Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jazda W Czasach Dżumy I Cholery

2399 odpowiedzi w tym temacie

#2201 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8615 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 23 kwiecień 2021 - 08:12

Czyli opierając się na statyce wprowadzamy ograniczenia/obostrzenia i tworzysz prawo?

Prawem jest też uchwała PKW stwierdzająca wyniki wyborów. A wyniki wyborów to nic innego jak statystyka.

Jeżeli zatem uważasz statystykę za niegodną zaufania, sprzeciwiasz się wolnym i powszechnym wyborom w Polsce, dobrze rozumiem?

Wiesz że zostawiasz pole do/dla popisu dla realizacji celów egoistycznych.

Wprost przeciwnie, dzięki temu mamy możliwość realizowania celów jak największej grupy obywateli.

Zabawne, jak gładziutko prześlizgnąłeś się nad argumentami dotyczącymi wolności innych. Albo wolności do jazdy z dowolną prędkością w dowolnym miejscu. Więc jak to w końcu jest: popierasz te wolności czy nie?

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#2202 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1730 postów
  • SkądBrzeg, Wrocław, Bytom

Napisano 23 kwiecień 2021 - 08:28

PS: @shmoo, mam nadzieję, że profesor z tegoż filmu jest odpowiednio STARY dla Ciebie. Strasznie się zawiodłem na Tobie po tym komentarzu na temat wieku YouTuberki, wklejonej zresztą z moją adnotacją pt.: "film dla dzieci", bo i nieraz dla starszych takie są prostsze w trawieniu i bardziej zrozumiałe. Zgadzam się (oczywiście) natomiast, że starsi/doświadczeni są nieraz ostrożniejsi w opiniach/osądach.

Napisałem że chodzi o doświadczenie :)

Nie dyskryminuje kogoś ze względu na wiek.

Same szczepionki to inna sprawa i to co myślę na ten temat zachowam dla siebie.

W odpowiednim momencie szczepienia będą pewnie płatne.

Ciekawe czy jest jakaś korelacja ilości szczepień z zaufaniem do państwa.

Pyrcia kojarzę z FNP.

Po jego materiale pewnie widać że tłumaczenie tego zwykłym ludziom nie ma sensu ;)

Nieprzekonanych to nie przekona.
Przy okazji jak by ktoś był zainteresowany to można oddać na FNP 1% podatku.

logo1pp-64x64.pngmedium.jpgbadge_new.png

#2203 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 23 kwiecień 2021 - 08:40

Prawem jest też uchwała PKW stwierdzająca wyniki wyborów. A wyniki wyborów to nic innego jak statystyka.

Jeżeli zatem uważasz statystykę za niegodną zaufania, sprzeciwiasz się wolnym i powszechnym wyborom w Polsce, dobrze rozumiem?

No tak, wyniki na prezydenta mogą być wygrane w 80,1 (Białoruś) albo 51,03 (Polska). W tym pierwszym przypadku to lament, że sfałszowane, w drugim cacy. A może w drugim tak samo skorygowana statystyka, tylko na tyle mądrze, żeby nikt się nie czepiał, bo przecież to marne "1,03%"? Łukaszenka gdyby myślał nieco mniej komunistycznie (poparcie ma być bliskie 100% !!!), to zrobiłby jak w Polsce i może miałby protesty powyborcze, ale nie o fałszowanie wyników... No, może nie tak bardzo. A przynajmniej łatwiej byłoby mu gębę przeciwnikom zamknąć, bo w końcu suweren go wybrał, prawda?

Zwłaszcza te ostatnie wybory były wolne i powszechne... Z poprawką na wybory korespondencyjne, zwłaszcza, gdzie spora ilość osób nie dostała na czas tzw. "pakietów" i została wyeliminowana z głosowania. 

Zresztą w przypadku 3x "tak" też były wolne i powszechne wybory. Wynik również był po myśli władz. Czy też nawet kreowany przez nie (w tym przypadku to właściwie przez agenturę sowiecką). Wybory i statystyka? Jak to było... Statystycznie to ja i mój pies mamy po trzy nogi...

Statystyka godna zaufania, prawda? No to patrząc na pytania statystyczne w niedawno wypełnianym przeze mnie samospisie mogę mieć spore obiekcje. Wystarczą tendencyjne pytania, ustawione pod określony cel i po problemie?

No to ostatnio pojechaliśmy po temacie... Offtop jak cholera, ale jako dyskusja rozwija się na w miarę kulturalnym poziomie, to niech się toczy, a co tam :)

• and38L lubi to

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#2204 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8615 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 23 kwiecień 2021 - 08:47

I właśnie w tym miejscu wkracza demokracja, czyli wyższość dobra wspólnego nad prywatnym. I jej nieodłączny element, czyli wolne media, które monitorują nadużycia.

• admsk lubi to

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#2205 luker

luker
  • Użytkownik
  • 94 postów

Napisano 23 kwiecień 2021 - 09:08

brakuje przymiotników nieproporcjonalnych  i pośrednich i tajnych. Mandaty zyskane po odrzuceniu tych poza progiem nie jest uczciwe. Pośredniość też. A odnośnie tej wolności już rozmawialiśmy już mi się nie chce.

