Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jazda W Czasach Dżumy I Cholery

2399 odpowiedzi w tym temacie

#621 fragdancer

fragdancer
  • Użytkownik
  • 54 postów

Napisano 02 kwiecień 2020 - 19:21

tez byłem dzisiaj solo delikatnie 35km, zeby zobaczyc jak bedzie. Minał mnie jeden samochód policji i nie zainteresował sie mna w ogóle. Szczerze to nie rozumiem, jakie mógłbym nieść zagrożenie jezdzac solo, głównie po zadupiach do nikogo sie nie zbliżając i nikogo nie dotykając. Jutro tez pojade, moze kilkanascie km wiecej zobaczymy jak bedzie. 

#622 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 02 kwiecień 2020 - 19:24

W tą niedzielę sklepy są otwarte. 

• artho lubi to

#623 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 02 kwiecień 2020 - 19:31

No ja bym się jednak nie zgodził.
Kodeks karny: Ustawa z dnia 6 czerwca 1997 r. - Kodeks karny.
Ale nowela: Ustawa z dnia 16 października 2019 r. o zmianie ustawy - Kodeks karny oraz ustawy - Kodeks postępowania cywilnego

Nadal nie zmienia to faktu, iż Ustawą zasadniczą pozostaje ta z 6 czerwca 1997 roku. To z 16 pazdziernika było już kolejną nowelą, ale nazwa zasadnicza i jej data pozostają bez zmian. Tak jest zawsze i jeśli Rozp. z 31 marca byłoo nowelizacją tego z 24 marca, to nadal to z 24 marca jest tym zasadniczym wraz z późniejszymi zmianami.

#624 Rowerex

Rowerex
  • Użytkownik
  • 230 postów

Napisano 02 kwiecień 2020 - 19:39

Sklepy będą pełne, a kościoły nie - gdyby wskrzesić towarzysza Lenina byłby zachwycony poziomem socjalizmu ;)

A tak na serio, to ta niedziela niewiele zmienia - święta dopiero za tydzień, chyba że wszyscy stwierdzą, że tym razem świątecznej wyżerki nie będzie, albo każdy ma mnóstwo zapasów w zamrażarkach - ewentualnie papież mógłby ogłosić post na zasadach ramadanu jako pokutę za brak uczestnictwa w wielkanocnych nabożeństwach, ot tak wyjątkowo...

#625 Canyon990

Canyon990
  • Użytkownik
  • 184 postów

Napisano 02 kwiecień 2020 - 19:40

Sam od wczoraj przeszukuje informacje na temat tego czy jazda jest zabroniona czy nie.

Cytat wprost z https://www.gov.pl/w...a-i-odpowiedzi 

Przepisy pozwalają wychodzić z domu m.in. w celu realizacji niezbędnych codziennych potrzeb. Do takiej kategorii można zaliczyć np. jednorazowe wyjście w celach sportowych. Należy jednak pamiętać o zachowaniu odpowiedniej odległości od innych oraz o tym, że powinniśmy uprawiać sport w grupie maksymalnie dwuosobowej (nie dotyczy to jednak rodzin).

Także wydaje mi się to dość mocnym argument w ewentualnej rozmowie z policją 

#626 Ciachoorsky

Ciachoorsky
  • Użytkownik
  • 294 postów
  • SkądOpole

Napisano 02 kwiecień 2020 - 19:42

Sam od wczoraj przeszukuje informacje na temat tego czy jazda jest zabroniona czy nie.

Cytat wprost z https://www.gov.pl/w...a-i-odpowiedzi 

Przepisy pozwalają wychodzić z domu m.in. w celu realizacji niezbędnych codziennych potrzeb. Do takiej kategorii można zaliczyć np. jednorazowe wyjście w celach sportowych. Należy jednak pamiętać o zachowaniu odpowiedniej odległości od innych oraz o tym, że powinniśmy uprawiać sport w grupie maksymalnie dwuosobowej (nie dotyczy to jednak rodzin).

Także wydaje mi się to dość mocnym argument w ewentualnej rozmowie z policją 

Przewertuj parę stron wstecz - było to już poruszane.

#627 Yudo

Yudo
  • Użytkownik
  • 694 postów

Napisano 02 kwiecień 2020 - 19:51

jeśli Rozp. z 31 marca byłoo nowelizacją tego z 24 marca, to nadal to z 24 marca jest tym zasadniczym wraz z późniejszymi zmianami.

Ależ ja się zgadzam, że KK to ustawa z 6 czerwca 1997 roku. Myślałem, że moja wypowiedź jest jasna.

Ale nigdzie w rozporządzeniu z 31-go nie jest powiedziane, że jest nowelizacją rozporządzenia z 24-go marca.

Co więcej ustawodawca też twierdzi, że jest to  rozporządzenie z 31-go. marca.

Dowód:

Jest już nowela (Dz.U.2020.577) a w niej:

ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW z dnia 1 kwietnia 2020 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii

[...]

§  1. 
W rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 31 marca 2020 r. w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii (Dz. U. poz. 566) wprowadza się następujące zmiany:

#628 Yudo

Yudo
  • Użytkownik
  • 694 postów

Napisano 02 kwiecień 2020 - 20:10

A tak na serio, to ta niedziela niewiele zmienia 

Jakto niewiele?

