Pytałem Giant'a o suporty wkęcane i Giant nie zaleca stosowania suportów skręcanych. TCR ma mufe wpełni karbonową.
-Wymiana suportu może być dokonana tylko przez autoryzowany serwis Giant Polska. Nie zalecamy wymiany suportu na suporty typu Token Ninja, powodują one wytarcia materiały na mufie suportowej, zwyczajnie niszczą ramę.
- To konkretne pytanie. Jak mi serwis Giant zamontuje suport skręcany Tokena Ninja to czy gwarancja Giant'a zostanie z tego powodu odrzucna np. jak pęknie rama w okolicy mufy suportowe?.
Chyba każdy suport pressfit powoduje wytarcia materiału w mufie. Czy Token Ninja bardziej wyciera?
Byłem w serwisie giant'a i powiedzieli jak suport jest zgodny ze standardem Shimano to można montować jednak na pytanie o gwarancje zostałem skierowany do was.
-Dokładnie tak będzie. Suport presfit wciskany jest osiowo ( >> <<), a token, zapiera się z jednej strony, a z drugiej strony miska podczas montażu obraca się w mufie, wycierając dodatkowo materiał. Tcr ma mufe w całości carbonową, bez wklejki aluminium czy innego materiału. Zgodność ze standardem shimano owszem występuje ale potrafi uszkodzić mufe. Mówię to z doświadczenia, mieliśmy taki przypadek. Po takim montażu tokenta, każdy kolejny suport można wcisnąć bez użycia narzędzi, zmienia się pasowanie mufa-miska i powstają
luzy, trzaski ect.
Obecnie mam suport BB-RS500. Nie było problemów z trzaskami tylko po 15kkm padło łożysko po stronie samego ramienia. Ja żeby spać spokojnie i zachować gwarancje zainstaluje suport Shimano. Raczej bb72. Nie wiem czy jest sens dopłacać do duracza.