Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jazda W Czasach Dżumy I Cholery

2399 odpowiedzi w tym temacie

#1281 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 20 kwiecień 2020 - 22:30

Zastanawiam się skąd fachowcy biorą fusy. Myślę , że tak naprawdę nic nie wiadomo. Nikomu. pozdr

#1282 goofas

goofas
  • Użytkownik
  • 36 postów
  • SkądSkarżysko-Kamienna

Napisano 21 kwiecień 2020 - 06:48

Ja wczoraj lekko ponad 70 średnia 27 400m pod górkę, średnie tętno 136 wiec cały czas w kominie więc wydaje mi się, ze nie ma tragedii dopóki nie zaczniemy się ścigać lub pogoda nie zrobi się iście letnia.

• lukaszzsch lubi to

#1283 Dari

Dari
  • Użytkownik
  • 3195 postów

Napisano 21 kwiecień 2020 - 08:12

W czymś takim  bardzo dobrze się oddycha, na lato idealne:

b92b4b07586dd360med.jpg

• astronom i X-RAY lubią to

#1284 astronom

astronom
  • Użytkownik
  • 1367 postów
  • SkądBurzyn

Napisano 21 kwiecień 2020 - 08:13

Na długich trasach przy 10-15 C, wietrze i wilgoci (odczuwalna sporo niższa) buffa prawie nie ściągam, bo zwyczajnie grzeje. To że potem łapie mnie coś w gardło (długie wdychanie syfu zawieszonego i rozmnażającego się na szmacie) no to już ryzyko zawodowe ;)

• goofas lubi to

www.youtube.com/user/AstronomzBurzyna

"Myślę też, że podatek paliwowy powinien być też od rowerów pobierany. Bo jak jedziesz rowerem, to nie jedziesz autem. A jakbyś jechał autem, to byś go zapłacił, czyli oszukujesz państwo nie jadąc autem. Czyli ergo powinieneś płacić na rowerze ekwiwalent mediany spalanego paliwa na 100km po cenach PKN Orlen..."

#1285 heavy_puchatek

heavy_puchatek
  • Użytkownik
  • 503 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 21 kwiecień 2020 - 08:19

Latałem w weekend po szosach bez maski - tylko w kieszeni. Testowałem różne rodzaje, wszystkie do kitu. Tylko dwa patrole, nikt sie nie interesował na odludziach, tak samo jak wcześniej zanim jeszcze był wymóg noszenia maski.

Wczoraj pojechałem na rozjazd w tereny zielone, gdzie jeszcze nigdy, przenigdy nie widziałem takich tłumów - no ale nic dziwnego, skoro można było na legalu po okresie zakazu wypoczywania na trawie :D Testowałem maskę antysmogową "jak ta z deca". Oddychać od biedy się w tym da, ale za krótka jest i ciągnęła mnie za nos więc wytrzymałem z 20 minut w tym.

Spacerowicze na ogół mieli maski. Rowerzyści - tak co trzeci. Z biegaczy chyba nikt. Patrolu nie spotkałem żadnego.

Ja osobiście mając używać tego do wyjazdu za miasto przy obecnym natężeniu ruchu wybieram... wyjazd za miasto samochodem z rowerem w środku :D To i tak żadna frajda przebijać się kolarką z centrum a w korkach się na razie nie stoi :)

• Senninho lubi to

#1286 Kresowiak

Kresowiak
  • Użytkownik
  • 537 postów
  • SkądKraków

Napisano 21 kwiecień 2020 - 19:19

W wikend przejechałbym się pociągiem razem z rowerem i wrócił do swojego miasta na kołach. Czy waszym zdaniem to rozsądny pomysł?

#1287 przegibek

przegibek
  • Użytkownik
  • 260 postów

Napisano 21 kwiecień 2020 - 19:51

Dzisiaj byłem świadkiem jak para policjantów wypisywała w parku mandat siedzącemu na ławce starszemu panu który nie założył maski. Mijając ich musiałem zjechać na trawę, bo pajace w mundurach zablokowali radiowozem drogę rowerową... Powiedzcie mi - czy to wynika z ich głupoty czy arogancji? Czy z jednego i drugiego razem?

#1288 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 21 kwiecień 2020 - 21:50

To samo było przy Błoniach w Krakowie. Tylko płeć inna. pozdr

#1289 dmxzor

dmxzor
  • Użytkownik
  • 1152 postów
  • SkądKonstancin-Jeziorna

Napisano 22 kwiecień 2020 - 08:25

Takie mamy czasy, co poradzić.

Mówiłem, że jak u nas jest napisane A, to będzie A. Nikt nic nie będzie interpretował, a tym bardziej zastanawiał się czy jest to mądre i słuszne.

Dura lex sed lex.

#1290 przegibek

przegibek
  • Użytkownik
  • 260 postów

Napisano 22 kwiecień 2020 - 20:11

Takie mamy czasy, co poradzić.

Mówiłem, że jak u nas jest napisane A, to będzie A. Nikt nic nie będzie interpretował, a tym bardziej zastanawiał się czy jest to mądre i słuszne.

