Właśnie, aktualny standard pod tarcze to 100x12 + 142x12 do szoski/gravel/cx, i 110x15 + 148x12 boost w MTB. Niech nikt tego nie rusza chociaż 5 lat
Jeszcze QR9 ma się dobrze
Napisano 15 styczeń 2021 - 13:12
ma się dobrze, ale już np. znaleźć fajne lekkie koła tarczowe na QR9 jest problem - sztywne osie je wyparły, a niestety w tanszych rowerach jak mój nowy commuter ciagle są ramy i widelce QR (czego nie rozumiem, thru axle to nie jest turboświetlna technologia). Jak robiłem rozeznanie, to owszem jest ich sporo, ale własnie do tanich rowerów, i ich waga oscyluje 2.2-2.5kg
Napisano 15 styczeń 2021 - 13:18
Napisano 15 styczeń 2021 - 13:21
ma się dobrze, ale już np. znaleźć fajne lekkie koła tarczowe na QR9 jest problem - sztywne osie je wyparły, a niestety w tanszych rowerach jak mój nowy commuter ciagle są ramy i widelce QR (czego nie rozumiem, thru axle to nie jest turboświetlna technologia). Jak robiłem rozeznanie, to owszem jest ich sporo, ale własnie do tanich rowerów, i ich waga oscyluje 2.2-2.5kg
No własnie poluje na QR9 pod tarcze, z nudów chciałem zrobić upgrage gravela, ale słabo to wygląda.
Napisano 15 styczeń 2021 - 13:36
@Marcin, przerabiałem ten temat 3 lata temu gdy zmieniałem kolarkę z Gianta (QR) na Rbx (thru). Chciałem koła Hunta wsadzić do Rbx. Ten producent akurat miał dostępne wtedy endcupy i Aero Light Disc weszły mi spokojnie. R24 DT Swissa dostałem z thru axlami i przez DT4you musiałem zamawiać konwertery na QR. Też się udało. Ale ogólnie widzę że to zależy od producenta piast.
Napisano 15 styczeń 2021 - 17:23
@cauchy - wszystko fajnie, póki jest to piasta o szerokości 100 mm. Jeżeli włożysz piastę pod 100 mm do widelca pod 110 mm, to nie ma cudów - adapter obniży sztywność koła. W dodatku użytkownika omija jedna z największych korzyści płynących z Boosta, czyli możliwość zbudowania koła na szerzej rozstawionych kołnierzach piast.
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 18 styczeń 2021 - 12:57
Tylko błagam nie do śmietnika "Offtop wszelaki", tylko jakby dało to do nowego wątku o nazwie w stylu "Dyskusje o latach minionych".
A swoją drogą kiedy "Nowości rowerowe 2022" ?
Biorąc pod uwagę dostępności, to o nowościach 2022 dyskutujemy chyba już od zeszłego roku w tym temacie
Napisano 19 styczeń 2021 - 07:41
Przyjdzie Prozor i pewnie wrzuci wszystko do tego pobocznego tematu w offtopie
Chcecie konkretny wątek, to go utwórzcie, a wtedy przeniosę dyskusje pod dany temat wątku.
Ok, dyskusje społeczno-ekonomiczne typu "po ile i czemu tak drogo", ewentualnie "wszyscy, którzy mają więcej kasy niż ja to złodzieje" proszę umieszczać w wątku: Temat Społeczno-Ekonomiczny (wpisy tego typu tutaj będą usuwane).
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 20 styczeń 2021 - 20:49
Gdzieś w komentarzu na CT widziałem, że w Stanach wymiotło kasety i łańcuchy Shimano. Planuję kupić kasetę 11-32 Ultegry lub od biedy 105 i okazuje się, że u Mikroosa i w każdym sklepie z pierwszej strony wyszukiwarki brak towaru. Będzie szansa dostać przed wakacjami czy sytuacja jest podobna jak z rowerami?