Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jazda W Czasach Dżumy I Cholery

2399 odpowiedzi w tym temacie

#661 berski

berski
  • Użytkownik
  • 585 postów
  • SkądMałopolska

Napisano 03 kwiecień 2020 - 12:35

Ciekawe, co będzie w przyszłym tygodniu - czas przed/świąteczny może być ciężką próbą dla policji (bynajmniej nie mam na myśli rowerzystów)

Wysłane z mojego G8441 przy użyciu Tapatalka

#662 and38L

and38L
  • Użytkownik
  • 259 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 03 kwiecień 2020 - 12:45

..no przecież mają do pomocy wojsko.. A niby mają takie duże zaufanie... Pewnie i to się zmieni.

#663 Coroner666

Coroner666
  • Użytkownik
  • 51 postów
  • Skądz daleka

Napisano 03 kwiecień 2020 - 13:59

Jasne jeździć nie można, do kupienia trenażera tacx neo 2t też nigdzie nie ma, całe szczęście castorama czynna to będę mógł kupić sznur żeby się powiesić bo tego nie zabronili.

Żeby chociaż te obostrzenia były zgodne z konstytucją i faktycznie pomogły w ograniczeniu rozprzestrzeniania się wirusa. Chodzi tylko o kasę z mandatów bo gospodarka zdycha.

#664 tessio

tessio
  • Użytkownik
  • 302 postów

Napisano 03 kwiecień 2020 - 14:11

W Krakowie już podobno kontrolują i każą zawijać się do domu. Może 5 dyszek mi się jeszcze uda ;)

#665 Yudo

Yudo
  • Użytkownik
  • 694 postów

Napisano 03 kwiecień 2020 - 14:19

[...] I do tego nawet ZDM nie wie o co chodziło władzom z wyłączeniem parków.

Gdzieś czytałem, że zamknęli lasy i parki by nie miała się gdzie tworzyć partyzantka....

#666 patrykw

patrykw
  • Użytkownik
  • 48 postów
  • Skądpodlubelska wieś na roztoczu

Napisano 03 kwiecień 2020 - 14:55

Jasne jeździć nie można, do kupienia trenażera tacx neo 2t też nigdzie nie ma, całe szczęście castorama czynna to będę mógł kupić sznur żeby się powiesić bo tego nie zabronili.

Oj żebyś się nie przejechał, jak będziesz szedł do castoramy po ten sznur i Cię policja zatrzyma to jak im wyjaśnisz powód wycieczki to na pewno dostaniesz mandat bo można wychodzić wyłącznie w celu zaspokojenia potrzeb życiowych. :D

• Hargin, ibanezz i ZombieLand lubią to

#667 dywyn

dywyn
  • Użytkownik
  • 711 postów

Napisano 03 kwiecień 2020 - 15:49

Z powodu zagrożenia rozprzestrzeniania się koronawirusa Lasy Państwowe wprowadzają tymczasowy zakaz wstępu do lasów. Zamknięte pozostają parki narodowe.

https://wiadomosci.w...wstepu-do-lasow

#668 ZombieLand

ZombieLand
  • Użytkownik
  • 36 postów

Napisano 03 kwiecień 2020 - 15:50

Oj żebyś się nie przejechał, jak będziesz szedł do castoramy po ten sznur i Cię policja zatrzyma to jak im wyjaśnisz powód wycieczki to na pewno dostaniesz mandat bo można wychodzić wyłącznie w celu zaspokojenia potrzeb życiowych. :D

No i castorama w weekend zamknięta, tak, że się spiesz😁🤷‍♀️
A tak poważniej to... PRZESTAŃ SIĘ MAZAC I BĄDŹ MEZCZYZNA!! :)

#669 Ciachoorsky

Ciachoorsky
  • Użytkownik
  • 294 postów
  • SkądOpole

Napisano 03 kwiecień 2020 - 16:02

Czyli Państwo też nienawidzi MTB. Jako forumowicze SZOSA.org powinniśmy jak najbardziej to popierać #tylkoszosa :)

#670 dywyn

dywyn
  • Użytkownik
  • 711 postów

Napisano 03 kwiecień 2020 - 16:04

Czy ja wiem... Miałem sprytny plan zaszyć się na górskich asfaltach "za szlabanem" i trenować. Teraz lipa.

