Jump to content

Photo

Pierwszy Karbon Do 15Tyś

314 replies to this topic

#241 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2,879 posts

Posted 25 April 2021 - 15:10

Jeżeli jest w miarę dokładna to stajesz na wagę z rowerem, potem stajesz bez i odejmujesz, natomiast nawet te droższe, liczące kalorie i procenty kości czasem zawyżą/zaniżą KILKASET gram, choć nie zawsze - spróbować warto :P. Chyba, że kuchenną masz do 10kg to pewnie też da radę, tylko nie wiem jak zawiesić na takiej.

#242 Maksio2011

Maksio2011
  • Użytkownik
  • 80 posts

Posted 25 April 2021 - 16:22

Myślałem jak zonie położyć na termomixie tam jest dokładna waga do 10kg :)
  • artho, Gregory34 and dmxzor like this

#243 LuckyLuk

LuckyLuk
  • Użytkownik
  • 648 posts

Posted 25 April 2021 - 18:33

Także dziś późnym wieczorem oczekujemy wyniku pomiaru na termomixie 😂

A tak poważnie, zrób na łazienkowej tak, jak opisał arturooo. Dla pewności powtórz to ze 3 razy.

#244 marb

marb
  • Użytkownik
  • 298 posts
  • Skądsouth

Posted 26 April 2021 - 19:22

Tutaj jest analogicznie jak w Madonkach. Emondy SL mają klasyczny mostek + kierę a Emondy SLR mają kokpit.

W przypadku Emondy mamy zintegrowaną, która jest dołączana od Emond w wersji SLR:

https://www.trekbike...-vr-c/p/601217/

A nowe Madonki z tego co kojarzę mają rozdzielony kokpit aby łatwiej było zamontować lemondki :D.

Ja raczej nie pójdę w rozdzielony kokpit od Madone do swojej Emondy bo jednak optycznie jest większy i bardziej pasuje do Madonki niż Emondy, natomiast rozważam jeszcze inne karbonowe opcje bo trochę ich na rynku w sumie jeszcze jest, np:

Prosty, elegancki Black Inc: https://blackinc.cc/...grated-barstem/

Ładna ale ciężka Alanera: http://www.dedaeleme...en/alanera-dcr/

Kilka opcji u Visiona ale też dość ciężkie.

itd.

Zamówiłem kokpit z Emondy SLR (90x400) i powinien dojść w czerwcu (trekowe terminy :blink:  - w jednym sklepie powiedzieli mi, że zamówili takie kokpity we wrześniu 2020 i może będą na czerwiec :D ). Raczej do testów niż na stałe bo ten zasięg trochę duży jak na moje parametry - zobaczymy jak będzie przy klamkach z Di2. Z tego co kojarzę to jesteś gdzieś z Krakowa lub okolic - jakby co to mogę udostępnić do testów jak dojdzie. 

• artho likes this

#245 Maksio2011

Maksio2011
  • Użytkownik
  • 80 posts

Posted 27 April 2021 - 20:41

Dzisiaj zwazylem moja teammachine. Z pedalami ultegra i lampka z tylu wacha się waga w kilku próbach między 8,2 a 8,3 kg
  • Bzyk and artho like this

#246 Chikushou

Chikushou
  • Użytkownik
  • 885 posts
  • SkądOstrów Wlkp.

Posted 28 April 2021 - 06:34

Czyli normalna waga roweru na tarczach :).

Zmienisz koła, zejdziesz kapkę poniżej 8 kg.

#247 Maksio2011

Maksio2011
  • Użytkownik
  • 80 posts

Posted 28 April 2021 - 06:51

Taka jest koncepcja żeby najpierw pójść w koła. Chociaż widziałem gościu z Anglii do takiego samego jak mój BMC wrzucił karbonowa kierownicę Vision. Wyglądało to w jego przypadku z kołami chyba Zipp już naprawdę bardzo fajnie

#248 Maksio2011

Maksio2011
  • Użytkownik
  • 80 posts

Posted 28 April 2021 - 06:51

Taka jest koncepcja żeby najpierw pójść w koła. Chociaż widziałem gościu z Anglii do takiego samego jak mój BMC wrzucił karbonowa kierownicę Vision. Wyglądało to w jego przypadku z kołami chyba Zipp już naprawdę bardzo fajnie

#249 Maksio2011

Maksio2011
  • Użytkownik
  • 80 posts

Posted 28 April 2021 - 07:09

A powiedzcie mi bo do tej pory jeździłem na zegarku Garmina warto kupić komputerek edge 530 albo 830 ?

#250 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1,981 posts
  • SkądWrocław

Posted 28 April 2021 - 07:25

Kierownica to drobne oszczędności wagowe w porównaniu do kół. Kierownicę możesz sobie kupić ze względów estetycznych. Użytkowo więcej zyskasz na kołach. 

A powiedzcie mi bo do tej pory jeździłem na zegarku Garmina warto kupić komputerek edge 530 albo 830 ?

Zdecydowanie warto mieć komputer rowerowy. Oba są bardzo dobre, choć oczywiście 830 nieco bardziej zaawansowany. 

Z tych trzech pozycji, tj. koła, garmin, kierownica - kierownicę zostawiłbym na sam koniec listy inwestycji. A w ogóle jeżeli zamierzasz się skupić na trenowaniu ustalonych jednostek, to przed kierownicę wrzuciłbym pomiar mocy, choćby jednostronny Inpeak. 

#251 Gregory34

Gregory34
  • Użytkownik
  • 39 posts
  • SkądZ miasteczka nad Wisłą

Posted 28 April 2021 - 07:38

Czyli normalna waga roweru na tarczach :).

