Prog mleczanowy i strefy tetna
Posted 02 October 2016 - 17:20
Greek, ja piszę tylko , że z moim tętnem według norm medycznych wszystko ok. Dopiero zaczynam przygodę z treningiem rowerowym i pulsometrem więc na temat tętna mało wiem. Być może medycyna nie uwzględnia tak skrajnych przypadków jak kolarz zawodowy ? A z ciekawości to jakie tętna spoczynkowe mają kolarze zawodowi ?
Posted 02 October 2016 - 17:24
Pomaga, trening jest konkretny i potem regeneracja krótsza. Np. Jak robię interwały w 4 strefie to unikam jazdy w 3 strefie. 3 strefa nie pozwala odpocząć i wtedy interwały wyjdą słabiej, a regeneracja potrwa dłużej. Jak jadę dłużej w 2 i 3 strefie to unikam nieplanowanych wizyt w 4 i 5. Pojedynczy wyskok do 4/5 nic nie da poza zmęczeniem i szybszą chęcią powrotu do domu.
Posted 02 October 2016 - 17:26
Greek, ja piszę tylko , że z moim tętnem według norm medycznych wszystko ok.
No ok, ale zwracasz też uwagę na to, że jesteś ze sportem wytrzymałościowym za pan brat. Więc też powinieneś mieć niskie tętno. A że nie masz, to wysokie tętno jakie otrzymałeś w teście nie jest anomalne ![]()
Być może medycyna nie uwzględnia tak skrajnych przypadków jak kolarz zawodowy ? A z ciekawości to jakie tętna spoczynkowe mają kolarze zawodowi ?
Ja nie piszę, że zawodowi
Wśród amatorów wartości znacznie poniżej tych przedziałów, czy też pomiędzy 30, a 40bpm nie są niczym dziwnym.
Posted 02 October 2016 - 17:45
Greek, pisałem, że dotychczas trenowałem krótko ale intensywnie a to nie jest sport wytrzymałościowy. W pierwszym poście na stronie 5 napisałem, że we wrześniu kupiłem rower i kilka słów o sobie. Jestem nowicjuszem a ty jak na razie łapiesz mnie za słówka i punktujesz zamiast coś sensownego doradzić. Nie wiem czy chcesz mnie sprowokować czy co ? Informuję koleżko że ja mam już żonę i dzieci więc jak to jest forma zalotów to nic z tego :-). Dzięki, za zainteresowanie tematem i próbę pomocy. Muszę uciekać z forum bo dzieci domagają się towarzystwa :-). Odezwę jak będę miał chwilę czasu .
Posted 02 October 2016 - 18:34
Greek, pisałem, że dotychczas trenowałem krótko ale intensywnie a to nie jest sport wytrzymałościowy. W pierwszym poście na stronie 5 napisałem, że we wrześniu kupiłem rower i kilka słów o sobie.
Fakt - tu mnie masz, bo nie przyswoiłem tego dokładnie. Jakoś wbiło mi się w głowę, że biegi na 400, 800 i 1500m to melodia całkiem niedawnej przyszłości, a tu się okazuje że to czasy szkolne, a od ponad 10lat "aktywnie", czyli nie trenujesz. No to na niższe tętno spoczynkowe przyjdzie czas, to pewne ![]()
Co nie zmienia faktu, że dystanse biegowe od 400m w górę to już wytrzymałościowe, mimo że te 400m jeszcze zalicza się do "sprintów" ![]()
Jestem nowicjuszem a ty jak na razie łapiesz mnie za słówka i punktujesz zamiast coś sensownego doradzić. Nie wiem czy chcesz mnie sprowokować czy co ? Informuję koleżko że ja mam już żonę i dzieci więc jak to jest forma zalotów to nic z tego :-)
Ahahaha Ty świntuchu
![]()
Konkludując, nie chcę Ci nic wypunktować, tylko chcę zwrócić uwagę, że skoro jesteś właśnie tym nowicjuszem to nie kombinuj i zaufaj testowi, który wykonałeś i Frielowi ![]()
Posted 02 October 2016 - 19:32
Posted 02 October 2016 - 19:56
czarusblitz, na tym etapie interesuje mnie prawidłowe wyznaczenie strefy 1 i strefy 2 ( nie chcę się zajechać). Mam zamiar w tych strefach jeździć do końca grudnia 3 x w tygodniu ( to jest około 13 tygodni) a dopiero później będę myślał co dalej. Po zrobieniu tego testu mam po prostu wątpliwości czy na pewno regenerację mam robić < 154 a II zakres 154-165. Czy mógłby ktoś doświadczony odnieść się do zamieszczonych w poniższej tabeli przykładowych danych dla tego samego zawodnika o progu LT równym 173 ud./min." Cycle Smart wyznacza w oparciu o ten sam LT strefa 1 < 120, Coggan, strefa 1 < 118 , Friel < 141próg a różnica już na etapie regeneracji 21 oczek ! W pozostałych strefach różnice też niewyobrażalne.Poniższa tabela narobiła mi najwięcej zamętu :

Posted 02 October 2016 - 20:12
Powiem tak: jak już się objeździsz z pulsometrem to zobaczysz, że znacznie skuteczniej zacznie ci wychodzić ustalanie "na czuja" czy jedziesz w strefie regeneracji, niż ustalanie tego patrząc na tętno
Nie mówiąc już o innych strefach, których granice są bardziej kluczowe.
