Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jazda W Czasach Dżumy I Cholery

2399 odpowiedzi w tym temacie

#581 chlebu

chlebu
  • Użytkownik
  • 665 postów
  • SkądKrosno

Napisano 01 kwiecień 2020 - 21:14

Jeśli policjant zatrzyma samotnego kolarza w polach, w niezamieszkałej okolicy to będzie największy absurd. 

Większe zagrożenie stanowi akt zatrzymania i kontroli niż sama jazda na rowerze.

#582 Marcin321

Marcin321
  • Użytkownik
  • 2241 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 kwiecień 2020 - 21:56

Absurd absurdem, gorzej że te rozporządzenia łamią „kilka” artykułów konstytucji. Ja to odbieram jako zamach na moje prawa :(

#583 kudl4t4

kudl4t4
  • Użytkownik
  • 15 postów

Napisano 02 kwiecień 2020 - 07:11

Absurd absurdem, gorzej że te rozporządzenia łamią „kilka” artykułów konstytucji. Ja to odbieram jako zamach na moje prawa :(

Cóż, nikt wcześniej nie chciał "umierać" za konstytucję (jaka by nie była), bo bezpośrednio spór nikogo nie dotykał oprócz "tych na górze". To teraz pytanie: co zadecyduje sąd jak nie przyjmiesz mandatu? 

#584 dmxzor

dmxzor
  • Użytkownik
  • 1152 postów
  • SkądKonstancin-Jeziorna

Napisano 02 kwiecień 2020 - 07:49

To nie mandat, to decyzja administracyjna. Więc inny tryb odwoławczy. Wojewódzki Sąd Administracyjny i te sprawy. =)

#edit

Po necie krąży foto mandatu na 5k wystawionego za bieganie przez policję.

Wyjaśniam od razu, że biegający zrobił bardzo źle, że go przyjął, bo mandat może być maksymalnie w wysokości 1.000 zł.

Kara którą mu nałożono może być nałożona tylko przez organ właściwy do wydawania decyzji w przedmiocie kar administracyjnych, a nie policja :D

Tak więc #PolskaPolicjaToMądraPolicja

#585 mart66

mart66
  • Użytkownik
  • 74 postów

Napisano 02 kwiecień 2020 - 11:36

To nie mandat, to decyzja administracyjna. Więc inny tryb odwoławczy. Wojewódzki Sąd Administracyjny i te sprawy. =)

#edit

Wyjaśniam od razu, że biegający zrobił bardzo źle, że go przyjął, bo mandat może być maksymalnie w wysokości 1.000 zł.

Kara którą mu nałożono może być nałożona tylko przez organ właściwy do wydawania decyzji w przedmiocie kar administracyjnych, a nie policja :D

Tak więc #PolskaPolicjaToMądraPolicja

Ten "mandat" to fejk, jakieś ksero krzywo wyciętego druczku mandatowego, ktos sobie wypełnił , zresztą mandat może być maksymalnie do 1000 zł, a jaki geniusz przyjął by mandat za 5 tys? 

#586 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1384 postów
  • SkądSzczecinek

Napisano 02 kwiecień 2020 - 11:39

Dalej na stronie ministerstwa. Nic w tym temacie się nie zmieniło. Zmiana ma dokonać się tylko i wyłącznie w naszej świadomości i odstępie od innych oraz unikaniu miejsc zatłoczonych. 5d7a0642c50076ac3472011ea942e4ed.jpg

Wysłane z mojego HTC U Ultra przy użyciu Tapatalka

#587 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1224 postów

Napisano 02 kwiecień 2020 - 11:50

Patrzę na prognozę pogody i widzę, że prawdziwą próbą będzie przyszły tydzień.

xQ64jLD.jpg
  • alterego lubi to

#588 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 02 kwiecień 2020 - 12:13

Jak patrzę na prognozy, to widzę, że po koronawirusie dobije nas susza. pozdr

• cauchy i ZombieLand lubią to

#589 Yudo

Yudo
  • Użytkownik
  • 694 postów

Napisano 02 kwiecień 2020 - 12:15

Dalej na stronie ministerstwa. Nic w tym temacie się nie zmieniło. Zmiana ma dokonać się tylko i wyłącznie w naszej świadomości i odstępie od innych oraz unikaniu miejsc zatłoczonych.

Bo to jest państwo "jakoś to będzie" i nikt się nie przejmuje, że wprowadza zamieszanie.

Jak przewiniesz tą stronę do góry to masz: podstawa prawna "Rozporządzenie Ministra Zdrowia z 24 marca".

A były od tego czasu już dwa update'y.

Oni przepisu jasno nie potrafią sformułować a czepiasz się, że stare wyjaśnienia na stronie zostają.

