Skocz do zawartości

Zdjęcie

All-New Trek Émonda (3Rd Gen)

662 odpowiedzi w tym temacie

#101 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1224 postów

Napisano 22 czerwiec 2020 - 07:01

Czym jest premium?
Powinno dostawać się coś więcej niż na średniej półce. Wyższa jakość, lepsze materiały, wieksza uwaga przykładana do szczegółów i wykonania. Wszystko to za odpowiednio wyższą cenę.
Czy dzisiaj tak jest w przypadku marek premium? Mam wrażenie, że często jakby zdjąć napisy z dwóch produktów: premium i średnia półka, oddać w ręce testerów to różnicy się pewnie w większości nie odczuje.
Jakość wykonania? Internet pełen jest dowodów na to, że często premium ma wpadki.

#102 dmxzor

dmxzor
  • Użytkownik
  • 1152 postów
  • SkądKonstancin-Jeziorna

Napisano 22 czerwiec 2020 - 08:53

slr7 to już super duper rozpierdalacz :)

daj się jezdnąć jak kupisz :D

czy premium czy nie.. czy ja wiem, dla mnie raczej to takie solidne woły robocze, ale nie odbiegają np. od Gianta, na Meridkach też mi się dobrze jeździło, tyle tylko że trzeba przepłacać za te rozmaite dewelopmenty, które nieraz są przekombinowane, zwłaszcza u Treka (te iso speedy, albo amor w MTB). 

ja tam ślinię się na te alipnisty speca. wreszcie wagowo dogonili takie marki jak TI Carbon i Schmolke. 

Sąsiedzie, ale IsoSpeeda to Ty szanuj :D Na sztywności nie tracisz a wygodniej jest i to czuć, a nie jakieś marketingowe biadolenie :D

#103 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2911 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 czerwiec 2020 - 08:57

chodzi mi o to, że te rozwiązania niepotrzebnie zwiększają wagę i są kolejnymi elementami które trzeba serwisować i mogą się zepsuć

do future shocka speca też już od roku podchodzę z rezerwą bo chociaż lubię to uczucie amortyzowania to jednak ma to sens tylko gdy da się to zablokować, a tą możliwość mają tylko najwyższe modele, spec pożałował tego rozwiązania do wszystkich modeli. a trochę przygód z nim miałem też ;)

• kaloo i impa lubią to

#104 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 22 czerwiec 2020 - 10:49

a co jest? pinarello, bianchi, colnago? włosi co ledwo ledwo nadążają za trendami? 

najtańsze szosówki Pinarello jakieś 4k pln, więc wg. definicji kogoś wyżej to nie jest premium. Szkoda tym bardziej porównywać do samochodów, chyba to też nie do końca tak działa. Zasadniczo generalnie szkoda iść w jakieś wydzielanie marek premium od mniej, już chyba więcej sensu ma lepiej sprawdzonych i gorzej - wtedy można się kierować albo lepszą ceną albo lepszym bagażem doświadczenia (tegoż akurat Trek-owi nie można odmówić, jak i setek udanych rowerów).

Czyli na razie podsumowanie widzę takie:

1. Nowe Emondy mogłyby być ciut lżejsze, bazowe modele na niezłym osprzęcie (105/Ultegra) ważą niewiele mniej niż niektóre brzydkie alu na Clarisie/Sorze (acz szczękowe, nie tarczowe)

2. Podzespołami naprawili błędy przeszłości (support)

3. Generalnie są piękne, generalnie się podobają i wszyscy będą się za nimi oglądać

Ciekawe czy pojawi się jeszcze SL4 oraz jak będą wyglądały nowe Emondy AL ;)

#105 tobo

tobo
  • Użytkownik
  • 3724 postów

Napisano 22 czerwiec 2020 - 11:15

Sąsiedzie, ale IsoSpeeda to Ty szanuj :D Na sztywności nie tracisz a wygodniej jest i to czuć, a nie jakieś marketingowe biadolenie :D

Miałem, oddałem. :)
  • kaloo lubi to

#106 dmxzor

dmxzor
  • Użytkownik
  • 1152 postów
  • SkądKonstancin-Jeziorna

Napisano 22 czerwiec 2020 - 11:52

Marka premium przy rowerze to pojęcie nieistniejące tak długo jak w gamie sprzedawanych rowerów będą rowery budżetowe, np. poniżej 10k pln.

Tu jest jak z odzieżą. ZARA marką premium nie jest, ale już Louis Vuitton owszem.

Volkswagen nie jest premium, ale Ferrari już tak.

I tak ze wszystkim.

#107 atmed

atmed
  • Użytkownik
  • 18 postów
  • Skądwaw

Napisano 22 czerwiec 2020 - 13:42

To może ktoś wymieni które rowery to marka premium. Znakomicie to zrobił specialized z s-work - od razu wiesz, że ten rower koszutuje grubo powyżej 40 tys.

#108 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2911 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 czerwiec 2020 - 13:48

dokładnie

widzisz napis i od razu wiesz że najlepsze i drogie

#109 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 22 czerwiec 2020 - 14:19

To może ktoś wymieni które rowery to marka premium. Znakomicie to zrobił specialized z s-work - od razu wiesz, że ten rower koszutuje grubo powyżej 40 tys.

Ale w jakim celu?

Kupując rower za 40k wolisz (albo może czujesz potrzebę?) jego cenę dodatkowo podkreślać?

#110 lupus

lupus
  • Użytkownik
  • 351 postów

Napisano 22 czerwiec 2020 - 14:30

Chodzi o prestiż ;) 

Prestiż jest w życiu dla niektorych osob bardzo wazny.

