Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jazda W Czasach Dżumy I Cholery

2399 odpowiedzi w tym temacie

#1181 X-RAY

X-RAY
  • Użytkownik
  • 685 postów
  • SkądWarszawa / Jelenia Góra

Napisano 16 kwiecień 2020 - 16:33

Zanim przejdę do tematu maski gorąco prośba: nie karmić trolla (grzesiek32), zwyczajnie szkoda czasu, nerwów i miejsca na pulpicie

Są na szczęście w Polsce jeszcze miejsca gdzie trudno nie tylko o radiowóz ale w ogóle jakikolwiek samochód na szosie. Dziś rano, w okolicach Jeleniej Góry testowałem maskę z Deca:

76fb4e0e95df23c7.jpg

Żadnych problemów z oddychaniem, nawet na dłuższych i stromych podjazdach.

I uprzedzając ewentualne pytania i komentarze - wiem doskonale że ta maska nic nie filtruje, chodzi o to że jest i to mi wystarczy  :D

• Robert74 i EmPe lubią to

Bianchi Oltre XR3 Disc

Accent Freak 

Bulls Copperhead 3

#1182 goofas

goofas
  • Użytkownik
  • 36 postów
  • SkądSkarżysko-Kamienna

Napisano 16 kwiecień 2020 - 16:35

..jeździć gdzie, na rowerze... :) Na pewno Ci uwierzą...

ej ej najszybsze narciarki na świecie maja astmę i medale ;)

#1183 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Napisano 16 kwiecień 2020 - 16:37

Nierealne jak na dwóch kolarzy to masz 3 prawników i 2 epidemiologów.

Wysłane z mojego ELE-L29 przy użyciu Tapatalka

Ja oczywiście nie namawiam nikogo do jazd,bo to nie jest pilna potrzeba . Podaje tylko jaka postawa wg mnie byłaby skuteczna, bez względu na okoliczności

#1184 dmxzor

dmxzor
  • Użytkownik
  • 1152 postów
  • SkądKonstancin-Jeziorna

Napisano 16 kwiecień 2020 - 17:04

- A maska gdzie?

- Nie mogę bo mam astme i mi się ciężko oddycha.

- Jakby się ciężko oddychało to byśmy rowerem nie je ździli. 500 czy wniosek?

- 500.

- Do czy z pracy?

- Jednorazowe uprawi..

- Jednorazowe było 2 tygodnie temu. Mamy zapis na kamerze. Czyli wniosek.

Mylę się? :)

Trochę, ale tylko trochę. Bo jak jeździsz rowerem to tłumaczenie chorób z płucami trochę średnie. Lepiej byłoby w stylu, że nie masz, bo masz problem z płucami, który leczysz na rowerze, bo potrzebujesz wysiłku do lepszego oddychania, które Ci maska ogranicza :)

Maska z deca za 99 ziko ma filtry ;)

#1185 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1030 postów

Napisano 16 kwiecień 2020 - 17:07

Dziś rano, w okolicach Jeleniej Góry testowałem maskę z Deca:
Żadnych problemów z oddychaniem, nawet na dłuższych i stromych podjazdach.

A nie grzejesz się w niej?? Rozumiem że to jest narciarska maska Wedze??

#1186 Yudo

Yudo
  • Użytkownik
  • 694 postów

Napisano 16 kwiecień 2020 - 17:33

- A maska gdzie?

- Nie mogę bo mam astme i mi się ciężko oddycha.

- Jakby się ciężko oddychało to byśmy rowerem nie je ździli. 500 czy wniosek?

- 500.

- Do czy z pracy?

- Jednorazowe uprawi..

- Jednorazowe było 2 tygodnie temu. Mamy zapis na kamerze. Czyli wniosek.

Mylę się? :)

Nie wiem czemu chcecie uciekać się do półśrodków.