A jeśli już tak bardzo chcesz jeździć na tętno to do tego co chcesz robić teraz ("na tym etapie interesuje mnie prawidłowe wyznaczenie strefy 1 i strefy 2 ( nie chcę się zajechać). Mam zamiar w tych strefach jeździć do końca grudnia 3 x w tygodniu ( to jest około 13 tygodni)" ) nie potrzebujesz dokładnego wyznaczenia. Jeśli boisz się, że 154bpm to za wysoko jak na granicę 1. strefy, to po prostu jeździj na niższym tętnie. Albo nie przekraczaj tego 154, zakładając że jest to górna granica drugiej strefy. Skoro i tak będziesz wyjeżdżał bazę, to kilka uderzeń w te czy wewte na tym poziomie wysiłku nie zrobi różnicy. A po tych trzech miesiącach zrozumiesz swój organizm na tyle, że sam doskonale wyczujesz co jest prawdą, a co kłamstwem. Ba, jestem pewien że stanie się to znacznie szybciej ![]()
Posted 02 October 2016 - 20:24
Posted 02 October 2016 - 21:10
Tak właśnie zrób, bo jakiekolwiek testy na tym etapie twojej przygody z rowerem to czysta abstrakcja i są po prostu bez sensu.
Nie jesteś wytrenowany i stąd masz wysokie tętna, w dodatku masz akurat taką naturę, że twoje tętna (maksymalne) są być może nieco wyższe niż większości. Jam mam kilka lat więcej od ciebie, a wciąż moje maks to nieco ponad 200. Jeśli dopiero zaczynasz, to wystarczy że kilka tygodni regularnie pojeździsz i test wyszedł by znacząco inaczej, a tętna niższe. Zrobisz sobie 2 tygodnie rozbratu z rowerem i znowu tętno będzie wysokie … póki znów nie będziesz jeździł regularnie. A chyba nie zamierzasz robić sobie testów co dwa tygodnie, bo mniej więcej co tyle twoje wyniki będą się aktualizowały, a w zasadzie na tym etapie niewytrenowania mogą być inne każdego dnia.
Żeby taki test miał jakikolwiek sens, to najpierw trzeba trochę potrenować, pojeździć, przyzwyczaić organizm do takiego wysiłku, a sam test zrobić w dniu kiedy jesteś w dobrej dyspozycji, w regularnym treningu ale jednocześnie wypoczętym.
Jeździj sobie teraz kompletnie dla przyjemności, chcesz lekko, to lekko, chcesz przycisnąć, to przyciśnij i nie bój się jakiegoś zajechania, bez przesady. Najważniejsza teraz jest regularność i poniekąd długość. Test to sobie zrób wczesną wiosną i to w zasadzie tylko wtedy jeśli zamierzasz metodycznie i regularnie trenować interwałami w określonych strefach wysiłku. Robienie sobie testów po to żeby "bezpiecznie" jeździć w 1 i 2 strefie to jak zakładanie prezerwatywy jak pokazują gołą babę w telewizji.
- Greek and Marcin321 like this
Posted 04 October 2016 - 08:33
Jeszcze raz wszystkim dziękuje za pomoc. Dla bezpieczeństwa wyznaczyłem strefy na podstawie testu oraz porad trenera Dariusza Porosia ( zawodnika MTB) , który twierdzi, iż zgodnie z metodologią od uzyskanego wyniku terenowego testu na LT należy odjąć 5 %. Porady trenera: http://magazynbike.p...ingowy-2014.htm
W moim przypadku na podstawie wyliczeń matematycznych wyszło to tak :
Średnie tętno 185Udm - 9,25 (5%) = 175,75
STREFA 1 - aktywna regeneracja,
intensywność , < 68 % tętna na progu
175,75 x 68% = 119 Udm,
STREFA 2- wytrzymałość
intensywność 69%-83%
175,75 x 69% =120,75 ( przyjąłem 121 udm) 175,75 x 83 % = 145, 87 ( przyjąłem 146 udm,) zakres 121 udm-146 Udm
analogicznie postępując wyliczyłem dla siebie pozostałe strefy do progu LT gdyż narzazie tyle mi wystarczy :-)
STREFA 3 - tempo/wytrzymałość
intensywność 84%-94% - 147 Udm -164 Udm,
STREFA 4 -Obciążenia progowe
intensywność 95% - 105 % : 164 Udm - 183 Udm,
STREFA 5 maksymalna moc tlenowa
intensywność 106 % - 120 % : 184 >
Wszystko przynajmniej z matematycznego punktu widzenia wydaje się ok. Teraz nawet po podstawieniu wyniku 175,75 Udm do tabelek ze zdjęć powyżej ma to sens. Ponadto przypomniałem sobie, że dokładne dane dotyczące mojego pulsu minimalnego uzyskałem wykonując przed przystąpieniem do ćwiczeń fizycznych całodobowe badanie "holter" w poradni kardiologicznej . Minimalny rytm 47 , Max 148, średni 82. Pozdrawiam.