#111 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 22 czerwiec 2020 - 15:06

Pierwsze co sobie wyobraziłem, to kolarza na S-WORK z wielkim grubym złotym łańcuchem na szyi... :D

Eh. Gdzie ten świat zmierza.

Chociaż obecna zachodnia moda na stroje plain color, bez tysiąca logotypów i pstrokatych kolorów akurat do mnie przemawia.

• lukaszzsch lubi to

#112 dywyn

dywyn
  • Użytkownik
  • 706 postów

Napisano 22 czerwiec 2020 - 17:11

Sprawdziłem ile waży konkurencja Emondy SL6

SuperSix EVO Carbon Disc Ultegra 8,3 kg

Specialized Tarmac SL6 Comp Disc 8,33 kg

Ceny podobne. Wagi podobne. Wydaje mi się, że "topowi" producenci nie będą oferować w tym przedziale znacznie lżejszych rowerów.

Wysyłkowo

Canyon Ultimate CF SL Disc 8.0 Di2 w podobnej cenie waży 7,5 kg (z katalogu) i wygląda jak eksponat muzealny :)

• 4gotten i artho lubią to

#113 Yudo

Yudo
  • Użytkownik
  • 693 postów

Napisano 22 czerwiec 2020 - 17:21

Pierwsze co sobie wyobraziłem, to kolarza na S-WORK z wielkim grubym złotym łańcuchem na szyi... :D

No ale jego prestiż to raczej nie wynika ze złotego łańcucha i złotych rowerów, kół i butów.

Ma chłop pod nogą i tyle.

Peter Sagan's massive gold-linked chain with a diamond studded gold cross - YouTube

sagancollectionroubaix2.jpg

Peter-Sagan-Gold-Specialized-Venge-ViAS-

sagancollectonevade5.jpg

#114 tobo

tobo
  • Użytkownik
  • 3724 postów

Napisano 22 czerwiec 2020 - 21:19

Jest wiele małych lub mniejszych firm które np dbają szczegóły. Za 4 dychy masz olbrzymi wybór. Tylko kusi np nazwa co ogranicza komuś wybór do typowo sklepowych produktów

#115 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1981 postów
  • SkądWrocław

Napisano 22 czerwiec 2020 - 21:36

Canyon Ultimate CF SL Disc 8.0 Di2 w podobnej cenie waży 7,5 kg (z katalogu) i wygląda jak eksponat muzealny :)

:( Taka okrutna opinia o rowerze, którego zakup rozważam.

A tak szczerze, zgadzam się, rama jest bardzo prosta, może nawet nudna, ale Ultimate ma to do siebie, że na żywo wygląda dużo lepiej niż na obrazku. No i przy tej wadze ma potencjał na zejście sporo poniżej 7 kg. 

Ale sam pomysł z porównaniem jest dobry - ktoś jest w stanie podać inny przykład roweru na tarczach i z Ultegrą di2 o wadze do 7,5 kg i w cenie do 20 tys.? Kross Vento TE? 

#116 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 22 czerwiec 2020 - 21:49

Nigdzie nie ma danych odnośnie wagi, ale może TCR Advanced Pro 0 Disc?

Propel z tym samym osprzętem i z tego samego materiału na cięższych kołach waży 7,9 kg. 

#117 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1981 postów
  • SkądWrocław

Napisano 22 czerwiec 2020 - 21:56

Tak, racja, przypomniałeś mi go. Już nawet Advanced Pro 1 Disc ma Di2. Waga 7,6 kg, cena nieco wyższa, bo 21.499 katalogowo, ale już z miernikiem mocy w korbie. Trzeba przyznać, że waga, sprzęt i cena się zgadzają. Koła stożek 42 mm. 

Szkoda, że nie jest ładniejszy.

A Pro 0 jest na eTapie i waży 7,3 kg

#118 Chikushou

Chikushou
  • Użytkownik
  • 886 postów
  • SkądOstrów Wlkp.

Napisano 22 czerwiec 2020 - 22:03

Zawsze mi się TCR'y podobały w przeciwieństwie do Propeli. Ogólnie Giant ma fajny stosunek cena do tego co otrzymujesz. W dodatku ramy są naprawdę spoko wykonane. Mam Gianta XTC Advanced 1 z 2015 (tak MTB), i naprawdę jeśli chodzi o konstrukcje, jakość wykonania i dbałość o szczegóły to nie mam uwag.

#119 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2911 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 czerwiec 2020 - 22:12

Ja tez do Gianta nic nie mam. Moj Defy byl super i dał mi mase frajdy

W nowym TCR poprawili wreszcie jedna brzydką rzecz, tzn wyprowadzenie kabelka di2 z kierownicy w zeszlorocznych modelach jeszcze kabelek lecial do dziurki z prawej strony. Teraz jest polaczony z kablem hamulcowym i leci z lewej strony, jak w wiekszosci innych marek.

#120 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1981 postów
  • SkądWrocław

Napisano 22 czerwiec 2020 - 22:13

MY20PropelADV1-SE_ColorA.jpg jakiś szalony doktorek projektował to rozmieszczenie kabli!? Poza tym we wszystkich modelach ze szczękami ta linka do tylnego hamulca jest pociągnięta jakoś niezdrowo. 

Ja tez do Gianta nic nie mam. Moj Defy byl super i dał mi mase frajdy

W nowym TCR poprawili wreszcie jedna brzydką rzecz, tzn wyprowadzenie kabelka di2 z kierownicy w zeszlorocznych modelach jeszcze kabelek lecial do dziurki z prawej strony. Teraz jest polaczony z kablem hamulcowym i leci z lewej strony, jak w wiekszosci innych marek.

Szkoda, że nic nie zrobili z tym przewodem do przedniej tarczy.

Dodaj odpowiedź