• beskidbike lubi to

#671 patrykw

patrykw
  • Użytkownik
  • 48 postów
  • Skądpodlubelska wieś na roztoczu

Napisano 03 kwiecień 2020 - 16:06

Też to przed chwilą widziałem. Zakaz będzie egzekwowany przez myśliwych, którym ciągle chyba wolno będzie polować, i którzy będą prowadzić odstrzał niesfornych spacerowiczów

#672 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Napisano 03 kwiecień 2020 - 16:11

Parki zamknęli tam jest duży ruch, zwłaszcza w ciepłe wolne dni, wyznaczonymi szlakami potrafi przebywać sporo osób na krótkim odcinku a nawet całe wycieczki

#673 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1384 postów
  • SkądSzczecinek

Napisano 03 kwiecień 2020 - 16:22

Reasumując:
Na rowerze możesz jeździć chyba, że komendant akurat w powiecie zabrania jak komenda w Wągrowcu.
Minister zdrowia, mówi że ten sam przepis po tygodniu przytakiwania zaczyna mówić nie i jest to trudne do zdefiniowania prawem
Do lasu nie wolno Ci wejść, chyba że masz zamiar rozwalić głowę dzikowi.
Na ryby nie wolno Ci iść chyba, że zapuszczasz się na dzika.
Zgodnie z najnowszymi trendami gravele rządzą. Jak nie las i nie szosa to na szutrach i polnych drogach rowerzysta jest wolny. Policja nie wjedzie, lasy nie zabronią, myśliwy nie zastrzeli...chyba, że jesteś dzik

Wysłane z mojego HTC U Ultra przy użyciu Tapatalka
  • patrykw lubi to

#674 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2911 postów

Napisano 03 kwiecień 2020 - 17:22

W Krakowie już podobno kontrolują i każą zawijać się do domu. Może 5 dyszek mi się jeszcze uda ;)

Jak tylko przeczytałem Twoje bzdury to nie mogłem się powstrzymać (a i tak jeżdżę od kilku dni codziennie kontrolując sytuację) i zrobiłem 28km po mieście.

Radiowozów było kilka, było też trochę straży miejskiej na drogach. Niektóre z nich miały megafon i informowały o niebezpieczeństwie. Ludzi było mało, głównie samochody i rowery, mam wrażenie, że pieszych dziś mniej niż rowerzystów (wliczam tutaj rowerowych dostawców pożywienia).

Rynek wyglądał godzinę temu tak:

8EquT3v.jpg

Na siłę nikogo nie zagadywałem, bo każdy ma swoje obowiązki. Ale nigdzie się nie kitrałem i gdyby tylko jeden z radiowozów chciał pogawędzić to choćbym miał godzinę dyskutować to bym dyskutował. Nikt nie chciał :), jak widać taką aurę rozprzestrzeniam...  :)

Proszę nie gadać bzdur i nie tworzyć zbędnej paniki.

(jeżeli ktoś nadal nie wierzy to oczywiście chętnie podrzucę oryginalny plik aby sobie z EXIF-a wyczytał datę, godzinę, lokalizację GPS itd.)

• B00mer lubi to

#675 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 03 kwiecień 2020 - 17:28

Reasumując:
Na rowerze możesz jeździć chyba, że komendant akurat w powiecie zabrania jak komenda w Wągrowcu.

Hmmm, ciekawe, ciekawe.

https://www.infor.pl...u-epidemii.html

Czytam i czytam i nie mogę znaleźć by w drodze wyjątku można było jeździć rowerem w celach rekreacyjnych czy sportowych. 

