Ale zaraz, to wprowadzili to już w przepisach? Czy na razie tylko na blogu gov.pl? (pewnie nie zauważyłem kiedy )
Jazda W Czasach Dżumy I Cholery
Napisano 11 październik 2020 - 16:41
Prawdopodobnie w przepisach wlasnie dlatego wprowadzono zapis o zwolnieniu z zaslaniania twarzy przez uprawiajacych sport wyczynowo, a nie zawodowo,aby jezdzacy bardziej ambitnie amatorzy nie museli takowych zaslon zakladac.Ale fakt-znając sposób myślenia wielu policjantów nie byłbym pewny,jak oni to interpretują.
@arturooo3 ja właśnie tak to rozumiem jak napisał @Bullet. Nie trzeba mieć żadnych legitymacji, paszportów Polsatu, jeździć na olimpiady, itp.
Dla pewności wolałem jeszcze podpytać napotkany radiowóz.
Nawet nie jeżdżący "bardziej ambitnie", ale ogólnie osoby uprawiające sport.
Bo tak samo zawilgocona maska nie będzie działała dla pana na Wigry 3, jak i dla pana >5.0 W/kg.
Napisano 11 październik 2020 - 17:09
To jeszcze nie rozumiesz, że co radiowóz to inna będzie interpretacja ?
Nie no nie przesadzajmy - policjant też człowiek a zwłaszcza taki w radiowozie wykonuje obowiązki narzucone LOKALNIE (rzadko osobiście interpretuje). Więc mimo wszystko taka wiedza to nie jest "co radiowóz to inna opinia" a raczej raz odpytana wiedza da nam jakieś dane na temat okolicy .
- vuc lubi to
Napisano 11 październik 2020 - 17:26
Wszystkie te "dzisiejsze" rozporządzenia" to tylko pełno niejasności. Z tego też powodu tu jesteśmy i dyskutujemy. Oczywiście po części masz rację, że policjant to człowiek, ale zdarzają się też i "rodzynki". W normalnym Państwie prawa przepisy powinny być jasne, szczególnie w te trudne czasy.
Napisano 11 październik 2020 - 18:08
kominy z siatka do oddychania
Dzięki, nie wiedziałem o nich. Jakieś konkretne modele czy wystarczy dowolny, np.
https://www.decathlo...id_8315772.html
https://allegro.pl/o...ania-9214704257
Napisano 11 październik 2020 - 19:16
Wytyczne, które w różnych rejonach interpretują po swojemu? Nie słyszałeś jak to się "regionalnie" chwalili ile nałapali? Nie chce mi się już na ten tema pisać, bo każdy ma swój rozum, ale raczej bym nie ufał radiowozowi, skoro rozporządzenia są nie jasne.
Co do powyższych masek: możesz i przyłbicę założyć i jeździć, byle było wygodnie.
- Look lubi to
Napisano 11 październik 2020 - 19:42
Nie chce mi się już na ten tema pisać
to nie pisz. Odetchniemy
edit – Tak już zakopując wojenny topór:
Trochę jest tak jak mówisz, że "owocnego dnia w pracy [policjanta] życzy statystyka w potrzebie" i trochę zależy od interpretacji i dobrej woli policjanta; ale trochę też nie, bo jednak sytuacja tutaj nie jest lokalna, jednorazowa, i niecodzienna (a więc: podatna na różne interpretacje), ale ogólnopolska i będzie to nasza rzeczywistość na nadchodzące miesiące. I tak, policjanci na odprawie dostają wytyczne jak w związku z Covidem niektóre przypadki rozpatrywać, bo osób uprawiających sport na zewnątrz jest więcej niż 5 na całą Polskę i policjanci muszą być przygotowani do właściwego ich "obsłużenia".