Przecież w przepisach jest wyraźnie:

"niepełnosprawności intelektualnej w stopniu umiarkowanym " i "okazanie

orzeczenia lub zaświadczenia w tym zakresie nie jest wymagane"

Sugeruję jeszcze w razie spotkania komentarze:
"czy jak zapiszę się do policji to dacie mi postrzelać", "nie mam koronawirusa bo nie mieszkam w zasięgu sieci 5G", "teraz czuję się dobrze bo przez ograniczony ruch lotniczy nie ma chemtrailsów" itp.

• admsk lubi to

#1187 X-RAY

X-RAY
  • Użytkownik
  • 685 postów
  • SkądWarszawa / Jelenia Góra

Napisano 16 kwiecień 2020 - 17:53

No i już wiadomo, od poniedziałku wraca możliwość przemieszczania się w celach rekreacyjnych, a więc również jazdy na rowerze (w masce oczywiście). Otwierają również parki i lasy

Bianchi Oltre XR3 Disc

Accent Freak 

Bulls Copperhead 3

#1188 yvk

yvk
  • Użytkownik
  • 36 postów

Napisano 16 kwiecień 2020 - 17:59

Trochę, ale tylko trochę. Bo jak jeździsz rowerem to tłumaczenie chorób z płucami trochę średnie. Lepiej byłoby w stylu, że nie masz, bo masz problem z płucami, który leczysz na rowerze, bo potrzebujesz wysiłku do lepszego oddychania, które Ci maska ogranicza :)

Maska z deca za 99 ziko ma filtry ;)

Astma nie jest chorobą płuc tylko oskrzeli. Zwężenie światła oskrzeli powoduje ograniczenie przepływu powietrza i duszności. Niektóre rodzaje napadów są tak ciężkie że wymagają wizyty w szpitalu. Niejeden już z zszedł na astmę. W leczniu pomaga utrzymywanie dobrej kondycji przez uprawianie jakiegoś tam sportu. Jak nie pojeżdżę to w pracy spada wydolność. Jak spada wydolność to dłużej pracuję i gorzej zarabiam. A robotę mam taką że krzywde sobie mozna zrobić łatwo, szczególnie jak mam czerwono przed oczami.Temat mocno złożony i nie widzę tutaj sensu dyskusji z radiowozem. Jadę z papierem z wku jeszcze w którym jasno i po wojskowemu stoi że mam co mam i zawsze jadę w ramach prowadzonej działalności. :)  Ale jak się okaże że któryś tylko samogłoski ogarnia to mogę być w plecy kilka, kilkanaście tysi. A odrobić to potem lekko nie jest. W chuście to astmatyk z góry może pojeździć, i ewentualnie po płaskim ale z wiatrem. Dzisiaj próbowałem. Po 15 min olałem. Ale się nikt nie czepiał. Na razie.

• Robert74 i artho lubią to

#1189 yvk

yvk
  • Użytkownik
  • 36 postów

Napisano 16 kwiecień 2020 - 18:11

@ Yudo

Czy aby wentylków nie wykręcą wtedy? Nie wyklucza to mozliwości kierowania pojazdami?

#1190 Robert74

Robert74
  • Użytkownik
  • 546 postów
  • SkądSANOK

Napisano 16 kwiecień 2020 - 18:20

Dzisiaj pierwsza jazda w masce ,po 3 km miałem dosyć i czułem się tak jakbym miał dostać ataku astmy którego nie miałem kilkanaście lat ,tak że mam to gdzieś ...od jutra jezdżę bez .W razie kontroli policji niech kierują sprawę do sądu .Kartotekę u pulmonologa mam grubą jak encyklopedia :D

#1191 Yudo

Yudo
  • Użytkownik
  • 694 postów

Napisano 16 kwiecień 2020 - 18:25

@ Yudo

Czy aby wentylków nie wykręcą wtedy? Nie wyklucza to mozliwości kierowania pojazdami?

Wg mojej obserwacji (przypadki głównie 4-kołowe ale i 2-kołowe też) zupełnie nie wyklucza.

#1192 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1224 postów

Napisano 16 kwiecień 2020 - 18:33

Ja dzisiaj pierwsza jazda w masce z koszulki kolarskiej.
W skrócie:
17-21°C, wiatr 22-29 km/h.
Początek 90 minut z wiatrem w plecy, tętno 73% hrmax
Następnie powrót 110 min przez "rolling hills" z wiatrem w mordę, tętno ponad 85%.

