Cześć po 12 tys km postanowiłem prze serwisować bębenek i łożyska w kole oval 324 z roweru Fuji Gran Fondo. Póki co sprawdziłem łożyska jakoś nie wyczuwam chrobotania :-) ale nie daje mi to spokoju i wolałbym zrobić serwis. Podpowiedzcie mi jak usunąć te łożyska. Pewnie będzie mi potrzebny jakiś wybijak . Co do osadzania mam wszystkie praski i powinienem bez problemu osadzić łożyska. Nie chce spieprzyć sobie koła dlatego wolałbym aby ktoś podpowiedział od czego zacząć.
Kasety - wonlobiegi - bębenki - łańcuchy - koronki
Posted 11 March 2023 - 11:25
Wysłane z mojego Pixel 7 przy użyciu Tapatalka
Posted 11 March 2023 - 13:55
Dzień dobry. Nie wybijak tylko najbezpieczniej wyciśniesz je dzięki podnośnikowi samochodowemu zapartemu o jakąś ramę. Kup zestaw ściągaczy z alledrogo o różnych średnicach za ok 100zł, bo przyda się w domowym warsztacie.
Wysłane z mojego Pixel 7 przy użyciu Tapatalka
Musiał bym to zobaczyć gdzieś na jakimś filmie bo nie wiem jak się dostać do środka. O ile czerwone łożysko można "wybić" np wybijakiem tak niebieskie na pewno nie bo nie ma o co oprzeć.
A te narzędzia z allegro comasz na myśli?
Posted 11 March 2023 - 14:00
Jak łożyska są w porządku to nic nie ruszaj.
Możesz zdjąć delikatnie uszczelkę i dołożyć trochę smaru.
No chyba że chcesz wymienić łożyska na nowe, to po prostu wybij je płaskim śrubokrętem opierając piastę na drewnianej deseczce.
No tak zrobię delikatnie otworzę te zaślepki wymyje uzupełnię smarem do łożysk i nie wybijam.
Posted 11 March 2023 - 14:00
Jak będę w szopie to zrobię ci fotki. Pewnie jutro.
Już jutro
Bez problemu wyciskasz od wewnętrznej strony bębenka.
Posted 11 March 2023 - 20:27
nie znam tej piasty ale tam gdzie osadzone jest łożysko bębenka rzucają mnie się symetryczne otworki podobnie wyglądające jak dla misek w piastach shimano. Takim kluczem się je odkręca https://www.ebay.com/itm/284591597866