Nie mam w tej kwestii zielonego pojęcia. A czy możesz mi podać firmę ( poza Giantem i Meridą ), która od początku do końca projektuje, wdraża i produkuje własne ramy?
Nowości Rowerowe
#686 Gosc_Bullet_*
Napisano 12 styczeń 2021 - 19:55
Nie wiem jak Look, ale Trek do pewnego momentu robił w USA wyższe modele ram z włókna, a niższe karbonowe i aluminiowe klepał na Tajwanie. Potem chyba przerzucił wszystko do Azji, ale ostatnimi laty zdaje się przynajmniej część produkcji znowu jest ,,USA Waterloo Winsconsin''
Napisano 12 styczeń 2021 - 20:05
No właśnie moje stare alu jest wielkimi literami określone jako Tajwan a na nowym tylko następująco:
Trek Bicycle Corp.
801 West Madison St.
Waterloo, WI 53594 USA
Bikeeurope BV
Ceintuurbaan 2-20C
3847 LG Harderwijk, NL
Assembled in Germany
Więc w sumie nic z tego nie wynika.
Napisano 12 styczeń 2021 - 20:23
Basso Diamante to piękny rower. Jeszcze w czerwieni
projektowanie wnętrz www.wlodarski.org aranżacje rezydencji i apartamentów
Napisano 12 styczeń 2021 - 21:00
Basso to caly czas rodzinny biznes, wszystkie ich ramy sa produkowane we Włoszech.Ile z karbonowych rowerów Basso to faktycznie konstrukcje tego producenta?
Napisano 12 styczeń 2021 - 21:26
Nie wiem jak Look, ale Trek do pewnego momentu robił w USA wyższe modele ram z włókna, a niższe karbonowe i aluminiowe klepał na Tajwanie. Potem chyba przerzucił wszystko do Azji, ale ostatnimi laty zdaje się przynajmniej część produkcji znowu jest ,,USA Waterloo Winsconsin''
W USA produkowali chyba w czasach gdy chodziłem do szkoły podstawowej. Miałem kiedyś Treka w barwach USPS z 1997/8 i tam było faktycznie napisane mityczne MADE IN USA. Teraz domyślałbym się, że może jakieś customowe projekty za kupę forsy.
Ale zaskoczyło mnie, że Basso produkuje we Włoszech. No i nasz polski Kross chyba też sporą część karbonowych ram produkuje właśnie w kraju.
Napisano 12 styczeń 2021 - 21:45
Napisano 14 styczeń 2021 - 09:08
W USA produkowali chyba w czasach gdy chodziłem do szkoły podstawowej. Miałem kiedyś Treka w barwach USPS z 1997/8 i tam było faktycznie napisane mityczne MADE IN USA. Teraz domyślałbym się, że może jakieś customowe projekty za kupę forsy.
Ale zaskoczyło mnie, że Basso produkuje we Włoszech. No i nasz polski Kross chyba też sporą część karbonowych ram produkuje właśnie w kraju.
Ostatnie amerykańskie karbony Treka były z rocznika 2016, emonda slr i najwyższy model Madone. Pozostałe Taiwan i Chiny. Poza nimi 2013-2015 Madone serii 7.
Najlepsze jakościowo karbony szosowe to seria 3 madone z lat 2011-2013, w erze press-shitu.
Lepsze jakościowo były produkowane w Chinach niż na Tajwanie. Produkcja w Stanach nie była synonimem jakości.
Napisano 14 styczeń 2021 - 09:26
Król rowerów wczoraj zapodał, że cena kontenera z chin wzrosła z 2/3k do 10/13k i że będzie tylko gorzej. No i shimano nie ma dostaw żadnych. Ogólnie to cieszę się że wziąłem klamki pod Di2 i tarcze ostatnio i nie czekałem, bo bym się nie doczekał w dobrej cenie.
- artho lubi to
Napisano 14 styczeń 2021 - 09:50
Doczekaj się pierw roweru Gadałem wczoraj z ziomkiem, który czeka na Emonde SL6 PRO i już mu przesunęli termin z kwietnia na czerwiec.
Ja się czerwca bałem, bo wprost mówili, że to może będzie rocznik 2021 a może rocznik 2022. I kolor może taki a może kompletnie inny.
Z Emondy SL6 będzie zadowolony, tylko na co mu te koła z PRO? Szkoda, że więcej nie podzwonił po sklepach, bo w listopadzie tu i tam jeszcze pojedyncze sztuki były gdy kupowałem.