byłem naocznym świadkiem takiej wpadki - ustawka, niezasygnalizowanie dziury z przodu, kolega co jechał na tublesach miał pecha i z całym impetem wbił się w podłużną szczelinę długą na kilkadziesiąt cm, o szerokości kilku cm, tak akurat żeby wbić się oponą, przód i tył rozerwany, mleko się leje, zalało napęd i tyle. Telefon do kochanki po transport i po przejażdżce
Codzienny Komentarz Wyścigów Uci
Posted 05 February 2021 - 23:01
Na szytce plusem jest, że nawet na flaku pojedziesz. Na P-R to robi różnicę, bo po praktycznie każdym sektorze brukowym stoją pomocnicy z zapasowymi kołami. Na dętce/tubeless idziesz z buta lub czekasz na samochód i możesz mieć po wyścigu.
Trochę nie rozumiem sytuacji powyżej. Tubeless przecież nie zastępuje zabierania zapasowej dętki, a tym bardziej nie powoduje, że takiej dętki w razie awarii nie można założyć.
Posted 06 February 2021 - 07:37
Na szytce plusem jest, że nawet na flaku pojedziesz. Na P-R to robi różnicę, bo po praktycznie każdym sektorze brukowym stoją pomocnicy z zapasowymi kołami. Na dętce/tubeless idziesz z buta lub czekasz na samochód i możesz mieć po wyścigu.
Trochę nie rozumiem sytuacji powyżej. Tubeless przecież nie zastępuje zabierania zapasowej dętki, a tym bardziej nie powoduje, że takiej dętki w razie awarii nie można założyć.
Z zapasową dętką przy TL jest jeden poważny problem. Potrzebujesz jej tak „często”, że jak już naprawdę musisz jej użyć to jest uszkodzona od samego wożenia
- sirkozi likes this
Posted 06 February 2021 - 08:36
Ja przetestowałam i do założenia swoich potrzebuję łyżki i solidnej trytytki. Nie są to jakoś wymagające narzędzia, więc jestem spokojny.
Problemy te peletonu nie dotyczą.
Aha, co do jazdy na kapciu to wydaje mi się, że na TL też jest to awaryjnie możliwe w przypadku obręczy z "hakiem".
Posted 06 February 2021 - 09:44
Zaraz tu będzie sprzątane bo odbiegliśmy od tematu......Potwierdzę to co już wyżej napisane. Z doświadczenia, również własnego, wiem, że na szytce dojedziesz, jeśli musisz, nawet z wielką dziurą. Na TL raczej niekoniecznie. Przełaj też nie bez powodu jeżdżą na szytkach. Dlatego dość zastanawiające jest decyzja o próbowaniu w warunkach wyścigowych TL, kiedy ma się szytkę. Może budżetowo to wychodzi taniej? Szytka jednak jest droższa od opony porównywalnej klasy.
Posted 06 February 2021 - 09:48
byłem naocznym świadkiem takiej wpadki - ustawka, niezasygnalizowanie dziury z przodu, kolega co jechał na tublesach miał pecha i z całym impetem wbił się w podłużną szczelinę długą na kilkadziesiąt cm, o szerokości kilku cm, tak akurat żeby wbić się oponą, przód i tył rozerwany, mleko się leje, zalało napęd i tyle. Telefon do kochanki po transport i po przejażdżce
Byłem naocznym świadkiem kilku takich akcji i umierały na takich dziurach i szytki i opony z dętką, więc ten przykład chyba niczego nie wyjaśnia.
Posted 06 February 2021 - 09:54
Zaraz tu będzie sprzątane bo odbiegliśmy od tematu......Potwierdzę to co już wyżej napisane. Z doświadczenia, również własnego, wiem, że na szytce dojedziesz, jeśli musisz, nawet z wielką dziurą. Na TL raczej niekoniecznie. Przełaj też nie bez powodu jeżdżą na szytkach. Dlatego dość zastanawiające jest decyzja o próbowaniu w warunkach wyścigowych TL, kiedy ma się szytkę. Może budżetowo to wychodzi taniej? Szytka jednak jest droższa od opony porównywalnej klasy.
Dla prosów koszty nie mają znaczenia. Opona ma dwie zalety: mniejsza szansa na przebicie i marginalnie mniejsze opory toczenia.
Posted 06 February 2021 - 10:28
Tu chodzi tylko o biznes. Sponsor ciśnie i tyle. Sprzedadzą nowe koła na TLR i opony. Ale jakoś nie widzę przewagi tego rozwiązania nad szytkami. Rozumiem że turysta może teoretycznie włożyć dętkę awaryjne ale na wyścigu?
Posted 06 February 2021 - 10:37
Nieprawda, że chodzi tylko o hajs. Tony Martin już dawno temu jeździł TT na oponce, na początku clincher, teraz tubeless. Chyba mu nie zarzucisz, że robił to dla kasy? Gość jest jednym z najbardziej znanych przykładów szukania najlepszych możliwych rozwiązań sprzętowych.
Posted 06 February 2021 - 10:59
Dla kowalskiego, sytuacja w której rozwalił opone tubeless tak, że mleko nie uszczelnia to koniec jazdy, tak samo jakby miał w tym momencie szytki.
Ciężko mi uwierzyć jak na flaku ktoś jedzie chociażby 10-20km, ryzykując uszkodzenie obręczy.
Canyon Aeroad CF SLX
Specialized Amira 2014 - sprzedany
Posted 06 February 2021 - 10:59
Dla kowalskiego, sytuacja w której rozwalił opone tubeless tak, że mleko nie uszczelnia to koniec jazdy, tak samo jakby miał w tym momencie szytki.
Ciężko mi uwierzyć jak na flaku ktoś jedzie chociażby 10-20km, ryzykując uszkodzenie obręczy.
Canyon Aeroad CF SLX
Specialized Amira 2014 - sprzedany
Posted 06 February 2021 - 11:19
Nieprawda, że chodzi tylko o hajs. Tony Martin już dawno temu jeździł TT na oponce, na początku clincher, teraz tubeless. Chyba mu nie zarzucisz, że robił to dla kasy? Gość jest jednym z najbardziej znanych przykładów szukania najlepszych możliwych rozwiązań sprzętowych.
No raczej nie jest. Kask do jady na czas zawsze od sponsora, a nie dostosowany do pozycji, pozycji też po dziś dzień nie zmodernizował. On to miał moc, ale rozwiązania do dupy. Tony był nośnikiem reklamowym propagandy Speca.
#655 Gosc_Kuba__H_*
Posted 06 February 2021 - 13:07
Nie musisz jej rozumiec kolega mil detke... Ktora kilka kilometrow dalej a na kilka przed meta strrzelila ... Jesli na 1008 km masz 5 minut przewagi to juz nie zmieniasz tylko jedziesz ....Na szytce plusem jest, że nawet na flaku pojedziesz. Na P-R to robi różnicę, bo po praktycznie każdym sektorze brukowym stoją pomocnicy z zapasowymi kołami. Na dętce/tubeless idziesz z buta lub czekasz na samochód i możesz mieć po wyścigu.
Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka
Posted 06 February 2021 - 13:15
Chyba do tego tematu pasuje ta wiadomość: https://cyclingtips....the-super-tuck/
- sirkozi likes this
Posted 06 February 2021 - 16:37
https://www.cyclingn...-on-super-tuck/
Czy ktoś kiedykolwiek uległ wypadkowi że względu na tę pozycję podczas jazdy? Szczerze nie widziałem.