kurczę ciagle się zastanawiam czy sprzedawać teraz szoskę czy zaczekać az się wszystko uspokoi i poskładać sobie nową szoskę tuż po sezonie, może jak wyjdzie nowa ultegra myślałem że na wiosnę sobie coś poskładam a tu widzę bieda
Nowości Rowerowe
Napisano 20 styczeń 2021 - 23:40
Ale Ultegra to na 90% nie 2021. Może druga połowa 2022. Teraz o ile w ogóle fabryki pozwolą to ZAPREZENTOWANE zostanie nowe DuraAce + któreś niszowe, Sora/Tiagra. Dura pewnie będzie brała udział w propeletonie ale dla przeciętnych z dostępnością raczej może być ciężko a do Ultegry dodaj kolejny rok.
Napisano 21 styczeń 2021 - 01:53
Gdzieś w komentarzu na CT widziałem, że w Stanach wymiotło kasety i łańcuchy Shimano. Planuję kupić kasetę 11-32 Ultegry lub od biedy 105 i okazuje się, że u Mikroosa i w każdym sklepie z pierwszej strony wyszukiwarki brak towaru. Będzie szansa dostać przed wakacjami czy sytuacja jest podobna jak z rowerami?
https://www.wiggle.c...peed-cassette-1
https://www.tweekscy...ssette-1395355/
Napisano 21 styczeń 2021 - 07:11
kurczę ciagle się zastanawiam czy sprzedawać teraz szoskę czy zaczekać az się wszystko uspokoi i poskładać sobie nową szoskę tuż po sezonie, może jak wyjdzie nowa ultegra myślałem że na wiosnę sobie coś poskładam a tu widzę bieda
Rozsądniej będzie najpierw coś kupić/poskładać a dopiero potem sprzedać co masz.
- Born Ready lubi to
Napisano 21 styczeń 2021 - 08:40
Ale Ultegra to na 90% nie 2021. Może druga połowa 2022. Teraz o ile w ogóle fabryki pozwolą to ZAPREZENTOWANE zostanie nowe DuraAce + któreś niszowe, Sora/Tiagra. Dura pewnie będzie brała udział w propeletonie ale dla przeciętnych z dostępnością raczej może być ciężko a do Ultegry dodaj kolejny rok.
Chodzą plotki o 105 Di2 .
- artho lubi to
Napisano 21 styczeń 2021 - 13:16
105 Di2 w mojej opinii przyjdzie na pewno. Kiedy? Za rok może 10... Ale może faktycznie z nową falą zmian.
Może jeśli Dura Ace - i za nią Ultegra - będą 12x, to wtedy pojawi się nisza dla 105 Di2, które byłoby de facto starą Ultegrą Di2 11x? Bo w tzw. "normalnych" warunkach to chyba trudno sobie wyobrazić podobne grupy Di2 105 i Ultegra, to z biznesowego punktu widzenia byłoby zabójstwo dla Ultegry Di2.
Zresztą, osobiście dla mnie Ultegra mechaniczna to najbardziej "bezsensowna" grupa w całej gamie osprzętu szosowego Shimano. Ze 105 wygrywa praktycznie tylko wagą, a jednocześnie nie może konkurować z Dura Ace u najbardziej wymagających użytkowników. Jednocześnie jednak jest to (chyba, takie dane kiedyś czytałem) najlepiej sprzedająca się grupa szosowa - możliwe to? Czy to po prostu siła marketingi?
Napisano 21 styczeń 2021 - 13:34
Siła wyglądu, szczególnie jak popatrzę na różnicę pomiędzy hydro klamkami 105 vs Ultegra (które też nie są jakieś małe, ale mniejsze).
W rowerze bez tarcz moim zdaniem nowa 105 > mechaniczna Ultegra, i w to celuję jak znajdę ramę na którą poluję. Tej nowej 105 nic nie brakuje wyglądem, a o działaniu nie ma się co rozpisywać bo ogólnie dobra grupa.
Napisano 21 styczeń 2021 - 14:08
Zresztą, osobiście dla mnie Ultegra mechaniczna to najbardziej "bezsensowna" grupa w całej gamie osprzętu szosowego Shimano. Ze 105 wygrywa praktycznie tylko wagą, a jednocześnie nie może konkurować z Dura Ace u najbardziej wymagających użytkowników. Jednocześnie jednak jest to (chyba, takie dane kiedyś czytałem) najlepiej sprzedająca się grupa szosowa - możliwe to? Czy to po prostu siła marketingi?
