Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jazda W Czasach Dżumy I Cholery

2399 odpowiedzi w tym temacie

#1801 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1560 postów
  • Skądpolska

Napisano 31 październik 2020 - 20:05

Znajomy też przeszedł gorzej. Wejście po kilku schodach w domu czuł jak przebiegnięcie maratonu. Wychodzi na prostą.

Z Żoną trafiliśmy piątkę w lotto. Szóstkę ci bezobjawowi

Ciekawe jak jest rzeczywiscie z tymi całkiem ''Bezobjawowymi'' bo z tego co do mnie dochodzi to każdemu coś tam dolega ( nawet na początku tej pandemii ca. Marzec artykuł o USA-  sportowiec, który to przeszedł mówił że bezobjawowych..... to on nie zna).

U mnie kuzyn walczył miesiąc, teraz kuzynka podobnie, znajomego córka też ją w płucach ściska itd.

Mnie najbardziej martwi, że według niektórych  naukowców/lekarzy  10-15 %  czy nawet 20% zakażonych potrzebuje tlenu/szpitala , czyli 1 na 5 , nie wiem jak dla mnie to bardzo dużo , ryzyko spore.( ciekawe jak to liczą , gdzie są jakies zsumowane dane odnośnie ilu już wylądowało w szpitalach w Polsce powodu tego wirusa)

#1802 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 31 październik 2020 - 20:14

A u nas wracamy do wiosny, miesieczny lockdown w calej Anglii.
Wspolczuje rodzinom, ktore dzisiaj traca czlonkow rodziny z powodu Covida ale rowiez tym, ktorzy sa w glebokim shit z powodu ograniczonych albo braku zarobkow.
  • lukaszzsch lubi to

#1803 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1224 postów

Napisano 31 październik 2020 - 21:03

Czemu na Białorusi jeszcze nie potykają się o trupy na manifestacjach?
Bardzo wygodne dla rządzących będzie powiązanie wzrostu infekcji z obecnymi manifestacjami. Gdyby nie byli takimi nieudacznikami to byłbym wręcz skłonny uwierzyć, że wywołali tę burzę właśnie po to.
TVP już na to gra:
comment_160413967727iL4wBuYSXZLBkK1auMZa
  • Prozor i lukaszzsch lubią to

#1804 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8636 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 31 październik 2020 - 22:01

Czemu na Białorusi jeszcze nie potykają się o trupy na manifestacjach?

W Korei Płn. też nie ma koronawirusa - jest za to "żółty pył znad Chin" czy jakoś tak.

Serio myślisz, że władze Białorusi przyznałyby się, że mają jakiś problem?

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#1805 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 748 postów

Napisano 31 październik 2020 - 22:14

A myślisz, że ludzie, którzy niedawno tłumnie protestowali nie zrobiliby z tego szumu? Że Łukaszenka nieprzygotowany do walki z lubianym w wywrotowych kręgach Europy „śmiercionośnym wirusem”?

#1806 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1224 postów

Napisano 31 październik 2020 - 22:14

Oczywiście, że żaden reżim nie przyzna sie, że ma problem. Jednak nie słychać w mediach, że na Białorusi padł system zdrowia, ludzie umierają na potęgę.
Wręcz jest zachwyt, że manifestują na ulicach.
  • Dari, EmPe i lukaszzsch lubią to

#1807 vuc

vuc
  • Użytkownik
  • 354 postów

Napisano 01 listopad 2020 - 00:22

A myślisz, że ludzie, którzy niedawno tłumnie protestowali nie zrobiliby z tego szumu?

Ale przecież stan białoruskiej gospodarki i służby zdrowia uniemożliwiający podjęcie godnej walki z koronawirusem jest jedną z rzeczy, której Białorusini się sprzeciwiają.

Przynajmniej ci bardziej oczytani. To akurat pamiętam z jakiejś rozmowy z prezeską stowarzyszenia Białorusinów w Polsce, czy jakoś tak. Nie pamiętam nazwiska. Wśród przeciętnych ludzi na pewno znajdą się i tacy wierzący w bzdury i teorie spiskowe, ale jednocześnie protestujący przeciw Łukaszence. Nie każdy na proteście zna i rozumie wszystkie postulaty, żądania, i motywacje. Oczywiście eufemizm. "Nie każdy" → "mało kto". Zobaczcie sobie materiały Pyty z manifestacji anty-ACTA. Ludzie wiedzieli tylko tyle, że "torrentów nie bedzie". Na innych demonstrcjach, zwłaszcza tych rządowych (KODy, nieKODy) i manifach zdarzają się często jednostki niezbyt ogarnięte po co tu są.