#2206 and38L

and38L
  • Użytkownik
  • 259 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 23 kwiecień 2021 - 09:26

Tu mamy przykład człowieka, który bardzo uwierzył w propagandę. Ale nie jest do końca sam sobie temu winny, bo wynika to z natury ludzkiej, jakże słabej. Grunt, aby rozszerzyć umysł i dopuścić inne argumenty i dopiero wyrobić sobie zdanie. Tu brak tego rozszerzenia...

Omylność również jest "normalna", jesteśmy tylko ludźmi, ale często ten beton (fundamenty) trzeba zburzyć i na nowo ułożyć, wystarczy tylko chcieć, być bardziej otwarty.

Z drugiej strony boimy się tego nadmiaru informacji, nie jesteśmy wstanie tego zrozumieć, blokujemy się. Łatwiej jest przyswoić informacje, które płyną jakże w wąskim strugiem i wielokrotnie powielane.

#2207 Yudo

Yudo
  • Użytkownik
  • 693 postów

Napisano 23 kwiecień 2021 - 09:39

[...]

5. Zamykanie ludziom gęby, aby nie zapomnieli z jak straszną chorobą mają do czynienia (Jakoś Teksas nie zniknął po meczu)

... i ty wymagasz, aby przedstawić alternatywy dla tej chorej żądzy pieniądza, władzy ?

[...]

Uczepiłeś się tego Teksasu jak rzep psiego ogona. A to wprost kontrargument na te wywody o szczepionkach. Są w zupełnie innym miejscu epidemii (podobnie jak np. UK, które się otwiera na przyjemności socjalne - pice browarów na zewnątrz w pubach).

Teksas jest tak ze dwa miesiące do przodu w stosunku do nas. 

M.in. przez szczepienia.

Zaszczepione jedną dawką jest 46,26% populacji 16+.

I to w stanie z hasłami "chroniony przez drugą poprawkę" na co drugim rogu.

#2208 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 23 kwiecień 2021 - 09:42

Jeżeli macie kogoś w UK poproście o fotki z centrum Londynu wieczorem. Tam już pandemię pokonali a my chlapiemy się w tym bagnie i tylko mamy nadzieję, że odpowiedni % społeczeństwa w Polsce łaskawie zechce się zaszczepić.

#2209 and38L

and38L
  • Użytkownik
  • 259 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 23 kwiecień 2021 - 09:58

Jeżeli macie kogoś w UK poproście o fotki z centrum Londynu wieczorem. Tam już pandemię pokonali a my chlapiemy się w tym bagnie i tylko mamy nadzieję, że odpowiedni % społeczeństwa w Polsce łaskawie zechce się zaszczepić.

Ale jesteś niecierpliwy :) Za około 2-3 tygodnie, jak będzie cieplutko i niezbyt wilgotno też wyjdziesz do centrum...

Niby dlaczego teraz nagle przyśpieszają z eksperymentem medycznym? Żeby wkrótce ogłosić sukces.

#2210 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1730 postów

Napisano 23 kwiecień 2021 - 10:30

Mnie zastanawia prawdopodobieństwo z jakim Węgry i Polska mogą mieć niemal identyczne wykresy

#2211 Yudo

Yudo
  • Użytkownik
  • 693 postów

Napisano 23 kwiecień 2021 - 10:35

Mnie zastanawia prawdopodobieństwo z jakim Węgry i Polska mogą mieć niemal identyczne wykresy :D

Prezes zapatrzony w Orbana to i nie dziwne.

#2212 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 23 kwiecień 2021 - 10:36

Nadrabiam zaległości w wątku od końca... :P

Napisałem że chodzi o doświadczenie :)

Nie dyskryminuje kogoś ze względu na wiek.

To trzeba ostrożniej dobierać słowa :P

W odpowiednim momencie szczepienia będą pewnie płatne.

Byłoby miło, tylko aby weszły na rynek komercyjny muszą być w pełni do niego dopuszczone a nie jedynie na bieżących zasadach warunkowych. Oczywiście w przypadku Moderny i Pfizera teoretycznie może to nastąpić szybciej właśnie dzięki nowej technologii ale już AstroZenek / Johnson / Sputnik / Sinovac może to potrwać dłużej.

#2213 goofas

goofas
  • Użytkownik
  • 36 postów
  • SkądSkarżysko-Kamienna

Napisano 23 kwiecień 2021 - 12:53

Nadrabiam zaległości w wątku od końca... :P

To trzeba ostrożniej dobierać słowa :P

Byłoby miło, tylko aby weszły na rynek komercyjny muszą być w pełni do niego dopuszczone a nie jedynie na bieżących zasadach warunkowych. Oczywiście w przypadku Moderny i Pfizera teoretycznie może to nastąpić szybciej właśnie dzięki nowej technologii ale już AstroZenek / Johnson / Sputnik / Sinovac może to potrwać dłużej.

