Jump to content

Photo

Jazda W Czasach Dżumy I Cholery

2399 replies to this topic

#1541 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2,911 posts

Posted 12 October 2020 - 13:03

Mimo, że w triathlonie miałem startować dopiero na wiosnę to jednak zmotywowaliście mnie do złożenia wniosku o licencję triathlonową Polskiego Związku Triathlonu (będącego członkiem ITU, International Triathlon Union) już teraz!

PS: oczywiście to jest takie pół żartem pół serio.. :P

• Prozor likes this

#1542 mareq

mareq
  • Użytkownik
  • 232 posts
  • SkądBielsko-Biała

Posted 12 October 2020 - 14:19

Czy sędzia i trener muszą być ludźmi?

Trener - plan treningowy uruchomiony w jakimś Garminie itp.

Sędzia - Strava w sensie KOMów i PRek :)

#1543 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2,911 posts

Posted 12 October 2020 - 14:36

Nieee, tędy nie brnij. Sędziowie w sporcie w Polsce jak i trenerzy są dość dobrze zdefiniowani, są osobne licencje sędziowskie (nieraz kilku poziomów) itd.

#1544 mareq

mareq
  • Użytkownik
  • 232 posts
  • SkądBielsko-Biała

Posted 12 October 2020 - 14:58

Fakt, stravy nie da się przekupić :) .

#1545 dmxzor

dmxzor
  • Użytkownik
  • 1,152 posts
  • SkądKonstancin-Jeziorna

Posted 12 October 2020 - 19:41

Heh, czy kiedyś nastąpią czasy, że prawo będzie pisane językiem zrozumiałym dla każdego? Nie dziwię się policjantom, że muszą mieć wyjaśnione to na odprawach, gorzej jak tam ktoś źle ten prawniczy bełkot zrozumie i tak przekaże.

Nie, bo nie będę mieć pracy 🤪

#1546 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,626 posts
  • SkądSulęcin

Posted 12 October 2020 - 19:53

Jak będziesz choć trochę rozgarnięty, to pracę mieć będziesz, nawet jeśli - a może zwłaszcza - gdy prawo będzie napisane jasnym językiem, a nie tylko takim, gdzie szuka się kruczków i lawiruje pomiędzy przepisami, bo to doprowadza tylko do szewskiej pasji zwykłego człowieka. Tak jak z tym przepisem o sportowcach bez masek - żeby zatkać gębę wnioskującym o to sportowcom wprowadzili przepis, ale przez sprytne "oraz" właściwie przepis jest martwy - czy też raczej ograniczony do zawodów sportowych, ewentualnie treningów elity. 

Problem z polskim "wymiarem sprawiedliwości" jest taki, że pilnują procedur, a nie sprawiedliwości. Przykład? Terminy dla ludzi są terminami, których przekroczyć nie wolno, bo sąd odrzuca i tyle. A dla sądu termin jest traktowany jako instrukcja - czyli jeśli ja mam 7 dni, to muszę się w tym terminie zmieścić, bo inaczej mogę sobie wniosek na drzewie zawiesić. Dla sądu te 7 dni jest luźne jak guma od majtek, lepiej - rozciąga się w nieskończoność, co najwyżej mogę się poskarżyć na opieszałość, ale co to da... 

No ale to poza tematem jest...

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#1547 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Posted 12 October 2020 - 20:32

zapewne chodzi o ogół aktywnych fizycznie. Tylko zauważyć można nieścisłość, lukę którą można dwojako pojąć i jakiś nadgorliwy policjant tudzież dowcipniś mógłby ją wykorzystać :D zupełnie to samo jest z tymi listonoszami. Kto jest "ważniejszy"? . Listonosz na rowerze czy kolarz masters ? Ten pierwszy roweru używa do pracy zawodowej a ten drugi nie, więc formalnie, wszelakie przywileje ma ten pierwszy :)

#1548 Yudo

Yudo
  • Użytkownik
  • 694 posts

Posted 12 October 2020 - 20:50

"oraz" jest koniunkcją, więc musi być to spełnione łącznie, czyli gdzie brak trenera i sędziego tam sportu nie uprawiasz :-)

Pomijasz, że "oraz" może mieć też znaczenie enumeracyjne i liczy się cel przepisu (czyli znany przypadek: czy można niedbale nosić samą broń za paskiem z tyłu spodni bez amunicji skoro w ustawie o broni jest "broń i amunicja" czyli koniunkcja).

