Skocz do zawartości

Zdjęcie

Nasze zakupy

8561 odpowiedzi w tym temacie

#6381 zbrozin

zbrozin
  • Użytkownik
  • 103 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 31 grudzień 2020 - 19:53

Gwarancja na ramę w Giancie dożywotnia. Trzeba tylko zarejestrować rower na stronie. Na widelec gwarancja chyba 10 lat. 

Zamierzasz korzystać z serwisu czy sam dłubiesz przy rowerach?

Pytam, ponieważ rozważając zakup Giant'a natknąłem się na taki zapis i wydaje mi się, że trzeba tego przypilnować po zakupie:

UWAGA: użytkownik nowego roweru Giant jest zobowiązany w ciągu 1 miesiąca od daty zakupu dokonać przeglądu u autoryzowanego sprzedawcy firmy Giant, co musi być potwierdzone wpisem w karcie gwarancyjnej. W przypadku nie dokonania przeglądu gwarancja traci ważność.

Żródło: 
https://www.giant-bi...runki-gwarancji

#6382 impa

impa
  • Użytkownik
  • 1077 postów
  • SkądŚREM

Napisano 31 grudzień 2020 - 20:16

@bonobo gratuluję świetnej maszyny!

• bonobo lubi to

#6383 Paput

Paput
  • Użytkownik
  • 594 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 31 grudzień 2020 - 20:29

Pytam, ponieważ rozważając zakup Giant'a natknąłem się na taki zapis i wydaje mi się, że trzeba tego przypilnować po zakupie:

Ale to nie problem. Oddajesz na przegląd, płacisz stówkę i masz gwarancję. Nic o serwisowaniu.
Mam Scotta i muszę raz w roku zrobić przegląd w serwisie aby gwarancja trwała. Oddaję do serwisu rower sprawny i czysty, mówię że potrzebuję tylko wpis w książce i tyle. Oddają rower z informacją, że wszystko ok i z wpisem.

#6384 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1981 postów
  • SkądWrocław

Napisano 31 grudzień 2020 - 21:44

Podobno Cezar spojrzawszy na hamulce tarczowe rzekł:

"I Ty, Brutusie ..."

Hej, hej, ale ja nigdy przeciwnikiem tarcz nie byłem i przyznawałem, że sam kupię rower z tarczami, bo sporo jeżdżę w górach. Natomiast, gdybym nie wyrywał się poza płaskie okolice Wrocławia, to... nie zaczynajmy :D 

Tak, ja bardzo lubię dłubać sam. Robię tyle, ile da radę zrobić samemu w warunkach domowych z pomocą tutoriali. Zawsze wolałem zainwestować w narzędzie i nauczyć się samemu, bo jestem niecierpliwy i jak chcę mieć coś naprawione, to natychmiast. Szczęśliwie dotąd zawsze z sukcesem. Ale poprzedni rower nie miał nic skomplikowanego. 

Dzięki za zwrócenie uwagi. Tak, trzeba zarejestrować rower oraz odbyć pierwszy przegląd. Pytałem o to przy odbiorze. Co dziwne, panowie z salonu powiedzieli, że teraz i tak zapewne nie będę jeździł, a celem przeglądu jest sprawdzenie roweru po jakimś przebiegu w terenie, więc wspomnieli, że mogę wpaść na ten przegląd nawet w marcu. Co nie zmienia faktu, że ja się trzymam tego, co napisane w warunkach, więc i tak przyniosę ten rower w styczniu na przegląd. 

#6385 admsk

admsk
  • Użytkownik
  • 389 postów

Napisano 31 grudzień 2020 - 22:46

Tzw. przegląd zerowy, zwykle po pierwszych 100km.

