Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jazda W Czasach Dżumy I Cholery

2399 odpowiedzi w tym temacie

#201 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 24 marzec 2020 - 13:49

Już na pewno na kolanie je skrobią :P

Poszedłbym, ale 4° mnie nie przekonują. Planowałem samodzielną przejażdżkę w piątek, a tu nie wiadomo czy da radę, czy trzeba będzie kombinować, że zakupy, czy nie uda się wcale.

#202 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2475 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 24 marzec 2020 - 13:56

Przecież w razie kontroli mogę powiedzieć, że jadę na rowerze na zakupy :P

Mam taki kieszonkowy plecak z Deca, który zwija się w kulkę wielkości pięści. Wsadzę do kieszeni koszulki w razie czego i w drogę ;)

Da się? Da... ;P

#203 ZombieLand

ZombieLand
  • Użytkownik
  • 36 postów

Napisano 24 marzec 2020 - 13:57

Póki co w TV pieprzą mało precyzyjnie odnośnie tych obostrzeń. Generalnie, jak słyszę "koronawirus" mam coś od odruchu wymiotnego.

#204 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1981 postów
  • SkądWrocław

Napisano 24 marzec 2020 - 14:11

Przecież w razie kontroli mogę powiedzieć, że jadę na rowerze na zakupy :P

Mam taki kieszonkowy plecak z Deca, który zwija się w kulkę wielkości pięści. Wsadzę do kieszeni koszulki w razie czego i w drogę ;)

Da się? Da... ;P

Pewnie, że się da! Ale może jednak lepiej, żeby wszyscy usiedli na dupsku na trzy tygodnie i pozbędziemy się tego syfu, zamiast mnożyć patenty na obejście zakazów :D 

Oczywiście nikt z nas nie zaraża, nie przyczynia się i w ogóle to się dzieje gdzieś w odległej galaktyce, tylko za dwa miesiące ludzie zaczną pytać gdzie ich pensja, a za chleb będziemy płacili dwucyfrowe kwoty. 

#205 and38L

and38L
  • Użytkownik
  • 259 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 24 marzec 2020 - 14:18

Pewnie, że się da! Ale może jednak lepiej, żeby wszyscy usiedli na dupsku na trzy tygodnie i pozbędziemy się tego syfu, zamiast mnożyć patenty na obejście zakazów :D

A na jesień lub za rok powtórka ?

#206 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1981 postów
  • SkądWrocław

Napisano 24 marzec 2020 - 14:20

A no racja, przecież. Nie pomyślałem. No to dobra, to umierajmy już teraz wszyscy ;) 

#207 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 24 marzec 2020 - 14:21

Rozporządzenie nadal się na kolanie pisze, póki go nie ma to w sumie nic nie wiadomo. Natomiast podobne zarazy przez świat już przechodziły, jedne udało się nieco powstrzymać inne mniej, ale one po prostu muszą przejść. Ani jedna nie została magicznie wyleczona cudownym lekarstwem, które nagle udało się rozdystrybuować na cały świat, zresztą dla przykładu na SARS z 2001 roku do dzisiaj szczepionki nie ma (mimo nadal trwających prac). Przyszło to musi przejść. Możemy trochę pomóc, ale nie popadajmy w panikę. I na pewno nie jesteśmy w stanie naszym ograniczeniem ruchu kompletnie wyeliminować zarazy, to tak nie działa.

#208 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1981 postów
  • SkądWrocław

Napisano 24 marzec 2020 - 14:27

No jak każdy będzie działał wedle własnej filozofii i własnego "mi się wydaje. W sumie nie wiem, ale wiem, że mi się wydaje, że...", to na pewno szybciej wszyscy wrócimy do normalności.

Ale spoko, zobaczymy jak dyskusja będzie się rozwijała, gdy co trzeciemu pracodawcy zabraknie na pensje. Może pojawią się jakieś fajne fanty do wzięcia w ekstra cenie w dziale giełda. Tutaj wszyscy są jacyś nietykalni i wypowiadają się z perspektywy zewnętrznego obserwatora. 

