Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jazda W Czasach Dżumy I Cholery

2399 odpowiedzi w tym temacie

#241 dmxzor

dmxzor
  • Użytkownik
  • 1152 postów
  • SkądKonstancin-Jeziorna

Napisano 24 marzec 2020 - 17:28

Czy złamaniem obostrzeń jest samodzielne uprawianie sportu na zewnątrz, w tym rekreacyjna jazda na rowerze?

Przepisy pozwalają wychodzić z domu m.in. w celu realizacji niezbędnych codziennych potrzeb. Do takiej kategorii można zaliczyć np. jednorazowe wyjście w celach sportowych. Należy jednak pamiętać o zachowaniu odpowiedniej odległości od innych oraz o tym, że powinniśmy uprawiać sport w grupie maksymalnie dwuosobowej (nie dotyczy to jednak rodzin).

Źródło:

https://www.gov.pl/w...z-koronawirusem

Chyba temat wyjaśniony ?

• sante lubi to

#242 czach

czach
  • Użytkownik
  • 527 postów
  • SkądWrocław

Napisano 24 marzec 2020 - 17:28

Jakby coś.
c1bcf346c7199913e41a1332ad80907a.jpg

Marcin „czach“ Trzaska SQ6

-- 

Marcin Trzaska

#243 patrykw

patrykw
  • Użytkownik
  • 48 postów
  • Skądpodlubelska wieś na roztoczu

Napisano 24 marzec 2020 - 17:29

Update ze strony rządowej:

Czy złamaniem obostrzeń jest samodzielne uprawianie sportu na zewnątrz, w tym rekreacyjna jazda na rowerze?

Przepisy pozwalają wychodzić z domu m.in. w celu realizacji niezbędnych codziennych potrzeb. Do takiej kategorii można zaliczyć np. jednorazowe wyjście w celach sportowych. Należy jednak pamiętać o zachowaniu odpowiedniej odległości od innych oraz o tym, że powinniśmy uprawiać sport w grupie maksymalnie dwuosobowej (nie dotyczy to jednak rodzin).

:)))))))))))))

#244 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 24 marzec 2020 - 17:32

Pewnie, że na ten moment wyjaśnione, tylko niektórzy na forum tak się nakręcili na reżim pt. "ZAKAZ SPORTU BIEGANIA SPACERÓW", że teraz ciężko im uwierzyć, że jednak mogą. To jak z wschodnią granicą i zachodnią pod koniec drugiej wojny światowej.

#245 and38L

and38L
  • Użytkownik
  • 259 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 24 marzec 2020 - 19:05

To do piątku należałoby tylko zebrać odpowiednią dokumentację ze sobą i jazda na weekend :) Oby tylko się to nie zmieniło.

#246 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Napisano 24 marzec 2020 - 19:13

Zmienić pewnie już nic nie zmieni się . Szczebel wyżej jest tylko stan wyjątkowy.
Dla mnie przekaz jest oczywisty - pilne sytuacje. Skoro dla kogoś sytuacją pilną jest przejażdżka rowerem no to już jego sprawa. Ja jednak pozostaje przy swoim i nie jeżdze , bym się wstydził, nawet przed ludźmi.
  • Mediana lubi to

#247 Rowerex

Rowerex
  • Użytkownik
  • 230 postów

Napisano 24 marzec 2020 - 19:15

Pewnie, że na ten moment wyjaśnione, tylko niektórzy na forum tak się nakręcili na reżim pt. "ZAKAZ SPORTU BIEGANIA SPACERÓW", że teraz ciężko im uwierzyć, że jednak mogą. To jak z wschodnią granicą i zachodnią pod koniec drugiej wojny światowej.

Czyli kuriozum - mówi się o przepisach prawa mających coś wymóc na obywatelach - i co...?

I gdy nie ma nawet jeszcze treści rozporządzenia, nie ma tego prawa na piśmie, to już robi się wszystko, by to prawo było martwe, by było nie do wyegzekwowania, bo "policja nie będzie za nikim biegać", a na pytanie owej policji wystarczy podać "właściwe odpowiedzi" i będzie się żyło jak zawsze... Hurraaa!!

I jeszcze większe kuriozum - służby mundurowe już mówią "co trzeba mówić", by nic się nie zmieniło, jak przykład wspomnianego telefonu do dzielnicowego...

