Giant: Tcr Advanced 2 Vs. Tcr Advanced 2 Disc / Na Mazowsze
Gosc_Kuba__H_*
Napisano 05 wrzesień 2020 - 07:10
Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka
Napisano 05 wrzesień 2020 - 07:19
Zależy z czym porównujesz. Jeżeli miałbym wybierać między Krossem a Trekiem, to kompletnie nie będzie mi przeszkadzała większa cena i większa waga - one mają tam swój sens w potężnym doświadczeniu. Poza tym mnie dla przykładu odpowiadają rozwiązania Trek-a, jak np. system Blendr, który plug&play mogę przełożyć ze starego roweru. Co kto lubi ![]()
No i ta waga.. eh. Warto nie zapominać, że ona dla dużej ilości forowiczów ona ma znaczenie głównie podczas przenoszenia roweru a nie jeżdżenia.
Napisano 05 wrzesień 2020 - 09:23
Ale to bazowa najtańsza Emonda 2021, która jest mocno podatna na odchudzanie. Praktycznie każdy element ma potencjał do zejścia z wagą.
Nie jest tak różowo. Ja odchudzałem swoją Emondę 2020.
- Najłatwiej na kołach bo "stockowe" koła ważą z ogumieniem (bez tarcz i kasety) jakieś 3100g. Założyłem stożki 46mm i waga poszła w dół jakieś 600g, choć nadal można trochę urwać na oponach, bo Vittorie Rubino Pro 28mm ważą po 280g.
- Grupę 105 zastapiłem Di2 + korba Ultegry. Zysk wagowy jakieś 300g.
- Kierownica carbon, zysk śladowy.
- aktualnie testuję trzecie siodło, teoretycznie zyskam góra 100g, bo potrzebuję coś w okolicach 150mm.
Finalnie, mój rower jest praktycznie w specyfikacji SL7 i wazy bez pedałów 8300g. Z tym, że jest to rozmiar 62. Tak, czy inaczej, udało mi się zejść z wagi prawie kilogram. Szału nie ma. waga nie jest dla mnie priorytetem, ale kiedyś wymienię jeszcze sztycę. Jak znajdę fajną używkę, bo nie mam aż takiego ciśnienia ![]()
Myślę, że wagę wersji na tarczach i szczękach trzeba porównywać bez kół, bo rowery przychodzą na innych kołach o różnej wadze. O ile jest jeszcze co porównywać ![]()
Gosc_Kuba__H_*
Napisano 05 wrzesień 2020 - 10:28
wlasnie o tym pisze, najlatwiej bedzie zejsc na kolach, ktore trzeba wymienic a u konkurencji od strzalu masz 600 gram mniej i 2-3 tysie taniej 
Btw ile stockowo wazyla emonda w rozmiarze 62 bo taki tez mnie interesuje .
Gosc_Kuba__H_*
Napisano 05 wrzesień 2020 - 10:35
Porownuje z Canyonen, Giantem tcr bo takie biore pod uwage. Wiadomo ze trek to trek a nie giant...ale w moim mniemaniu Canyon juz jest porownywalna marka.Zależy z czym porównujesz. Jeżeli miałbym wybierać między Krossem a Trekiem, to kompletnie nie będzie mi przeszkadzała większa cena i większa waga - one mają tam swój sens w potężnym doświadczeniu. Poza tym mnie dla przykładu odpowiadają rozwiązania Trek-a, jak np. system Blendr, który plug&play mogę przełożyć ze starego roweru. Co kto lubi
No i ta waga.. eh. Warto nie zapominać, że ona dla dużej ilości forowiczów ona ma znaczenie głównie podczas przenoszenia roweru a nie jeżdżenia.
Napisano 05 wrzesień 2020 - 10:36
To generalnie jest trochę tak jak w motoryzacji. Można kupić Skodę Superb i można Audi A6. W tej samej kasie Superb będzie lepiej wyposażony (bez wnikania w szczegóły), ale A6 jakieś takie ładniejsze. Także imho trzeba to trochę wypośrodkować.
