Skocz do zawartości

Zdjęcie

Druga Szosa Do 12K- Co Kupić ?

115 odpowiedzi w tym temacie

#81 dmxzor

dmxzor
  • Użytkownik
  • 1152 postów
  • SkądKonstancin-Jeziorna

Napisano 23 lipiec 2020 - 13:07

To nie jest jakiś ciągły pisk z hamulców, po prostu na podjeździe, po rozbujaniu roweru słuchać uderzenie klocka w tarcze albo obudowę zacisku. Kiedyś miałem tak w motocyklu enduro i powiedzieli, że musi być, bo klocek pod wpływem temperatury się rozszerza. 
Myślę, że 5-6 wyjazdów i wszystkie małe bolączki wyjdą. Muszę też wyregulować przednią przerzutkę, bo na górnym blacie na lekko skrzyżowanym łańcuchu zaczyna ocierać ;)

#GrupyMechaniczne

Mnie to doprowadzało do białej gorączki, więc zmieniłem na Di2. Problem zniknął.

#82 manfred

manfred
  • Użytkownik
  • 777 postów
  • SkądPodhale

Napisano 23 lipiec 2020 - 13:09

To się nazywa rower oddany do jazdy. A pewnie wyregulowanie przerzutki zajmie 10-12 minut.

Facebuk i  YT  Strava

#83 g88

g88
  • Użytkownik
  • 92 postów

Napisano 23 lipiec 2020 - 13:32

#GrupyMechaniczne

Mnie to doprowadzało do białej gorączki, więc zmieniłem na Di2. Problem zniknął.

Ja ten rower traktuje jako bazę do rozbudowy ;) Di2 zapewnię wpadnie jak możliwości techniczne pozwolą ;) 

#84 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2880 postów

Napisano 23 lipiec 2020 - 14:08

#GrupyMechaniczne

Ciężko nie przyznać, że w dobie absolutnej bezprzewodowości w czujnikach rowerowych, w dobie radarów dodających do podsumowania przejażdżki prędkość względną i bezwzględną mijających samochodów to grupy mechaniczne są dość archaicznym konceptem i szczerze liczę na to, że w lepszej bądź gorszej odmianie Di2 wejdzie i do Clarisa...

#85 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 23 lipiec 2020 - 21:22

Stwierdzenie godne kogos, kto "wczoraj" odkryl rower szosory, nie majacego bladego pojecia o sprzecie i lykajacego marketingowy belkot. Tak, dla takiej osoby mechaniczne grupy moga wydawac sie archaizmem.
  • g88 lubi to

#86 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2880 postów

Napisano 23 lipiec 2020 - 22:35

Stwierdzenie godne kogos, kto "wczoraj" odkryl rower szosory, nie majacego bladego pojecia o sprzecie i lykajacego marketingowy belkot.

Taka jest moja opinia w temacie postępu technologicznego ostatnich kilkunastu lat w grupach osprzętowych. Zresztą.. całkiem pokaźnej grupy osób. Choć przyznam że z "ostatnich" to akurat Durejsem Di2 nie jeździłem, może bym się zawiódł, też tego nie wiem. Przypominają mi się czasy czujników prędkości na drucie... :).

A swoją drogą drogi 1415chris-ie (moderatorze z forumrowerowe.org) prosiłbym abyś przestał już za mną w taki sposób ciągnąć, przenosząc swoje foszki z jednego forum na drugie. Twoje udzielanie się do mnie wzbudza we mnie jedynie zażenowanie.

#87 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 23 lipiec 2020 - 22:51

Co ma inne forum to tego co tu sie pisze? Masz jakies kompleksy, czujesz sie przesladowany?
Pisze, w odpowiedzi na twoje dramatyczne stwierdzenie o archaicznosci. A ty mi jakies foszki zarzucasz?
Kolego dorosnij, bo zachowujesz sie jak male dziecko.

Napisz mi o archaicznosci np Campy Super Record (oczywiscie jak wiesz co to jest).

Oprocz tego, ze jestes nowy w "branzy", z tym nie ma nic zlego, oprocz sytuacji, kiedy taka osoba nie przyjmuje zadnej krytyki, to jeszcze widac, ze i etykieta for jest ci rowniez malo znana.