Dura lex sed lex.

Powiedz mi co było trudnego do zrozumienia w tym co napisałem?! Nie chodziło o to że wystawiali madat, tylko że sami jednocześnie łamali przepisy.

#1291 dmxzor

dmxzor
  • Użytkownik
  • 1152 postów
  • SkądKonstancin-Jeziorna

Napisano 23 kwiecień 2020 - 07:36

Powiedz mi co było trudnego do zrozumienia w tym co napisałem?! Nie chodziło o to że wystawiali madat, tylko że sami jednocześnie łamali przepisy.

Nic, dlatego pisałem odnośnie pierwszej części, a nie drugiej.

#1292 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2911 postów

Napisano 23 kwiecień 2020 - 09:40

W wikend przejechałbym się pociągiem razem z rowerem i wrócił do swojego miasta na kołach. Czy waszym zdaniem to rozsądny pomysł?

Zdecydowanie tak.

#1293 stomek

stomek
  • Użytkownik
  • 506 postów

Napisano 23 kwiecień 2020 - 10:01

W dwie strony rowerem ;)

• goofas lubi to

#1294 Gosc_Kuba__H_*

Gosc_Kuba__H_*
  • Gość

Napisano 24 kwiecień 2020 - 19:27

Dzisiaj 70 km maseczkę ściągałem na picie i nawet raz policja podczas tego mnie mijała i nic sie nie czepiali. 

#1295 tobo

tobo
  • Użytkownik
  • 3724 postów

Napisano 25 kwiecień 2020 - 23:58

Dzisiaj byłem świadkiem jak para policjantów wypisywała w parku mandat siedzącemu na ławce starszemu panu który nie założył maski. Mijając ich musiałem zjechać na trawę, bo pajace w mundurach zablokowali radiowozem drogę rowerową... Powiedzcie mi - czy to wynika z ich głupoty czy arogancji? Czy z jednego i drugiego razem?

Może z "niemania intelektu" :)

#1296 bursztynian

bursztynian
  • Użytkownik
  • 124 postów

Napisano 26 kwiecień 2020 - 17:09

Pierwszy "porestrykcyjny" weekend w okolicach Szczecina i na trasie spotyka się całe peletony. No ale że granica zamknięta, to tras zostało nam może ze 200km (?) o przyzwoitej nawierzchni. A ludzie pewnie regularnie jeździ parę setek tutaj. To i nasycenie kolarzy/km trasy konkretne. Ot taka obserwacja.......

#1297 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2475 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 27 kwiecień 2020 - 12:50

Dzisiaj 70 km maseczkę ściągałem na picie i nawet raz policja podczas tego mnie mijała i nic sie nie czepiali. 

Też po napiciu się "zapomniałem" nałożyć i akurat przejeżdżali obok...oczywiście bez reakcji ;)

W górach, w okolicach Skrzycznego-Salmopola takich tłumów dawno(nigdy) nie widziałem. Oczywiście o żadnych maskach nie ma mowy :P

#1298 pangumas

pangumas
  • Użytkownik
  • 1531 postów
  • SkądSK

Napisano 29 kwiecień 2020 - 08:14

Wczoraj jazda bez maseczki, mijała mnie policja i zero reakcji :) Na osiedlu rowerzyście beż maski wręczyli mandat.

#1299 comet1

comet1
  • Użytkownik
  • 215 postów
  • SkądPolska

Napisano 29 kwiecień 2020 - 10:00

Drodzy szosowcy!

Wyrzućcie te maseczki i inne kominy! Logika i rozsądek mówią, że zakrywanie ust i nosa jest sprzeczne z ideą zdrowego poruszania się na świeżym powietrzu i sportowej, treningowej jazdy na kolarzówce. Oto parę argumentów :

- hamowanie dostępu tlenu do płuc zagraża zdrowiu zwłaszcza podczas wysiłku;

- podczas jazdy następuje naturalny wypływ śluzu z nosa, który każą nam zasłaniać;

- nie wszyscy na kolarzówkach są w idealnym zdrowiu, niektórzy mieli problemy zdrowotne a teraz jeżdżą by poprawić kondycję;

- robi się coraz cieplej więc zakrywanie twarzy jest tym bardziej bezsensowne; 

- itp. itd.

Życzę wszystkim 100%-owej saturacji.

PS. szybciej złapiecie grypę niż koronoświrusa. Świat dostał zajoba a raczej mu tego zajoba siłą narzucono!

O! Widzę, że wykasowano moją sygnaturę. To znaczy, że jej treść dotarła. Bardzo mnie to cieszy.

#1300 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 748 postów

Napisano 29 kwiecień 2020 - 21:42

Sukcesywnie sam zdejmu z siebie to ograniczenie. Teraz zakrywam usta tylko do,wyjazdu z miasta. Mijane wczoraj patrole nawet nie zwracają uwagi.

W Łodzi na chodnikach i ddr na 10 rowerzystów 8 bez Mareczek luz z zsunietymi.

Dodaj odpowiedź