• beskidbike lubi to

#209 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 24 marzec 2020 - 14:29

bonobo, każdy kryzys to raj dla inwestorów. Nie ważne, czy masz na inwestowanie 5000zł czy kilka milionów, każdy świadomy inwestor czeka na kryzys. Tutaj nie ma nic dziwnego, a wręcz bardziej doświadczeni inwestorzy czekają z utęsknieniem na każdy kolejny kryzys.

#210 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1981 postów
  • SkądWrocław

Napisano 24 marzec 2020 - 14:36

Jasne, ale co ma piernik do wiatraka. Możemy sobie tu rozmawiać, ja nie jestem ekonomistą, nie wiem czy Ty jesteś, ale jeżeli nie to równie dobrze możemy pogadać o związkach chemicznych. 

A że nie jestem ekspertem od prognozowania zachowań inwestorów, to mam wrażenie, że akurat kryzys wywołany chorobą i czasem, gdy ludzie nawet nie mogą pracować oraz przemieszczać się, spotykać i otrzymać pomocy medycznej, to coś zupełnie innego od recesji, przy której takie czynniki nie występują.

I nie zmienia to faktu, że wszyscy albo z niemal wszyscy użytkownicy tego forum najprawdopodobniej dostaną ostro po kieszeni jeżeli ta sytuacja przeciągnie się ponad 2 miesiące. 

#211 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 24 marzec 2020 - 14:41

Najpierw napisałeś:

Może pojawią się jakieś fajne fanty do wzięcia w ekstra cenie w dziale giełda. Tutaj wszyscy są jacyś nietykalni i wypowiadają się z perspektywy zewnętrznego obserwatora. 

potem napisałeś:

Jasne, ale co ma piernik do wiatraka.

I nie wiem od czego mam zacząć tłumaczenie, więc spróbuję jeszcze raz - tak, to jest oczywiste i dzieci w szkole już o tym wiedzą, że będą teraz fajne fanty to wzięcia (podpowiem, niektóre już są). Tak w nieruchomościach, na giełdzie jak i w używanym sprzęcie rowerowym. W związku z tym warto zacząć śledzić temat już teraz i rozpocząć zakupy :) Mam nadzieję, że teraz się połączyły pierniki i wiatraki.

#212 Rowerex

Rowerex
  • Użytkownik
  • 230 postów

Napisano 24 marzec 2020 - 14:43

Trzy może, ale miesiące, minimum - bo takie są realia w przypadku tego typu epidemii - oczywiście mowa tylko o "pierwszej fali". Wiele epidemii się "rozpływa", bo ludzie zakażenia przechorowują i się uodparniają, względnie niestety umierają - natomiast restrykcje mogą "pierwszą falę" spłaszczyć i znacznie wydłużyć, szczególnie wtedy gdy będą miały luki. Jak się nie rąbnie w zarazę od razu atomówką, to metodą "małych kroków" jak teraz, dojdzie się donikąd, zarzynając przy okazji własny naród ekonomicznie...

Biorąc pod uwagę że istnieje pewna sfera życia trwająca standardowe 8 godzin plus dojazdy, gdzie nie sposób uniknąć kontaktów międzyludzkich, to póki ta sfera nie zostanie uznana za "zabronioną", to wszystkie restrykcje dotyczące tego co jest po za tym można sobie z grubsza wsadzić - tyle że nie jesteśmy Chinami, by móc wcisnąć "Stop" zatrzymując wszystko w całym kraju na dwa lub trzy miesiące.

Kilometr ode mnie jest spory las - niektóre nadleśnictwa zakazały już wstępu do lasu z powodu koronawirusa - i co? Podejrzewam, że ludzie chcący uprawiać jakikolwiek sport polegający na byciu "w ruchu" będą właśnie "uciekać do lasu" - najciekawsze będzie to, czy będą ścigani i przez kogo.

Tak po za tematem - Chiny są dziwne - mało we mnie wiary w ich statystyki - naukowcem nie jestem, ale upilnowanie setek milionów ludzi i szybkie ZERO przypadków zachorowań jakoś mi nie pasuje...

