Czyli na rower czy na ryby w pojedynke już nie można.
Jazda W Czasach Dżumy I Cholery
Napisano 24 marzec 2020 - 15:44
Napisano 24 marzec 2020 - 15:50
No nie ma zakazu przemieszczania się, gdyby był nie można byłoby wychodzić ani do pracy ani na zakupy. Proszę mnie nie poprawiać pisząc bzdury.
Czekamy cały czas na rozporządzenie, powinno być lada chwila.
@Bzyk, to też ciekawe...
W związku z nowymi ograniczeniami i prośbą, by wychodzić z domu tylko w pilnych przypadkach, zadaliśmy pytanie czy wciąż można biegać w pojedynkę, jeździć na rowerze i samemu uprawiać inne sporty na świeżym powietrzu. Rzecznik Ministerstwa Zdrowia Wojciech Andrusiewicz odpowiedział: MOŻNA.
I bądź tu mądry.
Napisano 24 marzec 2020 - 15:59
3 możliwości: strona rządowa kłamie, rzecznik kłamie, nikt nie kłamie, bo nikt nic nie wie
Nie zdziwię się jeśli niezależnie od zapisów w rozporządzeniu policja gdzieś kogoś biegającego, uprawiającego NW lub jadącego rowerem zatrzyma, wylegitymuje, wlepi mandat itp. - ciekawe czy i kiedy usłyszymy o takich przypadkach po raz pierwszy...
Napisano 24 marzec 2020 - 16:17
Można wychodzić w pilnych sytuacjach, czyli do pracy, do sklepu, do apteki, do lekarza i tyle. Nie wiem co tu niezrozumiałego
Dla mnie rower jest jak lekarz
- astronom lubi to
#231 Gosc_Kuba__H_*
Napisano 24 marzec 2020 - 16:28
Do końca nie rozumiem co komu szkodzi bieganie lub rekreacyjna, powtorze rekreacyjna jazda na rowerze, oprócz tego że może złapać przeziębienie, nie mniej jednak dla kogoś kto trenuje ciezko odstawienie roweru/biegania w skrajnych przypadkach móże konczyć sie co chyba jest o wiele wiele gorsze.... arytmią....
Napisano 24 marzec 2020 - 16:36
Relacja LAJFFF Ale jest haczyk (na czerwono):
Czy mogę wyjść na spacer do parku lub lasu, wyjść z dziećmi na plac zabaw?
Przepisy odnoszą się do niezbędnych codziennych potrzeb. Do takiej kategorii można zaliczyć spacer czy wyjście do lasu, ale z zachowaniem ograniczeń odległości oraz limitu przemieszczających się osób (maksymalnie dwie osoby, z wyłączeniem rodzin). Zalecamy, aby ograniczać tego typu wyjścia do niezbędnego minimum.
Ograniczenia dotyczą natomiast placów zabaw, które są miejscem gromadzenia się różnych osób, a tym samym wysokiego ryzyka zakażenia.
- ZombieLand lubi to
Napisano 24 marzec 2020 - 17:13
Hej,
Śledziłem stronę rządową i faktycznie przy pozycji "czy mogę wyjść na spacer..." znikł po jakichś dwóch godzinach zwrot "kategorycznie nie" czy coś w tym rodzaju. Teraz to brzmi tak jakby rząd jednak zaliczył "rekreację" do codziennych potrzeb. A jakby co to ja mam kruczek. Wcześniej dzwoniłem do mojego dzielnicowego, żeby go zapytać, jak w praktyce policja będzie do tego podchodzić. Powiedział mi, że jak ktoś jedzie po jakieś zakupy albo do lekarza czy apteki to nie będą się czepiać i to nie musi być wcale najbliższy sklep. Ja i tak nie mam samochodu a mieszkam na wsi i jeżdżę rowerem na zakupy więc nawet jakby się mieli przyczepiać to ja mogę sobie pojechać na jakieś 20-30 km na trening biorąc plecak i jakieś zapięcie, żeby móc się ewentualnie wytłumaczyć.