Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jazda W Czasach Dżumy I Cholery

2399 odpowiedzi w tym temacie

#801 ZombieLand

ZombieLand
  • Użytkownik
  • 36 postów

Napisano 07 kwiecień 2020 - 12:55

Patrzę i nie wierzę, 40 stron płaczu, bo zabrali dzieciom zabawki na miesiąc może dwa. :huh:
Jeśli kiedyś będziecie wspominać ten czas, zobaczycie jak te posty były śmieszne, lub żenujące :D .

Wcale bo nie🤨

#802 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2475 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 07 kwiecień 2020 - 13:01

Chłopak wspomiany przez Bzyka to takze moj znajomy, wiec potwierdzam co napisał.

nie możecie napisać gdzie i w jakich okolicznościach?

#803 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2911 postów

Napisano 07 kwiecień 2020 - 13:15

Patrzę i nie wierzę, 40 stron płaczu, bo zabrali dzieciom zabawki na miesiąc może dwa. :huh:

Jeśli kiedyś będziecie wspominać ten czas, zobaczycie jak te posty były śmieszne, lub żenujące :D .

ależ nikt nikomu nic nie zabrał.

#804 shirrer

shirrer
  • Użytkownik
  • 54 postów
  • Skądśląsk

Napisano 07 kwiecień 2020 - 13:29

Ponoć od dzisiaj w Czechach "popuścili z zakazami" i pozwolili kolarzom jeździć. Otwarto też sklepy z częściami rowerowymi. Widać od południa idzie lepsze :)

https://dziennik.wal...o-nie-wszystko/

.

• ZombieLand lubi to

#805 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1030 postów

Napisano 07 kwiecień 2020 - 14:01

Dziś 4h w siodle  :). W tym czasie dwa patrole mnie wyprzedziły, trzeci stał przy drodze, zero reakcji...

Niech moc będzie z Wami 💪🙂

#806 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 748 postów

Napisano 07 kwiecień 2020 - 14:05

Właśnie wróciłem, 50 zrobione. Zero patroli, a jak były to nie zwróciły na mnie uwagi. Mieszkam w centrum Łodzi, wiec wyjazd z miasta to kilka kilometrów DDR.

Panikujecie niektórzy za bardzo;)

Z radością zauważyłem na drogach spore ilości rowerzystów wszelakich. Niech moc będzie z nami.

#807 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Napisano 07 kwiecień 2020 - 14:10

Jeden drugiego nakręca, jeden u drugiego coś zobaczy i też tego chce :) w ekonomii nazywają to efektem owczego pędu zaś statystycznie analizując,mieszkając w regionie powiedzmy 5* bardziej zaludnionym, statystycznie tych patroli w ciagu 4h może być już 15 po drodze i 5 stojących przy niej :) wtedy reakcja niekoniecznie będzie proporcjonalna do wartości zerowych
Ja na podstawie danych ze stravy widzę że jazdy zmalały o ok 90%

#808 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 748 postów

Napisano 07 kwiecień 2020 - 14:16

Wtedy nie przyjmujesz mandatu i jedziesz dalej.
Jak długo nie ogłoszą stanu klęski tak długo ich nakazy i zakazy ograniczania swobód są nic nie warte. Konstytucja mówi o tym jasno.

Problemem jest, że jesteśmy słabym narodem. PRL ciagle w nas siedzi.

#809 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2911 postów

Napisano 07 kwiecień 2020 - 14:19

Dziś 4h w siodle  :). W tym czasie dwa patrole mnie wyprzedziły, trzeci stał przy drodze, zero reakcji...

Niech moc będzie z Wami 💪🙂

Chciałbym mieć możliwość mieć tyle czasu by o 14 we wtorek mieć już 4h jazdy za sobą.. :(

#810 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1030 postów

Napisano 07 kwiecień 2020 - 14:25

Chciałbym mieć możliwość mieć tyle czasu by o 14 we wtorek mieć już 4h jazdy za sobą.. :(

Sytuacja wyjątkowa, mam urlop w tym tygodniu...Od poniedziałku nie będzie już tak kolorowo ;)

#811 dywyn

dywyn
  • Użytkownik
  • 711 postów

Napisano 07 kwiecień 2020 - 14:32

Pierwszy radiowóz nic. Drugi napotkany radiowóz zatrzymał mnie i upomniał. Kary nie było tylko nakaz natychmiastowego powrotu do domu. Argument dotyczący interpretacji przepisów z gov.pl został przez pana policjanta szybko i kategorycznie odrzucony. Powrót do domu był długi - jakieś 60 km. Spotkałem po drodze jeszcze dwa radiowozy i było bez reakcji.

#812 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2911 postów

Napisano 07 kwiecień 2020 - 14:34

Może faktycznie trzeba zamówić kieszonkową konstytucję itd.

• Marcin321 lubi to

#813 shirrer

shirrer
  • Użytkownik
  • 54 postów
  • Skądśląsk

Napisano 07 kwiecień 2020 - 14:40

Masz rację, nic się nie zmieniło. Od 89 roku był zamordyzm i obdzieranie podatkami, jest i teraz. Ale trzeba mieć świadomość z czym się walczy. Koronawirus nie zna przynależności ani granic.