#88 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2880 postów

Napisano 23 lipiec 2020 - 23:07

Chyba trochę za stary już jestem, abyś sugerował mi dorośnięcie do czegokolwiek. Zdecydowanie NIE czuję zapotrzebowania ani abyś w sposób ciągły komentował moje posty jak i ciągle odwiedzał moje profile na forach (niezależnie czy jakieś niestworzone straszenie banem czy inne). Tak, udało ci się zwrócić na siebie uwagę, ale jak już wspomniałem - nie jestem zainteresowany. Swoje gorsze dni a może gorszy wiek czy generalnie gorsze lata najlepiej zachowaj po prostu dla siebie.

PS: zwykłem NIE wypowiadać się w temacie rzeczy, na których się nie znam, nie jeździłem Campą, dlatego też sam opowiedz o plusach jak i minusach Super Recorda. Oczywiście, jeżeli Campa Super Record ma jakikolwiek, choć najmniejszy związek z tym wątkiem, bo w przeciwnym wypadku z głębokiej empatii dla czytających sugeruję ci założyć nowy wątek, w którym wyrazisz swoje przemyślenia ;).

#89 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 23 lipiec 2020 - 23:50

To jest forum, jak nie rozumiesz koncepcji for i z nimi sie nie zgadzasz, to nie powinienes w takich uczestniczyc.
I skoncz z tym ciaglym, bo jak na razie odpowiedzialem pare razy na twoje posty.
"Udalo mi sie zwrocic na siebie uwage".... chyba sam nie wiesz jak dobrze mnie to rozbawilo.
Ja kolego, w przeciwienstwie do ciebie, nie mam zadnego parcie na klawiature, a jak mam, to tylko aby podzielic sie z kims wiedza i ewentualnie prowadzic watpliwe dyskusje z ludzmi takimi jak ty. Te na szczescie zdarzaja sie na tyle bardzo rzadko, ze wybacz moje napiecie i emocje temu towarzyszace.

#90 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 24 lipiec 2020 - 00:11

Ciężko nie przyznać, że w dobie absolutnej bezprzewodowości w czujnikach rowerowych, w dobie radarów dodających do podsumowania przejażdżki prędkość względną i bezwzględną mijających samochodów to grupy mechaniczne są dość archaicznym konceptem i szczerze liczę na to, że w lepszej bądź gorszej odmianie Di2 wejdzie i do Clarisa...

He, he dobre :)))

#91 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1224 postów

Napisano 24 lipiec 2020 - 06:31

W tej chwili kupując grupę r8000 mechaniczną trzeba położyć ~3200, za di2 ~5500.
Mechaniczna r7000 do dostania poniżej 2000.

Nie wiem na ile Shimano jest zdeterminowane by zostawić di2 dla tych najwyżej cenionych grup, ale gdyby np. zrobili 105 na di2 w cenie bliskiej ultegry mechanicznej to wzięcie miała by ogromne. Kwestia, czy tego chcą?

Regulację metodą prób i błędów mojej mechanicznej r8000 udało mi się już opanować do punktu, gdzie nie wyobrażam sobie, że di2 zrobi to jakoś bardzo zauważalnie lepiej, a już na pewno nie na tyle lepiej żebym teraz był gotów za to dać ponad 5k złota. ;)

Następny rower jednak będę już celował w di2 - z czystej chęci czegoś nowego. ;)
  • lukaszzsch lubi to

#92 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 24 lipiec 2020 - 07:05

Ale Di2, to nie tylko kwestia regulacji. Ostatnio jak miałem wyścig w deszczu i palce się ślizgały na klamkach, to jedyne o czym myślałem, to przejście na elektryczną stronę mocy. 

#93 g88

g88
  • Użytkownik
  • 92 postów

Napisano 24 lipiec 2020 - 07:06

W tej chwili kupując grupę r8000 mechaniczną trzeba położyć ~3200, za di2 ~5500.
Mechaniczna r7000 do dostania poniżej 2000.

