Jump to content

Photo

Smar do Łańcucha

2121 replies to this topic

#221 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,693 posts
  • SkądKraków

Posted 27 January 2012 - 22:00

tu sie niczego nie szanuje, nawet tego co zrobiło, chodniki, ulice , buty samochody, kogo to obchodzi waażne żeby jezdnia czarna była , jak sie nie zwraca na małe sprawy uwagi to duże już nas przygniatają i ludzi sie tu nie da zmienić i systemu

u nas na osiedlu sypią chlorem , degradacja środowiska itd itp

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#222 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Posted 27 January 2012 - 22:19

u nas na osiedlu sypią chlorem , degradacja środowiska itd itp

To u was na północy na Krowodzej górce musi zimno być jak chlorem sypią :)

Nazwa, symbol, l.a.	chlor, Cl, 17 (łac. chlorum)
Temperatura topnienia	-101,55 C
Temperatura wrzenia	-34,05 C

LINK

#223 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,693 posts
  • SkądKraków

Posted 27 January 2012 - 22:26

no a jakże cały czas - 10 było w ciągu dnia nie wiem chyba chlor ?? albo coś innego nie znam sie Panie jakiś biały proszek franca rozpuszca lód .

#224 borasad

borasad
  • Użytkownik
  • 202 posts
  • SkądSiedlce

Posted 27 January 2012 - 22:41

Pewnie był to chlorek sodu (NaCl), inaczej sól kamienna/kuchenna :-D

#225 Marco_

Marco_
  • Użytkownik
  • 990 posts
  • Skądze znowu

Posted 28 January 2012 - 07:36

u mnie ostatnio zaczeli sypac sola , zawsze sypali czyms innym i nie bylo problemu , na szczesie nie ma sniegu na razie .

Jak juz wspominalem ,Squirt nadaje sie do jazdy w zimie , nawet jak sypia sola , tylko po kazdej jezdzie trzeba dokladnie splukac caly naped czysta woda , wyczyscic i ponownie nasmarowac . ( czyszczenie nie sprawia zadnego problemu )

Ps; Jak zostawilem wtedy rower bez czyszczenia na drugi dzien i rdza wylazla na lancuch , to sie niezle "zapienilem" :evil:

#226 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,693 posts
  • SkądKraków

Posted 28 January 2012 - 07:53

no właśnie nie , bo to były dosyć sporo kawałki ok 3 - 4mm długie biały kolor , dookoła takiego kawałeczka robiłą sie plama sucha chodnika :shock:

#227 Marco_

Marco_
  • Użytkownik
  • 990 posts
  • Skądze znowu

Posted 28 January 2012 - 08:02

poplakalem sie ze smiechu :mrgreen: ...wyzej napisalem ze na razie poki co nie ma u mnie sniegu , zagladam do okna i az sie oplulem :lol: :mrgreen: nawalilo sniegu , ehhhh :mrgreen:
Ps ; SPIKE to jest wlasnie sol , tylko oni jej nie miela na drobniutenkie kawaleczki takie jak mamy pozniej w solniczce , nie oczyszczaja.... , tylko z grubsza tluka na takie mniejwiecej jak wymienieles i tym sypia .

#228 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Posted 28 January 2012 - 08:13

Ps ; SPIKE to jest wlasnie sol , tylko oni jej nie miela na drobniutenkie kawaleczki takie jak mamy pozniej w solniczce , nie oczyszczaja.... , tylko z grubsza tluka na takie mniejwiecej jak wymienieles i tym sypia .

Nie, to nie jest sól. Dam wam jeszcze trochę czasu na zastanowienie.
Sól nie jest tak wysoce higroskopijna jak to czym tam posypują :)

#229 Marco_

Marco_
  • Użytkownik
  • 990 posts
  • Skądze znowu

Posted 28 January 2012 - 08:31

nie ? ... no to w takim razie jakies inne agresywne ustrojostwo to byc musi :mrgreen:

a popatrz tutaj jest mowa o tym ze jest to wlasnie sol drogowa .... (tylko z nazwy "sol" ? .. no ciekawe ..) ...a jednak zwyczajna sol w formie nie oczyszczonej jak pisalem wyzej to jest ....(chyba ze sypia jeszcze czyms innym ) ... czytaj tam z lewej strony ...(zrodlo - http://www.echodnia....T0206/147334773 )

"Co likwiduje lód?
Tak zwana sól drogowa, czyli czysty chlorek sodu. Jest on sprzedawany zazwyczaj w formie nieczyszczonej soli kamiennej. Doskonale roztapia śnieg i lód. Nie tylko niszczy buty, ale i krawężniki, płytki chodnikowe, kostkę brukową. Roztwór solny powstały w skutek rozmarznięcia i odlodzenia, nie tylko może być uciążliwy dla ludzi. Okazuje się, że może być niebezpieczny dla środowiska i zwierząt. Sól, która przedostaję się do gleby powoduje jej zakwaszenie. Skutkuje to obumieraniem korzeni roślin, a w konsekwencji do ich degradacji. Powoduje także korozję karoserii samochodów. "

