co racja to racja ok nie było tematu .
Szosowcy POZNAŃ
Posted 20 August 2013 - 17:12
Wracając do czerwonego światła, kilka tygodni wcześniej ktoś z przodu grupy ostro na czerwonym zahamował, efekt taki że jeden kolega ma teraz złamany obojczyk. Lepiej jak koniec grupy całym ciągiem przejedzie przez krzyżówkę niż połowa się zatrzyma innym zablokują drogę, a ktoś inny się wyłoży i połamie. Kolejna sprawa, panowie którzy się na czerwonym zatrzymywali nie sygnalizowali tam hamowania, a powinni.
Posted 20 August 2013 - 19:14
Nie no wiadomo czasem można i na czerwonym przelecieć jak idzie cała grupa taki grzech myśle że jest wybaczalny skoro kierowcy też już troche uważają jak idzie taka grupa . A tak w ogole to się chyba wyścigi masters pokończyły ... smuteczek ;( Piła dopiero 15 stego a tor poznań dopiero w paździewrniku grr ;((
Posted 20 August 2013 - 20:41
To nie jest wyścig z zamkniętym ruchem, że przepisy nieobowiązują.
Dobrze, ze nie widzisz mojego codziennego dojazdu (powrotu) do pracy przez miasto :-)
Myślę, że prawo jazdy bym stracił na pierwszych kilku skrzyżowaniach gdyby ktoś za mną jechał :-D
Giant TCR Advanced 2016
Posted 20 August 2013 - 23:09
odpuść sobie;na ustwake nikt nie zmusza-to nie klub- Twoja wolna wola;na czerwonym czy zakaz wjazdu tez nikogo nikt nie zmusza do przejechania;a nawet- jesli masz noge; to swiatla ci oddech pozwola zlapac i gonic/ bylem pierwszy raz po dluuuuuuugiej przerwie .Tempo -normalne-nie wycieczka-w czubie byla bodajze 6-ka(niewielu,chyba wiekszosc na wysccigu)-niezly trening na ogonie. a teksty "powod do chwalenia" itd .... bez komentarza ;fajnie ze mozna z chłopakami pokrecic i forme budowac ;
pzdr
i to powód do chwalenia się?
Posted 21 August 2013 - 08:55
Ja uważam że bezpieczeństwo jest najważniejsze. Jak jedziemy w grupie niezależnie czy to jest ustawka czy nie, jak dojeżdżamy do skrzyżowania ze światłami należy zwolnić.
Nie można dopuszczać do sytuacji, że ktoś nie wie co zrobić (jechać czy hamować).
Pomagajmy sobie nawzajem a uniekniemy nieprzyjemnych zdarzeń.
http://szosa.org/top...rupie-poradnik/
* Dojeżdżając do skrzyżowania, nawet jak już ktoś bardzo mocno jedzie dobrze jest odpuścić i zwolnić, dać sobie i innym chwilę na złapanie oddechu tak żeby z przytomnością wjechać na drogę wystarczy około 100-150m.
* Wjeżdżając na skrzyżowanie, jako pierwszy nie zjeżdżajmy z niego od razu tylko w miarę możliwości zabezpieczmy przejazd dla całej jadącej grupy i ruszajmy jak przejadą wszyscy z grupy lub inna osoba podjedzie i zabezpiecza przejazd wyraźnie to sygnalizując.
Posted 21 August 2013 - 16:40
I zazwyczaj ktoś krzyczy czy pusto czy coś jedzie, ja przejeżdżając rozglądałem się w prawo czy mi nic nie wyjedzie. Wcześniejsze czerwone wszyscy się zatrzymali na kolejne trafiliśmy zielone. Na tym jednym feralnym skrzyżowaniu trafiła się zmiana w połowie grupy. Teraz się zapytam kto miał zahamować? 3 para czy 4 ?? Nie było czasu na sygnalizację, a przecież jedziemy koło w koło. Właśnie w takiej sytuacji kilka tygodni wcześniej obojczyk złamał Geniu, ktoś w połowie grupy nacisnął na klamki bo zobaczył czerwone, Geniu liznął koło wyłożył się i obojczyk złamany. Ciekawe co byście mówili gdyby taka sytuacja wydarzyła się w tą niedzielę. Jakoś o perfidnym czerwonym na prawoskręcie przy Lidlu w Obornikach nikt nie wspomni....
Posted 22 August 2013 - 21:55
Naprawdę rewelacyjna inicjatywa, idealne miejsce by sie wyszaleć ! polecam w szczególności nadgorliwym znawcom przepisów drogowych. Tam nie musicie sie nimi przejmować! Dżentelmeńska zabawa w fajnym klimacie
Jak odpadniesz napewno po chwili znajdzie sie grupka z którą można jechać dalej !
no i mój przejazd
http://www.sports-tr...jmt44ri2kdjg689
www.facebook.com/strato.bike