 8.1

Procesor: Intel® Core™ i5 4gen 4210U 1,7 - 2,7 GHz

RAM: 4 GB, DDR3 1600 MHz

Dysk: 1000 GB 5400 obr/min SATA I

Grafika: nVidia® GeForce 840M

Styknie do Zwifta czy nie ma szans? Generalnie obraz i tak chcę przenieść na LG Smart TV więc w telewizor będę wpatrzony, natomiast czy Zwift będzie w miarę płynnie działał? Łączyć go po Bluetooth czy kupić ANT+?

Bielsko-Biała Cycling

#176 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów

Napisano 26 listopad 2019 - 07:32

Spokojnie styknie. Zdecydowanie ANT+ jeśli cenisz sobie święty spokój. Za chwile ktoś napisze że po BT mu działa, a 95% problemów z połączeniem jakie natrafisz w sieci dotyczy chimerycznego BT. 

To jest Forum Fanatyków
marvelo

#177 Damios

Damios
  • Użytkownik
  • 163 postów

Napisano 26 listopad 2019 - 10:30

Spokojnie styknie. Zdecydowanie ANT+ jeśli cenisz sobie święty spokój. Za chwile ktoś napisze że po BT mu działa, a 95% problemów z połączeniem jakie natrafisz w sieci dotyczy chimerycznego BT. 

https://allegro.pl/o...rmin-8616119209

Taka starczy?

Bielsko-Biała Cycling

#178 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 26 listopad 2019 - 10:37

Powinien, raczej obecne produkty powinny być typu USB2 (8 kanałów), z drugiej strony niezła przebitka, to samo na ali połowę taniej:

https://pl.aliexpres...chText=ANT+ usb

#179 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 08 grudzień 2019 - 13:39

Ostatnia aktualizacja beta ZWIFT na androida:

f533c4a66c57bb929f3bddcfb881d12b.jpg

mała podpowiedź: ikonka ANT+

Na razie tylko czujniki tętna ANT+, w przygotowaniu również obsługa innych czujników. Domyślam się, że zaczynają od najprostszych w implementacji czyli właśnie tętno, kadencja, pomiar mocy i na koniec FE-C (sterowanie trenażerem). 

Żeby użyć czujnika tętna ANT+ należy dotknąć ikonki ANT - w odróżnieniu od BT na razie nie wyszukuje automatycznie (domyślnie wyłączone, włączenie na żądanie).

#180 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 12 grudzień 2019 - 12:52

Od 6 grudnia na Zwift dostępne są rowery MTB i Gravel (z CX), oraz plany treningowe offroad:

Opis rowerów, opis planów treningowych offroad.

8e8968cbabda0ca788ec84add3c4649f.png

Chyba jeszcze brak jest typowych tras MTB (poza jedną testową) Future Works singletrack

Tras nadających się do jazdy (czy raczej: preferujących) rowerem typu gravel jest dość sporo na Watopii.

Rowery i koła w tym przypadku stanowią jedność. Może to się zmieni, ale na razie nie ma co szukać w sklepie dodatkowych kół do powyższych rowerów.

Dodaj odpowiedź