To taka ogólna mechanika tłumu, ale nie mówię, że na Białorusi jest 1:1. Jak idziesz na protest i mogą cię zranić, zabić, wtrącić do więzienia, to na ogół wiesz po co idziesz. Też sprawa z Łukaszeniką jest prostsza do zrozumienia i doświadczenia na własnej skórze, niż np. ACTA, czy Trybunał. "kołchozowy wiejski chytrus, który jednocześnie jest chuliganem"

#1808 and38L

and38L
  • Użytkownik
  • 259 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 01 listopad 2020 - 10:24

W Korei Płn. też nie ma koronawirusa - jest za to "żółty pył znad Chin" czy jakoś tak.

Serio myślisz, że władze Białorusi przyznałyby się, że mają jakiś problem?

Straszny to musi być wirus, skoro można go "przykryć" i udawać, że go niema. Daj spokój...

U nas już szantaże ze strony rządowej...

• EmPe i lukaszzsch lubią to

#1809 kudl4t4

kudl4t4
  • Użytkownik
  • 15 postów

Napisano 01 listopad 2020 - 10:33

Bardzo fajna analiza:

https://wiadomosci.o...analiza/bf4l3j9

Pokazująca, że obecnym politykom społeczeństwo jest potrzebne jedynie do kradzenia władzy i pieniędzy. Jak bardzo mają nas...

Wysłane z mojego H8416 przy użyciu Tapatalka
  • lukaszzsch lubi to

#1810 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2297 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 01 listopad 2020 - 11:19

A to do tego trzeba jakichś analiz? :D

#1811 PiKa

PiKa
  • Użytkownik
  • 388 postów

Napisano 01 listopad 2020 - 11:44

do 5.10 izolacja.

Z ciekawości, twardo trzymasz izolację? Siedzicie wszyscy w domu, rzeczy dostarczają i odbierają od was inni?

Chociaż teraz zdaje się nie ma obowiązku izolacji wszystkich domowników, tylko tych pozytywnych

#1812 Gosc_Kuba__H_*

Gosc_Kuba__H_*
  • Gość

Napisano 01 listopad 2020 - 12:53

Straszny to musi być wirus, skoro można go "przykryć" i udawać, że go niema. Daj spokój...

U nas już szantaże ze strony rządowej...

Wczoraj puscilem dzieci po cukierki do sasiadow w 2 domach na 3 koronka, za duzo nie nazbieraly , potwierdzona testami... Max objaw lekki kaszel i strata wechu, dzieci bez objaw, reszta sasiadow lekkie przeziebienie.

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

#1813 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2911 postów

Napisano 01 listopad 2020 - 15:54

No do nas na przykład w tym roku nikt nie zapukał po cukierki.

#1814 Kekacz

Kekacz
  • Użytkownik
  • 1112 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 01 listopad 2020 - 17:01

Z ciekawości, twardo trzymasz izolację?

Oczywiście, że tak. Zakupy dostarcza rodzina na wycieraczkę.
Myślę,ze to pytanie było zbędne.
  • artho lubi to

Trzepak 

"MAMIL"

#1815 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8636 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 01 listopad 2020 - 18:57

Wspiąłeś się na szczyty argumentacji, gratuluję. Udowodniłeś ponad wszelką wątpliwość, że koronawirusa w Korei i na Białorusi nie ma, całe narody mogą dzięki Tobie spać spokojnie!

A byłbyś może łaskaw rzeczowo odpowiedzieć na moje wcześniejsze wypowiedzi?

rowerplus-logo-2.png

#1816 and38L

and38L
  • Użytkownik
  • 259 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 01 listopad 2020 - 20:11

Odpowiedzi są we wcześniejszych postach, powtarzać się nie będę i nie będę tu zaśmiecać tematu. Ciężko się z Tobą dyskutuje (widocznie nie mój poziom). Chcesz dyskutować na ten temat, to masz inne fora.

Z Tobą dyskusję zakończyłem. Możesz czuć się zwycięzcą.

