Skocz do zawartości

Zdjęcie

[Do 8000Zł] Szosa - Carbon

183 odpowiedzi w tym temacie

#61 Born Ready

Born Ready
  • Użytkownik
  • 1429 postów

Napisano 23 grudzień 2019 - 09:59

Witam. Zainteresiwal mnie rowniez ten Specialized tarmac. Na wzrost 178cm to jaki rozmiar brać? POZDR

Ja bym zdecydowanie brał 54, ale to ja.

Niektórzy twardo będą pisać o 56, to ich zdanie. Moim zdaniem lepiej ewentualnie przedłużyć mostek do 110 mm, niż skracać do 80, a mam znajomego na Tarmacu SL4 właśnie z takim mostkiem w rozmiarze 56 przy ~180 cm wzrostu (raczej jesteśmy równi). 

• kaloo lubi to

#62 Gosc_Nikt Ważny_*

Gosc_Nikt Ważny_*
  • Gość

Napisano 23 grudzień 2019 - 10:12

Teoretycznie ten na którym jeżdżę to rozmiar 52.

attachicon.gif rom.png

Należy pamiętać, że zawodnicy najczęściej wybierają rozmiar mniejszy i mocno wydłużają mostek, ale trzeba równocześnie brać po uwagę, że Tarmac jest stosunkowo długim rowerem. Dlatego w niektórych przypadkach, może faktycznie warto wziąć mniejszy. Jeśli rzeczywiście masz aż tak krótki mostek, to coś jest nie tak i może lepiej rozważyć ten rozmiar 52.

W mniejszym rozmiarze, będziesz miał wyraźnie niższą pozycję, a w większym bardziej wydłużoną - i to też rozważ...

W takich okolicznościach, nie potrafię Ci już poradzić, więc musisz zdecydować sam.

Tak zaleca producent:

https://www.velo-cen...izing-guide.pdf

Więc bardzo łatwo skonfrontować to z aktualnym Twoim rowerem i z rozmiarówką interesującego Cię Speca:

https://www.speciali...r=271673-171352

#63 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1981 postów
  • SkądWrocław

Napisano 23 grudzień 2019 - 11:34

Damios i jak z rozmiarem? Ten 54 na bank? Nie sprawdzałem tej rozmiarówki, ale ja mam 176 cm wzrostu i na mnie zazwyczaj rowery 54 są albo w sam raz albo lekko za duże. Na przykład Canyona Ultimate brałbym S przy tym wzroście. 

#64 Damios

Damios
  • Użytkownik
  • 163 postów

Napisano 23 grudzień 2019 - 11:41

Wezmę 52. Obecnie mam rower z Reach 378mm +  60mm mostek i jest okej (pewnie już się przyzwyczaiłem i to też sporo daje), także tutaj przy 52 będę miał 380 + 90. Przy 54 by było kolejne 1.4cm więcej (384 + 100). 

A jakby się okazał za krótki/mały (chociaż wątpię) to zmienię mostek na 100/110 i też powinno się sprawdzić.

Ręce mam dość krótkie.

• Born Ready lubi to

Bielsko-Biała Cycling

#65 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1981 postów
  • SkądWrocław

Napisano 23 grudzień 2019 - 11:46

Dobra decyzja. Raczej nie będziesz potrzebował modyfikacji. Sam miałem swój pierwszy rower za duży o te dwa centymetry. Oczywiście przyzwyczaiłem się, ale wyglądałem pewnie mało estetycznie na tym, wyciągnięty jak superman, a to było zaledwie 56. 

Dawaj fotki od razu jak do Ciebie przyleci :) i jeżeli bierzesz, to gratulacje!

#66 Damios

Damios
  • Użytkownik
  • 163 postów

Napisano 24 grudzień 2019 - 13:39

Czekamy na dostawę :rolleyes: :rolleyes:

Bez-tytu-u.png

• piotrkol i dywyn lubią to

Bielsko-Biała Cycling

#67 dywyn

dywyn
  • Użytkownik
  • 706 postów

Napisano 24 grudzień 2019 - 14:12

Będzie fajny rower :)

#68 Kolunio

Kolunio
  • Użytkownik
  • 336 postów

Napisano 24 grudzień 2019 - 14:12

Czekamy na dostawę :rolleyes: :rolleyes:

Bez-tytu-u.png

Płaciłeś w funtach czy pl?

#69 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1224 postów

Napisano 24 grudzień 2019 - 14:48

Fajnie czasem trafić. ;)

#70 Damios

Damios
  • Użytkownik
  • 163 postów

Napisano 24 grudzień 2019 - 15:18

Fajnie czasem trafić. ;)

Serdeczne dzięki za podrzucenie linka, bo pewnie sam bym nie znalazł  :)  :)  :)

Płaciłeś w funtach czy pl?

W PLN.