Na potwierdzenie nie tylko moich, ale też trochę Twoich słów (że jak w marcu sytuacja była nowa, to zdażały się patrole, które nie uznawały treningu jako "podstawowej potrzeby egzystencjalnej" i mandatowały, ale szybko szefostwo zwracało im uwagę (aczkolwiek czy taka uwaga może odkręcić mandat, to już nie wiem Ja bym próbował zawsze kulturalnie, ale jednak asertywnie wytłumaczyć, a jak nie to odmowa przyjęcia i sąd.)),
znajdź sobie w tym temacie krótką wypowiedź naszego kolegi, który tak się składa pracuje w policji i napisał jak właśnie to wygląda. (nie mogłem teraz na szybko tego znaleźć, nicka też nie pamiętam. Ktoś, coś?)
Napisano 11 październik 2020 - 19:54
Ciekawe jak to będzie egzekwowane w czasie dzisiejszych wyścigów amatorów, których kilka jest w PL hehe.
Wczoraj nikt z maską oczywiście nie jechał.
A oglądałem KSW, to tam to w ogóle każdy miał wywalone. A transmisja była w TV, więc wszystko widać było 😆
#1512 Gosc_grzesiek32_*
Napisano 11 październik 2020 - 22:36
Napisano 11 październik 2020 - 22:51
Napisano 12 październik 2020 - 06:51
Ludzie narzekaja na elity, wiadomosci, ze tylko bicie piany i samo pitolenie. Wystarczy popatrzec na ten temat, pitolenie i bicie piany
Bo gdyby było wiadomo, co według polityków oznacza sport wyczynowy, to temat byłby zamknięty. Zobacz na zmieniające się z dnia na co dzień artykuły, najpierw było jasne, że można a już wczoraj, że tylko nieliczni...
Prosta byłaby tu recepta, podać źródło, do którego może odwołać się obywatel, policjant, każdy. Póki co nie ma i nie będzie....
Ja żartobliwie już napisałem, że co dla niektórych lekki spadek temperatury może być wyczynem wyjściem na np. rower..
Dla mnie sprawa jest prosta: jeśli mamy bawić się w tę pandemię, to zakładamy maski tam, gdzie jest tłum i nie można minąć się w jakiejś tam odległości, a tu w rozporządzeniu jakieś notatki o drogach publicznych, sportach wyczynowych.. Pełno absurdów i dziwisz się, że ludzie są zdezorientowani....?
Napisano 12 październik 2020 - 07:51
To może tak: na stronie: gov.org/koronawirus jest informacja, że wszystkie informacje zawarte na tej stronie są potwierdzone przez M. Zdrowia i Gł. Insp. Sanitarny. Na tej stronie mamy informację o sporcie wyczynowym i obiektach leśnych. A drogi publiczne i po dwóch stronach las ?
Już nie chcę wiedzieć na jakiej ustawie/rozporządzeniach tworzone są te interpretacje...
Napisano 12 październik 2020 - 08:11
Jedynym oficjalnym żródłem poznania powszechnie obowiązującego prawa w Polsce jest Dziennik Ustaw. Tam jest to co obowiązuje (z dokładnością do różnych sporów rozwiązywanych przez Sądy), a w zamieszczonych tam rozporządzeniach nie ma nic o sporcie wyczynowym (w kontekście rozmowy o maseczkach).
Źródłem prawa nie są wypowiedzi Ministrów, rzeczników prasowych, informacje przez nich potwierdzone, ich profile Twitterowe, strony internetowe, artykuły prasowe. Czasami znajdują się w nich wartościowe streszczenia obowiązującego prawa, czasami zapowiedzi zmian, czasami objaśnienie intencji, a czasami nie.
- samuraj_84 lubi to
Napisano 12 październik 2020 - 08:48
To wszystko prawda, tylko dlaczego tak dużo mandatów wczoraj wystawili za brak maseczki? W konstytucji jest wyraźnie, że osoby chore muszą się stosować do masek, a nie zdrowe.
A skąd pewność, że te osoby nie były chore? Miały zrobione badania, że nie są?