Dziś korespondent z USA napisał

A jak ze sportem amatorskim? Zawieszona jest wszelka aktywność sportowa czy można sobie np. pójść pograć na okolicznym boisku?

W piłkę raczej nikt nie gra, choć od biegaczy się roi. Sport uprawiany jest wciąż w grupach, place zabaw nie są zamknięte. W porównaniu do Polaków Amerykanie oblewają test z odpowiedzialności.

Źródło: Onet
Data utworzenia: 7 kwietnia 2020 08:46

Dla mnie te ostatnie słowa, test z odpowiedzialności, są wstrząsające. 

• Dari lubi to

#814 jamacheta

jamacheta
  • Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 07 kwiecień 2020 - 14:46

Pół żartem pół serio.Mam pytanie natury prawnej. Czy mogę jechać rowerem (mój jedyny środek transportu) na mszę do Kościoła Ewangelicko-Augsburskiego, który znajduje się w Wiśle tj. kilkadziesiąt kilometrów od miejsca gdzie mieszkam. :rolleyes:

#815 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Napisano 07 kwiecień 2020 - 14:47

Wtedy nie przyjmujesz mandatu i jedziesz dalej.
Jak długo nie ogłoszą stanu klęski tak długo ich nakazy i zakazy ograniczania swobód są nic nie warte. Konstytucja mówi o tym jasno.

zamykane granice, ograniczenia, dezynfekcje itd wszystko jest własnie nie dzięki mocnym dobrodziejom z zachodu, tylko jest to właśnie rodem z PRL. Zaś UE siedzi cichutko. Ta epidemia raczej pokazuje jej słabość. Zresztą widać po statystykach koronawirusa gdzie na tle zachodu jesteśmy na szczęście z tyłu.
Co do mandatu, nie byłbym taki pewien skuteczności nie przyjmowania.Sprawa sądowa to potencjalne dodatkowe koszta

#816 shirrer

shirrer
  • Użytkownik
  • 54 postów
  • Skądśląsk

Napisano 07 kwiecień 2020 - 14:49

Pół żartem pół serio.Mam pytanie natury prawnej. Czy mogę jechać rowerem (mój jedyny środek transportu) na mszę do Kościoła Ewangelicko-Augsburskiego, który znajduje się w Wiśle tj. kilkadziesiąt kilometrów od miejsca gdzie mieszkam. :rolleyes:

Kto bogatemu zabroni, Bierz 500 zł do kieszonki i jedź :D

#817 Yudo

Yudo
  • Użytkownik
  • 694 postów

Napisano 07 kwiecień 2020 - 14:59

TK się wypowiedział? Nie wierzę.

Dopóki nie ma orzeczenia TK istnieje zasada domniemanej konstytucjonalności stanowionego prawa.

#818 stomek

stomek
  • Użytkownik
  • 506 postów

Napisano 07 kwiecień 2020 - 15:07

Ja dzisiaj znowu 50 km. Jeden partol, zero reakcji. Za to pajac w tirze zaczął trąbić. Z policjantami nie dyskutować. Każą wracać to wrócić a jak mandat to nie przyjmować. Najlepiej zacząć kaszleć;-)

#819 Yudo

Yudo
  • Użytkownik
  • 694 postów

Napisano 07 kwiecień 2020 - 15:08

Tak. Mówi o tym treść rozporządzenia:

W okresie od dnia 1 kwietnia 2020 r. do dnia 11 kwietnia 2020 r. zakazuje się na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej przemieszczania się osób przebywających na tym obszarze, z wyjątkiem przemieszczania się danej osoby w celu: [...]
sprawowania lub uczestniczenia w sprawowaniu kultu religijnego, w tym czynności lub obrzędów religijnych.

Dodatkowo konstytucja RP mówi:
 Art. 53.
7. Nikt nie może być obowiązany przez organy władzy publicznej do ujawnienia swojego światopoglądu, przekonań religijnych lub wyznania.

Czyli policjant nie może Cię zapytać jakiego jesteś wyznania.

• vpablov i jamacheta lubią to

#820 shirrer

shirrer
  • Użytkownik
  • 54 postów
  • Skądśląsk

Napisano 07 kwiecień 2020 - 15:25

Tak. Mówi o tym treść rozporządzenia:

W okresie od dnia 1 kwietnia 2020 r. do dnia 11 kwietnia 2020 r. zakazuje się na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej przemieszczania się osób przebywających na tym obszarze, z wyjątkiem przemieszczania się danej osoby w celu: [...]
sprawowania lub uczestniczenia w sprawowaniu kultu religijnego, w tym czynności lub obrzędów religijnych.

Dodatkowo konstytucja RP mówi:
 Art. 53.
7. Nikt nie może być obowiązany przez organy władzy publicznej do ujawnienia swojego światopoglądu, przekonań religijnych lub wyznania.

Czyli policjant nie może Cię zapytać jakiego jesteś wyznania.

Powszechnie widać o co chodzi z tą zarazą.

Pomijając wszystko, cytowany post to najlepszy przykład na nasze (Polaków) podejście do przepisów, Szukanie dziury w całym, furtek i bezczelnie łganie..

Piękna obywatelska postawa  :D , 

• marb i Arni lubią to

Dodaj odpowiedź