Bielsko-Biała Cycling

#71 Kolunio

Kolunio
  • Użytkownik
  • 336 postów

Napisano 24 grudzień 2019 - 15:59

Serdeczne dzięki za podrzucenie linka, bo pewnie sam bym nie znalazł :) :) :)

W PLN.

Też chciałem kupić ale na końcu zmienia mi na funty i drożej wychodzi...hmm

#72 Chikushou

Chikushou
  • Użytkownik
  • 885 postów
  • SkądOstrów Wlkp.

Napisano 24 grudzień 2019 - 16:06

Abstrahując od faktu, że nie potrzebuje roweru, to słabe ze nie ma mniejszych rozmiarów niż 52. Dyskryminacja ludzi poniżej 170 cm :)

• kaloo lubi to

#73 Damios

Damios
  • Użytkownik
  • 163 postów

Napisano 24 grudzień 2019 - 16:07

Też chciałem kupić ale na końcu zmienia mi na funty i drożej wychodzi...hmm

Nie wiem, ja płaciłem kartą Visa, normalnie mi z PLN zdjęło. 

PS. Dostałem info od Speca, że z reklamacją na terenie PL nie powinno być problemu jeśli chodzi o ten model. Generalnie powiedzieli, że gdziekolwiek bym w Europie nie kupował to nie będą robić problemów. Gorzej jakby rower był kupiony po za Europą (np. USA).

Bielsko-Biała Cycling

#74 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 24 grudzień 2019 - 16:10

Dlatego polecam założyć konto na Revolut do transakcji zagranicznych.

#75 Kolunio

Kolunio
  • Użytkownik
  • 336 postów

Napisano 24 grudzień 2019 - 16:33

Dlatego polecam założyć konto na Revolut do transakcji zagranicznych.

Revoult mam ale chciałem zapłacić w żółtych tak jak pokazuje na stronie bo mają dobry przelicznik. Niestety ale w podsumowaniu narzuca funty...

#76 Kolunio

Kolunio
  • Użytkownik
  • 336 postów

Napisano 24 grudzień 2019 - 16:33

Nie wiem, ja płaciłem kartą Visa, normalnie mi z PLN zdjęło.

PS. Dostałem info od Speca, że z reklamacją na terenie PL nie powinno być problemu jeśli chodzi o ten model. Generalnie powiedzieli, że gdziekolwiek bym w Europie nie kupował to nie będą robić problemów. Gorzej jakby rower był kupiony po za Europą (np. USA).

A ile Ci sciaglo z konta razem z wysyłką?

#77 Damios

Damios
  • Użytkownik
  • 163 postów

Napisano 24 grudzień 2019 - 16:37

7138,35 zł, chociaż teraz jak patrzę to rzeczywiście inna kwota niż ta, która się na stronie pojawia bo tam jest 6959,75zł (412,25zł wysyłka).  Tak czy owak, nie przejmuje się, i tak oferta zaje***  ;) 

Może coś gdzieś jakiś inny przelicznik walutowy GBP/PLN, nie wiem... Bo generalnie jak zamawiałem to gdzieś tam miałem info, że Payment will be in GBP. Wrzuciłem zakup przez Vise i mi tyle ściągnęło z konta. Dużo więcej Ci wychodzi? Tzn. na tyle, żeby to nie był opłacalny zakup?

• Kolunio lubi to

Bielsko-Biała Cycling

#78 Kolunio

Kolunio
  • Użytkownik
  • 336 postów

Napisano 24 grudzień 2019 - 17:14

7138,35 zł, chociaż teraz jak patrzę to rzeczywiście inna kwota niż ta, która się na stronie pojawia bo tam jest 6959,75zł (412,25zł wysyłka). Tak czy owak, nie przejmuje się, i tak oferta zaje*** ;)

Może coś gdzieś jakiś inny przelicznik walutowy GBP/PLN, nie wiem... Bo generalnie jak zamawiałem to gdzieś tam miałem info, że Payment will be in GBP. Wrzuciłem zakup przez Vise i mi tyle ściągnęło z konta. Dużo więcej Ci wychodzi? Tzn. na tyle, żeby to nie był opłacalny zakup?

Też podobnie także biorę;)

#79 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 24 grudzień 2019 - 17:19

.

#80 Kolunio

Kolunio
  • Użytkownik
  • 336 postów

Napisano 26 grudzień 2019 - 20:02

Również zakupiłem rozmiar 54 na 178 cm wzrostu. Mam nadzieję że będzie ok. Teraz tylko trza ogarnąć chyba przegląd zerowy w pl aby była gwarancja. Dzięki za info o okazji. Zobaczę czy przesiadka z aluminiowego Gianta Tcr Slr z 2015 roku na karbonowego Speca będzie w ogóle odczuwalna
Jak nie spróbujesz to się nie dowiesz
Jeszcze pytanko czy rura sterowa to również karbon?
  • Born Ready lubi to

Dodaj odpowiedź