Jakie powinny być te dwa parametry dla wzrostu 184 cm aby sylwetka była najbardziej komfortowa w ramie endurance?
Posted 18 July 2020 - 07:47
Dziś zmierzyłem swój rower na którym po 50 km odczuwam dyskomfort w dolnym odcinku pleców. Rama 56 cm mierzyłem środek rur i długość górnej rury. Z poziomicą laserową :-) wyszło mi że mój:
reach- 41 cm
stack 56 cm.
Przeglądając rower RIDLEY FENIX SL DISC
r- 39,2 cm
s- 57,3 cm
zastanawiam się czy wydając 13 tys zł :-) znacząco poprawię komfort i pozbędę się bólu pleców.
Posted 18 July 2020 - 08:07
Nawet zakladajac podobna finalna pozycje, dla roznych osob z takim samym wzrostem, reach i stack moga byc rozne, jak rozna moze byc budowa ciala i jego proporcje.
Kolejna rzecza jest iluzoryczne pojecie komfortu, nawet zakladajac dwie identyczne osoby, parametry te moga byc diametralnie rozne, jak diametralnie rozne moga byc komfortowe pozycje.
Odnosnie samej relacji reach-stack, to jak rama bedzie niska, tudziez niekomfortowa, to zadne jej skracanie nie zmieni tego faktu, rama bedzie caly czas niska i niekomfortowa.
Ps.
Zacznij od dobrego fittingu, ktory bedzie kosztowal frakcje budzetu na rower, potem mozesz kupic nowy rower
- artho likes this
Posted 18 July 2020 - 08:26
Zeby poslugiwac sie tymi parametrami, trzeba wiedziec co one oznaczaja w relacji do "mojej" pozycji na rowerze.
Nawet zakladajac podobna finalna pozycje, dla roznych osob z takim samym wzrostem, reach i stack moga byc rozne, jak rozna moze byc budowa ciala i jego proporcje.
Kolejna rzecza jest iluzoryczne pojecie komfortu, nawet zakladajac dwie identyczne osoby, parametry te moga byc diametralnie rozne, jak diametralnie rozne moga byc komfortowe pozycje.
Odnosnie samej relacji reach-stack, to jak rama bedzie niska, tudziez niekomfortowa, to zadne jej skracanie nie zmieni tego faktu, rama bedzie caly czas niska i niekomfortowa.
Ps.
Zacznij od dobrego fittingu, ktory bedzie kosztowal frakcje budzetu na rower, potem mozesz kupic nowy rower
Wiem co oznaczają te parametry. Napisałem to już wcześniej przy tych parametrach w moim rowerze botechia mono carbo shark rc po 50 km odczuwam dyskomfort po dłuższej jeździe. Ja nie chce skracać ramy skracać mostek i inne takie. Na podstawie mojego roweru chciałbym kupić inny na którym poprawi się moja sylwetka. Dobry fitting ja rozumiem ale kto w Małopolsce go przeprowadzi bez roweru? i jeszcze dobierze moje parametry pod rower
Posted 18 July 2020 - 13:11
Edit: zresztą Wertykal i Bike-RS też mają coś takiego. Nie jest to jakaś niestandardowa usługa.
- artho likes this
Posted 18 July 2020 - 16:00
Poszukaj może geometrii swojego roweru w internecie, bo coś przyduży wyszedł reach przy ramie 56.
Również sugerowałbym fitting przed zakupem nowego roweru, warto byłoby wziąć obecny rower i pokazać na nim co dolega.
Nie wiem czy nadal tak jest, ale jeszcze niedawno w Wertykalu było tak, że jeśli kupiłeś u nich rower to koszt fittngu był odliczany od ceny roweru.