#590 ZombieLand

ZombieLand
  • Użytkownik
  • 36 postów

Napisano 02 kwiecień 2020 - 12:20

Patrzę na prognozę pogody i widzę, że prawdziwą próbą będzie przyszły tydzień.

xQ64jLD.jpg

No serio... Mi tu już śmigają za oknem chłopaki.. Staram się nie spoglądać na drogę ale jakoś tak trafiam, że co spojrzę to ktoś ciśnie. Matko daj mi moc 🤣

#591 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 02 kwiecień 2020 - 12:21

https://wiadomosci.o...mozliwe/9dqxlfx

• ZombieLand lubi to

#592 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2911 postów

Napisano 02 kwiecień 2020 - 12:25

Tzn. na mandacie (czy jest on fejk-iem czy nie jest) jest napisane, że złamał KWARANTANNĘ. Czyli był poddany kwarantannie (np. bo miał kontakt lub wrócił zza granicy lub [[wstaw X]). Kwarantanna jest dość jasna i ma sens.

Oczywiście można dyskutować nad sensem stałych kar pieniężnych (nieważne czy za prędkość czy za kwarantannę) i ich niesprawiedliwością względem zarobków, ale potem też i o niesprawiedliwości tej procentowej od zarobków itd. itp.

• ZombieLand lubi to

#593 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Napisano 02 kwiecień 2020 - 12:29

Mandat czy kara administracyjna, egzekucja należności i tak może być prowadzona skutecznie .Więc co za różnica czy robi to komornik czy urząd skarbowy :P

#594 tessio

tessio
  • Użytkownik
  • 302 postów

Napisano 02 kwiecień 2020 - 12:39

Ciebie to będzie chyba cieszył zakaz jazdy nawet jak epidemia się skończy.

#595 Yudo

Yudo
  • Użytkownik
  • 694 postów

Napisano 02 kwiecień 2020 - 12:43

Oni przepisu jasno nie potrafią sformułować a czepiasz się, że stare wyjaśnienia na stronie zostają.

Zresztą (wg. mojej interpretacji) można traktując rozporządzania literalnie spokojnie śmignąć 15-to osobowym peletonem na mszę do innego miasta by na miejscu przekonać się, że jednak uczestnictwo w niej przekroczy limit 5 osób i po stwierdzeniu tego faktu wrócić w miejsce startu. Zachowanie dystansu i limitu liczebności grupy dotyczy wyłącznie ruchu pieszego.

Do czego oczywiście nie zachęcam a wręcz potępiam.

#596 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Napisano 02 kwiecień 2020 - 12:44

Ciebie to będzie chyba cieszył zakaz jazdy nawet jak epidemia się skończy.

od początku mówiłem że trzymam się zasad i namawiałem do tego samego .Te zakazy sprowadzili nie tacy którzy się pilnowali tylko tacy którzy robili wszystko ponad umiar. Więc ciekawe jakie jeszcze ograniczenia przywiozą tymi swoimi jazdami :)

#597 Dari

Dari
  • Użytkownik
  • 3195 postów

Napisano 02 kwiecień 2020 - 12:55

Z jazdami był mały problem, najgorsi byli spacerowicze.

#598 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Napisano 02 kwiecień 2020 - 12:57

Z jazdami był mały problem, najgorsi byli spacerowicze.

najgorsze jest pokorne stanie w kolejkach. Tego nawet ustawa nie przewidziała. Co z tego że wszystko jest, tylko ludzi brak :P rząd przewidział że wszystko w sklepach będzie ale nie przewidział że kasjerów nie będzie, bo pójdą na L4 albo na urlopy

#599 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1384 postów
  • SkądSzczecinek

Napisano 02 kwiecień 2020 - 13:05

A jak mają się ludzie dziećmi zajmować jak przedszkola, żłobki pozamykane. Mój plan treningów to teraz slalom między moją pracą, po powrocie zajmowaniem się dzieckiem kiedy żona kończy home office i idzie fizycznie do pracy a wieczorem kąpiemy dziecko i ona do laptopa na home office a ja do piwnicy robić swoje. Nie marudze. Mam super. Mam pracę i ona też. Pracodawca cierpi bo ma zaburzony system pracy ale co poradzi? Żona chodzi do roboty, jak wraca do domu to na zmianę pracuje i bawi dziecko. Teoretycznie siedzi na zasiłku opiekuńczym żeby odciążyć pracodawcę. Mamy taki czas, że każdy musi choć trochę się poświęcić. Jak by każdy wykazał teraz więcej zrozumienia to szybciej byśmy zakończyli ten cyrk i łatwiej się podnieśli jak to wszystko się skończy.

Wysłane z mojego HTC U Ultra przy użyciu Tapatalka

#600 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2911 postów

Napisano 02 kwiecień 2020 - 13:18

od początku mówiłem że trzymam się zasad i namawiałem do tego samego .Te zakazy sprowadzili nie tacy którzy się pilnowali tylko tacy którzy robili wszystko ponad umiar. Więc ciekawe jakie jeszcze ograniczenia przywiozą tymi swoimi jazdami :)

Na szczęście nikt nie wpadł jeszcze na tak głupią zasadę, jak zakaz jazdy na rowerze. W obecnym wirusowym kryzysie jest to w końcu jeden z bezpieczniejszych środków transportu.

Dodaj odpowiedź