Czym to się różni od "apelu do rozsądku obywateli"? Niczym, tego też się nie da wyegzekwować... Ale "szoł" trza zrobić...

A nie zdziwię się, gdy za jakiś czas będzie już prawdziwa "godzina policyjna" np. od 16:00 do 6:00,  zakupy będzie się robiło _imiennie_ w wyznaczonym każdemu _jednym_ najbliższym sklepie o określonej godzinie (nie przyjdziesz, trudno, straciłeś szansę), kupując ściśle limitowane ilości ograniczonych artykułów, a każdy podróżujący będzie musiał mieć dokument wystawiony przez pracodawcę lub inną instytucję, mówiący kiedy i o której godzinie musi się przemieszczać, skąd dokąd i jakim środkiem transportu... A kary będą słone, min 30tys., odwołania do sądu po 2024r, a rozpatrzenie w 2035, na arteriach rogatki, policja, wojsko, straż...

Upilnować 30mln obywateli apelami? Mrzonka. Nie wiem jak to zrobili w Chinach - o ile w ogóle zrobili...

#248 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2911 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 marzec 2020 - 19:40

głównym celem jest likwidacja sytuacji typu balanga na bulwarach w wawie albo korki na parkingu przy kampinosie, grilowanko na polance itp. bo widać ludzie nie do końca wzięli do siebie zalecenia by to ograniczyć, głównie młodzież

chodzi o to, żeby ludzie nie zbierali się w kupie w jednym miejscu bez wyraźnej potrzeby typu pogrzeb

jak ktoś jedzie solo przez dzicz i spotka po drodze 2 ludzików 2m od siebie to nikomu nie szkodzi

dobrze że sprostowali

ale dobrze że premier nie odwołał wyborów, bo nie widzi przeszkód... widocznie wirus tak bardzo się wystraszył, że potrzyma nas do wielkanocy a potem czmychnie

#249 piotrkol

piotrkol
  • Użytkownik
  • 2020 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 24 marzec 2020 - 19:45

w Chinach jest dyktatura i kompletna inwigilacja więc tam mieli łatwo. Obywatele są posłuszni od zawsze, są też - jak to azjaci - nastawieni mocno na dobro społeczne i im nie trzeba było powtarzać dwa razy by zostać w domu.

U nas z kolei państwo z dykty i martwe przepisy, które nawet nie są przepisami bo okazuje się, że bez wprowadznia stanu wyjątkowego nie można ot tak zakazać ludziom wychodzić z domu. Mandat za takie wykroczenie jest spokojnie do zwalczenia. No ale wprowadzenie stanu wyjątkowego to automatyczne odroczenie wyborów prezydenckich, a tego obecna władza nie bierze pod uwagę. Są gotowi zaryzykować nasze zdrowie i życie żeby adriana ponownie wybrać. Smutne i straszne jednocześnie.

Co do roweru - jak wolno to korzystajcie, tylko do cholery ciężkiej jeździjcie solo albo z kimś z kim mieszkacie i i tak się z nim widzicie. Nigdy nie wiesz kto jest zakażony! On sam może tego nie wiedzieić i się nigdy nie dowiedzieć!

53865785563_3dfc4288d2_o.png 50927423167_21cc9455fd_o.png 41936344895_5d8a499da7_o.png 51000815092_a2fafceb67_o.png 53650540372_5d02396ecc_o.png

#250 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2911 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 marzec 2020 - 19:52

dokładnie, inwigilacja w Chinach np. rozpoznawanie twarzy to nie jest appka jak w smartfonie do odblokowania, oni są już tak zaawansowani w rozpoznawaniu na odległość że my to będziemy mieć za naście lat, a do tego w miastach wszędzie kamery i prawie nie ma gotówki, wszystkie płatności są online, nie masz smarta z appką to nie zapłacisz

mam w planach 2 przejażdżki solo żeby dobić do 1000km/Q1_2020 i mam nadzieję, że nikogo nie spotkam na swojej drodze bliżej niż 5m ode mnie. mam komfort pracy zdalnej 100% od prawie 6 lat, nie spotykam się od kilku tygodni jeśli nie muszę typu zakupy i mam zamiar tego dalej przestrzegać

#251 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Napisano 24 marzec 2020 - 20:08