„§ 3a. 1. W okresie od dnia 25 marca 2020 r. do dnia 11 kwietnia 2020 r. zakazuje się na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej przemieszczania się osób przebywających na tym obszarze, z wyjątkiem przemieszczania się danej osoby w celu:

2) zaspokajania niezbędnych potrzeb związanych z bieżącymi sprawami życia codziennego, w tym uzyskania opieki zdrowotnej lub psychologicznej, tej osoby, osoby jej najbliższej w rozumieniu art. 115 § 11 ustawy z dnia 6 czerwca 1997 r. – Kodeks karny (Dz. U. z 2019 r. poz. 1950 i 2128), a jeżeli osoba przemieszczająca się pozostaje we wspólnym pożyciu z inną osobą – także osoby najbliższej osobie pozostającej we wspólnym pożyciu, oraz zakupu towarów i usług z tym związanych;

Gdzie tam pisze, że można sobie urządzać spacery wielokilometrowe, gdzie pisze, ze można biegać po osiedlach, lasach, gdzie pisze, ze można jeździć dowoli rowerem choćby w celach rekreacyjnych po drogach gminnych czy powiatowych? Czytamy tam jednak: zakazuje się na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej przemieszczania się osób przebywających na tym obszarze. Koniec, kropka, reszta to wyjątki nie obejmujące tego co byśmy chcieli wyczytać.

A co gorsza, jest to zgodne z obowiązującą Konstytucją RP:

Art. 31.

1. Wolność człowieka podlega ochronie prawnej.

2. Każdy jest obowiązany szanować wolności i prawa innych. Nikogo nie wolno zmuszać do czynienia tego, czego prawo mu nie nakazuje.

3. Ograniczenia w zakresie korzystania z konstytucyjnych wolności i praw mogą być ustanawiane tylko w ustawie i tylko wtedy, gdy są konieczne w demokratycznym państwie dla jego bezpieczeństwa lub porządku publicznego, bądź dla ochrony środowiska, zdrowia i moralności publicznej, albo wolności i praw innych osób. Ograniczenia te nie mogą naruszać istoty wolności i praw.

​Jeśli ktoś ma wątpliwości i wie lepiej, może sobie nie przyjmować mandatów karnych choć jestem pewien, że Sąd do którego zostanie skierowany wniosek o ukaranie będzie myślał tak jak ustawodawca. Mam już pierwsze info o ukaraniach samotnych wędkarzy i cyklistów jeżdżących z wioski A do wioski B w celu innym niż do pracy lub po pracy, a teraz dojdą do tego partyzanci co myśleli, ze w lesie jest bezpiecznie i Policja go tam nie znajdzie. Policja nie, ale już Straż Leśna jak najbardziej może. 

I niestety, ale Komendant Pow. w malutkim Wągrowcu ma poparcie swoich przełozonych z Komendy Głównej Policji, a ci z pewnością poparcie Ministerstwa itd.:

https://wiadomosci.g...nie-zawsze.html

#676 tessio

tessio
  • Użytkownik
  • 302 postów

Napisano 03 kwiecień 2020 - 17:40

Jak tylko przeczytałem Twoje bzdury to nie mogłem się powstrzymać (a i tak jeżdżę od kilku dni codziennie kontrolując sytuację) i zrobiłem 28km po mieście.

Ja też jeżdżę, może nawet więcej niż ty i też czytam Twoje bzdury. Wróciłem przed chwilą: https://www.strava.c...ties/3250226961

apfc3vp4lb1s.png

Dziewczyna została też zatrzymana w Sułoszowej i odesłana do domu, od przynajmniej dwóch innych kolegów podobna historia. Ale tyś najmądrzejszy.

#677 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2297 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 03 kwiecień 2020 - 17:45

Jest wyraźnie napisane na oficjalnej stronie rządowej:

https://www.gov.pl/w...ia-i-odpowiedzi

Czy złamaniem obostrzeń jest samodzielne uprawianie sportu na zewnątrz, w tym rekreacyjna jazda na rowerze?