Nigdzie nie jest powiedziane, że masz jechać do najbliższego sklepu  :)

#629 tessio

tessio
  • Użytkownik
  • 302 postów

Napisano 02 kwiecień 2020 - 20:26

A co powiecie na to - https://www.pzkol.pl...a-01042020.html

#630 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Napisano 02 kwiecień 2020 - 20:43

Prawo prawem ale są też rekomendacje resortu zdrowia który zaleca wstrzymanie się od aktywności fizycznej na powietrzu zarówno z zakresu sportu powszechnego jak i wyczynowego.
Do tego statsy śmiertelności zachorowań windują cały czas w góre.Dopiero co wczoraj w skali świata było 4.7%, dzisiaj jest już 5%, u nas było 1.5% jest 2%, Włochy już niemalże 13%. I to cały czas rośnie. Początki były w kolejności 3% - 1 - 7
  • admsk lubi to

#631 chlebu

chlebu
  • Użytkownik
  • 665 postów
  • SkądKrosno

Napisano 02 kwiecień 2020 - 21:21

Jeszcze tego nie było. PZKOL bierze się za wykładnię prawa 🤣🤣🤣

Ciekawe kto tam skończył kurs na pracownika ochrony. Jest tam kilka wykładów z prawa.

#632 chlebu

chlebu
  • Użytkownik
  • 665 postów
  • SkądKrosno

Napisano 02 kwiecień 2020 - 21:21

Jeszcze tego nie było. PZKOL bierze się za wykładnię prawa 🤣🤣🤣

Ciekawe kto tam skończył kurs na pracownika ochrony. Jest tam kilka wykładów z prawa.

#633 Argi

Argi
  • Użytkownik
  • 494 postów

Napisano 02 kwiecień 2020 - 21:28

Prawo prawem ale są też rekomendacje resortu zdrowia który zaleca wstrzymanie się od aktywności fizycznej na powietrzu zarówno z zakresu sportu powszechnego jak i wyczynowego.
Do tego statsy śmiertelności zachorowań windują cały czas w góre.Dopiero co wczoraj w skali świata było 4.7%, dzisiaj jest już 5%, u nas było 1.5% jest 2%, Włochy już niemalże 13%. I to cały czas rośnie. Początki były w kolejności 3% - 1 - 7

Dla kolegi może jakieś forum dla szydełkujących? Sprzęt i włóczkę nadal można online kupić...

• B00mer lubi to

#634 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1224 postów

Napisano 02 kwiecień 2020 - 21:29

Lepiej prześcieradełko i na cmentarz czekać na nieuniknione.

#635 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1030 postów

Napisano 02 kwiecień 2020 - 21:52

Lepiej prześcieradełko i na cmentarz czekać na nieuniknione.

Nie no bez przesady, ale coś na uspokojenie albo na depresje na pewno by się przydało ;)

#636 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Napisano 02 kwiecień 2020 - 22:06

Nie no bez przesady, ale coś na uspokojenie albo na depresje na pewno by się przydało ;)

a pakusiałeś niedawno co to będzie jak roweru nie będzie

#637 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1384 postów
  • SkądSzczecinek

Napisano 03 kwiecień 2020 - 05:08

A co powiecie na to - https://www.pzkol.pl...a-01042020.html

O radce prawnego PZKOL to ja bym się nie martwił. Widać po związku jakie mają interpretację i jak teraz stoją. Rok temu startowałem na czasówce z jegomościem koordynatorem szkolenia młodzieży PZKOL. Nie widział nic przeciwko w tym, że w jeździe indywidualnej na czas był dogadany z zawodnikiem, który startuje przed nim że jeden czeka i jadą razem we dwoje :D kiedy wyszło i zgłosiłem protest nikt nie miał sobie nic do zarzucenia

Wysłane z mojego HTC U Ultra przy użyciu Tapatalka
  • mikroos lubi to

#638 chlebu

chlebu
  • Użytkownik
  • 665 postów
  • SkądKrosno

Napisano 03 kwiecień 2020 - 07:11

A propos karania przez policjantów za jazdę rowerem po wsi.

https://www.money.pl...543848577a.html

#639 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1030 postów

Napisano 03 kwiecień 2020 - 07:15

a pakusiałeś niedawno co to będzie jak roweru nie będzie

Możesz mi napisać (zacytować), gdzie w którym miejscu ja, jak to nazwałeś pakusiałem, że nie będzie można jezdzić? Ja tylko jestem przeciwny poglądom Twoim i osób Tobie podobnym, którzy zamiast wykazywać się zdrowym rozsądkiem, sieją niepotrzebną panikę.

#640 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1384 postów
  • SkądSzczecinek

Napisano 03 kwiecień 2020 - 07:50

A propos karania przez policjantów za jazdę rowerem po wsi.

https://www.money.pl...543848577a.html

Przecież sama blacha sprawia, że ci Panowie są antywirusowi a numer blachy jest jednocześnie kodem na nieśmiertelność. U nas na wiosce dali na 12 policjantów jeden kombinezon jednorazowy w ramach akcji kontroli kwarantanny. Siedzieli pół zmiany chłopaki i zastanawiali się, czy jak będzie trzeba go użyć to będą losować (bo jadą we dwoje) czy lepiej oprawić w ramkę i powiesić na ścianie z dopiskiem "MSWiA dba o swoich pracowników"

Wysłane z mojego HTC U Ultra przy użyciu Tapatalka

Dodaj odpowiedź