#1817 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8636 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 01 listopad 2020 - 21:46

Wprost przeciwnie, przekonującej odpowiedzi w sprawie maseczek wciąż nie udzieliłeś, a kontrargumentów nie odbiłeś niczym opartym na faktach. No, ale skoro w takim stylu kończysz, świadczy to raczej o sile Twoich argumentów.

rowerplus-logo-2.png

#1818 and38L

and38L
  • Użytkownik
  • 259 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 02 listopad 2020 - 10:55

Ech, wyjątkowo Ci odpowiem, gdyż dotyczyć to będzie rowerzystów i będzie zgodne z tematem:

Przede wszystkim chirurdzy nie stosują maseczek przeciw koronawirusowi. Prawdopodobnie przeszli już na FFP3, tego nie wiem. Niech się wypowiedzą chirurdzy.

Niezależnie od klasy ochrony, aby była spełniona jakaś tam skuteczność, muszą być przestrzegane reguły przy zakładaniu, czyste ręce a przede wszystkim używamy do czasu zawilgocenia. Po tym skuteczność jest zerowa, a nawet szkodliwa. Pytanie teraz się rodzi, ilu z nas wymienia, na przykład, w drodze do pracy, "maseczkę", która jest zawilgocona? Mi na rowerze bardzo szybko się robi wilgotna, więc w tym momencie powinienem wymienić na nową, najlepiej wielowarstwową i to jeszcze klasy FFP3. Kto tak robi? Więc, tak naprawdę przy wielu sytuacjach "ochrona twarzowa" jest totalnie zbędna i tu wielu forowiczów ma pretensje - są to nie przemyślane decyzje. Ponadto w wielu krajach jednak nie stosuje się na zewnątrz masek: Irlandia, Szwecja...

Sama zmiana nastawienia WHO co do maseczek jest bardzo mocno wątpliwa i nie można go tłumaczyć, że zmienia się sytuacja. Przepraszam bardzo, ale jak się ogłasza, że jest pandemia czy jakoś tak, to od początku są zalecenia, a nie zmiany zaleceń. Dlatego dla mnie WHO nie budzi zaufania.

Kiedyś ludzie nabierali się na kredyty frankowe, niektóre firmy zarobiły miliony, teraz nabierają się na pandemię, zarabiają biliony.

Po sieci krąży tzw. " przepis na udaną pandemię". Zalecam to przeczytać i zastanowić się jeszcze raz.

Jeszcze raz przypomnę, nie wirus nas zabija, ale ten szum wokół niego i tu będziemy płacić straszną cenę przez wiele lat.

#1819 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8636 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 02 listopad 2020 - 11:06

Ale ja nie mówię o chirurgach w dobie koronawirusa, tylko o chirurgach w ogóle. Ty powiedziałeś, że zwykłe maseczki nie chronią, a chronią w tym samym stopniu, co maseczki chirurgiczne - i są na to jasne dowody. Dlatego proszę: nie odwracaj teraz kota ogonem w próbie uratowania swojej nieprawdziwej wypowiedzi.

Jeżeli zaś chodzi o "jakość" noszenia maseczek, potwierdzasz tylko to, co napisałem wcześniej: NIE MA w Polsce poprawnego noszenia maseczek. A więc zupełnie mimochodem potwierdzasz to, co napisałem wcześniej, i zaprzeczasz swoim wcześniejszym słowom. Mimo to mam duże wątpliwości, czy nawet maseczka noszona niepoprawnie (a więc np. zawilgocona) daje efekt taki sam, jak gdyby nie było jej w ogóle - choć tu przyznaję, kieruję się intuicją bez oparcia na twardych danych.

Po trzecie: zalecenia WHO w kwestii sposobu noszenia maseczek są takie same od początku pandemii. Mało tego, są takie same od lat. A więc znowu pudłujesz.

rowerplus-logo-2.png

#1820 and38L

and38L
  • Użytkownik
  • 259 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 02 listopad 2020 - 11:29

Widzisz, ja w przeciwieństwie do Ciebie, nie rozdrabniam się na drobne, gdyż problem jest gdzie indziej i wyjaśnianie szczegółowe nie powinno być w tym temacie. W pierwszym zdaniu kręcisz, widocznie lubisz dyskutować, chyba się nudzisz.

Odnośnie zaleceń WHO: nie piszę o sposobie noszenia, tylko o tym kto ma nosić a kto nie. Dalej rozdrabniać się nie będę.

Dodaj odpowiedź