Ja uważam, że oraz jest tu użyte w znaczeniu enumeracyjnym co jest oczywiście tylko i wyłącznie moją interpretacją.

• artho likes this

#1549 and38L

and38L
  • Użytkownik
  • 259 posts
  • SkądŚląsk

Posted 13 October 2020 - 06:48

Przypomnę słowa z wiosny: " To nie czas na ....." Jakoś tak, w każdym razie chodziło o to, aby nie uprawiać wg. pseudoekspertów w tym czasie żadnej aktywności.  Więc to pewnie nie błąd z "oraz", a cel.

Niesamowicie mnie drażniła kampania informacyjna na bodajże TV4, że biegając i jeżdżąc na rowerze rozsiewamy wirusy. Tak się u nas promuje zdrową aktywność fizyczną. Nie wiem, czy to wszystko bierze się ze zwykłej głupoty ludzkiej, czy faktycznie są "sterowani" aby doprowadzić ludzkość do częściowej zagłady.

#1550 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,626 posts
  • SkądSulęcin

Posted 13 October 2020 - 07:26

1602219983_by_Teknoman.jpg

• lukaszzsch likes this

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#1551 Rowerex

Rowerex
  • Użytkownik
  • 230 posts

Posted 13 October 2020 - 07:44

Przypomnę słowa z wiosny: " To nie czas na ....." Jakoś tak, w każdym razie chodziło o to, aby nie uprawiać wg. pseudoekspertów w tym czasie żadnej aktywności.  Więc to pewnie nie błąd z "oraz", a cel.

Niesamowicie mnie drażniła kampania informacyjna na bodajże TV4, że biegając i jeżdżąc na rowerze rozsiewamy wirusy. Tak się u nas promuje zdrową aktywność fizyczną. Nie wiem, czy to wszystko bierze się ze zwykłej głupoty ludzkiej, czy faktycznie są "sterowani" aby doprowadzić ludzkość do częściowej zagłady.

Sekwencja zdarzeń po Wszystkich Świętych:

1. Po 1.11.2020, po jakimś cieplejszym weekendzie w mediach pojawią się (bynajmniej nie przypadkowo) filmy, zdjęcia, artykuły itp. pokazujące tłumy ludzi w parkach, lasach na bulwarach bez maseczek i bez zachowania dystansu
  2. Lasy Państwowe w reakcji zamkną lasy.
  3. Premier na konferencji prasowej poinformuje, że Rada Ministrów wobec pogarszającej się sytuacji zamyka lasy, parki, zieleńce, bulwary, doda przy tym coś w stylu: "daliśmy rady Wielkanoc, damy wspólnie rady w Boże Narodzenie i Nowy Rok".
  4. Minister Zdrowia przypomni słowa swojego poprzednika dodając "nie wykorzystujmy tego trudnego czasu na budowanie formy sportowej".

Można robić zakłady czy się sprawdzi :)

#1552 luker

luker
  • Użytkownik
  • 94 posts

Posted 13 October 2020 - 08:02

Wy to czytać ze zrozumieniem nie potraficie. I nie zwracanie na orzeczenie w zdaniu które determinuje użycie spójnika lub/i. Bo przebywać można w 1 miejscu, a przepis może obowiązywać np. na drogach i cmentarzach

3. Obowiązku [...]nie  stosuje sie w przypadku:

11) sędziego, trenera oraz osoby uprawiającej sport;

12) osoby przebywającej na terenie lasu, parku, zieleńca, ogrodu botanicznego, ogrodu zabytkowego, rodzinnego ogródka działkowego albo plaży;

Można to zamienić na

3. Obowiązek [...]nie obowiązuje:

12)  w lesie, parku, ... i  plaży;

To samo:

§27.
1. Do odwołania nakłada się obowiązek zakrywania (nosa, bla, bla, maseczki, bla, kasku, bla)
2) w miejscach ogólnodostępnych, w tym:
a) na drogach i placach, na terenie cmentarzy, promenad, bulwarów, miejsc postoju pojazdów, parkingów leśnych,

#1553 and38L

and38L
  • Użytkownik
  • 259 posts
  • SkądŚląsk

Posted 13 October 2020 - 12:51

Ktoś od nas naskarżył ? :)

https://www.auto-swi...-polsce/6etm727

#1554 dmxzor

dmxzor
  • Użytkownik
  • 1,152 posts
  • SkądKonstancin-Jeziorna

Posted 13 October 2020 - 13:22

Wy to czytać ze zrozumieniem nie potraficie. I nie zwracanie na orzeczenie w zdaniu które determinuje użycie spójnika lub/i. 