Przepisy pozwalają wychodzić z domu m.in. w celu realizacji niezbędnych codziennych potrzeb. Do takiej kategorii można zaliczyć np. jednorazowe wyjście w celach sportowych. Należy jednak pamiętać o zachowaniu odpowiedniej odległości od innych oraz o tym, że powinniśmy uprawiać sport w grupie maksymalnie dwuosobowej (nie dotyczy to jednak rodzin).

Jeśli to nie jest jasna informacja i ktoś dostanie mandat za jazdę solo to ja już nic nie rozumiem.

#678 Hargin

Hargin
  • Użytkownik
  • 277 postów

Napisano 03 kwiecień 2020 - 17:47

Arni znajdź różnicę między rozporządzeniem, a ustawą

potem 

„Logiczne uszeregowanie norm zawartych w rozdziale II ustawy zasadniczej pozwala przyjąć, iż art. 31 ust. 3 Konstytucji, jako zasada ogólna, odnosi się do wszystkich praw i wolności określonych w tym rozdziale. Zgodnie z tym przepisem ograniczenia praw i wolności muszą być:

1) wprowadzone wyłącznie w formie ustawy,
2) zgodne z konstytucyjną zasadą proporcjonalności.

Zgodnie z ukształtowanym orzecznictwem TK, dla oceny, czy rzeczywiście nastąpiło naruszenie zasady proporcjonalności (zakazu nadmiernej ingerencji), konieczne jest udzielenie odpowiedzi na trzy pytania: po pierwsze, czy wprowadzona regulacja ustawodawcza jest w stanie doprowadzić do zamierzonych przez nią skutków (zasada przydatności), po drugie, czy regulacja ta jest niezbędna dla ochrony interesu publicznego, z którym jest powiązana (zasada konieczności), po trzecie zaś, czy efekty wprowadzanej regulacji pozostają w proporcji do ciężarów nakładanych przez nią na obywatela (zasada proporcjonalności).”

#679 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 03 kwiecień 2020 - 17:47

Proszę nie gadać bzdur i nie tworzyć zbędnej paniki.

Jesteś dorosły i możesz czynić jak uważasz, ale zapewniam cię, żaden szanujący się f-usz nie będzie z tobą dyskutował godzinę czasu o tym, co ty uważasz. To w obecnej sytuacji jest najmniej istotne.

Hargin, najpierw wprowadzono Stan epidemiologiczny na który już jest konkretna ustawa, dalej walą już osobnymi Rozporządzeniami. 

Ustawa z dnia 5 grudnia 2008 r. o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi (t.j. Dz. U. z 2019 r. poz. 1239, 1495) definiuje stan zagrożenia epidemicznego jako sytuację prawną wprowadzoną na danym obszarze w związku z ryzykiem wystąpienia epidemii w celu podjęcia określonych w ustawie działań zapobiegawczych.

I na podstawie tejże Ustawy mogą wprowadzić dodatkowe zakazy/obostrzenia w formie Rozporządzeń. Tak jak napisałem wcześniej, kto ma ochotę kopać się z koniem niech próbuje, co innym do tego?

#680 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2911 postów

Napisano 03 kwiecień 2020 - 17:48

Ja też jeżdżę, może nawet więcej niż ty i też czytam Twoje bzdury. Wróciłem przed chwilą: https://www.strava.c...ties/3250226961
(...)
Ale tyś najmądrzejszy.

Tylko nie bzdury  :). Powtórzę - minąłem kilka radiowozów, wozów straży miejskiej. Nikt nie chciał rozmawiać. Robiłem zdjęcia policji na tle rynku (oni też robili zdjęcia pustego rynku). Chętnie doczekam się "zawrócenia przez policję". Czy zielone zdjęcie, które wkleiłeś pociągnęli pod jazdę po parku? Czy pod co? Czy byłeś skłonny z nimi porozmawiać aby wnieść coś więcej do tego wątku?

@sirkozi i tak do skutku trzeba będzie to wklejać w tym wątku co 10 postów...

Mam alergię na bullshit

• B00mer lubi to

Dodaj odpowiedź