Trek czy Spec są aż tyle z przodu, aby dokładać względem Gianta, Canyona czy Scotta?
Napisano 05 wrzesień 2020 - 11:32
Nie chodziło mi o samo zaawansowanie technologiczne itd., tylko po prostu o wygląda. Dla mnie Canyon (z całym szacunkiem dla użytkowników), to jedne z najbrzydszych rowerów na rynku. Giant podobnie.
Tak samo bardziej podoba mi się A6 od Superb itd. Ale to głównie kwestia gustu w tym przypadku.
Napisano 05 wrzesień 2020 - 12:42
W przypadku podstawowej Emondy to się nie opłaca, bo sam frameset" kosztuje tyle samo.
Napisano 05 wrzesień 2020 - 14:22
Argi poddaj jeszcze koszt zmian
wlasnie o tym pisze, najlatwiej bedzie zejsc na kolach, ktore trzeba wymienic a u konkurencji od strzalu masz 600 gram mniej i 2-3 tysie taniej
Btw ile stockowo wazyla emonda w rozmiarze 62 bo taki tez mnie interesuje .
Waga ok. 9300.
Koła, które złożyłem też nie są najlżejsze, wyszło jakieś 1600g, ale nie waga byla priorytetem. Ważę od 91 do 97 kg i założenie jest zawsze takie samo - żadnych kół systemowych. Składałem koła na obręczach LB o szer. 28mm i ciezkich piastach dt350. Mogło być lżej, ale jest tak jak miało być: sztywno, aero
Gosc_Kuba__H_*
Napisano 05 wrzesień 2020 - 14:37
Większość ram dla Treka produkuje Giant :-)

dla mnie kupno roweru to cala otoczka z serwisem gianta w moim miescie mialem do czynienia, nie polecam .... O ile wiem Trek jest lepsiejszy, duzo by pisac. Aczkolwiek rozwazam oprocz Emondy tez TCRa, za takie pieniadze kilka niedogodnosci mozna zniesc 
Napisano 05 wrzesień 2020 - 16:03
Większość ram dla Treka produkuje Giant :-)
Ramy Treka i Canyona są produkowane w tej samej fabryce w Chinach - Quest Composite:
http://www.questcomp....com/index.html
Napisano 06 wrzesień 2020 - 10:25
Nie chodziło mi o samo zaawansowanie technologiczne itd., tylko po prostu o wygląda. Dla mnie Canyon (z całym szacunkiem dla użytkowników), to jedne z najbrzydszych rowerów na rynku. Giant podobnie.
Tak samo bardziej podoba mi się A6 od Superb itd. Ale to głównie kwestia gustu w tym przypadku.
Pytam, bo za kilka miesięcy sam będę kupował tylko w ciut większym budżecie (15 koła). Co do wyglądu to kwestia gustów, bo mnie np. nowa Emonda wyglądem nie powala, ale ma kilka technologii i detali, których Giant czy pewnie nowy Canyon nie mają.
Dodaj odpowiedź
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: giant, tcr, tcr advanced, disc, mazowsze, hamulce, tarczowe, obręczowe, szczękowe
Warsztat →
Warsztat →
Giant Contend Sl 2020 - Wewnętrzne Prowadzenie LinekNapisany przez papagiorgio , 28 lut 2023 |
|
||
Giełda →
Sprzedam / Oddam / Zamienię →
Sprzedam Giant Contend Sl M/lNapisany przez joesatch , 10 kwi 2022 |
|
||
Rowery oraz części →
Retro →
Rowery →
Gumy Do KlamekNapisany przez zuzka541 , 04 maj 2020 |
|
||
Rowery oraz części →
Osprzęt, podzespoły →
Ultegra Di2 Regulacja Hamulca MechanicznegoNapisany przez JaW , 10 gru 2019 |
|
||
Rowery oraz części →
Rowery oraz ramy →
Jaki rower za 3500zł i więcej? →
Cannondale Supersix Evo 105 Vs. Giant Tcr Advanced 2Napisany przez satal , 16 gru 2018 |
|