Zmienisz koła, zejdziesz kapkę poniżej 8 kg.

dołoży koszyki ,garmina i waga zostanie ta sama ;)

#252 Chikushou

Chikushou
  • Użytkownik
  • 885 posts
  • SkądOstrów Wlkp.

Posted 28 April 2021 - 07:48

Ja osobiście bez komputerka z nawigacją nie wyobrażam sobie jazdy na rowerze. Dzięki temu małemu urządzeniu zbadałem 80-90% tras w promieniu 50 km od mojego domu. Planujesz - jedziesz i się niczym nie przejmujesz, nie szukasz i nie rozkminiasz.

#253 LuckyLuk

LuckyLuk
  • Użytkownik
  • 648 posts

Posted 28 April 2021 - 08:22

Garmin z mapą super sprawa. W okolicy trasy znam ale jak jadę na wakacje, to nawigacja jest nieoceniona. Planujesz w domu, wrzucasz na GPS i nie musisz się zatrzymywać na co 2 skrzyżowaniu. 

Powiem tak - jeśli jeździsz w okolicy, którą znasz, to bierz koła. Jeśli chcesz poznać okolicę, będziesz jeździł z rowerem na wakacje itp, to najpierw kup Garmina z nawi. 

#254 Maksio2011

Maksio2011
  • Użytkownik
  • 80 posts

Posted 28 April 2021 - 08:34

Właśnie chodzi mi głównie o ta nawigację bo tak to w domu muszę nad mapami siedzieć jak jakiś kartograf gdzie mam skręcić itd.ale też funkcje treningowe mnie kuszą. Co do ulepszeń to tak zdecydowanie kola są na pierwszym miejscu później komputer i kierownice.A który warto kupić żeby nie przepłacać bo widziałem 520 jest w decathlonie za 999zl, czy już któryś z tych wyższych 530 czy 830?
A w tych mapach jest tak że pokazuje aktualną pozycje i mogę powiększyć mapę jak w Google mapa?

#255 Born Ready

Born Ready
  • Użytkownik
  • 1,429 posts

Posted 28 April 2021 - 08:37

Jeśli chodzi o nawigację po mapie, to 520 odpada. Zmieści się w nim mały obszar. Ogólnie jako licznik polecam, miałem do niedawna. Teraz mam 530 i zmiana na duży plus. Akurat z map nie korzystam często, ale tutaj już jest pełna mapa. Poza tym lepsze działanie, szybszy. Warto dopłacić. 830 jest dotykowy, 530 działa na przyciski. 

#256 Maksio2011

Maksio2011
  • Użytkownik
  • 80 posts

Posted 28 April 2021 - 08:39

dołoży koszyki ,garmina i waga zostanie ta sama ;)

Koszyki już są dwa w tej wadze i myślę nad wykreceniem jednego bo nigdy nie zabieram że sobą dwóch bidonów tylko jeden 950ml.
Mogę dołożyć garmina

#257 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1,981 posts
  • SkądWrocław

Posted 28 April 2021 - 08:40

W 520 mapy nie powiększysz z bardzo i samo przeglądanie po mapie jest bardzo ograniczone. Widzisz tylko bardzo ograniczony skrawek świata, miejsce w którym się z znajdujesz. Same mapy musisz sobie pobierać z dostępnych źródeł i wrzucać do 520.

Jeżeli 830 jest poza zasięgiem finansowym, to zdecydowanie lepiej wybrać 530, bo jest świeższy i ma o wiele lepszą baterię. 

#258 Maksio2011

Maksio2011
  • Użytkownik
  • 80 posts

Posted 28 April 2021 - 08:40

Jeśli chodzi o nawigację po mapie, to 520 odpada. Zmieści się w nim mały obszar. Ogólnie jako licznik polecam, miałem do niedawna. Teraz mam 530 i zmiana na duży plus. Akurat z map nie korzystam często, ale tutaj już jest pełna mapa. Poza tym lepsze działanie, szybszy. Warto dopłacić. 830 jest dotykowy, 530 działa na przyciski.

I to jest jedyna różnica że 830 dotykowy A 530 na przyciski ?

#259 Maksio2011

Maksio2011
  • Użytkownik
  • 80 posts

Posted 28 April 2021 - 08:41

W 520 mapy nie powiększysz z bardzo i samo przeglądanie po mapie jest bardzo ograniczone. Widzisz tylko bardzo ograniczony skrawek świata, miejsce w którym się z znajdujesz. Same mapy musisz sobie pobierać z dostępnych źródeł i wrzucać do 520.

Jeżeli 830 jest poza zasięgiem finansowym, to zdecydowanie lepiej wybrać 530, bo jest świeższy i ma o wiele lepszą baterię.

520 napisałem bo kiedyś czytałem że to najlepszy komp. rowerowy na świecie.
Ale to było kiedyś ;)

#260 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1,981 posts
  • SkądWrocław

Posted 28 April 2021 - 08:42

Koszyki już są dwa w tej wadze i myślę nad wykreceniem jednego bo nigdy nie zabieram że sobą dwóch bidonów tylko jeden 950ml.
Mogę dołożyć garmina

Nieee no, spoko, jak tak lubisz to ok, ale litrowy baniak na rowerze po prostu nie wygląda, zwłaszcza na Timmaszynie ;D Przemyśl jednak ten drugi koszyk i serio nie kalkuluj tych nawet niech to będzie 50 gramów - to nic nie znaczy. Dwa małe bidoniki 500-550 ml zamiast litrowej bazuki, wtedy jest miodzik!

830 w stosunku do 530 ma jeszcze jakieś dodatkowe funkcje, ale one są już chyba na tyle zaawansowane, że 530 jest w pełni wystarczający i to z naddatkiem. 

520 jako najlepszy komputer to chyba mogło być w dacie jego premiery ;)

• Bzyk and lupus like this

Reply to this topic