Nowy Wilier Problem Z Głośnym Suportem Pomocy!
Napisano 02 maj 2021 - 10:27
Jeśli będziesz miał już pewność, że to suport to masz (jak już koledzy wspominali) dwie opcje:
- naprawa/wymiana gwarancyjna
- rzeźbienie za pomocą produktów firm trzecich. Jeśli się zdecydujesz na to, to proponuję coś, co później można zdemontować jeśli jeszcze kiedykolwiek chciałbyś jednak skorzystać z gwarancji.
Napisano 02 maj 2021 - 12:33
Skoro smarowanie, wymiana na Token, na jakiś czas pomagają, wszystko wskazuje na wadliwą ramę. Jeśli zdecydujesz się na wysłanie roweru do producenta, napisz proszę, jak podeszli do tematu.
Osobiście mam Scotta Addicta i pressfit i przez 12 tyś. na oryginalnym suporcie całkowita cisza. Co jakiś czas, ściągam korbę (Shimano), wymieniam smar na świeży i tyle... Niestety, coś co miało być super, w praktyce sprawia mnóstwo problemów. Nie z powodu wady jako takiej, a raczej oszczędności i partactwa producentów.
Napisano 02 maj 2021 - 19:28
Otóż...
Suport raz wbity do ramy nie powinien być więcej usuwany z niej. Bo każde jego wybicie i ponowne wbicie uszkodza Łożyska i cała strukturę suportu. Raz wbity zostaje tam dopóki nie zdecydujemy się na zmianę i smarujeny ewentualnie wymianiamy jedynie Łożyska....
A mój był wbijany 3 razy... I tyle samo wybijany...
Zakładam nowy tym razem presfit Accenta exe pf 41 i zobaczymy czy teoria się sprawdzi i będzie cisza...
Jeśli nie... Reklamuje rame.
Moje rowerowe foty z Jury:
Napisano 02 maj 2021 - 19:52
Napisano 02 maj 2021 - 20:30
Napisano 03 maj 2021 - 06:04
Napisano 03 maj 2021 - 10:43
Reklamować.Było to już naprawiane kilka razy i dalej jest problem.Stracisz tylko czas i pieniądze na nowe suporty.Ten Willier tani nie był i skończy się tak,że zostaniesz z uszkodzoną ramą .Ewentualnie przed wymianą dokładnie zmierzyć otwór średnicówką zegarową albo trójpunktową.
- Chikushou lubi to
Napisano 07 maj 2021 - 06:22
Napisano 07 maj 2021 - 07:10
Ale dźwięk z filmu (1 post w tym temacie) to ewidentnie metaliczny dźwięk. Jakim cudem mocno dokręcona sztywna oś wydawała by taki dźwięk ? Co o co tam może obcierać ?
Napisano 07 maj 2021 - 07:55
u mnie takie cykanie z "presfita" mam w Giant TCR, ale tylko jak długo jest bardzo sucho, szczególnie na podjazdach na młynku, jak popada to ustaje i wraca w okresie suchym i ciepłym. Luzów żadnych nie ma rower co prawda ma przejechane pewnie z 30 tys, ale ja lekki jestem to nie jest jakoś mocno obciążony.
Napisano 07 maj 2021 - 08:00
u mnie takie cykanie z "presfita" mam w Giant TCR, ale tylko jak długo jest bardzo sucho, szczególnie na podjazdach na młynku, jak popada to ustaje i wraca w okresie suchym i ciepłym. Luzów żadnych nie ma rower co prawda ma przejechane pewnie z 30 tys, ale ja lekki jestem to nie jest jakoś mocno obciążony.
I to jest taki sam dzwięk jak u mnie ?
Napisano 07 maj 2021 - 14:28
I to jest taki sam dzwięk jak u mnie ?
U mnie był taki sam dźwięk - winą był tylny zacisk koła (QR). Poluzowałem i było ok. Spróbuj pobawić się z tym, gdy zacznie strzelać w czasie jazdy -poluzuj lub zaciśnij mocniej. Podobnie z przednim jeśli dźwięk dalej będzie się wydobywał.
Podobny, niepożądany, dźwięk generują również niekiedy szprychy (które rzecz jasna pracują w czasie jazdy) na łączeniach między sobą.