• big75 lubi to

#213 Gosc_Kuba__H_*

Gosc_Kuba__H_*
  • Gość

Napisano 24 marzec 2020 - 14:57

Tak po za tematem - Chiny są dziwne - mało we mnie wiary w ich statystyki - naukowcem nie jestem, ale upilnowanie setek milionów ludzi i szybkie ZERO przypadków zachorowań jakoś mi nie pasuje...

Wróć do 1981 - zrozumiesz ;) u nich to był stan wojenny, wielka gospodarka jak powiedziała ludziom siedzieć w domach - to lludzie siedzieli nie ma co rozmyślać, a że statsy zakłmane ? każdy kraj jakóś je zakłamuje, Niemcy podają liczbę zgonów bez  współistniejących chorób, POlacy lekko chorych nie badają i odyyłają do domu, zresztą większosć Państw działa tak jak my. 

#214 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1981 postów
  • SkądWrocław

Napisano 24 marzec 2020 - 15:00

Najpierw napisałeś:

potem napisałeś:

I nie wiem od czego mam zacząć tłumaczenie, więc spróbuję jeszcze raz - tak, to jest oczywiste i dzieci w szkole już o tym wiedzą, że będą teraz fajne fanty to wzięcia (podpowiem, niektóre już są). Tak w nieruchomościach, na giełdzie jak i w używanym sprzęcie rowerowym. W związku z tym warto zacząć śledzić temat już teraz i rozpocząć zakupy :) Mam nadzieję, że teraz się połączyły pierniki i wiatraki.

Oczywiście, że będzie można kupić fajne fanty. Pytanie czy to najlepszy moment na pozbywanie się pieniędzy.

#215 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 24 marzec 2020 - 15:05

Dokładnie tak ;) I pamiętaj, nikt nie mówi o pozbywaniu się pieniędzy.

#216 Gosc_Kuba__H_*

Gosc_Kuba__H_*
  • Gość

Napisano 24 marzec 2020 - 15:16

Oczywiście, że będzie można kupić fajne fanty. Pytanie czy to najlepszy moment na pozbywanie się pieniędzy.

ja tam mojej muszę tłumaczyć żey się wstrzymała ;) bo ona to by ino kupowała ;). Moim zdaniem teraz 2-3 miesiące to jest czas oszczędzania na niepewne czasy.Czas kupowania też nadejdzie i to niekoniecznie teraz a własnie za 4-6 miesięcy. 

#217 Robert74

Robert74
  • Użytkownik
  • 546 postów
  • SkądSANOK

Napisano 24 marzec 2020 - 15:31

Jest zakaz wychodzenia z domu czy nie ?Bo w necie coś piszą a tvp cisza.

#218 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 24 marzec 2020 - 15:34

NIE, NIE MA ZAKAZU WYCHODZENIA Z DOMU.

Spokojnie, nie panikujmy i nie szerzmy niepotwierdzonych informacji. Morawiecki coś pomamrał, z czego de facto jeszcze mało wynika - wszyscy czekamy na dokumenty.

#219 Rowerex

Rowerex
  • Użytkownik
  • 230 postów

Napisano 24 marzec 2020 - 15:39

https://www.gov.pl/w...z-koronawirusem

Czy mogę wyjść na spacer do parku lub lasu, pójść pobiegać lub wyjść z dziećmi na plac zabaw?

Nie! Wprowadzamy obostrzenia w przemieszczaniu się po to, aby ograniczyć kontakty z ludźmi na czas walki z epidemią koronawirusa. Nowe zasady nie dotyczą jednak dojazdu do i z pracy, załatwiania spraw niezbędnych do codziennego funkcjonowania - takich jak zakup jedzenia, lekarstw czy opieki nad bliskimi. Wyjścia rekreacyjne do parku, lasu, na spotkania są zakazane.

#220 Gosc_Kuba__H_*

Gosc_Kuba__H_*
  • Gość

Napisano 24 marzec 2020 - 15:41

NIE, NIE MA ZAKAZU WYCHODZENIA Z DOMU.

Spokojnie, nie panikujmy i nie szerzmy niepotwierdzonych informacji. Morawiecki coś pomamrał, z czego de facto jeszcze mało wynika - wszyscy czekamy na dokumenty.

Jak najbardziej jest. 

Dodaj odpowiedź