PS; ... oraz skutecznie lancuch w rowerku :evil:

#230 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Posted 28 January 2012 - 09:02

chlorek wapnia :) - tylko że to bardzo drogie jest

#231 Marco_

Marco_
  • Użytkownik
  • 990 posts
  • Skądze znowu

Posted 28 January 2012 - 09:51

ciekawe jak to sie kalkuluje i co moze sie okazac pozniej drozsze ... tutaj bankowo sypali czyms innym , od tamtego roku zauwazylem ze zaczeli najwyrazniej sypac sola :] ...ale niech sypia czym chca , wystarczy porzadnie splukac naped po jezdzie czysta woda i nie ma problemu .(jeszcze lepiej "caly rower" )

Ps; Squirt`a nalezy dobrze wstrzasnac za kazdym razem przed nalozeniem go na lancuch .(taka mala uwaga w temacie ) ;)

#232 radziobiker

radziobiker
  • Użytkownik
  • 138 posts
  • SkądBożepole Małe

Posted 28 January 2012 - 14:05

Ponawiam pytanko. Czy Squirt'a można kupić w Polsce (chyba, że ktoś będzie zamawiał to chętnie się dołączę)?
Pozdrawiam

#233 localhost

localhost
  • Użytkownik
  • 368 posts
  • SkądMazowsze

Posted 28 January 2012 - 16:24

Kupiłem i przetestowałem Shimano PTFE. Wg mnie jest sporo lepszy od Finish Line'ów których używałem (czerwony Dry Lube, Ceramic Wet Lube, Pro Road, Wet Lube(jeśli chodzi o suche warunki)) i prawie dwa razy tańszy. Testowany w rowerze wpiętym w trenażer, a następnie przy -10. Chyba już nie wrócę do FL.

#234 Stormik

Stormik
  • Użytkownik
  • 228 posts
  • SkądKoźle/Opolskie

Posted 28 January 2012 - 17:07

dołączam się do pytania radziobiker

Czy Squirt'a można kupić w Polsce

?

#235 Birdy

Birdy
  • Użytkownik
  • 87 posts
  • SkądGdów

Posted 14 February 2012 - 23:58

koledzy a co sądzicie o oleju zefal drylube o takie coshttp://www.zefal.com...ox/dry-lube.jpg mam okazje kupic pare butelek po okazyjnej cenie i nie wiem czy warto

#236 Maitre

Maitre
  • Użytkownik
  • 483 posts
  • SkądBielsko-Biała

Posted 22 March 2012 - 10:42

Czy ktoś coś wie na temat tej strony - http://squirtlube.pl/ ?
Na razie nie ma na niej żadnych danych w zakładce "jak kupić?". Co gorsze, na stronie nie ma też danych dotyczących sprzedawcy.

#237 Ruto

Ruto
  • Użytkownik
  • 1 posts
  • SkądWarszawa

Posted 19 April 2012 - 21:28

cześć, można squirta kupić - jest oficjalny dystybutor. Ja mam, stosuje squirta w 2 rowerach - mój - kross level a4 i syna (Gucio albo coś takiego :-) ). U mnie - super - łańcuch, przerzutka p i t super! cicho i spodnie nie upaprane :)
Ale jeszcze bardziej super działa to w rowerze młodego. Tam często spada łańcuch no i tata musi założyć. Po takiej operacji miałem upaprane smarem palce a teraz czysto !!! Namęczyłem się, żeby przed smarowaniem Squirtem odtłuścić łańcuch ale się opłaciło.

#238 radziobiker

radziobiker
  • Użytkownik
  • 138 posts
  • SkądBożepole Małe

Posted 05 May 2012 - 21:13

Witam
Jak często smarujecie łańcuch squirt'em?
Pozdrawiam

#239 Dromik

Dromik
  • Użytkownik
  • 494 posts
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Posted 19 June 2012 - 11:36

Mam pytanie do użytkowników Finish Linea Ceramic Wet Lube. U was też na dni butelki osadza się gruba warstwa osadu która nie chce zniknąć nawet pod długim wstrząsaniu?

#240 sebkaaa

sebkaaa
  • Użytkownik
  • 41 posts
  • Skądgdynia

Posted 19 June 2012 - 17:54

Z innej beczki co wlewacie do maszynki do czyszczenia łancucha, zwykła wode z płyne czy jakies specyfiki, kazda pomoc jest mile widziana.

Reply to this topic