Tak, tylko większość rowerów jest teraz na tarczach, więc za di2 z hydraulicznymi hamulcami trzeba dać 6000 zł i pewnie z 500zł za montaż. Mimo wszystko wyjdzie taniej niż dopłata do SL7. Nie licząc, że są tam lepsze koła i karbonowa sztyca. 

#94 dmxzor

dmxzor
  • Użytkownik
  • 1152 postów
  • SkądKonstancin-Jeziorna

Napisano 24 lipiec 2020 - 07:13

Regulację metodą prób i błędów mojej mechanicznej r8000 udało mi się już opanować do punktu, gdzie nie wyobrażam sobie, że di2 zrobi to jakoś bardzo zauważalnie lepiej, a już na pewno nie na tyle lepiej żebym teraz był gotów za to dać ponad 5k złota. ;)

Następny rower jednak będę już celował w di2 - z czystej chęci czegoś nowego. ;)

Do momentu gdy pojeździsz dłużej na Di2 :-] Trust me.

#95 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1224 postów

Napisano 24 lipiec 2020 - 10:35

Bzyk, klamki w di2 są bardziej chropowate? ;) (uszczypliwość, wiem, że naprężanie linki wymaga siły, klik w elektronice niekoniecznie ;)).

g88, będę się bronił od tarcz tak długo jak to możliwe. No chyba, że jak będę kupował kolejny rower to dojdzie do paradoksu, że już sensownych na szczękach nie robią.

Wszystko w rowerze robię sam, bo trafić na dobry serwis to ciężka sprawa. Jak już się znajdzie to przeważnie od ręki nie robią, a ja chcę tu i teraz - dlatego zamiast płacić w serwisie wydaje pieniądze na narzędzia.

Ja nie nieguje, że elektryka jest lepsza. Miałem okazję tylko raz testowo się przejechać i wiem, że jest to przyjemność. Pozostaje kwestia, czy ta przyjemność jest dla mnie obecnie warta 5000 zł.
  • lukaszzsch lubi to

#96 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 24 lipiec 2020 - 10:59

alterego, wtedy też myślałem, że w końcu chce mieć tarcze 😆
Co do elektryki, to wrzucić blat mokrą ręką na mojej 105tce, to nie jest jakiś lajcik ;)

#97 g88

g88
  • Użytkownik
  • 92 postów

Napisano 24 lipiec 2020 - 11:03

To fakt, czubkiem palca nawet ciężko. Zakres dźwigni jest też spory. 
Wczoraj wyregulowałem przerzutki i nic nie charczy, trochę słabo to w serwisie zrobili, bo tył był zawsze kilka mm za zębatka. 

#98 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1981 postów
  • SkądWrocław

Napisano 24 lipiec 2020 - 11:05

uważam, że dobrze ustawione przerzutki, nasmarowane linki, zadbany układ w mechanicznej grupie działa precyzyjnie i lekko, jak szwajcarski zegarek.

Co nie zmienia faktu, że Di2 w ogóle nie wymaga tego pieszczenia się. Jak ktoś lubi i ma czas, to na pewno jest w stanie zrobić sobie układ mechaniczny, który działa doskonale. Byłbym jednak daleki od twierdzeń, że mechaniczna grupa to archaizm. Nie będzie tak dopóty dopóki producenci wciąż będą wypuszczali rowery na mechanice, a shimano będzie kontynuowało produkcję takich grup. Nie bądźmy już tacy delikatni chłopcy :D Jeździmy od lat na mechanice, w deszczach, mrozach i wszystko git. Ale chciałbym Di2, bo to trochę fajny gadżet, a poza tym oczywisty postęp.

#99 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1224 postów

Napisano 24 lipiec 2020 - 11:09

Bzyk, jest rozwiązanie. Nie zrzucać z blatu. :D

Może skrócenie zakresu pomoże? Bliżej dłoni - lepsza dźwignia. ;)

• lupus lubi to

#100 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 24 lipiec 2020 - 11:59

Nie no, radzę sobie. Ale po prostu chce Di2 😬
  • bonobo i lukaszzsch lubią to

Dodaj odpowiedź