Wysłane z mojego ELE-L29 przy użyciu Tapatalka

#6386 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2911 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 styczeń 2021 - 00:51

Bedzie pan zadowolony :)

#6387 tobo

tobo
  • Użytkownik
  • 3724 postów

Napisano 03 styczeń 2021 - 22:12

Przepis ten dotyczy każdego roweru gotowca.
Podobnie jak autoryzowane powinny być wszystkie ingerencje w specyfikację fabryczną.
  • zbrozin lubi to

#6388 tobo

tobo
  • Użytkownik
  • 3724 postów

Napisano 03 styczeń 2021 - 22:23

Hej, hej, ale ja nigdy przeciwnikiem tarcz nie byłem i przyznawałem, że sam kupię rower z tarczami, bo sporo jeżdżę w górach. Natomiast, gdybym nie wyrywał się poza płaskie okolice Wrocławia, to... nie zaczynajmy :D

Tak, ja bardzo lubię dłubać sam. Robię tyle, ile da radę zrobić samemu w warunkach domowych z pomocą tutoriali. Zawsze wolałem zainwestować w narzędzie i nauczyć się samemu, bo jestem niecierpliwy i jak chcę mieć coś naprawione, to natychmiast. Szczęśliwie dotąd zawsze z sukcesem. Ale poprzedni rower nie miał nic skomplikowanego.

Dzięki za zwrócenie uwagi. Tak, trzeba zarejestrować rower oraz odbyć pierwszy przegląd. Pytałem o to przy odbiorze. Co dziwne, panowie z salonu powiedzieli, że teraz i tak zapewne nie będę jeździł, a celem przeglądu jest sprawdzenie roweru po jakimś przebiegu w terenie, więc wspomnieli, że mogę wpaść na ten przegląd nawet w marcu. Co nie zmienia faktu, że ja się trzymam tego, co napisane w warunkach, więc i tak przyniosę ten rower w styczniu na przegląd.

Termin przeglądu zależy od przebiegu. Jeśli zrobisz 100 km w ciągu miesiąca to przegląd nie ma sensu, chyba że w czasie jazdy pojawią się ewidentne problemy. Jeśli składacz zrobił dobrze swoją robotę to przegląd nr 1 jest właściwie zbędny. Najwięcej może się w tym czasie dziać z kołami, fabryka z reguły się nie spina a montażysta ich nie centruje, podobnie jak na pierwszym przeglądzie, chyba że jest ewidentna centra albo klient zwróci na to uwagę.
Sensowne sklepy nie narzucają kilometrażu i czasu używania; jeśli klient jest znany obsłudze i np rower nie zrobił przebiegu w czasie kilku miesięcy to przegląd gwarancyjny robi się nawet po długim czasie, to łatwo zweryfikować.

#6389 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1981 postów
  • SkądWrocław

Napisano 07 styczeń 2021 - 12:40

Dotarły do mnie właśnie nowe koszyki Tacx Ciro

IMG-7487.jpg

Czytałem, że są ciasne, ale nie sądziłem, że aż tak! Bidony, których używam czyli Elite Fly oraz Camelbak Podium wchodzą okropnie ciężko. Mam mieszane uczucia... chyba będzie zwrot

• Bzyk i Born Ready lubią to

#6390 slaweuszek

slaweuszek
  • Użytkownik
  • 247 postów

Napisano 07 styczeń 2021 - 13:06

Mam takie same koszyki + bidony Tacx. Bidony też wchodzą CIĘŻKAWO, ale bez jakiegoś wysiłku.

Wysłane z Ultra dużego Note 20 ...

#6391 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1981 postów
  • SkądWrocław

Napisano 07 styczeń 2021 - 13:07

W przypadku Fly i Podium mam wrażenie, że niewiele brakuje, żeby trzeba było do nich stosować specjalną prasę :D 

#6392 tadzikpl

tadzikpl
  • Użytkownik
  • 861 postów

Napisano 07 styczeń 2021 - 13:28

Mam i to fajne koszyki, bidon z nich pod koło G nie wyleci ;)

#6393 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1981 postów
  • SkądWrocław

Napisano 07 styczeń 2021 - 13:32

W warunkach wyścigowych raczej nie będę miał ochoty siłować się z wciskaniem bidonu. Chyba, że ktoś poleca bidon, który pasuje do tego koszyka. 