No tak, tylko nie ma też co oceniać Chin, tylko popatrzeć na Europę.  Proste przykłady - Kiedy prości ludzie mówili że otwarte granice są sporym ryzykiem i mają swoje wady , to mądrale mówiły o samych dobrodziejstwach, unia, bo unia żąda,, teraz ta sama unia w popłochu zamyka granice, układ z Schengen poszedł w las i wszyscy pokornie wracają to dobrodzjestw PRL 1f642.png do walki z koronawirusem wykorzystywany jest ... spirol z przemytu...nie dość że popularne w PRL 90% to i jeszcze popularny przemyt okazał się być zbawienny  . Do tego wychodzi na wierzch brak przysposobienia obronnego w szkołach, który w PRL był ważnym przedmiotem , do tego powracają do łask środki sanitarne, dezynfekcja i czyszczenie  które w PRL  było normalnością ,do tego wszyscy szukają maseczek które w PRL  były dostępne, generalnie obecnie powraca a się do dobrodzjestw starego systemu. Pytam,a gdzie jest teraz  UE?

• Mediana lubi to

#252 Rowerex

Rowerex
  • Użytkownik
  • 230 postów

Napisano 24 marzec 2020 - 20:15

Chin chinami, reżim reżimem - ale to nie walka z obywatelami, tylko z mikroskopijnym patogenem szerzącym się w postępie geometrycznym w populacji bynajmniej nie rozproszonej. A zaczęło się od zwierząt, co nimi ponoć nielegalnie handlowano - wybito owe zwierzęta, czy handlarzy, że patogen zniknął?

Nie ma w Chinach mafii, nie ma przestępczości, nie czarnego rynku, niczego nielegalnego, nie ma korupcji? Że co, że chińska mafia działa wyłącznie po za Chinami? Że nikt nie weźmie w łapę, by przymknąć oko na kwarantannę? Może... nie wiem, trzeba by tam mieszkać, pożyć i się zintegrować (skośne oczy zrobi byle chirurg, na skórę jeść dużo marchewek ;-), ale zintegrować nie zaglądając tylko w ładne, odpicowane miejsca, tylko poszukać tego co ukryte, czego oficjalnie nie ma...  Podejrzewam, że nikogo spoza Chin jednak do tego nikt nie dopuści, więc "inny świat" o Chinach wie tylko to, co mówi propaganda... Hmmmmm.....

_Eksterminacja_patogenu_do_zera_ i to szerzącego się ponoć całkiem łatwo - mnie tylko to zastanawia. Naukowcem nie jestem, więc mogę się we wszystkim mylić...

#253 Dari

Dari
  • Użytkownik
  • 3186 postów

Napisano 24 marzec 2020 - 20:51

Ja jednak pozostaje przy swoim i nie jeżdze , bym się wstydził, nawet przed ludźmi.

Czy na spacery również nie chodzisz, bo "byś się wstydził"?

#254 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 24 marzec 2020 - 20:52

Ale "szoł" trza zrobić...

Wybory idą.

#255 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2911 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 marzec 2020 - 21:03

no nic, trzeba zacisnąć jaja i jakoś przetrwać :( 

#256 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Napisano 24 marzec 2020 - 21:04

Czy na spacery również nie chodzisz, bo "byś się wstydził"?

Na spacer nie. Wstydził bym się jeździć na rowerze skoro wszystko jest odwoływane

#257 Dari

Dari
  • Użytkownik
  • 3186 postów

Napisano 24 marzec 2020 - 21:27

Jeszcze raz zapytam, bo nie zrozumiałem:
czyli wg Ciebie chodzić na spacery nie jest wstyd, a jeździć na rowerze -mimo, że władze tego nie zabraniają - jest wstyd?
  • Bzyk lubi to

#258 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 24 marzec 2020 - 21:29

Nie jest zabronione jeżdżenie na rowerze <ściana>

#259 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Napisano 24 marzec 2020 - 21:37

Nie jest zabronione  ale dla mnie wstydem byłoby kwalifikować to sobie w kategorii pilnej potrzeby. A po drugie jw

#260 Dari

Dari
  • Użytkownik
  • 3186 postów

Napisano 24 marzec 2020 - 22:48

Czy zastanawiałeś się czy to forum jest na pewno właściwym miejscem dla Ciebie?

Dodaj odpowiedź