Nie, z początkiem zdecydowanie się nie zgodzę - najbardziej bezsensowny jest fakt istnienia równocześnie Clarisa, Sory i Tiagry ale z drugiej strony dzięki temu Shimano przedłuża sobie popyt na starsze komponenty z wyższych grup będące nieraz kompatybilne z nowszym tańszym (patrz kasety).
Ja gdzieś słyszałem, że Ultegra jest nawet używana przez profesjonalistów w nieco mniej zamożnych drużynach. Nie wiem ani na ile to prawda ani też nie wiem na ile chodzi o największe world toury - pewnie raczej o niższe kategorie.
No a 105-tka to oczywiście sens jako tania grupa treningowa będzie miała długo.
Napisano 21 styczeń 2021 - 14:16
Gdzieś w komentarzu na CT widziałem, że w Stanach wymiotło kasety i łańcuchy Shimano. Planuję kupić kasetę 11-32 Ultegry lub od biedy 105 i okazuje się, że u Mikroosa i w każdym sklepie z pierwszej strony wyszukiwarki brak towaru. Będzie szansa dostać przed wakacjami czy sytuacja jest podobna jak z rowerami?
https://allegro.pl/o...seta-9728437165
Jeszcze niedawno mieli 11-32, tylko ta cena.. :<
Na olxie jest 11-32 za 289 pln
Napisano 21 styczeń 2021 - 14:50
Nie, z początkiem zdecydowanie się nie zgodzę - najbardziej bezsensowny jest fakt istnienia równocześnie Clarisa, Sory i Tiagry ale z drugiej strony dzięki temu Shimano przedłuża sobie popyt na starsze komponenty z wyższych grup będące nieraz kompatybilne z nowszym tańszym (patrz kasety).
Ja gdzieś słyszałem, że Ultegra jest nawet używana przez profesjonalistów w nieco mniej zamożnych drużynach. Nie wiem ani na ile to prawda ani też nie wiem na ile chodzi o największe world toury - pewnie raczej o niższe kategorie.
No a 105-tka to oczywiście sens jako tania grupa treningowa będzie miała długo.
Ja się zgodzę, że fakt istnienia jednocześnie Clarisa, Sory i Tiagry TEŻ jest "bezsensowny" Tzn. na pewno można by było w miejsce tych 3 grup zrobić co najwyżej 2 (9- i 10-rzędową?).
Natomiast co do Ultegry i używania jej przez profesjonalistów - zgadza się. Swego czasu nawet polska grupa (wówczas) prokontynentalna Verva Active Jet korzystała przynajmniej okresowo z komponentów Ultegry.
Ba, na poziomie kontynentalnym zdarzały się uboższe ekipy ścigające się nawet na 105...
To "bezsensowny" piszę oczywiście w cudzysłowie i nieco z przymrużeniem oka. Poszczególne grupy z biegiem lat stają się o tyle lepsze, a różnice w jakości działania między nimi o tyle mniejsze, że zaczyna zastanawiać fakt aż takiej szerokości oferty.
- artho lubi to
Napisano 21 styczeń 2021 - 15:28
W rowerze bez tarcz moim zdaniem nowa 105 > mechaniczna Ultegra, i w to celuję jak znajdę ramę na którą poluję. Tej nowej 105 nic nie brakuje wyglądem, a o działaniu nie ma się co rozpisywać bo ogólnie dobra grupa.
DA, Ultegra i 105 nowe jakie wyjdą obstawiam, że będą już tylko hydrauliczne. Pytanie czy DA i Ultegra będzie jeszcze mechaniczna czy już tylko hydrauliczno-elektryczna.
Napisano 21 styczeń 2021 - 17:01
Stanowczo za wcześnie na całkowite przejście 105 na hydraulikę.
W 105 Di2 też na tym etapie nie wierzę - Shimano zwyczajnie nie ma powodu, by to robić, skoro Ultegra Di2 sprzedaje się tak doskonale. Zresztą dla Shimano główny problem obecnie to nadążenie za popytem na obecne produkty - w tej sytuacji rozszerzanie oferty byłoby zwyczajnie bezcelowe.
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 22 styczeń 2021 - 08:52