Co Dziś Zrobiłeś Dla Swojego Roweru
Napisano 14 wrzesień 2023 - 20:00
Rower obecnie waży dokładnie 11kg. Uważam że nieźle jak na sztywne MTB 27.5, napęd 1x11 w budżecie ~3100zł. Wszystko nowe nie licząc pedałów, koszyka na bidon i licznika).
Sztyca, płaciłem 25$:
https://a.aliexpress.com/_EuXOt43
Zacisk, 4$:
https://a.aliexpress.com/_EQXEptN
Zanim rzucicie się do zakupów poczekajcie trochę. Coś za dużo Nm weszło żeby dobrze osadzić sztycę, ciężko złapać to suwmiarką ale na moje oko ta sztyca nie trzyma wymiaru o kilka setek. Mam też drugi egzemplarz tego karbonu oraz kilka innych sztyc alu 27.2 to w weekend sobie to lepiej zmierzę i dam znać.
- cauchy lubi to
Napisano 23 wrzesień 2023 - 11:29
Wymiana oleju w lagach amortyzatora, stary okazał się jeszcze w niezłym stanie ale gąbki były już brudne:
Czyszczenie napedu, bębenka, suportu i sterów.
Zmiana folii:
- piotrkol lubi to
Napisano 27 wrzesień 2023 - 20:19
Musiałem spiłować jeden róg w dużej tarczy żeby spasowała do korby R7000 bo jakiś kretyn wymyślił, że w nowej generacji Shimano dorzuci się jedno wcięcie w korbach dzięki czemu blaty starszych generacji (np. 5800) przestaną pasować do korb nowszej generacji (np. R7000). Frajerskie posunięcie, ale ja się tam nie poddałem i po chwili zabawy z pilnikiem doszlifowałem wystający róg blatu i wszystko pasuje!
- slaweko, impa, Marcin321 i 4 innych osób lubią to
Napisano 04 listopad 2023 - 20:55
W jednym z moich zestawów kół od DT Swiss na piastach 370 pozbyłem się systemu zapadkowego na rzecz ratcheta. Trzy zapadki sprawowały się dobrze, ale czyszczenie tego do przyjemnych ani szybkich nie należało. A że robię to dość często, postanowiłem sobie każdy kolejny raz trochę uprzyjemnić. Sam ratchet to 60t z dalekiego wschodu. Gdyby ktoś miał w zamyśle siłować się z tym (zmiana z 3-pawl na ratchet), polecam użyć porządnego stołowego imadła albo dobrego klucza z przedłużką. Opalarka do lekkiego podgrzania również pomoże.
Napisano 12 listopad 2023 - 08:28
Prototyp:
Waga zużytego filamentu 7g
- piotrkol, SNJ, EmPe i 1 inna osoba lubią to
Napisano 21 czerwiec 2024 - 20:36
Miałem natomiast lekki zgryz przy dokręcaniu przewodu hamulcowego w klamce. Nie mam płaskiej 8mm dynamometrycznej więc dokręcałem na czuja, a wiele osób ostrzega że tam wyjątkowo łatwo uwalić całą klamkę.
Napisano 26 czerwiec 2024 - 22:27
A ja sobie dzisiaj wymieniłem linki i pancerze w szosie. Chciałem je ładniej poprowadzić, a przy okazji sprawdzić czy lepsze (czyt. droższe) pancerze i linki dadzą jakąś różnice. Przy okazji poprawione limity w przerzutce tylnej (11t czasami nie chciało wchodzić). Dodatkowo końcowy odcinek do przerzutki tylnej poprowadzony zalecanym odcinkiem pancerza Shimano OT-RS900 (wcześniej założony był mocno załamany zwykły pancerz...)
Różnica dość spora - zmieniarki chodzą jak brzytwa - szybko i dokładnie. Przednia kapitalnie i lekko śmiga. Zdecydowanie zmiana na plus.
No i jest nieco czyściej. Na górze jak było, na dole po zmianie:
- Marcin321, artho i liftlodz lubią to
Napisano 27 czerwiec 2024 - 04:32
Ładna robota! Wymiana pancerzy i linek to chyba najlepsza inwestycja w rower - a już na pewno najbardziej niedoceniana
Ale przy pełnym wychyleniu kierownicy w prawo nie brakuje przypadkiem pancerza do hamulca tylnego?
- JHartman lubi to
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 27 czerwiec 2024 - 10:23
Co do pancerza tylnego to przy pełnym wychyleniu owszem, nieco brakuje, ale już dobrych kilka lat temu doszedłem do wniosku, że w trakcie jazdy kierownicy nie skręcam bardziej niż o kilkanaście stopni, więc pełny zakres nie jest potrzebny. Sprawdzało się od lat w starym rowerze, więc to samo zrobiłem tutaj
- JHartman lubi to
Napisano 27 czerwiec 2024 - 10:27
A ja sobie dzisiaj wymieniłem linki i pancerze w szosie. [...]
No nie wiem. Może i jest ładniej ale nie dość, że zrobiłeś Anglika to jeszcze klamkomanetki miałeś ustawione jak GenZ (na Pogiego) a wróciłeś do ustawienia millenialsów.
Napisano 27 czerwiec 2024 - 10:27
A ja sobie dzisiaj wymieniłem linki i pancerze w szosie. [...]
No nie wiem. Może i jest ładniej ale nie dość, że zrobiłeś Anglika to jeszcze klamkomanetki miałeś ustawione jak GenZ (na Pogiego) a wróciłeś do ustawienia millenialsów.