W DE znalazłem tego Looka w S'ce 😏
Tam wagę też chyba koła robią. Bo komplet tych Corim waży 1720 g.
Hmm 🤔
trzeba od razu zmieniać na CLX50
Napisano 27 maj 2020 - 10:07
Spora zmiana widzę.
Odwracasz się od końca skali "shitbag" Hambiniego i zaczynasz iść w kierunku "French Engineering superiority".
Tak pół żartem/pół serio: to może idź na całość, zostań prekursorem w Polsce i uderz w Winspace T1500D.
https://youtu.be/c6J0tgZJ420?t=108
https://www.winspace...0-frameset.html
Kasy zostanie jeszcze na to by zamalować logo jakimś custom paint z chińskim smokiem.
Ta rama serio wygląda bardzo spoko
Napisano 27 maj 2020 - 14:57
Napisano 27 maj 2020 - 18:17
De Rosa też robi ładne rowerki, obczajałeś? https://velo7.pl/168.../cena-877-58990
Napisano 27 maj 2020 - 19:56
Look w S’ce dostępny jest w 3 tygodnie. Jest zagwozdka
A tak sobie tylko strzeliłem z tym Look-iem, a tu proszę jest szansa na zostanie ojcem chrzestnym projektu. Co niesie za sobą też pewne ryzyko, gdyby rower okazał się niewypałem
Mamy użytkowników Look-a na forum?
Napisano 27 maj 2020 - 22:31
Nie widzę powodów dla których miałby okazać się niewypałem. Ten model nie ma super duper ficzerów, które mogą się zepsuć.
Canyon Aeroad CF SLX
Specialized Amira 2014 - sprzedany
Napisano 27 maj 2020 - 22:53
Napisano 01 czerwiec 2020 - 09:30
Napisano 01 czerwiec 2020 - 10:01
Dzięki.
Co do kierownicy, to obecnie mam drop 133 mm i reach 83 mm.
W Look'u jest drop 125 mm i reach 75 mm.
Nie mam doświadczenia, ale różnicy chyba nie zauważę?
Nie wiem czy się przyda ta informacja, ale mam też z raportu z fittingu drop pomiędzy siodłem, a górnym chwytem - 39 mm.
Napisano 01 czerwiec 2020 - 11:20
W teorii, zakładając, że klamki są w takim samym miejscu na kierownicy, będziesz mieć o prawie 1 cm krótszą pozycję na klamkach (a 1 cm jest wyraźnie odczuwalny), w praktyce może wyglądać to zupełnie inaczej.
Tylko nie daj się namówić na za mały rozmiar, żebyś nie wylądował jak na dziecięcym rowerku typu bobo hehe - Look podaje przedziały wzrostu.
Napisano 01 czerwiec 2020 - 11:32
Hehe no ja duży nie jestem, więc będziemy do siebie pasować 😅
A tak całkiem serio, to wg Look’a S’ka jest na 164-173, a M’ka 171-180. Przy moich 170 cm nie sądzę, że mógłbym jeździć na taki samym rowerze jak ktoś o wzroście 180 cm.
Dla przykładu mój Fuji S’ka (którą ujeżdżam) jest pod 160-170, a M’ka 168-178.
Co do 1 cm na klamkach, to biorąc pod uwagę tylko Reach roweru i Reach kierownicy. Ale też jest kwestia odsunięcia siodełka. Kąta rury podsiodłowej (czy jak to się tam zwie). W Fuji mam 73,75 stopnia, w Look’u jest 75,8. Więc czy czasem siodełko nie pójdzie bardziej w tył, a co za tym idzie pozycja się nie wydłuży?
Look’a w S’ce mam do przymierzenia 250 km od siebie. I jeśli cena jaką dostanę będzie ok, to będę jechał się przymierzyć. Natomiast jeśli nie będzie ok, to myślę o zamówieniu roweru przez neta. A nie chcę jechać 250 km zawracać komuś tylko tyłek.
Napisano 01 czerwiec 2020 - 11:50
Co do 1 cm na klamkach, to biorąc pod uwagę tylko Reach roweru i Reach kierownicy. Ale też jest kwestia odsunięcia siodełka. Kąta rury podsiodłowej (czy jak to się tam zwie). W Fuji mam 73,75 stopnia, w Look’u jest 75,8. Więc czy czasem siodełko nie pójdzie bardziej w tył, a co za tym idzie pozycja się nie wydłuży?
Różnica jest wkalkulowana już w reach. Ogólnie im bardziej stromy kąt (czyli cyfra zbliżona do 90 stopni), tym własnie bardziej do przodu siedzisz, czyli Look ma krótszą rurę górną niż w przypadku Fuji - co zresztą wynika z tabelki, którą załączyłeś. Czy to dobrze czy źle, zależy w dużej mierze od długości nóg oraz pozycji na rowerze.
Nie mniej, jeśli rower okazałby się za krótki, to przecież wystarczy dłuższy mostek wsadzić. Tak czy inaczej pewnie odwiedzisz Bike Fit, dowiesz się wszystkiego.
Canyon Aeroad CF SLX
Specialized Amira 2014 - sprzedany
Napisano 01 czerwiec 2020 - 11:51
Krótszy reach w Look-u zniweluje mostek dłuższy o 10mm. Natomiast zakładając, że w obydwu modelach "reach" jest niemal identyczny to wychodzi, że w Look-u siodełko będzie o ok 20mm przesunięte do przodu ponieważ w rozmiarze S jego "top tube horizontal" ma długość 510,1mm, a w Fuji jest to 530mm. Oczywiście to tylko teoria, nie mam do końca pojęcia o wymiarach rowerów, ot moje luźne spostrzeżenia.
Napisano 01 czerwiec 2020 - 12:18
Czyli generalnie z samych tabelek jednoznacznie trudno powiedzieć coś konkretnego hehe.
@Chikushou ze zmianą mostka wiem, że mogę. Tylko wcześniej znalazłem jakiś za 300 EUR i trochę przestawało mi się to spinać finansowo, ale widzę, że są jednak do wyrwania za 130 EUR. Więc już trochę inaczej zaczyna to wyglądać.
Dzięki.
Napisano 01 czerwiec 2020 - 12:29
Wątek śledzę z zaciekawieniem, bo ten Look jest na razie moim faworytem jako rower, którym miałbym wjechać na emeryturę Jako, że mam podobne gabaryty to jestem ciekawy jaki rozmiar okaże się dopasowany jeśli zdecydujesz się na tego Look-a. Osobiście brałem pod uwagę rozmiar M, ale ja mam już 171 cm wzrostu
Opcja nr 2 to Basso Diamante Disc