Kasety - wonlobiegi - bębenki - łańcuchy - koronki
Posted 28 March 2021 - 18:56
Instagram.com/krawiol_
Wysłane z Gagaxy M21
Posted 28 March 2021 - 19:03
RD-4700 GS bez problemu obsługuje kasetę 11-34T.
Wystarczy założyć dłuższy łańcuch (albo kupić nowy łańcuch, dosztukować kilka ogniw z niego i przełożyć na stary, a resztę nowego łańcucha zachować na przyszłość).
- Krawiol likes this
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Posted 13 June 2021 - 05:52
Będzie kompatybilny. Ale po co Tobie pin w XXI wieku?!
- tomaszzzz likes this
Posted 13 June 2021 - 15:54
Spokojnie możesz mieć dwie spinki.
- tomaszzzz likes this
Posted 21 June 2021 - 11:45
Jeszcze jedno pytanko, z góry dzięki za cierpliwość i możliwość do edukowania:)
Pomijając zasadność samego zabiegu, ciekawi mnie jaką konfigurację kółeczek prowadzącego i napinającego jest w stanie pomieścić krótki i długi wózek przerzutki ultegra r8000. Gdzieś rzucił mi się w oczy zestaw tokena w układzie 12/14t do napędów 11 rzędowych, miał ktoś z tym do czynienia? Token jest dość drogi, jest coś podobnego na rynku? nie koniecznie z ali?
Posted 23 June 2021 - 19:33
- tomaszzzz likes this
Posted 24 June 2021 - 08:56
Mam te koleczka Tokena 12T/14T w przerzutce Shimano 105 ze srednim wózkiem. Wcześniej miałem je zamontowane w przerzutce Sram Red z krótkim wózkiem, ale łancuch mi sie blokował jak zmienialem biegi po jakimś czasie to wrzuciłem do Shimano. W Red'zie mam obecnie AbsoluteBlack 12T, cena kolo 250 zł wiec tanio nie jest, ale wykonane z Delrinu.
Dzięki, w przypadku przerzutek shimano token zaznacza, że te kółka powinny obsłużyć krótkie i długie wózki. Ciekaw jak to będzie w praktyce, na próbę zamówiłem jednak coś chińskiego w konfiguracji 12/14 t, zobaczę czy będzie współpracowało z krótkim wózkiem r8000.
Posted 24 June 2021 - 09:29
"Krótki wózek" nie zawsze oznacza taką samą fizyczną odległość między kółkami. Różnica sięga nawet 20 mm.
- tomaszzzz likes this
Posted 17 August 2022 - 06:05
Cześć,
nowa kaseta, nowe blaty, nowy łańcuch (ten sam model i długość co farbycznie od producenta).
Przerzutki wyregulowane zgodnie z manualem shimano (Ultegra RD-6800), na stojaki biegi wchodzą precyzyjnie, hak prosty, wózek prosty, równolegle do kornonek kasety.
Problem to "skaczący" łańuch przy mocniejszym zapedałowaniu, ale nie taki typowy slizg jak przy zuzytych zebatkach i/lub zle wyregulowanej przerzutce. Wrażenie podczas jazdy jakby "ślizg" był całej kasety. Dodatkowo "dziwny" metaliczny terkot z okolic kasety.
Kaseta dokręcona, przy ruszaniu ręką nie ma luzów. Zamontowana poprawnie.
Wrzucam foty bębęnka do weryfikacja jego stanu zużycia. Wydaje mi się, że jest już zużyty i do wymiany, a to potencjalnie może być przyczyną "skakania" kasety/łańcucha. Czy ktoś może to potwierdzić?
Posted 17 August 2022 - 06:32
Bardzo wątpię, by te wżery miały wpływ na działanie kasety.
Natomiast patrząc na to, można wywnioskować, że bębenek najmłodszy już nie jest. A to może oznaczać, że mechanizm zapadkowy jest albo zużyty, albo należy wymienić w nim smar na nowy.
- Cinnaroll likes this
Posted 12 September 2022 - 12:19
Cześć,
miałem kolizję rowerem przełajowym. Sprzęt stoi w serwisie czekając na ponowną wizytę rzeczoznawcy z towarzystwa ubezpieczeniowego, a ja zastanawiam się nad modyfikacjami. Po głowie chodzi mi zmianą napędu z 2x11 na 1×11, na korbie shimano 105 r7000- 4 śruby x 110 BCD.
Będzie to sensownie chodzić?
Problemem wydaje się jednak dostępność zębatek. Ma ktoś coś do polecenia? Najlepiej w wariancie owalnym 44t.
Myślałem o:
https://rowerplus.pl...-korbowego.html
https://banless.pl/p...4x110BCD-GRX/57
https://banless.pl/p...CD-SRAM-Apex/56
ale zostałem zbity z tropu przez pana z banless, który twierdzi, że o ile rozstaw i liczba śrub się zgadza to nie będą pasowały do korby r7000.