Posted 18 July 2020 - 16:11
Ciężka sprawa z tymi wymiarami. Co do ramy 56 nie wiem czy taki posiada wymiar. Zmierzyłem górną rurę i ona tyle ma. Dlatego założyłem pewnie błędnie że rozmiar 56 choć wydaje mi się że będzie to 54. Szukam i nawet samego roweru nie ma choć na jednym mały zdjęciu go znalazłem.
Napisałem do firmy mam nadzieje że odpiszą.
Posted 20 July 2020 - 14:21
Dzielisz reach przez stack. Stosunek powyżej 1.5 to komfort, poniżej 1.4 do dyskomfort
Czyli wg tego co napisałeś rower Fuji ze swoją geometrią jest najbardziej komfortowym rowerem gdyż w rozmiarze 56 na współczynnik 1,60. Jestem w takim razie mocno nim zainteresowany.
Posted 20 July 2020 - 15:52
Widzę, że zależy Tobie na właśnie takiej,
warto by więc było jeszcze ustalić wysokość pokrywki sterów i ilość podkładek pod mostkiem - miałem rower, w którym fabrycznie była bardzo niska pokrywka sterów i dwa centymetry podkładek pod mostkiem, w wyniku czego przód efektywnie był niżej niż w rowerze z mniejszym stackiem, ale z wysoką pokrywką sterów i trzema cebtymetrami podkładek.
Posted 20 July 2020 - 16:01
Wysoka główka ramy plus mały reach stąd taki wynik. Ta rama będzie bardzo komfortowa.Czyli wg tego co napisałeś rower Fuji ze swoją geometrią jest najbardziej komfortowym rowerem gdyż w rozmiarze 56 na współczynnik 1,60. Jestem w takim razie mocno nim zainteresowany.
Posted 20 July 2020 - 16:03
Drobna korekta do powyższych rozważań: komfortowa geometria nie zawsze oznacza komfortowy rower.
- 4gotten, artho and lukaszzsch like this
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Posted 20 July 2020 - 16:03
Wysoka główka ramy plus mały reach stąd taki wynik. Ta rama będzie bardzo komfortowa.
Cena tylko nie za bardzo komfortowa :-)10300 zł. Choć zdaję sobie sprawę, że za nowy taniej chyba już nigdzie nie dostanę na utlegrze, Zastanawiam się tylko czy to nie przerost formy nad treścią i zamiast na ultegrze nie kupić na 105 w cenie 7300 zł. do amatorskiej jazdy
Posted 20 July 2020 - 16:05
Drobna korekta do powyższych rozważań: komfortowa geometria nie zawsze oznacza komfortowy rower.
O tym przekonał bym się gdyby ustawiono mi rower pod moje gabaryty i pozwolono przejechać sie 50 km. Tylko to nie realne i trzeba w ciemno kupić rower w sieci wspomagając się wiedzą forowiczów.
Reply to this topic
Also tagged with one or more of these keywords: endurance
Rowery oraz części →
Rowery oraz ramy →
Jaki rower za 3500zł i więcej? →
Pierwsza Szosa 5-6 Tyś.Started by becow1 , 29 Jul 2024 szosa, endurance, pierwsza szosa |
|
||
Rowery oraz części →
Rowery oraz ramy →
Szosa Endurance/gravel Do 6000Zł?Started by Sevbike , 08 Oct 2020 canyon, endurace, endurance and 2 more... |
|
||
Rowery oraz części →
Rowery oraz ramy →
Nasze rowery →
Scott Addict 20 2019Started by Mateusz86 , 27 Mar 2019 scott addict, r7000, dtswiss and 3 more... |
|
||
Sponsorzy serwisu →
Rosebikes.pl →
Gf Six Disc - Najlepszy Na Gran FondoStarted by paulsen , 13 Jan 2019 rower, karbon, endurance and 6 more... |
|
||
Rowery oraz części →
Rowery oraz ramy →
Pierwszy Karbon Do 7000 ZłStarted by mateyuzz , 01 Feb 2018 carbon, rose, canyon, endurance |
|