No ale przecież one weszły już na rynek są dopuszczone (nie wszystkie przez Ciebie wymienione) jedynie płacimy za nie pośrednio a nie w momencie zastrzyku, płacą nawet Ci co nie pójdą się zaszczepić w jednakowej części z tymi co pójdą ;)

• mikroos lubi to

#2214 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1730 postów

Napisano 23 kwiecień 2021 - 13:25

No ale przecież one weszły już na rynek są dopuszczone (nie wszystkie przez Ciebie wymienione) jedynie płacimy za nie pośrednio a nie w momencie zastrzyku, płacą nawet Ci co nie pójdą się zaszczepić w jednakowej części z tymi co pójdą ;)

Zmieniają się zasady odpowiedzialności.

Ja to rozumiem tak że...
Warunkowo oznacza że odpowiedzialny jest posiadacz zezwolenia na warunkowe dopuszczenie do obrotu.

W tym przypadku państwa.
Jak kupisz/zapłacisz bo będzie w powszechnym obrocie to będzie odpowiadał producent.

Producent wrzuci do obrotu powszechnego jak będzie wiedział że może na siebie przyjąć odpowiedzialność i nie ma co do tego wątpliwości.

https://www.prawo.pl...nki,505505.html

• artho lubi to

#2215 goofas

goofas
  • Użytkownik
  • 36 postów
  • SkądSkarżysko-Kamienna

Napisano 23 kwiecień 2021 - 13:30

"Co do zasady producent każdego leku nie odpowiada za działania niepożądane opisane w ulotce leku.

Czytaj więcej na Prawo.pl:
https://www.prawo.pl...ki,505505.html"

Chyba nigdy producenci leków nie ponosili takie odpowiedzialności inaczej by zniknęli dawniej z rynku a nie prowadzili najlepsze biznesy na świecie. Mysle, ze w szczepionce na grypę dostępnej komercyjnie są takie same zapisy.

#2216 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 23 kwiecień 2021 - 13:31

Nie, szczepionki są dopuszczone warunkowo z uwagi na panujący kataklizm. Przynajmniej mam tu na myśli Unię Europejską, bo inne kraje pewnie sobie już ustalają indywidualnie. Zresztą państwa członkowskie Unii mają i tak jednego z najlepszych deali na świecie jak chodzi o ewentualnie zabezpieczenie czy odszkodowania w temacie szczepionek.

I tak, stuprocentowo zgadzam się oczywiście, co pisałem już wcześniej kilka razy, że płacimy za nie pośrednio co nie zmienia faktu, że miło byłoby gdyby trafiły w pewnym momencie także na rynek prywanty.

#2217 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1730 postów

Napisano 23 kwiecień 2021 - 13:32

"Co do zasady producent każdego leku nie odpowiada za działania niepożądane opisane w ulotce leku.

Czytaj więcej na Prawo.pl:
https://www.prawo.pl...ki,505505.html"

Chyba nigdy producenci leków nie ponosili takie odpowiedzialności inaczej by zniknęli dawniej z rynku a nie prowadzili najlepsze biznesy na świecie. Mysle, ze w szczepionce na grypę dostępnej komercyjnie są takie same zapisy.

Tu jest mowa o "działania niepożądane opisane w ulotce leku."

Chodzi właśnie o to że mogą być nieznane działania niepożądane których w ulotce nie ma.

Prosta niezawodna logika.

#2218 goofas

goofas
  • Użytkownik
  • 36 postów
  • SkądSkarżysko-Kamienna

Napisano 23 kwiecień 2021 - 13:47

Tu jest mowa o "działania niepożądane opisane w ulotce leku."

Chodzi właśnie o to że mogą być nieznane działania niepożądane których w ulotce nie ma.

Prosta niezawodna logika.

Ale nigdy nie będzie wymienionych wszystkich. Na logikę każda tabletka lub jedzenie może wywołać jakąś reakcję u części populacji, dlatego ulotka została ostatnio uzupełniona i pewnie będzie jeszcze nie raz. Nie wiem czy czytasz ulotki ale jak przeczytałem ostatnio fragment z antybiotyku to przestałem czytać dalej :D leczy zapalenie pochwy i gardła a efekty uboczne od arytmii zmianę krzepliwości krwi, spętanie po zatrzymanie akcji serca. 

#2219 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 23 kwiecień 2021 - 13:51

goofas zaczynasz brzmieć, jakbyś miał 12 lat i pierwszy raz przeczytał ulotkę, poznał co to są lekarstwa, może nawet co to jest medycyna a już na pewno jak bardzo jedne człowiek różni się od drugiego człowieka.

#2220 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1730 postów

Napisano 23 kwiecień 2021 - 13:52

Ale nigdy nie będzie wymienionych wszystkich.

Nikt nie twierdzi że będą wszystkie i nie wiem właściwie co chcesz udowodnić.

Im będzie ich więcej tym mniejsze prawdopodobieństwo że będą zbiorowe pozwy o odszkodowanie.

Pytanie czy przyjmiesz za darmo szczepionkę na której nie ma żadnych istotnych skutków ubocznych i czy później kupiłbyś tą samą na której będzie "może powodować zgony z powodu zakrzepów krwi" czy może wybrałbyś konkurencję która takich skutków nie powoduje.

Dodaj odpowiedź