Posted 04 October 2016 - 08:45
Dodam tylko tyle, ze strefa 5a jest twoim progiem mleczanowym (LT), czyli w twoim przypadku 185, od ktorego wyznaczasz strefy., a nie jak ktos wczesniej sie wypowiedzial, ze to strefa 4.
Dlaczego więc Friel przy ćwiczeniach przekraczających próg odnosi się do strefy 4 ? strefa 4 dodatkowo zamykała się w przedziale w którym mieścił się mój próg wyznaczony krwiąąąąąą ![]()
Aż otworzę biblię po powrocie do domu :- ) No i rzucę okiem na wyniki, bo pamiętam, że porównywałem sobie wyniki różnych testów.
Posted 04 October 2016 - 10:02
Niespójny ten artykuł.
Najprostszy z samodzielnych testów został opracowany przez Joego Friela, autora „Biblii treningu kolarza górskiego” i polega na przejechaniu półgodzinnej czasówki, w której pierwsze dziesięć minut to rozgrzewka.. Przez następne 20 minut zapisujemy za pomocą pulsometru dane
Friel mówi jasno - ciśniesz przez całe 30 minut. A tu piszą, że pierwsze 10 minut to rozgrzewka. Dla mnie rozgrzewka to nie to samo co trening/test z pełną intensywnością.
uzyskane tętno średnie z odcinka to przybliżone tętno na progu mleczanowym. W naszym planie treningowym należy odjąć od wyniku 5%
Czyli odejmując te 5%, to nasze 100% do wyliczeń nie jest LTHR tylko wartością 95% LTHR. Nie bardzo rozumiem po co komplikować sobie życie?
@Mess
Z blogu Friela
Bike Zones
Zone 1 Less than 81% of LTHR <_____
Zone 2 81% to 89% of LTHR _____ - _____
Zone 3 90% to 93% of LTHR _____ - _____
Zone 4 94% to 99% of LTHR _____ - _____
Zone 5a 100% to 102% of LTHR _____ - _____
Zone 5b 103% to 106% of LTHR _____ - _____
Zone 5c More than 106% of LTHR >_____
Posted 04 October 2016 - 10:03
Praktyka czyni mistrzem. Na szybko rzuciłem okiem na Kalkulator umieszczony na stronie Mikołaja Szewczyka (parę wpisów temu już ktoś odnośnik do niego wrzucił), wpisałem dane z ostatniej czasówki i wszystko się zgadza
. Czyli puls 180 do przeliczenia, no i wychodzi zakres stref 2: 147-160, 3: 161-167, 4 LT 168-178, 5a: 179-184 (tętno wyścigowe), 5b: 185-191 (tu już robi się ciężko), 5c: 192+ (właściwie dochodzę do tętna maksymalnego 192-195, w wieku ponad 49 lat). Oczywiście nie jestem zdziwiony, bo te zakresy tętna mają potwierdzenie w praktyce np. (wyraźnie odczuwalny próg LT itp.), począwszy od najniższego do najwyższego i mają odzwierciedlenie również w generowanej mocy.
Jest jedno "ale" - uwzględnianie dryfu tętna, zwłaszcza w wyższych strefach tętna, szczególnie przy treningu trenażerowym, ale również na zewnątrz jest to odczuwalne wraz ze wzrostem zmęczenia. Mała rada - starać się powiązać odczuwalne zmęczenie z cyferkami, które po nabraniu pewnej wprawy potrzebne nie będą. Problem w tym, że jak dla mnie różne skale odczuwalnego zmęczenia nie mają odniesienia, po prostu nie potrafię określić zmęczenia na progu LT do proponowanych skali, dla mnie to jest po prostu wysiłek na poziomie LT, albo wysiłek do jazdy kilkugodzinnej.
Test 2x8 minut jest dość dobry gdy się bazuje na mierniku mocy (średnia moc x0,9 = mniej więcej moc progowa LT, jeśli przyjmuje się założenie, że po 5 minutach wchodzi się w strefę tlenową, a "czysta" praca tlenowa to 8 i więcej minut...), ale nie zgodzę się z twierdzeniem, że średnia z 2x8 to w przybliżeniu wartość progu LT. U mnie wychodzi 182 tak więc raczej bliżej końca frielowskiej strefy 5a niż progu LT (no chyba, że górnego
).
- Greek likes this
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Posted 04 October 2016 - 11:15
Mnie osobiście ciężko się samodzielnie zmotywować do takiego testu, na zawodach zawsze tętno jest podniesione przez adrenalinę, ale znalazłem lepszy sposób...przy pomocy zwift i wyścigu wczoraj uzyskałem poniższe wartości
z 20 min wyszło 189, z 30min 188. Generalnie samodzielnie nie ma opcji na taki wynik, a adrenaliny na starcie nie ma zbyt wiele ![]()
Attached Files
Posted 04 October 2016 - 11:17