Można to zamienić na

3. Obowiązek [...]nie obowiązuje:

12)  w lesie, parku, ... i  plaży;

Nam nie potrzebne czytanie ze zrozumieniem, tylko rządzącym nauka logiki dla prawników. Zrozumienie nie ma nic do rzeczy jeśli chodzi o ustawodawstwo.

Sad but true.

No i nie można zamienić na i, bo to koniunkcja. Niestety musi pozostać albo, bo nie będzie to prawdziwe logiczne używając koniunktora "i".

#1555 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2,911 posts

Posted 13 October 2020 - 13:30

dmxzor, ale zapomniałeś, że tym kraju politykami zostają nie prawnicy wybitni, tylko tacy, co kluczyli, włóczyli i jakoś tam ukończyli.

(dla mniej zorientowanych mam w tymże przykładzie na myśli oczywiście obecnie władającego nam kolejny rok Prezydenta RP, jeżeli ktoś chce podrążyć temat to miast tutaj dopytywać proponuję przejrzeć research dziennikarski)

• lukaszzsch likes this

#1556 Gosc_Kuba__H_*

Gosc_Kuba__H_*
  • Gość

Posted 13 October 2020 - 14:22

dmxzor, ale zapomniałeś, że tym kraju politykami zostają nie prawnicy wybitni, tylko tacy, co kluczyli, włóczyli i jakoś tam ukończyli.

(dla mniej zorientowanych mam w tymże przykładzie na myśli oczywiście obecnie władającego nam kolejny rok Prezydenta RP, jeżeli ktoś chce podrążyć temat to miast tutaj dopytywać proponuję przejrzeć research dziennikarski)

Wiele się nie pomyliłeś, obecny Minister Sprawiedliwości, był jednym ze słabszych na roku ;)

#1557 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2,911 posts

Posted 13 October 2020 - 14:55

Pomylić się nie pomyliłem, bo tenże także był niezłym specjalistą. Ale wszakże prezydent w Polsce głównie podpisuje, więc i administracja w sumie na miejscu. A obecnego pana ministra sprawiedliwości jak i prokuratora generalnego (ponownie - w jednym!...) to już pomińmy bo wspominanie o tymże podnosi mi ciśnienie (onkologia).

Wybaczcie offtop, już skończyłem.

#1558 Rowerex

Rowerex
  • Użytkownik
  • 230 posts

Posted 13 October 2020 - 16:36

Nam nie potrzebne czytanie ze zrozumieniem, tylko rządzącym nauka logiki dla prawników. Zrozumienie nie ma nic do rzeczy jeśli chodzi o ustawodawstwo.

Sport uprawia sportowiec, a sportowiec to tylko ten kto może ubiegać się o stypendium sportowe - to najnowsza wykładnia (o ile dobrze to zrozumiałem) Biura Komunikacji Ministerstwa Zdrowia:

https://naszosie.pl/...e-w-maseczkach/

"naszosie.pl" niemal codziennie ogłasza coraz bardziej zaostrzającą się wykładnię tego samego przepisu - tak więc jutro należy się spodziewać doprecyzowania wykładni mówiącego, że "każda forma jazdy rowerem po za jazdą wyczynową jest całkowicie zabroniona", natomiast pojutrze strona "naszosie.pl" niczego już nie ogłosi bo zostanie zamknięta, aby ze względów bezpieczeństwa nie zachęcać społeczeństwa do zabronionych aktywności w przestrzeni publicznej ;o)

#1559 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2,911 posts

Posted 13 October 2020 - 16:40

Jak ktoś będzie mocno drążył to wydrąży - zaostrzenie w rozporządzeniu... :angry:

#1560 PiKa

PiKa
  • Użytkownik
  • 388 posts

Posted 13 October 2020 - 22:58

Lepiej byłoby, gdyby nie dociekali...

Reply to this topic