#6394 bury_mis

bury_mis
  • Użytkownik
  • 28 postów
  • SkądFinlandia

Napisano 07 styczeń 2021 - 15:02

Robi robotę headwind

7cf973c28c782159f115548873b3c7f1.jpg
  • Bzyk lubi to

#6395 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 07 styczeń 2021 - 15:34

Z tak bliskiej odległości bez podstawki pod nóżki z przodu? Powyżej siodełka coś wieje? 

Ja mam pół metra od przedniego koła i podkładam 1,5 cm kalendarz, żeby wiało co na głowę. 

#6396 Born Ready

Born Ready
  • Użytkownik
  • 1429 postów

Napisano 07 styczeń 2021 - 16:14

Dotarły do mnie właśnie nowe koszyki Tacx Ciro

IMG-7487.jpg

Czytałem, że są ciasne, ale nie sądziłem, że aż tak! Bidony, których używam czyli Elite Fly oraz Camelbak Podium wchodzą okropnie ciężko. Mam mieszane uczucia... chyba będzie zwrot

Nie rób zwrotu, promocyjnie mi odsprzedaj :)

Nie wiem, jakie koszyki miałeś wcześniej, ale Ciro to najlepsze koszyki jakie kiedykolwiek miałem. Też jeżdżę z bidonem Fly i zero problemów. Trzyma się wspaniale.
  • tadzikpl lubi to

#6397 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1981 postów
  • SkądWrocław

Napisano 07 styczeń 2021 - 16:39

Też mam Fly i jak go wsadzam, to ewidentnie widać, że materiał jest bardzo ściśnięty. Pomiędzy tymi skrzydełkami koszyka bidon się uwypukla. Może ja mam już te bidony porozciągane? :D

Zaraz spróbuję je przykręcić do roweru i zobaczymy jak wtedy z komfortem wyciągania i wkładania bidonu. Dla oddania prawdziwych warunków, napełnię bidon wodą. Jeżeli test wyjdzie słabo, to koszyki będą do odesłania lub sprzedania. 

Za oba zapłaciłem 140 zł bez dwóch groszy, więc nie wiem czy to promocyjna cena. Do tego paczkomat pewnie z 10 zł. 

#6398 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 07 styczeń 2021 - 16:43

Fly jest po prostu wybitnie wiotkim bidonem. Mówiąc szczerze, nie poleciłbym go nikomu, a mimo to jest bestsellerem ;)

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#6399 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1981 postów
  • SkądWrocław

Napisano 07 styczeń 2021 - 16:53

Prawda, takie same miałem wrażenia po pierwszym kontakcie. Wydaje się, jakby był zrobiony z trochę grubszej folii zamiast. solidnego plastiku. Raz za mocno zakręciłem bidon i odkręcając go w zasadzie go zgniotłem i skręciłem, jak plastikowy kubeczek. Ale jest elastyczny, więc nie pęka. Dla mnie pod względem warunków użytkowych mimo wszystko ok. Pomijając estetyczne, bo po kilku użyciach błyszcząca powłoka jest wytarta i wygląda tak:

IMG-7489.jpg

• piotrkol lubi to

#6400 piotrkol

piotrkol
  • Użytkownik
  • 2019 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 07 styczeń 2021 - 17:13

Miałem dwa i już nigdy więcej, po jednej jeździe farba schodzi i wygląda jak dziesięcioletni złom :P Szkoda bo oprócz tego dość elastyczny i dobrze się piło.

Jednak nie ma to jak stare sprawdzone Tacx Shiva i Elite Corsa :D
Nawiązując do tematu - udało mi się dorwać takie:

20210107-171023.jpg

• Bzyk i Born Ready lubią to

53865785563_3dfc4288d2_o.png 50927423167_21cc9455fd_o.png 41936344895_5d8a499da7_o.png 51000815092_a2fafceb67_o.png 53650540372_5d02396ecc_o.png

Dodaj odpowiedź