Moc niemal ta sama w obydwie strony.
Wyraźnie brakuje tlenu do szybkiej 'regeneracji' między górkami. Nigdy to nie było u mnie problemem jak równo jechałem.

W końcu maska zmusi do lekkiej jazdy na zewnątrz. ;)

#1193 Yudo

Yudo
  • Użytkownik
  • 694 postów

Napisano 16 kwiecień 2020 - 18:38

...od jutra jezdżę bez .W razie kontroli policji niech kierują sprawę do sądu .Kartotekę u pulmonologa mam grubą jak encyklopedia :D

No to po co kopać się z koniem?

Jak masz jakieś papiery to skseruj i woź ze sobą.

Ludzie lubią iść na kurs kolizyjny.

A cmentarze są pełne takich co mieli pierwszeństwo przejazdu.

#1194 dmxzor

dmxzor
  • Użytkownik
  • 1152 postów
  • SkądKonstancin-Jeziorna

Napisano 16 kwiecień 2020 - 18:54

Ja kupiłem właśnie "szalik" na lato co zakrywa mordkę. Tkanina chłodząca i baaardzo oddychająca. Już kiedyś z tego korzystałem. Dobrze chroni też przed UVką.

#1195 pangumas

pangumas
  • Użytkownik
  • 1531 postów
  • SkądSK

Napisano 16 kwiecień 2020 - 18:58

1.5h na szosie, 3 razy mijał mnie paw patrol i zero reakcji. Nawet da sie jeździć z buff'em na twarzy 😊
  • lukaszzsch lubi to

#1196 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Napisano 16 kwiecień 2020 - 19:07

Z jaką prędkością jeździcie? Ja dziś upichciłem sobie dwie maseczki, samojebki, spacer, dość żwawy ok 10min /km, choć nie po płaskim i po 20 minutach już miałem dość :P... drugiej maski nie testowałem jeszcze, ale już widzę wniosek że im bardziej ona przylega ,czyli im bardziej "sportowa" tym w warunkach obecnych temperatur jest gorzej. Pierwsze wnioski jak najwięcej luzów obok nosa, zatok, ust itp a te wszystkie "sportowe" odpadają u mnie w przedbiegach, nie zdają egzaminu.

#1197 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8636 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 16 kwiecień 2020 - 19:15

W razie kontroli policji niech kierują sprawę do sądu

Chyba, że dostaniesz karę administracyjną i będziecie się bawili w tym trybie. Wtedy dopiero się uśmiejesz.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#1198 Gosc_Kuba__H_*

Gosc_Kuba__H_*
  • Gość

Napisano 16 kwiecień 2020 - 19:17

Zrobilem 60 km fullem po asfalcie w maseczce zwyklej bawelnianej, spokojniw da sie jezdzic, jedyny klopot jak mnie zlapaly swiatla lubb przejazd, wtedy oksy paruja, tak to spoko sluszne 2:30 objechane zero problemow, nawet jak ze sciezki dla rowerow wskoczylem przed maske radiowozu, chlopaki nie interweniowali. 6fc26fa948af32424e3442920c340eaa.jpg

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

#1199 IgorK

IgorK
  • Użytkownik
  • 34 postów
  • SkądJelenia Góra

Napisano 16 kwiecień 2020 - 20:30

Jak było zimno jeździłem w kominiarce z Deca a jak bardzo zimno  no to dochodził komin. Jedynie przy oddychaniu nosem parowały okulary. Powietrza nie brakowało. Zatem będzie komin.

#1200 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 16 kwiecień 2020 - 21:47

Odnośnie policjantów. Stare porzekadło mówi: z dużą du.. się zmieścisz, ale z dużym ryjem nie. Ja zawsze próbuję coś utargować z nimi. Bez włazidupstwa, spokojnie. Czasem się udaje. Zalezy jak trafisz.  pozdr

• mikroos, stomek i lukaszzsch lubią to

Dodaj odpowiedź